Jag är mer än bara en morsa!

Jag står i ett folkhav, mingel och skålar hörs ljudligt i festsalen. Man är trevlig och hälsar glatt på alla. Jag är som vilken annan gäst som helst. Kanske lite mer igenkänd men fortfarande samma sjubarnsmamma som står hemma i köket och muttrande gnäller över disken en vardagkväll.
Skillnaden vore kanske festklänningen? Ekvationen går inte ihop. Kan man verkligen ha många barn och fortfarande se fräsch ut? Jag är absolut inte skrytsam, inte alls. Men jag är numera tillfredställd med mitt utseende. Men precis som många andra kvinnor så har jag mina dagar då jag vill svälja huvudet och dö. För övrigt så ska jag inte gnälla. ”Har du verkligen sju barn?” Ja sist jag räknade så var de sju! ”Men det går inte, jag kan inte tro att du har sju barn”.
Vad är det för bild vi har av flerbarnsföräldrar? Man måste alltid se sliten och tråkig ut. Och gör vi inte det så måste man ifrågasätta föräldraskapet. Hur hinner du med att se ut så med så många barn? Varför är det självklart att man alltid kan gå i mysbyxor när man har blivit morsa?

”En vriden, oförskämd och osmaklig bild av morsor”

Bekvämligheten äter upp oss inifrån. Man byter ut sitt namn mot tråkig, trött och sliten! En vriden, oförskämd och osmaklig bild av morsor.
Varför ska vi hoppa i mysbyxorna på kommando när föräldraskapet har blivit ett faktum? Har jag missat några oskrivna lagar? Eller är det ett privilegium att få vara mysbyxemorsa?
När samhället utvecklades så gjorde moderjord det också. Jag läste någonstans att visst är en nyutsprungen nyponros något att hänföras över, men en överblommad vallmo har också sin skönhet. Och bara för att man fått det finaste man kan få så betyder inte det att man måste glömma bort att vara fin själv. Jag vill vara fin för det finaste – barnen!
Det är ju väldigt stereotypvinnligt att sätta sitt välmående på ytan men för mig så känns det bättre. Känner man sig fin så mår man lite finare. Jag är en överblommad vallmo men en vacker sådan och jag mår bra!

Det var ett tag sen jag skrev den här krönikan, och idag ramlade jag över den och fick en reminder. I lördags var jag fin, kände mig fin. Jag hade en dejt med dansgolvet och föll pladask. ”Tänk om någon hade sett våra partybilder vilket jävla liv det skulle bli då” Men varför? Bara för att man är förälder och mamma så betyder ju inte det att man slutar leva!? Jag är en lika bra mamma nu som innan bortsett från en viss antydan till baksmälla.

Mera disco åt morsorna!

 1. Men du är ju för härligt…. Precis så där känner jag också.
  Nu har ju jag ”bara” tre barn, fick det första när jag var 21, sedan 22 och mitt sista när jag var 24 år. Jag är idag 36 år och har under alla dessa år varit en bra mamma som funnits där för mina barn.
  Men samtidigt har jag inte glömt bort mig själv. Jag klär mig fint, jag festar, fikar, shoppar m.m Mina barn och sambo är dem allra viktigaste jag har i mitt liv, men jag är också viktig (för dem och mig själv)
  Jag är övertygad om att mina barn är lyckligare och gladare när dem har en mamma (och pappa förstås) som är lycklig och glad.
  Om det nu gör mig till ytlig att jag klär mig fint och sminkar mig, så är väl det mitt och ingen annans problem. Tack för att jag får ta del utav dig och din härliga familj. Många kramar Joja

 2. Är de utseende beroende eller! Visst fin familj trots 3 olika pappor. Söta snälla barn, du e i härlig form och ser ung och fräsch ut! Kan ju bero på att du skaffa barn väldigt ung och sen hunnit få ett flertal till. Eller, låter ju som att du e unik! Unik isf på att va så ung och ha barn med så många pappor.. Ja, men inte e du den enda att va ung med föra barn !

 3. Visst du e allt det där. Missförstå mig inte. Din familj e fin och go, hoppas det håller förevigt. Men att folk inte kan förstå är väl att du blev ju förälder väldigt ung. Ännu relativt ung med hunnit med ett flertal till, dock med tre olika pappor. Det bra gjort om något tycker jag.!! Unik med flera barn, nja du fick ju barn när du själv nästan var ett!

 4. Underbara du.
  Detta tar jag med mig.
  Jag har mer mottot ”lycklig mamma ! Lyckliga barn och lycklig man”
  Är mamma nöjd så är alla nöjda. Men jag kommer inte bli sån mamma som ser trött och sliten. Det är nu livet börjar 🙂

  Kram

 5. Japp, absolut!! ..och det handlar om så mycket mer och på så många fler plan. Bara att få vara mamma och ta hand om sig själv kan vara nog så provocerande har jag märkt. Ibland är det till och med så att föräldrar blir provocerade av sina egna tankar pga att de sjunkit så djupt ner i normträsket att de inte ens kan tillåta sig själva att kliva ur och vara lite mer öppna och tillåtande. Trist och tragiskt, framförallt för dem själva! Det finns ju så mycket mer än att sjunka ner i resignationen.

  För mig handlar det om att ta hand om min kropp, att träna och DÅ (som du ju också vet) kommer masso, massor, massor med reaktioner. Hua!! Fy på oss! ;p

  Tolerans please! Ha det gott! ♥

 6. alla är vi ju OLIKA vilket ska accepteras och respekteras från alla håll, anser jag.
  En mamma behöver inte vara = osminkad,oduschad i mjukisbyxor.. men det måste inte heller vara = uppsminkad och stylad.. jämt och ständigt 🙂
  Jag sminkade mig inte varje dag innan jag fick barn och det var inget jag började med efter jag fick barn heller =) Gör det om jag ska iväg på något speciellt.. annars känns det bara jobbigt,drygt och ovärt. (är för lat för att orka tvätta bort det på kvällen = att jag def har en vagel i ögat dagen därpå…. och kolsvart runt ögonen) 😛

  jag gillar dessutom bekväma kläder och struntar fullständigt i huruvida ”Stina” tycker si eller så.. vill jag såsa, så såsar jag 😀

  Men jag tror det är det som är lite poängen av den gamla krönikan du lagt upp också.. ;))

  /malin

 7. Hej Madde klart man ska få ta på sig en fina kläder och gå ut och ha kul trots man har barn. Få sminka sig och känna sig fräsch och fin och det ska ingen någonsin ta ifrån dig 🙂 Är 20 år och har en dotter på 9 månader och ikväll ska jag och min sambo ut med våra kompisar 🙂 Jag har börjat redan målat naglarna och planerat för kvällen 😉 Jag älskar mina mjukis byxor men inget går emot att få ta på sig en fin fest top eller en fin klänning 🙂

  Du har ju Micke och era 8 underbara barn 🙂 du var väl så upprörd att du skrev 7 men strunta i dom. Ditt liv du bestämmer ingen ska stoppa dig för att vara dig själv 🙂

 8. Du skriver så klokt! Och du visar ju med handling vägen också. Några månader efter sonen föddes hade jag besök en helg av en långväga vän. När vi hade umgåtts några timmar så sa hon förvånat att ”du har ju inte förändrat dig TROTS att du fått barn”.

  Kan iofs delvis förstå vad hon menar, har vänner som helt går upp i föräldrarollen och BARA pratar om/ägnar sig åt barnen. Fick också ofta höra att ”nu börjar livet”. Men näe, jag är ju en egen individ och har lev i rätt många år innan jag fick barn, det är ju knappast så att den delen inte räknas. Snarare att en ”ny fas” börjar…

  Skrattade lite åt det du skrev om Gekås och folk som smygfotade:) Nu har jag ingen sån mobil (min är från bronsåldern ungefär) men det hade nog kunnat vara jag annars, lite sådär nyfiken men alltför generad för att gå fram och fråga om jag fick ta en bild, haha:)

  Kram från Kungälv!

 9. Det är därför du är min förebild! För du har verkligen bevisat att du är lika mycket mamma som dig själv! 😀
  Det är viktigt att inte ”glömma bort” sig själv när man blir mamma. Och jag tror bilden att när man blir mamma så kastar man bort sitt liv är standarden. Därför blir många så förvånade att när någon inte kastat bort sitt liv helt.
  Jag har en kollega som klarar av både sitt liv o hennes familjs. Starkt av henne. Jag har också en mamma som kunnat ha 4 barn men också ha sitt liv 🙂
  Med er som förebilder ser jag verkligen fram emot livet som mamma! 😀

 10. Jag har två barn och jag sminkar mig och klär mig precis som jag gjorde innan jag fick barn. Att gå ut i mjukisbyxor och utan ”ansikte” skulle jag inte göra för det är inte JAG. Dock är det svårt att vara så fin som man skulle vilja vara. Jag är arbetslös och alla mina pengar går till barnen, så att de är fina. Att de sedan inte finns pengar över till mig själv… ja, det är tråkigt och svårt att acceptera. Att bara äga två par jeans och ett antal toppar…. känner sig inte så fin utan möjligheten att köpa lite fint att klä sig i.

 11. Madde skrev inte fel, det var en gammal krönika ju 🙂 antar att hon just då hade sju goa ungar, lilltösen hade inte kommit än 😉
  Riktigt bra krönika för övrigt 😀

 12. Hej!
  Jag följer även Mirkas blogg o jag måste få fråga dig en sak, häromdagen fick vi läsa att Mirka (och resten av familjen) missat en födelsedag, alltså tagit fel på dag.
  Mirka tonade ner detta och menade på att de inte var så allvarligt, lätt hänt när man kollar fel i almanackan.
  MEN VA???? Var min första tanke.. Stackars barn! Jag skulle ha sååå dåligt samvete som förälder.. Så nu till min fråga..
  Är detta något som skulle kunna hända dig som också har många barn?

  Älskar din blogg för övrigt 😉 kram!

 13. Jag missade nog när du skrev krönika första gången!
  Jag instämmer. Jag har ett ganska aktivt ideellt fritidsliv. När jag är borta brukar ganska många säga ; Men barnen då??
  Min man är borta på tjänsteresa i snitt en vecka varannan månad men han får ALDRIG höra; Men barnen då?
  Det är ett fördomsfullt och gammalt förlegat tänk tycker jag. Vi mammor tror ofta att vi är oersättliga medans papporna längtar efter att få vara huvudpersoner i barnens liv! Det är bara vi själva som kan ändra på synen!!

 14. Saken är väl den att de flesta tycker det är svårt att få ihop livspusslet. Eller som jag är ensamstående och inte har någon som helst egentid eller för den delen ork efter heltidarbete och flängande fram och tillbaka mellan skolor och dagis för att hämta och lämna.

  Se det som en ynnest att du får tid för dig själv och har ork att ta hand om dig. KRAM <3

 15. Samma sak här. 23 år, tatuerad, fräsch, smal och har en son. Ingen får de att gå ihop. haha. Då skulle de vara veta att de ligger ett nytt frö och gror i min mage. Om allt går som de ska så är jag snart tvåbarnsmamma. De klingar så fint <3
  Du är så gaalet vacker 🙂
  http://www.ankpung.blogg.se
  Swedish blogger, Family, tattoos and rock n roll

 16. Asså jag brukar sällan kommentera men nu måste jag verkligen…VA IRRITERAD JAG BLIR PÅ BITTRA MÄNNISKOR!!!!!!!! DU ÄR EN FANTASTISK MAMMA OCH FRAMFÖR ALLT EN MÄNNISKA. Du är verkligen ingen sämre människa för att du går ut och paratar loss…snarare bara en bättre människa då du får lite egentid och faktiskt lite luft under vingarna och energi till att fortsätta vara en fantastisk människa. Och VEM FAN SKULLE INTE VILJA SE UT SOM DIG EFTER ATT FÖTT SJU BARN ?!!!!!

  ATT MÄNNISKOR KAN MÄ ATT VAR SÅ FRUKTANSVÄRT BITTRA GÖR MIG ILLAMÅENDE….DU ÄR SÅ FIN MADDE, GLÖM ALDRIG DE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..