En klassisk pappakommentar!?

Äntligen har jag bestämt mig för vad jag ska göra med mitt hår. Nästa vecka ser ni mig i en helt ny look, eller ja åtminstone i en helt annan hårfärg. Vi påbörjade förvandlingen redan idag.

wpid-img_20140926_151650.jpg

Med lite nya slingor i utväxten så syns den mindre. Det ska bli jätte spännande när allt är klart även om jag tycker att förändringen skrämmer mig lite grann. Vanemänniska som jag är. Men det kan göra mig gott med lite förändring och förhoppningsvis så känner jag mig lite piggare och fräschare.

Igår hade jag en riktig skitdag ärligt talat. Nu ska jag dela med mig av något som jag är helt säker på att många nyblivna mammor kan känna igen sig i. Sömnen. Att sova alldeles för lite påverkar alla så småningom, det kan vi säkert vara överens om. Jag som brukar fixa vardagen trots få timmars sömn känner mig som en zoombie just nu. Inte bara att det påverkar en fysiskt, det blir ofrivilligt en psykisk påfrestning också. Det i sin tur tär på olika plan i livet. Jag tröstar mig med att jag vet att det är en övergående fas. Jag har en nyfödd bebis och min kropp har precis ”sprungit ett maraton” det är inte så lustigt om man blir påverkad. Det viktiga är att man tillåter sig själv att faktiskt få vara lite ”sliten” och att omgivningen förstår det. Dag fyra efter att jag kom hem från förlossningen så satt jag mitt i natten i sängen och grät. Jag försökte väcka Micke för att få hjälp, jag orkade verkligen inte att hålla ihop. Men han vaknade inte. Såklart han också kan vara helt slut och färdig. Man får trots allt inte glömma bort att det faktiskt kan vara krävande även för en man när familjen växer. Det fanns inget annat alternativ än att bara torka tårarna och härda ut vilket man gör. Man är så jäkla stark. Så igår… Jag hade inte sovit många timmar och ja jag sköter allt på nätterna, verkligen allt. Jag vet inte hur andra har det? Men hemma hos oss finns det ”inget” Micke kan göra på nätterna och tro mig det har vi haft många livliga diskussioner om. Jag misstänker med ett leende på läpparna att flera mammor kanske känner igen sig i den situationen också? ”Men jag kan inte amma” är det en klassisk pappakommentar? Och dessutom så arbetar oftast mannen i hemmet när kvinnan är mammaledig. Och då måste han få sova på nätterna. Här hemma har vi istället fördelat det så att Micke får gå upp på morgonen och skjutsa barnen till skola och dagis istället.

Men imorgon ska jag köpa en liten nappflaska och sen åker pumpen fram. Den här mamma måste sova en stund eller två eller tre, fyra, fem…

 1. Hemma hos oss har det nästan varit tvärt om, pappan som fixat dom flesta nätterna. Dock sov hon så bra närhon va jätteliten. Men pappan va ofta vaken med mig om det va längre stunder. Otroligt tacksam för det, då jag inte någonstans är en nattmänniska;)

  1. Har aldrig förstått mig på det där att man skall vara ”vakna tillsammans” det är väl bättre att en sover och kan lösa av nästa pass…
   I vår familj körde vi var sin bebis (har tvillingar) inte sjutton väckte någon av oss den andra när ett barn var vaken… för att det skulle vara rättvist.

 2. Känner helt klart igen mig i vad du säger. Visst pappan måste få sova om han ska upp och jobba men att vara mamma är ju faktiskt ett 24 timmarsjobb 7 dagar i veckan 365 dagar om året. Det är klart att man måste få SOVA!!!!! Tycker du gör klokt i att pumpa ut och börja ge flaskan. Tack för en bra blogg/ Jenny

 3. Känner igen mig, men bara första veckan/ veckorna.. Sedan tag jag snacket! Och efter det tog vi varannan natt.. Självklart var det jag som ammade.. Men mannen gick upp och bytte blöja och fixade innan amning.. Och sedan om Han inte somnade så hjälpte han till med sonen då också. Detta gjorde att sonen kom och lades bredvid mig så lag jag ner och ammade varannan natt och behövde inte gå upp ur sängen. Även sovmorgon på helgerna har vi från dag 1 kört varannan sovmorgon (med undantag så klart, sjukdom etc) och detta har funkat så bra för oss!! Sedan har vi haft ett barn som sovit bra om natten så antagligen skulle det inte funkar lika bra om han var vaken föera timmar om natten.. Då hade jag fått tagit största delen av de nätterna, pga jobb för mannen. För visst är det ett 24 h jobb men på dagen när bebis sover så får man passa på att sova om man behöver det kan ju inte pappan göra! Kramar

 4. Det viktigaste jobbet tycker jag iofs är att ta hand om en liten bebis. Sen är ju inte verkligheten en annan med en uppdelning som inte alltid går ihop. Som ammande mamma är det svårt att sova en hel natt ändå eftersom det då ändå måste pumpas…

 5. Det där med att pappan bör hjälpa på natten tycker jag är lite överskattat… Med första barnet fick jag hjälp ibland och har nu en flicka på snart 7 månader som jag gör allt med… Yepp ni läser rätt, allt. Inte en enda blöja har pappan bytt. Såklart fick jag trötthetssvackan men man kommer ur den. Sen fungerar vi alla olika och klarar olika mycket.

 6. Jag tar alla nätter med vår 4 månaders och maken sover med 2 åringen o 4 åringen, de vaknar oftast några gånger på nätterna. Sen går de ut i skogen på morgonen så jag får sova. Tycker jag fungerar bra. Vi har varit långledigt tillsammans, men snart ska maken tillbaka till jobbet. Gissar att jag blir bra mycket tröttare att stiga upp tidigt o sköta tre barn ensam hela dagarna.

  1. Vadå tröttare av att sköta tre barn ensam hela dagarna. Tänk på de som har både 6,7,8 och 9 barn. Man vet ju vad det handlar om när man skaffar fler barn. Jag tycker svenska mammor (nu menar jag inte dig Madde ) men många andra är rent lata faktist. Vet föräldrar som lämnar in ett barn på dagis och bara tar med det andra till stranden på sommaren. Det blir för jobbigt att ha med båda tydligen.

   1. Vilken idiotiskt kommentar. Det spelar ingen roll om du har 1 barn eller 10, någon gång måste man få sova för att fungera. Och försvinner den lilla extra stunden så självklart blir man tröttare idiot!

    1. Idiot??? Är det så du pratar med/om människor? Då tycker jag riktigt synd om dina barn som har dig som mamma. Hoppas dom har en pappa med bättre ordförråd och inte tar efter din människosyn!

     1. Eftersom du verkar lågbegåvad och trög, inte förstår det som skrivs i kommentarerna och svamlar på om något som inte rör sakfrågan, passar det ordet alldeles ypperligt in på dig!

 7. Ja vi får se hur det blir här… Jag vill ju verkligen försöka få till amningen denna gången så då är jag beredd att ta nätterna med, men kan tänka mig att det låter annorlunda om ett pa veckor haha. Båda är extremt beroende av sömn men vi har bara de större barnen varannan vecka så då ska jag passa på att sova medverka på dagarna med!!
  http://lotte4.blogspot.com

 8. Jag förstår dig Madde även om jag bara är 18,5 och inte har några barn själv än, så har jag sömnproblem också och jag vet hur det tär både fysiskt och psykiskt. Man känner sig som en zombie 🙁 köp som du säger en nappflaska och sov några timmar så du får energin tillbaka efter det kommer nog allt kännas mycket bättre, sömn är den bästa medicinen 😀 sköt om er!
  Kramar! <3

 9. Här tar mamman nätterna – always :-). Alltid varit så, första barnet är nu 9 år och tredje barnet snart 5 månader.
  Mina har alltid bara ätit på nätterna, men lillebror har börjat socialisera på natten. Tro mig mitt barn är sötast i världen (precis som allas egna barn), men inte fasen känner jag för att leka bil mitt i natten, haha. Så svar till dig, man är skittrött. Men det går över. Hoppas jag. ;-). Annars får jag ta till plan B. Hm… 7 liter kaffe om dagen?

 10. Jag har haft alla mina 6 ungar i sängen hos mig och ammat dem halvt sovande. Det är inte många gånger under mina 20 år som mamma som jag känt mig FÖR trött.
  Det funkar för mig som verkligen värdesätter min sömn

 11. superfin fläta! Va spännande och se vad du ska göra med håret! Man känner sig verkligen piggare och gladare av att fixa lite nytt i håret hihi
  annasvarld.vimedbarn.se

 12. Nej de har jag aldrig fått höra.Min man har gått upp direkt då jag väckt honom..Vi har tagit varannan natt med fyra första barnen.Barn fem sov på mig o jag väckte sällan honom..för de behövdes inte…
  Trist när man inte kan dela för man är trött o känslig o behöver va två dela.Min man har aldrig fällt en sådan kommentar.
  Han vet att gå hemma med barn är ett likställt jobb..När vår första barn var fyra månader föll jag handlöst ner för en trappa o krossade delar av min fot o då blev min man hemma ett bra tag då jag opererades och hoppade på kryckor ett bra tag.Sen dess vet han hur de är att va hemma o hur mycket som krävs o detta var då vi hade ETT barn. .Jag är glad gör den erfarenheten.

 13. Ja utan sömn går man ju under känns det som… Hos oss har jag också tagit det mesta på nätterna, har alltid tyckt att mannen ”måste få sova som ska jobba”. Men har gradvist ändrat åsikt lite, speciellt med många barn…då mamman inte får sova så fungerar ju inget och med många barn finns ingen tidpunkt på dagen då man kan sova. som mamma i en storfamilj jobbar man mycket mer än ett vanligt 8-16 jobb, man är inte ”bara mammaledig”! Så med yngsta i vår familj så har pappan tagit större ansvar och det har varit jätteskönt för mig! Så tänk på dig själv , du ska räcka till många! Kram! /8-barnsmorsa

 14. Hihihihi vad jag ler när jag läser det du skrivit. Känner igen mig. Jag gör också nattbestyren (ordet nattvandrare har fått en ny innebörd hemma hos mig. Har fem barn.). Men en gång skulle maken vara snäll mot mig och då ett av barnen låg i sin säng, mitt i natten och ropade MAMMA så gick han dit …men fick snabbt komma tillbaka,
  barnet hade vresigt sagt till honom: -”Jag ropade mamma. Gå och byt dig!”

 15. I början behövde jag verkligen sova. Då körde vi ”jour” halva natten var. Jag sov oftast 19-01 och sen fick min kille sova efter 01 om det var en besvärlig natt. Var en bra nödlösning för att klara alla 24h på dygnet. 🙂

 16. Jag har alltid tagit nätterna själv då mannen har jobbat. Tycker det är självklart eftersom jag är hemma. Och jag tycker inte att man kan likställa att vara hemma och ta hand om barnen med att jobba. Det är jobbigare att jobba. Jag jobbar mellan föräldraledigheterna och det är MYCKET softare att gå hemma. Då kan man passa på att vila när tillfälle ges, man kan gå okammad i morgonrock en hel dag et c. På jobbet måste du vara fräsch och på alerten hela tiden på ett annat sätt. Sedan har du ändå alkt hushållsarbete kvar när du kommer hem…Jag har sex barn hemma att ta hand om, hus, trädgård och några husdjur så visst finns det att göra. Men det är skönare att vara hemma med barnen! Däremot håller jag med om att sömn är viktigt! Sover man dåligt försvinner all ork och gnista! Det gäller att ta vara på stunderna då man kan vila. Be om hjälp så att man får sova ut någon gång. Jag tycker också att det är dumt att kasta sig ut i arbetslivet som nyförlöst….om man får tycka så….

 17. Jag har tagit alla nätter med alla våra barn då maken började klockan 06.00 varje morgon. Jag såg alltid till att försöka sova lite när bebisen/storasyskonet sov och det fick oftast bra och lyckades jag inte så lade jag mig en stund när maken kom hem ifrån jobbet, så där höll jag på tills bebisen bara vaknade två gånger/natt, då orkade jag ändå. Hoppas ni finner en lösning i detta, ingen lek att vara uppe på nätterna, jobba hela dagen och sedan ha nio barn när man kommer hem. Jag tänker att du trots allt har det lite lugnare då barnen är på förskolan.

 18. Vår son är 3, dottern 1,5. Min sambo har inte tagit en natt! Dottern har sovit hela nätterna jämt men med sonen har det blivit att bara jag duger här hemma. Men jag tycker det är mysigt när han ligger nära och han somnar om på 1 minut så det är inte så farligt att ta nätterna.

 19. IHär hemma har det aldrig varit någon diskussion om vem som skulle ta nätterna. Vi har haft det så att vi tagit varanna natt och så har den som sovit bra om natten gått upp på morgonen och låtit den andra sova. Sen när pappan jobbat har han gått upp och matat 1 gång under natten. Så skönt att det bara flutit på utan att vi behövt diskutera det:)

 20. Skaffar man barn vet man ju att det är amning på nätterna! Klart man låter gubben sova han kan ju ändå inget göra. Ammade alla mina 3 mellan 10-12 månader. Borde väl du veta med så många barn!! Sov på dagen när lillan sover och njut nu av babytiden 🙂 allt gott till er familj!!

   1. De stora är väl i skolan och på dagis? Hur kan hon annars jobba? Men man kanske måste prioritera, man kan inte hålla på med baby-vak, ta hand om större barn, sova och jobba samtidigt! Jag tycker det är oerhört onödigt att börja jobba så fort man klivit ur sängen på BB. Det står jag för!!! Man är inte tvungen att låtsas vara supermum. Dessutom är det viktigt att vila för att amningen ska funka. Skaffar man barn får man prioritera det och se till barnets bästa. Vill man hellre jobba får man väl vänta och skaffa barn när det passar bättre….Jobba hinner man ändå sedan!

   2. Men hoppsan, syskonen går på förskola och arbeta är inget man måste välja när man har en liten bebis. Själv hade jag aldrig fixat det, min kropp hade inte klarat av det helt enkelt. Det är givetvis inget fel på det valet men självklart blir det färre vilotimmar då!

 21. Ammning var inte min grej, tyckte aldrig om det. Det var hemskt. Första barnet sög som en varulv, det gjorde ont och var rent hemskt. Jag pumpade ut och gav han flaska efter härdat ut i 2 v. Nu var han född 4v förtidigt och var van vid både ” kopp” och flaska. Mjölken kom inte igång så fort, och nyfödda tidiga barn måste ha mat ganska så fort. Att pumpa ut mjölk var väldigt behändigt och jätte bra, då viste jag precis hur mkt han fick i sig. Det andra barnet sög mkt bättre men jag punpade ändå ut mjölk och gav han både bröstet och flaska. Dem sade att barn suger sämre om dem får flaska. Men det behöver inte alls stämma. Mina sög lika bra på bägge. Inga krångel. Det bästa var att maken tog alltid barnen på morgonen och jag fick sova ( helgerna) Han var ändå morgonpigg. Jag tycker att man alltid skall göra det som funkar bäst för sin familj. Sömn är ngt man måste ha och jag funkar inte om jag ibte får sova ut i mellanåt. Fram med pumpen Madde och må bäst <3
  Må gott !

 22. Vi har 4 barn på 4 år. De är nu 5,4,2 och 1 år. Jag har tagit de flesta nätter. Men då jag känt att jag måste få sova har pappan till barnen ställt upp. Jag är väl den som gärna fixar allt själv då jag är den som vaknar först när bebisen eller barnet grinar om natten och vill amma eller tex drömt en mardröm etc. Och tycker då att de är lika bra att jag stiger upp istället för pappan som sover och inget märkt. Är ensam med barnen en vecka och har pappan hemma sen en vecka. Kämpa på! Klart ni ska hjälpas åt så gott de går. Har man flera barn är de ju som sagt svårare att hitta en tid att vila under dagen.

 23. Vi hjälptes åt. Mannen värmde tillägg medan jag började amma sedan matade han med flaska och rapade henne. Sen mörbjag slutade amma tog vi ungefär varannan gång på natten. Hon åt var tredje timme dygnet runt första 3-4 mån.

 24. Jag har legat ner & ammat, ofta somnat om. Bytt nån blöja hit & dit på natten. Brukar inte vara nån större fara även om det varit nån skrikperiod mitt i natten nån vecka med varje barn. Det har inte riktigt funkat att pappan här tagit nätterna bitvis då han ofta jobbar just nätter. Tyvärr! Hehe.

 25. 5 barn o jag tar nattning o nätterna med bäbis då jag ammat fram till ca 18mån. Mannen tar de andra under natten då de ändå vill att pappa ska komma o första tiden då jag oftast ammade mest hela tiden Funkade det ändå inte att följa med ngt syskon på toa under natten. Bäbisen hade ju blivit störd o helgalen. Ligger o ammar så vilar jag samtidigt. Äger ingen pump bara en massa kludd tycker jag, men skönt för dom som tycker det funkar.

 26. Haha ja du Madde! Snacka om att din text stämde in;) som du skriver så är det oftast en ”kort” period och det blir bättre….

  Här hemma tog jag hand om ALLT, min kille kliver upp extremt tidigt och han måste vara utvilad på sitt jobb(kör lastbil)
  Min dotter var överburen på 18 dagar så första veckorna fick jag ha ”matschema” så hon inte skulle få blodsockerfall. Vilket resulterade i att jag sov 1-2 timmar om natten. Mycket hormoner och grejer som spelade in så jag kunde fasen inte sova heller för den delen. Sen skulle jag leka duktig, så det skulle vara nybakt och städat hela tiden här hemma.
  Springa på öppna förskolan, träna, jobba, få sociala livet att fortsätta och allt som hör till gjorde att jag en dag stod i trappen med min dotter i famnen och hela kroppen bara stängde av. Jag tappade känseln i hela kroppen, försökte skrika till min pojkvän men jag sluddrade bara.
  Så övertansträngd och slut i kroppen och huvudet av all j*vla amning(funkade dåligt) och sömnbrist så kroppen la av. Får vi fler barn så kommer jag släppa på duktighetssymdromet och låta sambon hjälpa till, han dör inte av att laga mat eller tvätta…hopppas jag:)

  En kommentar till dig som tycker att det är lättare att vara hemma än att jobba, vi skulle behöva byta! Att vara på jobbet har varit som semester för mig;)

  1. Haha, OK! Fast mina barn har varit väldigt ”lätta” och lugna, ingen kolik eller annat, sovit bra och ätit bra….så för mig har det definitivt varit mer semester att gå hemma!

 27. Vi har alltid delat på allt när vi är hemma.
  Det är för mig självklart.
  Min man jobbar å jag är hemma med bebis en månad gammal och hennes syskon 3 och 4 år.
  Finns ingen tid att vila på dagarna för mej och även om jag sköter i princip allt hemma så gör min man precis samma saker när han är hemma.
  När vi bara hade ett barn så delade vi också på allt även om jag tyckte han kunde få sova hela nätterna ville han inte de.
  Han har även tagit barnen varje natt dvs gett dom napp tröstat vid mardrömmar och gått upp när nån varit uppe å vandrat på natten.
  Hon vaknar vid minsta ljud det gör inte jag.

 28. Jag köper verkligen inte de med att pappan ska jobba så mamman ska ta nätterna! Hell no! Jag fick vårt 3 barn den 22/8 och innan dess hade jag inte sovit ett skit på flera månader pga foglossning. Jag va helt slut! Den första veckan funka för man va så uppe i de. Tillslut kändes de som att jag skulle få en hjärnblödning jag hitta inte orden och höll på att bli störd. Jag menar dom andra två skulle till skola och förskola och sedan hämtas. Min sambo är hemifrån 14 timmar per dag! Nej nej nej jag fick ett jävla bryt och sa: antingen tar du ungen inatt eller så får du och ungen flytta! Haha ja de låter sjukt men seriöst jag va helt slut! Han tog henne den natten samt han ringde jobb och tog ledigt hela förmiddagen. Jag sov i en sjuk dvala som att jag va i koma. När jag sen vakna kl 09 så va barnen lämnade och kaffet klart och en nöjd bebis. Efter detta brytet så har vi bestämt att jag tar första passet ca 01 sen tar han 05 passet med henne för han ska ändå upp vid deb tiden. Sätt ner foten du kommer bli helt bäng i skallen annars! Kram från en trött mamma.

 29. Visst, min man jobbar nu när jag är föräldraledig med barn nr 2. Och jag är den enda som kan amma. När jag ammat klart om natten kan jag ibland väcka pappan för att rapa eller byta blöja för att själv somna om. Det är ingen semester att vara hemma med två barn och att ex. aldrig få äta mat i fred eller gå på toa i fred. Men alla har det olika och upplever saker olika och det får man respektera såklart.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..