Kändisbarn som sniffar lim och spyr blod – SOS barnbyar vill uppmärksamma genom sjuk ironi!

Det väcker känslor och det upprör. Själv tycker jag sos barnbyar har gått långt över gränsen för vad som är okej. SOS Barnbyars kampanj där kända mammors barn sniffar lim, spyr blod och blir uteliggare känns osmaklig. Tanken är god och jag tycker det är helt fantastiskt att kända människor väljer att stödja diverse insamlingar för mänskligheten. Men det här är en kampanj där jag personligt aldrig skulle vilja använda mina barn som frontfigur. Inte ens för en god saks skull. Det som stör mig mest är att det känns som sos barnbyar förlöjligar det verkliga problemet med tanke på texterna de väljer att lägga under bilderna. Jag kan inte ta bilderna seriöst, ironi passar inte in dessa situationer. Det är sjukt!

image

image

image

image

 

Jag läser att Jessica W Sandberg, pr- och pressansvarig på SOS Barnbyar, säger sig dock vara stolt över ”klavertrampet”. Någon tyckte hon borde få sparken och till det svarade hon bara att hon älskade reaktionen. Det var den hon ville ha. Uppmärksamhet och genomslagskraft. Men hur långt ska man behöva gå för att få medial uppmärksamhet.

Jag var tvungen att kommentera på Hugo Rosas bild han är pappa till Molly och postade en bild på sitt instagramkonto. Jag skrev ”Så sjukt osmaklig bild! Jag skulle aldrig gå med på att ”sälja” mina barn på det sättet inte ens för en god sak skull!” Såklart blev jag hängd och folk tyckte att jag kastade sten i glashus etc. Svar som ”Men att ”sälja ut” sina barn i ett tv-program går bra?” eller ”Men att lägga ut bilder på sina nakna barn på sin öppna instagram för ingen bra sak alls är bättre?! Eller att skaffa barn för att bli tv-kändis utan att ens hinna med alla?!” Det var reaktioner på att jag hade en åsikt. Lady Dhamer tyckte mina åsikter och uttryck var fula och oärliga och menar på att jag påstår att föräldrarna inte ser till sitt barns bästa. Så är inte fallet! Det har inte heller med att göra att jag tycker att Paula eller Hugo är dåliga föräldrar, tvärtom jag tycker dom är enastående föräldrar till sin lilla Molly.

Ja jag har valt att delta i en dokumentär där jag själv exponerat min familj men jag väljer också att inte förlöjliga verkligheten dessa utsatta barn lever i genom sjuka ironiska texter.. Det är galet att man som förälder måste spela död och klä ut sitt barn för att folk ska förstå allvaret i världen!

Sen att vissa människor inte kan ta en konversation utan att smutskasta någon personligt tyder ju bara på omogenhet och brist på social kompetens. Alla har rätt till en åsikt, det här är min!

 1. Det handlar om kontraster. Att vi i I-land är så ytliga och lägger ut bilder på vad vi äter och allt vi gör under en dag som att det egentligen spelar någon som helst roll. Medans barn i andra länder har det som på bilderna sos barnbyar har gjort. Jag tycker det är ett sjukt bra initiativ.

  1. Håller med. Texten är våra liv medans bilderna är utsatta barn.
   Det är synd att tänka på att kändisbarnen far illa av detta. De barnen har toppenliv.
   För mig är budskapen klockrena.
   Även om det är ironi, så är den inte på det viset att det blir humor.
   Om man tänker på kändisbarnen så är det som vilket modelljobb som hellst. Som vilken reklam som hellst. Och det är en helt annan fråga.
   Så tänker jag.

  2. Håller med dig, Matilda. Jag tolkar det inte som ironi utan att det handlar om kontraster, vilket gör bilderna än mer starka och påträngande. Detta är dock min tolkning och alla har vi olika åsikter. God gärning eller ej, det jag undrar är om dessa kändisbarn själva har uttryckt sin vilja att medverka…

 2. Väldigt bra skrivet men tyvärr är det många som inte kan respektera andras åsikter. Och man skaffar väl knappast många barn för att bli tv-kändis, så jäkla löjligt. Jag tror faktiskt att de som har en stor familj har mer tid med sina barn men det kommer nog alltid finnas fördommar om stora familjer, inget att bry sig om.

 3. Fruktansvärt osmakligt att lägga ut sådana bilder. Och varför får folk för sig att de som skaffar många barn gör det för att få uppmärksamhet? Jag som släktforskar vet att förr var det väldigt ovanligt att en familj endast hade 2-3 barn som dagens familjer har. Förr så var det 8-10 barn per familj och inte faan skaffade dom så många barn för att vara ”kända”. Men som ovanstående skriver så har vissa svårt att acceptera andras åsikter så dom måste hoppa på andra. Jag vill också ha många barn, men verkligen inte för att få uppmärksamhet, utan för att jag älskar barn.

  1. Näe, förr så skaffade de inte barn. De blev bara till-. För att gubben och kärringen låg för nära varann om nätterna p g a trångboddhet- Nuförtiden kan man skaffa barn av egen fri vilja. Jag tror inte Madde gör det för att bli känd. Jag är ganska övertygad om att den sortens kändisskap som medverkan i Familjen Annorlunda innebär inte bara är positiv. Sen ang bilderna/kampanjen så håller jag med Matilda härovan- Alla måste få tycka…..

 4. Så jäkla rätt! Förstår mig inte på världen ibland (E dock 14, men ändå), asså hur långt ska man behöva gå för att få den uppmärksamhet man vill ha? Ska man behöva utsätta sina barn för detta bara för att få lite uppmärksamhet? Usch!!

 5. Igår när jag såg bilderna tyckte jag först att de var osmakliga och jag förstod inte syftet eller skämten i texten. Men nu när jag har tänkt krig det lite så tycker jag att det är ett bra grej och jag ser det inte som att de säljer sina barn. Du skriver att du tycker det är dåligt att man inte kan diskutera utan att hoppa på varandra men med din kommentar om att det var en osmaklig bild och att du aldrig skulle sälja ditt barn blir ju ett personligt påhopp eftersom du antyder att de är dåliga föräldrar eftersom de har gått med på dessa bilder.. Jag tror ditt resonemang hade gått bättre fram om du inte hade börjat med att se ner på deras val och deras föräldrarskap!

 6. Sälja sina barn? Är det inte det du gör? Utan dem, ingen tv och ingen blogg att leva på. Jag har iofs inga problem med att du gör det men tycker du är ute och cyklar med dina beskyllningar

 7. Är lite kluven till kampanjen och vet inte vad jag ska tycka. Den vill ju som sagt belysa orättvisor och kontraster. Men Madeleine, du brukar faktiskt själv ha svårt att acceptera andra åsikter än din egen har jag märkt vid ett flertal tillfällen på din blogg. ‘ Har man inget snällt att säga ska man vara tyst’ har jag läst både av dig och följare här. Du har rätt i att alla får tycka som de vill och alla har även rätt att uttrycka sin åsikt.

 8. Och jag tycker att alla som blir upprörda över det här inte tagit till sig budskapet alls. Här visar de på två olika levnadsförhållanden. Vi skriver små ytliga meddelanden för att visa att vi finns och på andra håll i världen ser livet ut som på bilderna. Lägg ihop de två verkligheterna och vi(bör) inse snabbt att vi har mycket vi kan dela med oss av. Fattar inte varför barnens föräldrar ska anses som mindre ansvarsfulla för det. Det måste vara osmakliga bilder för att vi ska reagera. En bild på ett fattigt barn med texten ”Hjälp mig” skulle bara försvinna i bruset av alla bilder och budskap. Jag tycker de har lyckats eftersom vi sett bilderna och läst texterna.

 9. Vari ligger det osmakliga? Skulle barnen i tredje världen ta illa om de kände till kampanjen? Eller ska kändisbarnen göra det när de blir stora? För du menar väll inte på allvar att du ser det som att SOS driver med de utsattas situation? Har oerhört svårt att se problemet med den här kampanjen.

 10. Håller med dej fullständigt. Var lite tveksam när jag bara såg bilderna men med de texterna till blev det direkt osmakligt. Ska vi egentligen behöva såna här bilder när världen är full av barn som inte behöver ”spela en roll”.

 11. Det är tråkigt att det ska behöva bli nån pajkastning för SOS barnbyars initiativ att göra den här reklamen. Vi har reagerat och det är det dem ville nå med reklamen. Hade vi reagerat och funderat om dem gjort samma reklamer som innan. Tycker det är en bra reklam och jag tycker det är starkt gjort utav ”kändisföräldrarna” att hjälpa SOS att göra denna reklamen.
  Hade diskutionen varit densamma om det inte var kändisbarn utan vanliga svenssonbarn?? Tänk istället efter vad budskapet med reklamen är och sluta kasta skit på varandra hela tiden, låt alla ha sin åsikt som du själv skriver Madde.

 12. Texten till bilderna är osmakliga :/ det blir till ironi med texten och bilderna..att budskapet går fram och man mår dåligt av bilderna är som det tänkt. Men man hade väll kunnat skriva något annat till bilderna och och fått fram budskapet ändå ..

 13. Du om någon säljer väl ut dina barn. Bara för att du inte förstår budskapet i bilderna, vilket inte är särskilt förvånande eftersom hela din blogg går ut på ytlighet och andra barnsligheter.du kanske inte förstår att detta är hur verkligheten ser ut därute i världen, alla lever inte i din skyddade verkstad!

 14. Man kan vell ändå ta kort i de länderna om man vill att mäniskor ska förstå!!!!!! Men förstorss i vissa länder får man ju inte ta kort på barnen eller kvinnorna men att göra en bild för att människor ska förstå är såååå onödigt, de vill ju bara hjälpa värdens barn o de är ju bra men då kan man vell komma på ett annat sätt!!

  1. Hur ofta ser man inte reklamer på tv och dylikt där de är just fattiga barn. Tror sos barnbyar helt enkelt försökte sig på något nytt för att skapa lite känslor 🙂

 15. Jag instämmer fullständigt Madde!
  Det hela blir så tragiskt när det dessutom är kändisar som även har gott om pengar…
  Det blir helt fel…
  Att de ska skriva alla andra på näsan, de som kanske inte har lika mycket pengar.
  Det är de själva som borde tänka efter lite mer.
  Detta är en kampanj riktad åt dem själva tycker jag.

 16. Håller med Madde fullt ut. Varför ens vilja se sina barn sådär? Skulle aldrig vilja Se ett kort där min dotter ser så ut skulle få mig att må dåligt. Och sen graven där det står mammas riktiga namn på. Fyfaan . Tror inte Molly skulle tycka bilden va så kul & kolla på. Avskyvärt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..