Jag fullkomligt kräks på uppdateringar där folk visar upp sina resultat efter sina gastricbypass operationer! Och så bjuder Engla-Freja på en smarrig paj…

Känslan när man kan gå ut i trädgården och hämta egenodlat är ju bara sååå härlig! Igår så ville Engla-Freja ha en picknick och bestämde då att hon ville baka en rabarberpaj av våra rabarber i trädgården. Klart vi skulle göra det! Sagt och gjort, det blev en minst sagt lyckad liten picknick i trädgården. Till Adam och Charlies stora förtjusning så serverade Engla-Freja vaniljsås till pajen och grabbarna älskar vaniljsås.

baka20

englafreja1

englafreja2

baka22

Här kommer ett recept som ni måste prova! Pajen blev sådär kola-aktig och knäckig nom nom nom ♥

500 g rabarber

2 dl havregryn

2 dl socker 

1 3/4 dl vetemjöl

1/2tsk bakpulver 

1 tsk vaniljsocker 

125 g smör 

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl ljus sirap 

smör till formen 

Sätt ugnen på 150°c Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull ihop med grädden och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarberns i ca 3 cm stora bitar och lägg dem sedan i en ungssäker form. Bred på smeten. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40-50 minuter beroende på vilken konsistens du vill ha på pajen och tills den fått fin färg. Servera ljummen med glass eller som vi gjorde vaniljsås.

Jag som numera gått in för att äta lite bättre vräkte inte i mig av pajen direkt, men jag smakade självklart och den var himmelskt god. Det är i sådana situationer som vi vuxna och föräldrar har ett ansvar att inte överföra någon dum bild av kroppsideal och vikt. Jag skulle aldrig överför en negativ bild av att äta rätt till mina barn. Banta är ett ord som inte får förekomma hemma hos oss. Så ofta som man får höra det där jävla bantaordet från barn. Det är inte bra. Jag tror istället på att lära barnen att äta rätt och begränsa sötsaker till helgerna. Och uppmuntra till att röra på sig och träna. Alla gillar ju inte att träna och jag förstår att det suger om det verkligen inte finns något intresse av det. Men det finns alternativ och olika sätt att få motion på. Bara promenader gör så otroligt mycket.

Jag fick höra något häromdagen som gjorde mig så arg. ”Det gör ju inget att äta godis och strips varje dag, xxx mamma har sagt att man kan ju operera sig så magen krymper och man blir smal igen” Men vafan på riktigt!? Vilken morsa säger så till sin dotter? Så kommer mina barn hem och berättar att mamma du behöver inte träna och du kan äta vad du vill för man kan operera magen.

Nej vet ni vad! Jag fullkomligt kräks på uppdateringar där folk visar upp sina resultat efter sina gastricbypass operationer. ”Åh bra jobbat vännen, heja heja vad duktig du är! Fantastiskt kämpat!” VA? Nu kommer jag säkert få alla bypassopererade efter mig men, jag fattar inte?! Vad har man kämpat med? Att lägga sig under kniven? Ja det är en jäkla  prövning, jag hade aldrig gjort det. Uppdatering, nej jag äcklas inte över vad folk har presterat när de har gjort en en gastric bypass jag fattar att det inte är lätt att bara operera sig heller, men efter vad min dotter sa så kräks jag på folk som tänker som den mamma gör! Att se operation som en enkel väg är bara sorgligt! Biggest looser tex, där har vi folk som har kämpat på ett helt annat sätt, folk som har tränat och aktivt gjort en förändring. En förändring där kroppen själv har kunnat anpassa sig för sin förändring. Nu finns det absolut människor som behöver hjälp med dessa magoperationer för att de helt enkelt inte kan gå ner i vikt själva av en eller annan anledning och det köper jag. Har man exempelvis en knäskada som gör att man inte kan röra på sig för att gå ner i vikt eller någon annan anledning som verkligen försvårar en viktnedgång så är det absolut inget konstigt. Men att folk får dessa operationer beviljade åt både höger och vänster är sjukt! När man dessutom ser att operationerna leder till andra biverkningar och komplikationer så undrar man om det verkligen är rätt. Det ena beroendet tar ofta över ett annat beroende. Har man ett sockerberoende eller ett osunt matberoende så är det väldigt lätt att det beroendet byts ut mot ett annat. Jag har sett många som verkar ha utvecklat ett alkoholproblem istället för matberoende. Är det en slump? Alla dessa komplikationer som följer dessa operationer, vad kostar dom staten?

Jag tror att man hellre ska satsa på beteendeterapi i första hand innan man beviljar en sådan operation. Jag tycker mera pengar borde läggas på det i sjukvården så överviktiga kan gå ett program och få stöd för sitt beteende. Hur vore det om landstinget kör egna biggest looser program?! Och för att inflika, jag älskar program som uppmuntrar till att göra en förändring för att stärka sin kropp. Biggest looser har nog inspirerat många att ta tag i sitt osunda liv, det är jag övertygad om.

Hur kommer det bli i framtiden för våra barn om de resonerar att man bara kan opererar sig så löser man problemen? Det är också ett problem som följer alla operationer.

Min närmaste vän har gjort just en sån här gastric bypassoperation. Hon fick ett nytt liv, ett annorlunda liv. Sämre eller bättre, vet i sjuttion. Alla komplikationer kan hon ta säger hon och hon ångrar sig inte. Men när folk som är intresserade av operationen frågar henne om det så är hon ärlig. Och hon uppmanar alltid alla att istället prova på andra sätt innan de väljer att lägga sig på operationsbordet. Sen finns det dom som mår fantastiskt bra också såklart. Och som inte haft en enda komplikation.

Jag vet att jag kommer göra allt för att mina barn ska få en bra och schysst bild av hur viktigt det är att röra på sig och äta rätt utan att överdriva eller på något sätt uppmuntra till kroppshets. Vad hände med den hederliga gamla kostcirkeln och tallriksmodellen? Den och lite alldaglig träning gör susen och det är en jättebra början om man vill göra en förändring.

Och ibland får man ”synda” ett ord som jag också ogillar faktiskt så vi kan väl istället säga att man ibland får festa till det lite med en paj eller så 🙂

englafreja6

englafreja4

Min fina vackra Engla-Freja ♥

Hoppas ni får en fin dag, hörs senare! / Madeleine

 

 1. Oj, nu kommer du nog få en del kommentarer. Fetma är någonting ganska komplicerat, det är faktiskt ingen som med säkerhet vet varför vissa människor blir feta och andra inte. Tills den dagen vi vet det tycker jag man ska vara lite mer ödmjuk mot dem som drabbats av denna sjukdom.

 2. Jag känner att jag som GBP opererad vill kommentera ditt inlägg.
  Att påstå att man bara behöver lägga sig under kniven och inte kämpa är skitsnack rent ut sagt.

  Jag har fått kämpa före och efter operationen med att lägga om kosten och lära mig äta och leva på ett nytt sätt.
  Operationen är definitivt ingen mirakelkur utan man måste ändå själv göra jobbet med att förändra sitt liv.

  Jag har sedan min operation gått ner ca.40kg och har kämpat och jobbat för varje kg.
  Har varit opererad i 3,5år och är inte i mål än när det gäller vikten men har fött ett barn och är höggravid med mitt andra.

  Jag kämpar varje dag med att hålla mig till min nya livsstil och äta rätt så jag tycker det är väldigt fel då du skriver att man inte behöver kämpa som opererad!!

  1. Jag får kämpa varje dag. Gått ned 37. Kroppen mår bra men det psykiska är klurigt.

   Madde förklarar hur hon menar. Å det finns de som ser det som Quick fix. Men hon skriver även att hon har förståelse om man har fysiska anledningar.

 3. Jag hör till en av dom som inte klarar att gå ner i vikt själv. Jag har inga fysiska hinder men jag har ett matmissbruk som heter duga och jag behöver hjälp för att lyckas. När jag sökt hjälp hos vården är det direkt en gastric bypass dom antar att jag är ute efter men nej, jag vill inte operera mig. Jag vill ha hjälp med det psykiska, mitt inre.. Men det är tydligen väldigt svårt att erbjuda hjälp till. Känner man sig inte hjälplös innan man kontaktar vården gör man det snabbt efter. 🙁

  1. Jag känner precis som du-de kollade iallafall så jag inte var självmordsbenägen(gulligt iof..),sen fick jag ingen mer hjälp av psykvården.kram till dej<3

 4. Håller med dig, dessutom har jag hört att eftervården suger i många län , så många går upp i vikt igen 🙁 jag tycker unna sig är ett mycket bättre utryck än att synda 🙂 kram och en extra Puss till Emmylou , så söt hon är 🙂

 5. Jag kan inte ens läsa klart ditt inlägg…jag blir både arg och ledsen över hur du kränker oss som är gbp opererade! Att det skulle vara ett enkelt val? Jag lägger mig under kniven sen är allt bra?! Är det det du tror så tycker jag inte ens att du ska uttala dig!
  När man som jag kämpat med vikten i 10-12 år och ingenting fungerar, verkligen ingenting och man får hjälp av en operation som lyckades så spottar du på mig? Du har ingen rätt att anklaga någon för att ta den enkla vägen för det är inget lätt beslut att ta.
  Jag var 25 år när jag opererades och min familj har i hela mitt liv kämpat för att hjälpa mig med vikten utan resultat….resultatet kom efter min operation och du…jag levde hälsosamt och åt bra innan jag opererades oxå! Jag vräkte inte i min chips och godis och läsk för att sen låta skattebetalarna reda ut mitt problem!!! Ta reda på ordentlig fakta innan du börjar spy galla på folk!

  1. Jag kränker INGEN men är hemskt ledsen att du känner dig kränkt! AV det du skriver så behöver du ju inte alls ta åt dig, du har kämpat som du skriver i över 10 år…

   Och jag kanske uttryckte mig klumpigt för nej det är väl inte ”bara” att lägga sig under kniven. Många har kämpat hur mycket som helst men inte lyckats! Som jag skrev så blev jag arg över hur vissa människor ser dessa operationer (vissa = inte alla) en del äter hellre upp sig för att få operationen än att faktiskt försöka lägga om sitt liv med kost och träning.

   Mycket sitter i huvudet och jag tror också att sjukvården skulle lyckas bättre om de tog in utbildade personliga tränare och formade individuella program i samråd med kurator eller psykolog.

   Du verkar ha missuppfattat mitt inlägg!!!

  2. Bra skrivit. Känner precis som dig jävligt krängt. Tycker att hon borde läsa på lite bättre. Sen kan man ju fråga sig vad fetma kostar samhället.

 6. Hej. Nu skrev hon ju faktiskt att hon tyckte de var jätte bra att metoden fanns för de som verkligen behövde de. Så om du som vill spy över detta inlägg ska väl vara glad att de finns så du kunde få hjälpen. Men de har blivit en modegrej.

 7. Jag tror inte att någon väljer att lägga sig under kniven om man inte behöver. Ingen, inte ens du, kan veta vad någon annan har gått igenom. Tycker nog att man ska tänka till lite extra innan man dömer andra människor. Ens egen väg genom livet är bara vi själva som vet om.

  1. Alla har en egen historia så är det alltid! Men jag vill uppmärksamma att operation inte alltid är den bästa lösningen. Mycket sitter i huvudet, jag tror på mera beteendeterapi och stöd från sjukvården! Och jag vill understryka att jag DÖMER INGEN! Alla gör sina egna val och man är inte en sämre människa för att man väljer att operera sig!

 8. Första ggn jag löser din blogg – och sista kan jag tala om, känns som om du just slog mig på käften – riktigt hårt dessutom! Är själv Gbp-opad sen 3 år tillbaka och känner mig oerhört kränkt & ledsen när jag läser:( För mig och dom flesta så ligger massor av års slit bakom ett beslut att ta försöka få en op. När steget väl är taget har du en lång resa framför dig…
  Och jag undrar vart du ser alla dessa bilder på opererade som är stolta över sina resultat??
  Jag ser dom oxå men det är för att jag är med i grupper på ex FB för oss opererade. Blir lika glad varje gång jag ser bilder med glada lyckliga människor som fått tillbaka livsgnistan & förlängt sina liv med massor av år. Det kanske är dom föräldrar som tutar i sina barn att det ”bara är att operera magen” som borde bli ryckta i örat!
  Det som svider mest är meningen; ”Vad har man kämpat med?” Ja du Madeleine, det ska du vara glad att du sluppit tagit reda på men det är MASSOR kan jag tala om.

 9. Ja man opererar sig väl för att inget annat hjälper .Söt Engla-Freja är blivit så stor tjej. Varför tjata om hon är målad.Ni är så härlig familj . Följer er gärna .Hejsan!!

 10. Jag har 3 i min närhet som fått en gbp via landstinget… Alla 3 gick ner massor i vikt o fick en hel del otrevliga bieffekter o dessutom gick alla 3 över till ett alkoholmissbruk. I dag har 2 av dom blivit överviktiga igen… Sorgligt att dom inte kunde ta tillvara på tillfället bättre.

  1. Det var det jag menade. att det finns bieffekter och en av dom är spritmissbruk, finns redan deklarerat i dom flesta undersökningar samt att detta har även tagits upp i TV.

 11. Håller fullständigt med! Å alla ni som går i taket. .tagga ner! Hon skriver ju att det är bra för dom som verkligen behöver men att det verkar ske så lättvindigt idag. Ni som verkligen behövde op behöver följaktligen inte explodera!

  1. Men hur orkar ni? Om hon har mascara då, vad för hemska följder får det? Maddes barn verkar ha det himla bra, de är fantastiskt rara och fina.

   1. Ser ut som engla Freja har mascara. Upp till madde att bestämma om hon ska ha mascara men personligen tycker jag hon är för ung för smink och man får vara medveten om vilka signaler man sänder ut till en sån liten tjej när man sminkar dem,. Hon är söt som hon är behövs ingen Mascara. Självklart ska vi inte lägga oss i men åsikter kan man ha ändå. Handlar ju om hur man säger det till någon annan.

    1. Jag var nio år när jag fick använda mascara, jag har inte fått några konstiga signaler!?

     Engla-Freja använder mascara när hon själv vill och bara ibland…

     Herregud skriver ni till alla klädkjedjor som visar barn i klädkollektioner som är sminkade också?

     1. Alltså, dina argument ovan…

      Att börja sminka sig i så ung ålder tyder bara på att man är VÄLDIGT medveten om sitt utseende och kropp och det är faktiskt inte hälsosamt, din dotter är väl inte ens 10 år fyllda ännu och är bara ett barn.

      Att din mamma lät dig använda smink när du var 9 har nog satt spår som du själv kanske inte är medveten om men som vi som sett dig i FA och genom att läsa din blogg sett för länge sedan.
      Du är själv väldigt utseendemedveten, väldigt mycket handlar om yta och saker och detta applicerar du på dina barn vare sig du vill det eller inte.

     2. Har inte du konstiga signaler? Hela din blogg går ju ut på löshår, smink och allt möjligt tingeltangel till hemmet. Du skriver om träning och nyttig mat fast du vräker i dig pajer, träningen tycks visst aldrig bli samt att du ränner på kräftskiva och låter syskonen passa småbarn.

 12. Att de som opererat sig inte kämpat är helt fel. De måste lägga om kosten och hålla sig till det, men däremot förminskar de magsäcken vilket givetvis är en stor hjälp eftersom deras mättnad kommer betydligt tidigare än innan. Men så klart måste de kämpa efteråt, de kan ju inte bara tro allt är klart. Psyket förändras ju inte av en operation, så där finns en enorm resa sen.

  Jag tror precis som du på beteendeterapi och specialsydda program för varje individ. Jag som har varit överviktig ville ha inspiration för att gå ned i vikt. Jag ville göra det själv, för att jag skämdes. Inte gå till en dietist eller till någon expert. När jag då läste rubriken ”Så här gick XXX ned 50 kg” med hopp om att hitta inspiration i artikeln så visade det sig att det var genom operation. Alltför ofta ploppar sådana artiklar upp. Det irriterar mig. En operation är inte till för alla. Man måste vara över ett visst BMI för att få den betald. Pungar man ut kostnaden själv går man före i kön. (Har exempel på det).

  Jag missunnar INGEN en operation, i bland är det enda alternativt, men jag vill inte läsa om hur mycket de har kämpat. En vän till mig bröt ett extremt matmissbruk och gick ned 50 kg på egen hand utan någon hjälp alls. Jag hörde om en tjej på tv häromdagen som gick ned 60 kg på egen hand. Det är sådana människor vi måste läsa om. De som kämpat med sin vikt utan fysiska ingrepp, sådana människor som är som de flesta av oss. Det är sådana människor jag har inspirerats av under min viktnedgång. Människor som kämpat på egen hand till 110 %.

  Operation är jättebra när det inte finns en annan utväg, men det är inget man direkt ska uppmana folk till och definitivt inte barn. Om man redan som liten uppmanar barnen till ett sunt leverne kan det hålla sig kvar sen och man i alla åldrar erbjuder stöd och rådgivning kan de flesta lyckas med hjälp av det också.

 13. Vilka påhopp (från läsarna)! Jag kan inte säga annat än jag håller med dig Madelene!
  En annan sak förresten som jag såg i kommentarerna att engla-Freja är för ung för smink. Kan du inte göra ett inlägg med din/ er syn på det här med smink på barn och ungdomar? Jag dömmer absolut inte. Jag vet att det är många som sminkar sig i yngre ålder i skolan.

 14. Blev ledsen av ditt inlägg. Är själv opererad och det var ett av mitt livs svåraste beslut. Men det handlade om liv eller död och jag ville inte lämna mina barn. Jag förstår att det inte spelar någon roll för dig men jag har sett upp till dig och din blogg men känner att jag inte vill följa dig mer

  1. Det var absolut inte meningen att du skulle bli ledsen – men ÅTERIGEN(!) jag skriver att jag tycker att operationen är bra för de som verkligen behöver den, och du verkar verkligen behövt den! Gäller det liv och död så finns det inte ens något att diskutera.

   Men de som gör dessa operationer för att de inte ”orkar” ta tag i sin situation borde kanske ha fått en bättre hjälp inom sitt landsting. Mera terapi och beteendeterapi. Jag har själv ett helvetes sötsug som bokstavligen har ätit upp mig, tills jag bestämde mig för att göra en radikal förändring!

   1. Madde!
    Det är INGEN som får denna operation utan att först gå ner x antal kilo först.
    Och framför allt så är det inte så lätt att få operationen ändå. Du kanske måste kolla upp lite mer fakta innan du skriver.

    Susanne

    1. Jo Susanne det är faktiskt väldigt lätt att få denna operation idag. Jag jobbar på operation i Norrköping och där opereras 4 st VARJE måndag och ibland ytterligare någon mer dag i veckan. Många är inte heller särskilt stora så man undrar hur de kan få opereras egentligen. 3 veckor innan operation får patienterna dricka nutrilette för att levern ska krympa inför operation. Många går ju ner mindt 10 kg på dessa 3 veckor. Och det visar ju att de faktiskt kan gå ner i vikt utan operation bara de vill. Det bästa vore att få terapi som hjälp till viktnedgång. Att man får hjälp till att förstå varför man äter så mycket….

 15. Fast om man ändå behöver kämpa innan operationen för att gå ner lite i vikt…lägga om kosten och kämpa efteråt. …..då kan man väl fortsätta så istället för op?? Om man lyckas gå ner i vikt för att få en op så har man ju visat att man klarar det…tycker då jag!

  1. Fast det är ju just det att det är ett verktyg för att hjälpa en att hålla vikten, många klarar av att gå ned men jojobantar större delen av sitt liv.

  2. Oftast så är det ju inte så svårt att gå ner men att hålla vikten är svårt och särskilt då man har en massa sjukdomar som ställer till det.

  3. Nja funkar inte så… Innan en op ( får du bara vid ett visst BMI och fetma) får du krympa din magsäck lite själv , brukar va 3 veckor med pulver diet nutrilett tex. Och som du borde veta så kan en människa inte leva på svältkost hur länge som helst … Så det säger sig själv att kämpa ja de gör nog väldigt många som lider av fetma och blir det för tufft svårt så finns det hjälp att få. Med fetma och sjukdomar som hänger ihop så är en mag op mycket hälsosammare. Även om man kan få dras med efterdyningar efter operationen!
   Men blodtrycket och hjärtat mår mycket bättre när du inte är överviktig! Tror nog många överviktigas kämpar så gott dom kan m vikten … Men det är nog skittufft! Själv är jag inte överviktig men rökare mitt hjärta och mina lungor vill nog att jag slutar m rökningen
   Men lika där ….. Skitsvårt

 16. Konstigt det där…Meddelar får inte tycka nåt för egen del…för då blir folk kränkta å ledsna och det är påhopp såklart! Däremot verkar läsarna va fri att tycka vad som helst. Ex bestämma när dottern får ha smink..bland mycke annat som tycks!
  Kasta sten i glashus…

 17. Håller med dig Madeleine. Jag har hypotyreos, ganska rejäl sådan med Levaxindos på 150 mikrogram. Trots det lyckades jag gå ner 20 kg för tre år sedan med hjälp av xtravaganzas metod (ej soppor) och träning samt ett jävlar anamma. Fem månader tog det. Höll vikten i ett år sedan ”släppte” jag upp det några kilo för jag mådde bättre av några kilo mer än målvikten. Höll det i 1,5 år och mådde bra. Sedan blev min man sjuk och jag tappade fokus samtidigt som läkaren tyckte mitt TSH-värde var för snävt och drog ner Levaxindosen till 100 mikrogram. Gick upp 10 kg på fyra veckor! Och sedan 4 till ett halvår senare på fyra veckor. Mådde inte alls bra, fick samma symtom som från början när Levaxin sattes in. Ingen respons när jag klagade . Nyligen togs nytt prov och TSH låg skyhögt, jag hade ingen ämnesomsättning alls! Så äntligen fick jag tillbaka min tidigare dosering och efter två veckor har jag nu börjat krypa ner i vikt.
  Det här har jag lärt mig av min resa: att tyreoideavärdena måste ligga på rätt nivå, annars är det kört. För min del är kost och motion superviktigt. Motion i min värld är 2, max 3 pass i lagom svettnivå och någon promenad på det. Tallriksmodell, mindre kolhydrater och nolltolerans på fikabröd, läsk, öl och godis. Att försöka ha en låg stressnivå i kroppen och att jobba med mig själv mentalt. Xtravaganzas koncept är klockrent: mental träning, mental näring, rörelseglädje och god energi.

  1. Du lever ju på Vlcd påsar tills du gått ner i vikt. Det är ju soppor och shakes. Mat äter du ju i andra fasen när du ska börja lära dig hålla vikten. Har också gått ner med Xtravaganza .

 18. Jag är också opererad sen snart 5 år. Jag håller med om att man istället borde få terapi osv istället för operation i första hand. Jag tog 2 år på mig att ta beslutet om operation var rätt för mig så det var inget jag bara gjorde i all hast.

  Men okej, den delen höll jag med om. Men att säga att du kräks av bilder där vi visar upp vår framgång är väl lite att ta i? Att säga att vi inte kämpar bevisar bara hur lite du faktiskt vet om en gbp-operation. Jag kämpar varje dag, precis som vem som helst som inte är opad. Jag kan inte sitta hemma och äta som jag en gång gjorde. Jag måste tänka på vad jag äter hela tiden. Operationen är inget mirakel, den är ett verktyg för att hjälpa mig på vägen!

  Du säger att du inte vill kränka någon men kan du på riktigt inte förstå att det är kränkande för oss när du i princip säger att vi inte ska vara stolta över våra viktnedgång för vi har inte gjort något annat än lagt oss under kniven? Tror du att kilona trollas bort där och då? Nej, det är klart att du inte gör. Varför är vissa vikterna mer viktig, bättre och mer okej än andras? Borde vi inte peppa alla människor istället för att trycka ner dom som tagit en annan väg?

  1. Jag uttryckte mig lite klumpigt och det ber jag om ursäkt för! Jag kräks naturligtvis inte på alla GBP opererade före och efterbilder MEN när min dotter kommer hem och uttrycker sig som hon gör så blev det en impulsiv känsla! Inget barn ska komma hem och berätta att deras föräldrar inte behöver träna och äta rätt för att man mycket enklare kan operera sig!

   Och återigen, jag är imponerad över att man vågar ta steget och operera sig och jag stödjer dessa operationer när de går till rätt människor!

   1. Jag håller med om att det är en helt galen kommentar. Jag blir helt matt av att höra sånt! Men jag tror ändå att det är ganska få som tänker så. Jag rekommenderar inte någon att operera sig. Jag berättar om mina upplevelser och sen får folk bestämma själva. Så gjorde min bästa vän med mig och det är jag tacksam för. Just för att det är ett så enormt beslut! Jag har haft tur, jag har inga komplikationer alls men tyvärr har ju inte alla samma tur. Och jag är noga med att lära mina barn en hälsosam livsstil och gör allt för att dom ska slippa gå samma väg som jag 🙂

 19. Jag håller helt med om det angående viktoperationer. Jag känner 7personer som gjort en sådan operation. Och alla har typ fått någon konsekvens som följd. Och alla ska berömma dessa hela tiden ”så duktig du är” ”bra kämpat”. Sure bacon, kämpat tycker jag då inte att de gjort. Jag är själv överviktig och har kämpat med vikten i många år, har lyckats bra i perioder. Så där är något man kan kalla för att kämpa. Vill ju inte låta skrytsam men jag menar det går ju att gå ner i vikt på egenhand bara man bestämmer sig för det.

 20. Jag fullkomligt kräks på dig som dömer människor på det sättet när du ALDRIG varit i deras sits. Skärpning! (du förlorade precis en läsare och en som faktiskt tyckte om er på tv)

  1. Du får gärna kräkas på mig! Jag dömer ingen, jag har en åsikt som jag står för! Och hur kan du säga att jag aldrig varit i den sitsen?????

   Om jag går till vårdcentralen så är jag en alldeles perfekt kandidat för att få en GBP! Men jag väljer hellre en annan väg…

   Sen att vissa människor verkligen behöver det här ”verktyget” (operation) förstår jag och dessa människor borde då också få den hjälpen! Men det finns sååååå många som skulle kunna nå samma mål utan op med rätt beteendeterapi och träning!

   1. Då väger du runt 100 kg nu då!
    För ett ex antal år sen vägde jag 90 kg till mina 165 och jag hade inte rätt till op
    Idag väger jag 56 ( pga sjukdom rasade jag så mycket) mitt blodtryck va skyhögt och kondisen urusel då men icke op
    Blir bara lite förvånad att du säger du är en klar kandidat till en magsäcks op bara
    Tror faktiskt inte det …. Men vet ju inte vad du väger heller nu…. Och inget jag behöver veta .. Bara en reflektion på ditt svar ovan

   2. Haha säger jag bara undrar om du sett dig i spegeln nån gång?? För du är lååååångt ifrån för att få genomgå en sån operation du ser då int ut som fetma nån stans…. så ne du vet nog int vad du snackar om … alla är bra som dom är så sluta och anmärk på varandra!

 21. Det är synd om dig, att du inte vet bättre! Vi som gjort en operation p.g.a. övervikt har inte haft det lätt innan kan jag lova! Många år av kämpande! Det är ett stort ingrepp, och för majoriteten av alla opererade blir det en total livsstils-förändring! Vem syftar du egentligen på i ditt inlägg??! Vem tycker du har tagit en lätt genväg till normalvikt genom att operera sig??! Du får verkligen vara beredd på kritik när du skriver ett sådant inlägg som du gjort! Hoppas att du tänker igenom detta och ändrar din uppfattning om oss opererade!

  1. Jag dömer ingen för att den är GBP opererad! Jag säger bara att det kanske är för lätt att få en operation godkänd. Alla behöver den inte och det borde då finnas andra alternativ.

   1. Och nej det är inte för lätt att f Op
    Läkarna bedömer om din vikt är farlig för din hälsa… Fetma är tyvärr en stor anledning till diabetes , högt blodtryck, hjärt och kärl sjukdomar. Alla hög dödlig het på om vi inte gör något åt det
    Min syrra op magsäcken pga hon har bara en njure( föddes m en ) övervikt och diabetes hör ihop och m bara en njure så säger det sig själv …. Väldigt dålig kombination.
    Risker m övervikt är större mycket än risker m en mag OP
    Så därför gör läkarna en riskbedömning och en sådan Op kostar ca 250 000 så tror inte dom ” bara” opererar hur som helst.

 22. Jag vill bara säga att jag håller med om det mesta du skriver MEN det innebär att man måste göra precis samma förändringar som vilken annan människa som helst som vill gå ner i vikt. Det innebär betydligt mycket mer än att ”bara lägga sig under kniven”. Jag tycker du ska ta kontakt med ett sjukhus som utför dessa operationer och ta ut material om vad som krävs före och efter operationen. Om du gör det så inser du precis hur mycket arbete det krävs. Visst i början krävs det inte mycket jobb men så är det bara ett tag sen måste man jobba lika hårt som alla andra och ibland tom ännu hårdare.

  För min del innebar operationen ett helt nytt liv. Jag har hittils gått ner 80kg med hjälp av operationen, motion(som jag nu klarar av), ändrad kost och även bättre psykiskt mående. Jag kan för första gången på drygt 20 år njuta av solen, jag kan sova liggandes på rygg utan andningsproblem, jag har för första gången sen jag var 16år visat mig med bar överkropp på stranden utan att skämmas, jag törs utan betänkligheter prata med nya människor, jag behöver inte gå in på specialaffärer för att köpa kläder längre och jag behöver inte äta 2 pizzor för att känna mig relativt mätt. Jag kostar inte vården en massa pengar längre eftersom jag inte längre har diabetes, jag har inte längre problem med känningar i hjärttrakten vilket innebär färre vårdtillfällen, jag har inte längre lika mycket problem med knän, rygg, nacke, mindre värk och nu kan jag för första gången på nästan 7år eventuellt börja arbetsträna på riktigt vilket innebär att jag snart slutar kosta en massa för samhället via socialbidrag och sjukersättnegativ

  Så att du kräks på mina efterbilder när jag slitit som ett djur för att gå ner mina 80kg säger tyvärr rätt mycket om din brist på insikt. Det känns faktiskt väldigt förolämpande också. Har man sån dålig koll och insikt så ska man nog avvakta med att skriva tills man har skaffat sig mer information.

  Som avslutning så vill jag bara säga att du pratar om alla komplikationer som kostar pengar, kolla upp hur många kostsamma komplikationer det blir kontra dom lyckade operationerna så ser du tydligt att det är minimalt med komplikationer som kräver kostsam vård. Det enda som är är att dom med komplikationer hörs mer än oss som är nöjda eftersom är man missnöjd så höjer man rösten. Sen är det även så att väldigt många komplikationer beror på att patienten själv inte följer direktiven man får från sjukhuset.

  Mvh hälsningar från Pierre, 36 år med ett helt nytt liv.

  1. Hej Pierre,

   Grattis till ett helt nytt liv! Nej jag kräks absolut inte på dina före och efterbilder, om du läser i mitt inlägg så skriver jag att det inte gäller ALLA! Jag blir upprörd över hur en del människor tänker ang GBP och sedan överför det på sina barn. När min dotter kommer hem och berättar att jag inte måste träna och äta rätt för att det finns operationer som fixar det lätt, min dotter på ÅTTA ÅR!!!! Vad för vuxna människor, vad för föräldrar säger så till sina barn?

   Jag skriver också i mitt inlägg att jag tycker denna metod är bra för dom som behöver det – exempelvis du!

   Tyvärr finns det undantag och dessa undantag verkar bli flera och flera. Det är många som faktiskt ser dessa operationer som en enkel väg…

   Och ledsamt att så många verkar missuppfatta mitt inlägg, nästa gång ska jag vara mera tydlig!

   1. Undantagen blir inte fler snarare tvärtom men pga sociala medier bla så märks dom av lättare.

    Jag missuppfattade inget av ditt inlägg utan det enda jag störde mig på är just det om att du kräktes på efterbilderna där folk skrev bra jobbat och att du tyckte att det inte var mer än att lägga sig under kniven.

    Sen håller jag med om allt i princip. Barn ska aldrig utsättas för bantningshets och bli ilurade att operationen är någon slags ultimat lösning.

    Nej nu ska jag till gymmet.

    Ha det så bra!

   2. Ledsamt är det så du kallar det?känslokallt du kränker ju människor fast du förnekar det.du borde förstå vad ett sånt inlägg kan väcka för känslor/reaktioner hos folk.

 23. Det finns mycket rätt i det du skriver. Sjukvården borde lägga mer resurser på att försöka hjälpa folk med att gå ner i vikt, tex Biggest losek, för GBP tas så lätt hos vissa som ansöker om att få göra det. Man hör dom med BMI som ligger på 34.5 eller liknande som vill göra operationen för att dom känner sig tjocka å blir typ sura för att dom inte får en operation medan andra med BMI 47 med hjärtproblem får lov å vänta ca 1 år för att få hjälp när det för dom kan handla om liv och död innan dom kanske får operation. Jag går själv på utredning för en operation men det har gått så långt i mitt mående så läkarna har rekommenderat mig att göra en för hälsan eftersom jag har så stora hinder att klara av hårdare träning pga svår värk. Men hadde inte läkarna sagt nått så hade jag fortsatt som vanligt å tyckt det va mitt eget fel att jag ser ut som jag gör.

 24. Vad tråkigt att du utrycker dig så klumpigt att du kränker dina läsare och att de inte längre vill följa dig. En nytt inlägg och en ursäkt borde sitta på sin plats, när man skriver så som du gjorde får man faktiskt ta ansvar för vad det väcker för reaktioner hos läsarna. Din inlägg tyder på okunskap varför ens ta upp en sånt ämne som är så känsligt? Finns så mycket annat att skriva om. Skärpning.

  1. Jag tar absolut ansvar över vad jag skrivit! Jag kränker INGEN! Känner man sig kränkt så är det upp till en själv…

   Varför ska jag be om ursäkt för mina åsikter?

   När en del vuxna människor ser en GBP som enkel lösning på att äta upp sig för att sen går ned i vikt och överföra det tänket på sina barn!?

   1. Du kan ju omöjligt veta hur andra upplever dina inlägg. är dina läsare kränkta så kan du aldrig säga att de inte är kränkta.det är deras upplevelse inte din.förstår inte hur du tänker.många skriver samma sak.skärpning.du visar brist på empati förståelse och ödmjukhet inför andra människor.varför denna hårda jargong?”även om du har dessa åsikter varför skriver du ut det på bloggen?för att skapa irritation hos folk ? Du måste ju förstå att folk tar illa upp

  2. Jag må uttrycka mig klumpigt men jag står fast vid min åsikt!

   Det är alldeles för många som ser denna op som en enkel lösning på sina problem. Och dessa människor påverkar vår nya generation, våra små barn! När min dotter kommer hem och säger ”mamma du kan bli smal av en operation, det är jätte enkelt” Då reagerar jag starkt!

   Jag är övertygad om att man kan hjälpa människa på annat sätt genom beteendeterapi och stöd!

 25. Tror ni verkligen att sjukvården delar ut klippkort till dessa operationer? Det finns krav man måste uppfylla innan operation blir aktuellt. Till stor del gör man inte operationerna för att gå ner i vikt utan för att bibehålla viktnedgången. Alla kan gå ner i vikt, men det svåra är att hålla vikten. Det finns flera faktorer för viktuppgång och inte endast överätande. Folk är så bra på att döma andra, sköt ert och låt alla andra sköta sitt. Många tycker att operationen ska kosta för alla, dvs inte få den gratis, MEN säger man till någon som utövat någon sport och drar på sig en skada att denna ska betala det själv. Sedan finns alla rökare. Fetma är en sjukdom liksom övriga sjukdomstillstånd.

  Det är okunniga människor som inte inser att de som genomgått op:n faktiskt får kämpa efter den, de får inget ”gratis”. Bara för att man opererats innebär det inte automatiskt att kilona rinner av en. Det kräver matplanering och träning, dock är op:n ett verktyg på vägen till ett bättre mående.

  1. Nej jag tror inte att sjukvården delar ut dessa operationer hur som helst, och ja jag vet att det finns krav. Men många många som får dessa operationer skulle kunna göra en förändring på annat sätt genom stöd och beteendeterapi, det är jag övertygad om!

   Och det är inte en lätt sak att operera sig heller, många tror det men blir varse!

   Min allra bästa vän har gjort operationen och gått ner 80 kilo, hon älskar sin nya vikt och sitt nya liv men hon älskar inte alla komplikationer och sviter efter den! Maximal otur men hon har nog drabbats av allt efter sin GBP operation. Det sista var att hon fick operera hjärtat och har nu genomgått två operationer.

 26. Nu kommer jag få många på mig, MEN kalorier in-kalorier ut, dvs äter man för många kalorier och rör sig för lite går man upp i vikt. 95% KAN gå ner i vikt med denna enkla metod. Den fungerar och lever man efter den håller man vikten hela livet (undantaget de som har ämnesomsättnings sjukdomar). Har själv gått upp i vikt efter sista graviditeten och med en jävulsk foglossning kunde jag inte röra mig tillräckligt. Men nu kan jag och går efter kalorier in/ut. Det fungerar. Äter samma saker som resten av familjen så barnen märker inte att jag bantar. Går ner i snitt ca 1 kg/v. Sötsuget försvinner efter 1-2 v. Det handlar om att bestämma sig och köra!

 27. Bara man står för sin ursäkt så får man ha en. Så låt folk ha sina åsikter då om din dotter o mascara. Och har du rätt att uttrycka dina åsikter (vad det än gäller) bara för att du står för dem så ”herreguda” inte folk som har åsikter om dig o din familj!

 28. Heja dig Madde vet att du står för vad du tycker! Det är uttjatat om Englas mascara sen tidigare så lägg av.Lägg er ork på er själva!

  1. Inger hur kan du försvara Madde ?är ingen tävling.om folk har en åsikt ang Englas mascara så låt dem ha det.att Madde förnekar det är bara löjligt

 29. Nu har jag inte gjort en gbp men i förra veckan gjorde jag en gastric sleeve som inte har såna biverkningar som en gbp kan ha. Jag tar inte åt mig av det du skriver då ja faktiskt har mycket svårt att gå ner och sen hålla vikten på grund av typ 1 diabetes och hyopthyreos. Men jag kan förstå dom som tar åt sig. Det är så fel och säga att det är så lätt att få op för det är det inte och det är ingen fuskbantning. Du har ju förklarat vad du menar och jag tror att dom som gör en op faktiskt väljer det i sista hand det kan inte finnas många som väljer det som första alternativ och även om man säger som mamman till din dotters kompis så får man inte op hur som hälst. Man måste kunna visa att man försökt gå ner i vikt på egen hand.
  Ha en trevlig kväll nu och äppelpajen ser jättegod ut.

 30. Att denna operation finns som ett alternativ är fantastiskt enligt mig för dom som behöver det & ser det som en sista utväg.
  MEN i min mening (är tyvärr alldeles för bekant med gbp då 3 av mina mostrar/fastrar plus 3 kusiner gjort denna)
  Av alla dessa personer så var enligt mig en enda som borde ha haft denna operation som alternativ. Personen i frågan hade kämpat i många år utan resultat. De andra gav försök till viktminskning i ca 2 veckor och gav upp när inga stora resultat kom direkt..
  Nån/ett par veckor innan operationsdatumen så fick personerna endast äta soppor, vilket gav resultat.. Min känsla blir då.. Varför inte låta dom fortsätta ett tag till med hjälp av dietister osv(visst viktnedgång med soppor är inte optimalt,men en bra start)

 31. Hej! Vill bara säga att jag tror de allra allra flesta som gör en viktoperation (finns ju fler metoder än bypass, tex gastric sleeve) har kämpat med vikten så hårt som de bara kan och oftast har de gått ner sin övervikt flera gånger om, för problemet är oftast inte att gå ner i vikt utan att hålla den nya vikten! När man är fet så visar forskning att man inte har de signaler för mättnad som normalviktiga människor har (alltså har det från födseln, inte något som plötsligt kommer sedan när man är fet), de feta blir i princip aldrig mätta alltså! Kan du tänka dig hur det är när man ALDRIG blir mätt och nöjd, någonsin? Inte så jävla lätt att hålla en låg vikt då kan jag lova! När man varit fet och sedan går ner i vikt så kopplar dessutom kroppen på YTTERLIGARE hungerpåslag, för kroppen vill ha sitt lager så den klarar sig vid svältperioder, saken är ju bara så att det kommer aldrig några svältperioder nuförtiden. Ja, ja, det jag försöker få fram är att fetma är en mycket, mycket komplex sjukdom som inte alls bara handlar om att ”kontrollera sitt ätande” för en människa har ingen aning om vad en annan känner i form av hunger och sug! Visst, op är säkert inte den ultimata lösningen på problemet men just nu är det faktiskt den ENDA fungerande lösningen för de som lider av grav fetma. Vi hoppas att forskare snart kommer på en annan lösning på problemet, men det finns ingen anledning att sparka på de som redan ligger liksom. Är själv gastric sleeve opererad sedan 4 år tillbaka, har tappat hela min övervikt (50 kg) och har fått mitt liv tillbaka. Sedan kommer det alltid att finnas människor som utnyttjar systemet och kanske får några (som inte borde ha fått hjälp för sin fetma) rätt till en operation utan att ha försökt fixa problemet själv först, men det får vi nog leva med när man har allmän sjukvård. Jag betalade min op själv, pga att den metod jag skulle ha fått betald var en gastric bypas och det ville jag inte utsätta min kropp för, en sleeve är skonsammare och ett mindre ingrepp i matsmältningsapparaten. Har inte ångrat den utgiften en minut, någonsin. En fetmaoperation är dessutom väääldigt mycket billigare i det långa loppet än vad en fet, sjuk och arbetsoförmögen person är för samhället. Bara en patient med diabetes typ 2 och högt blodtryck kostar mer pengar för samhället under bara ett år av dennes liv än vad en fetmaoperation gör.

 32. Hej, det är inte så att din dotters kompis mamma tänkte på fettsugning som lösning på osunda kostvanor? Jag menar det kanske inte handlar om GBP, så som du tolkade det?!

 33. Oj oj oj tänkte jag när jag såg rubriken och när jag läste inlägg om ditt inlägg på din blogg/Instagram i en av FB-grupperna om gbp. Klart att rubriken provocerar men folk får ju banne mig läsa både bokstavligt och mellan raderna.
  Jag opererades i december och har gått ned kilon jag aldrig fixat gå ned utan operationen. Har PCOs som gör att det är svårt att gå ned och en ryggskada som gör att jag inte kan träna för fullt. Jag gjorde operationen för att kunna bli gravid och bli piggare. Att leva längre. Enligt flera var jag bara lite mullig. Fluffig kallar vi det hemma. Ändå hade jag bmi 40. Mina läkare föreslog operation, inte jag. Jag hade testat mycket. Vi såg ingen bättring. Det var min chans. Ingen Quick fix utan en hel del kämpande resten av livet. Det är ett verktyg. Dock verkar en del tro att det är piece of cake. En del anser att du har en negativ klang i det du skriver men du förklarar ju att det är vad mamman sa, att det ”bara” är att operera sig… Jag håller med dig att det ska vara mer fokus på det psykiska innan OCH efter. Kroppen har hängt med men jag känner mig fortfarande fel och som en flodhäst när jag ser mig i spegeln. Tack för att du skapar debatt;) Kram

 34. Åse du får tycka vad du vill. Tala inte om vad jag ska tycka. Det tycker jag är löjligtkvittar väl om flickan målar sig när det tas bilder. Fina bilder är det!!! Tycker jag.

 35. Jag vet inte om jag ens ska lägga energi på att kommentera men jag måste fanimej för i mina ögon är du så korkad så klockorna stannar just nu! Jo, man får ju ha åsikter om andra, bara man står för dom, right?
  Du påstår att det delas ut operationer kors o tvärs! Nä, det är grymt svårt att få en op och det är strikta regler för bmi, diabetes mm. Uppfyller du inte kraven får du ingen op…
  Tror dessutom att det är extremt få människor som väljer att operera sig som första bästa lösning. Det ligger ofta åratal av jojobantning bakom!

  Kräks du på din väns bilder också, om hon lägger upp dem för att hon är stolt över sin nya kropp? Du har ju tom tagit egna bilder av henne om jag minns rätt…
  Jag kräks på din totala okunskap!

 36. Jag känner till två stycken tjejer som gjort detta, den ena 19 och den andra 25.
  Båda trodde att bara de gick ner i vikt så skulle de få både kille och vänner.
  Handlar mycket om hur man är själv också.
  Tycker inte man skulle få bli opererad i så unga år.
  Hälsningar Skåneland.

 37. Min åsikt är att du har rätt i att fetma i en del fall beror på ett missbruk och osunt förhållande till mat i kombination med för lite motion. Så långt är jag med. MEN det är svårt att hänga med i svängarna över hur du tänker. Du lade för ett par år sen väldigt gärna upp bilder på dig själv och din då ganska vältränade kropp. Sen gick du upp väldigt mycket i senaste graviditeten och skriver negativt om ‘ vikthetsen’ som du då själv övergett IOM graviditet. Sen har du svårt att gå ner verkar det som och du skriver även ärligt om det, bra. Men i frustration över att du inte går ner, spyr du plötsligt galla över personer som opererar sig…..? Konstigt
  Du skriver många gånger om utseendehets men ändå uppmuntrar du barnen till att se och tänka yta.
  Det verkar väldigt ‘ ombytligt’ med det mesta. Du har varit undersköterska, påbörjat PT-utbildning, målat, haft ateljé, jobbar lite i lokal-tv. Kul med många olika saker men det verkar allvarligt som att du varken vet vem du är eller vad du vill.

  1. Psykologen har talat haha!!ja man ska pröva på det mesta i livet man lever bara en gång En del törs inget göra är det bättre nä lev och pröva på !!du är härlig Madde!Kram.

 38. Pinsamma ”vuxna” som skrivit ovan, undrar varför dom tar åt sig, för du skrev klart & tydligt hur & varför du uttrycker dig som du gör. Det är dom som är pinsamma.

  Tycker även när folk lägger ut träningskort på instagram & får kommentaren ”va duktig du är” såååå töntigt. Man är inte ”duktig” träna är något alla bör göra, oavsett vad…

  Stå på dig grymma snygga Madde!

  1. Camilla träna är nåt alla bör göra Ja visst det är bra men hur många hinner när de har småbarn jobbar heltid allvarligt det är ingen som hinner med när man ammar och pappan jobbar hela tiden.

   1. Det där är den lamaste ursäkten som finns i hela världen! Det handlar om träning som tar allt ifrån 15-60 min, bara ut på promenad är träning! Vilket du kan göra med & utan barn. Träning handlar inte om att komma iväg till gymmet eller gå på pass – vill du verkligen träna så kan du. Att skylla på att det inte finns tid när ett dygn har 24 h är bara kassa ursäkter. Träna hemma är det mest tidssparande som finns – superenkelt med eller utan barn, ensamstående eller med jobbande sambo. Så skyll för all del INTE på tiden. rannsaka dig själv istället & planera vad som är viktigt FÖR dig.
    Sen är det tydligen heeeelt okej att folk får döma & kalla Madde vad som helst i detta fall men absolut inte okej för henne att ha sina åsikter? Läs om & gör rätt för er! Pinsamt att se dessa kommentarer, inte konstigt att världen ser ut som den gör idag.

 39. Helt rätt! Håller fullständigt med dig. Givetvis skall de som ”måste” göra operationen få göra den, men precis som du skriver, spyr även jag på folk som ”skryter” om att de har gått ner via denna metod och lika så på folk som ”hejar på”.
  Tack för ordet.

 40. Jag tycker lite som dig vad det gäller dessa operationer, man har nu rätt många i omgivningen som har gjort sådana op. men personligen så är det för lätt att få dessa op. man kanske skulle börja med typ beteendeterapi som Du själv nämnde,tror nog att jag tar bort mina kilon för mycket på ett annat sätt än med kniven, det finns även statistik på att många som gör denna op blir lite törstiga på alkohol, man behöver så lite för att bli lite full, detta har man även tagit upp på TV program, håller även med där.tror nog att psyket spelar en stor roll i detta samanhang.

 41. Om du nu får gå in och förklara och förtydliga dig i så många fall så borde det ge dig insikten om att du kanske formulerade dig fel eller på ett klumpigt sätt. Det är alltid bra att läsa igenom sitt inlägg flera gånger innan man publicerar det för att kunna undvika en del fallgropar.

 42. Jag har flera vänner och bekanta som gjort denna operation. Vissa har betalat själva, andra fått den betald. Dem har lagt om kost, tränat och kämpat redan innan operationen. För att ens få göra operationen. Efter operationen har dem fortsatt kämpa med motion samt omläggning av kost. Efter en sådan OP krävs faktiskt en hel del jobb. En vän skötte sig inte och OP var som ogjord. Hen stannade av i viktnedgången. Alla de tappade kilona kom tillbaka. Andra som verkligen kämpat med kost och motion har däremot rasat i vikt och fått bra resultat efter deras OP.

  Med träning och kostomläggning kommer man långt men en del behöver kanske mer hjälp. En skjuts i forma av en OP.

  Väldigt klumpigt att uttrycka sig med att man bara lägger sig under kniven och inte kämpar ett nå. Det kanske finns dem som inte behöver anstränga sig efteråt men då har dom en väldig tur isf!

 43. Du vet väl om att dina åsikter inte är de enda rätta? Ibland får jag känslan av att du har lite svårt att se till hur andra har det, att du är lite för snabb att döma. Du tar väldigt illa vid dig när andra kommer med kritik men själv är du inte rädd för att säga vad du tycker utan en tanke på att det kan såra. Jag tycker att du borde tänka dig för innan du går till angrepp. Och vilka signaler sänder du själv ut till dina barn? Allt verkar handla om yta. Är det verkligen det du vill förmedla? Håller med om att du borde ta dig en funderare över hur det kommer sig att så många blir provocerade av det du skriver och varför du gång på gång måste försvara dig.

  1. Jag håller med! Det kan även vara så att man provocerar genom att skriva om något som man vet lockar läsare till sidan. Tycker dock det är väldigt dumt att uttala sig om andra människor val när det kommer till fetma. Jag tror vi alla gör vad som är rätt för just oss, liksom jag är säker att du Madeleine gör. Du har ju också stött på en hel del elaka kommentarer, en del helt obefogat. Du om nån borde ju då tänka en extra gång innan du skriver något.

 44. Jag blir så ledsen o arg, jag som gillat henne, men ack vilken okunskap hon har flickebarnet… Detta är mitt svar till henne ska jag skicka????
  : Ajajaj , nu har du nog skitit i det blå skåpet!!! Detta blogginlägg länkas på gastric by pass grupperna som en löpeld, tror att det finns många i vårt avlånga land som ändrat inställning om dig. Vad har du för rätt att dömma andra som gjort ett livsviktigt beslut,! Du verkar tro att det bara är att lägga sig under kniven, men ack så fel du har, man får kämpa rejält innan kan jag lova. Blir både arg o väldigt ledsen av att läsa detta! Jag undrar oxå vad eller vilka mer i samhället du har åsikter om? Det är tur att någon är perfekt ialla fall, för jag är det inte, och jag slänger inte pekpinnar offentligt på folk. Att en mamma sedan sitter o säger till sina barn att det bara är att operera sig, det kan jag bara inte förstå , måste vara något allvarligt fel på henne! .hmmm vilket stolpskott!
  Nåväl nu har jag fått ge dig min åsikt! Må väl!

 45. För mig va en gbp räddningen jag var 40 år när jag la mig under kniven och har kämpat med min vikt sen jag va tonåring, jag har provat alla metoder som finns, ändrat kosten , gymmat – tränat nu va måttet rågat för mig. Idag mår jag bra har tappat ca 50 kg är ej trådsmal men jag mår bra både fysiskt och psykiskt det har varit en stor resa för mig men nu kan även jag bada och sola på stranden, bada i badhuset handla kläder på vanliga avd på Lindex, kappahl och hm även motionera som vanligt folk utan att jag tror att jag ska dö 😉 Jag lever ihop med min älskade man sen 20 år tillbaka så även han och våra barn har varit med mig på min resa och våra tjejer är väl medvetna om vad jag har gjort och dom har ingen snedvriden uppfattning om att detta skulle vara en enkel metod för att gå ner i vikt. Jag va bara tvungen att berätta detta för alla är inte kost och motion en utväg tyvärr. Kram Jenny.

 46. Ajajaj , nu har du nog skitit i det blå skåpet!!! Detta blogginlägg länkas på gastric by pass grupperna som en löpeld, tror att det finns många i vårt avlånga land som ändrat inställning om dig. Vad har du för rätt att dömma andra som gjort ett livsviktigt beslut,! Du verkar tro att det bara är att lägga sig under kniven, men ack så fel du har, man får kämpa rejält innan kan jag lova. Blir både arg o väldigt ledsen av att läsa detta! Jag undrar oxå vad eller vilka mer i samhället du har åsikter om? Det är tur att någon är perfekt ialla fall, för jag är det inte, och jag slänger inte pekpinnar offentligt på folk. Att en mamma sedan sitter o säger till sina barn att det bara är att operera sig….hmmm vilket stolpskott!

 47. Fast alla som går i taket och försvarar sig som fan här..har ni inte läst inlägget? Eller läst bara delar av det innan ni gick igång?
  Hon skriver ju att det är bra för dom som behöver! Å enligt alla era förklaringar och försvarstal så är ju just alla ni de som behövt!
  Det hon menar är ju att det för vissa är för lätt att få op utan att försöka med annat innan. Just alla ni som skriver här, har fått kraven på er att försöka med en massa annat innan op ja…men det är uppenbarligen olika på landsting eller nåt. För även jag känner några st som blivit erbjuden op som en enkel lösning..fullt friska och kapabel att prova på egen hand…åxo fått till sig att man behöver gå upp något kg för att få operationen. ..ehh?? Jag är överviktig men inte jättemycket. När jag hade problem med ryggen blev jag erbjuden op…utan diskussion om något annat. Är det verkligen rätt?? Det förekommer rätt ofta även om ni inte verkar vilja veta av det! Skulle vara intressant hur ni som försvarar er med näbbar och klor här tycker om det..är det rätt?? Inga försvarstal om att JAG verkligen behövde, det fanns ingen annan utväg, jag är sjuk å kan inte träna osv…för det är NI som behöver! Men de andra??

 48. Har suttit och läst igenom alla kommentarer och vet inte vad jag ska säga. Jag förstår precis hur Madde menar. Jag har många runt mej som gjort denna GB, därav min egen dotter. Men i många fall så måste jag säga att många av dom INTE har gjort allt dom kan för att gå ner i vikt. Dom är helt enkelt för lata… I det läget kan jag tycka att det är fel med en GB för om dom hade engagerat sej och försökt att gå ner i vikt på egen hand så är jag övertygade om att dom hade lyckats. Men att få med dom på promenad osv osv var stört omöjligt. Det var ju ”jobbigt”. Då var det lättare att göra en operation och gå ner på det sättet.

  Nu säger jag inte att detta gäller ER. Jag pratar om dom som jag har i min närhet där jag vet att dom hade gått ner i vikt på egen hand om dom bara gett sej fan på det. Det är där det är viktigt att jobba med tänket för att komma in i en ändring.

  Sen finns det dom som inte klarar av det på egen hand och självklart så säger jag inget om en operation då.

 49. Herregud vad alla blir kränkta för allt nu för tiden! Och moralkärringar överallt! Word Madde!! Engla är så fin med och utan smink! Låt flickan ha lite mascara väl!

 50. Jag gillar ditt inlägg! Håller med dig i de tankar du skriver om.

  Jag tänker såhär om nu dessa människor måste gå igenom massa tuffa saker innan op som att lägga om kosten. Varför kör man inte hela vägen med sjukvårdens hjälp? Bigest looser koncept gillade jag! 🙂

  Ha en bra dag! 🙂

 51. Oj, det här var visst en het potatis. Nästan lika het som ditt inlägg om invandringen för ett tag sen. Nu liksom då så verkar en del läsare inte läsa hela inlägget eller så tolkar dom det dom har läst lite hur dom vill. Jag tycker att både det här inlägget precis som inlägget om invandringen var bra, kan tolkas lite tufft men inte alls kränkande. Jag förstår att det kan finnas bakomliggande orsaker utom ens egen kontroll som leder till fetma, fast med handen på hjärtat så är ju inte merparten av dom överviktiga sjuka. Jag skulle själv vilja gå ner 8-10 kg och säger ibland att jag alltid får ”kämpa med vikten”. Samtidigt så vet jag att om jag verkligen tar mig i kragen och gör allting rätt så kan jag gå ner. Tror faktiskt att det gäller dom flesta. Tänkte slänga in en annan het potatis i debatten. Samkönade par vill ha samma rätt till landstingsbekostad provrörsbefruktning som heterosexuella par. Vad tycker du Madeleine om det? Ni andra?

 52. Kräks lika mycket på alla andra som måste lägga ut bilder på när dem tränar och resultat efter varje träningspass. Har man sånt jäkla uppmärksamhetsbehov så man måste visa upp sig hela tiden. Tränar också men för min egen skull och hela världen behöver ej se mina resultat.

 53. Jag tror fetma i framtiden kommer bli mer accepterat som en sjukdom. Förr var psykisk sjukdom skamligt, nu är det fetma som man ska skämmas över. Fetma beror på dålig karaktär och okunskap sägs det. Jag lyfter hellre blicken och ser fetma som en sjukdom orsakar av vårt förändrade samhälle. Om operation är det effektivaste redskap vi har idag mot fetma, varför då inte använda det?

  1. Känns som ett hån mot dom som är döende i ex cancer att kalla fetma för en sjukdom (förutom i undantagsfall). För att operationer är också det mest kostsamma redskapet och ska vara förunnat bara dom som verkligen behöver det.

 54. jag är inte normalviktig, inte heller över viktig. Jag är skit viktig, och det är Du oxå.
  Kärlek och respekt mot varann kvinnor ❤️

 55. Oj vad folk är lättkränkta.
  Jag är själv gbp-opererad. Det tog 3 år av eget kämpande och funderande innan jag ”la mig under kniven” Tyvärr har jag en ganska taskig reumatisk sjukdom och står på väldigt potenta läkemedel, inklusive lågdos cellgift. Beslutet att opereras satt långt inne ändå men jag vill ha tillbaka den livskvalitet jag hade för 10 år sedan innan jag blev sjuk. Tyvärr höll inte lederna för den motion kroppen krävde utan ökningarna ledde i stort sett alltid till inflammerade, vätskefyllda knän och massa kortisonsprutor. Innan jag blev sjuk var jag enormt aktiv, red flera hästar om dagen och hade en trevlig kropp.

  Trots att jag är opererad så håller jag ändå med i flera saker. Operationerna godkänns ofta på ganska lösa premisser. Ingen kontrollerar att du verkligen har testat att gå ner i vikt med de andra hjälpmedel som finns idag. Jag arbetar inom psykiatrin och ser allt för ofta patienter som är opererade och som har bytt ut sitt matmissbruk till alkohol, narkotika eller tabletter. Likaså människor som kollapsar psykiskt eftersom de inte fått den hjälp de behöver innan de opereras. Man kan ibland även se folk som tänker äta upp sig några kilon för att få operation.

  Sen tycker jag att det är uttalande i inläget som är plumpa och klumpiga. Jag mår aldrig illa av att se en fin, välmående och sund människa på bild, oavsett hur de har nått dit. Jag mår mest illa av att se mina egna förebilder.

  Ha en fin dag alla 🙂

 56. Så fin hon är! Lik sin mamma 🙂

  Ang operationer. Jag anser att det är den sista utvägen man gör och inte bland det första dvs innan man verkligen försökt. Många tror att det är så enkelt efteråt men det är det inte man måste ändra både fysisktoch psykiskt efteråt precis om när man går ner i vikt på andra sätt. Det är långt ifrån riskfritt.

 57. Jag undrar om du inte drar lite förhastade slutsatser? HUR sa mamman egentligen? Tänkte att det t ex kan ha varit en mamma vars väninna ligger på sjukhuset och ska göra en GBP. Barnet frågar varför X är på sjukhuset, mamman förklarar lite enkelt att ”om man äter för mycket glass och kakor och godis blir man tjock och det har X gjort och nu vill hon inte vara tjock längre, därför ska hon operera sig”, för att ta det ”enkelt”. Barnet tänkte då ”Aha, man kan äta hur mycket man vill för då kan man operera sig sedan” och har sagt det till någon kompis i skolan….
  Eller så var det en sådan person som verkligen tror att det är en genväg och som satt och fikade med väninnan och diskuterade att ”ah det är ju bara att vräka i sig och sedan göra det lätt för sig med en operation” medan barnen med stora öron satt med vid bordet.
  Eller så kanske det inte ens handlade om GBP, det kanske var fettsugning som skulle göras? Varför vara så snabb att döma? Eller vet du kanske exakt hur det lades fram till barnet?
  Det behöver ju inte vara en mamma som sagt till barnet att ”ät så mycket kakor och glass du vill, du kan operera dig när du blir stor….” Det låter osannolikt, även om det finns folk till allt…

  Jag tror inte att det är SÅ lätt att få GBP. De som ni säger inte väger så mycket som blir beviljade det kanske har andra medicinska skäl, där även en liten övervikt är en risk. Många tycks tro att det är en genväg att bara äta och sedan operera istället för att gymma och slita. Men jag kan tänka mig att om man har en övervikt på 60-70 kilo eller mer är det inte lätt att börja, och att man helt enkelt inte orkar röra sig, knäna kanske inte fixar det och det är kanske även farligt för hjärtat som ska pumpa runt blod i en så stor otränad kropp. Får man då hjälp på traven av en operation är det väl jättebra!? Sedan är det ju inte slut i o m det, sedan krävs ju träning, diet mm resten av livet för att hålla vikten. Många får dessutom stå ut med överflödigt skinn på magen som sällan bekostas av landstinget att ta bort. Jag unnar dessa människor det, tänk att få ett helt nytt liv, ny ork, bli friskare och må bättre! GBP handlar inte om skönhet och yta dock, det handlar om hälsan!!!

  Och angående det här med mascara på barn som också diskuterats här….Jag tycker ärligt talat att det blir lite dubbelmoral när man inte vill att barnen ska höra talas om bantning och kroppsfixering (mycket klokt!!!) men att låta en åttaåring sminka sig är OK. För mig känns det konstigt. Men det kanske bara är jag som tycker så? För andra kanske det är helt skilda saker? Jag personligen tycker inte att barn behöver smink till vardags. Jovisst, barn gillar att sminka sig…men det är en sak att klä ut sig till ”tant” och måla sig med knallgrön ögonskugga och rött läppstift hemma i leken eller ha lite läppglans och glitter till skoldansen, och en annan sak att sminka sig till vardags. Inte ens min 12-åring har mascara till vardags. Måste barnen bli stora så fort? Kan de inte få vara barn????

  Vi vuxna har ett enormt ansvar inför barnen hur vi agerar och talar. (Även hur vi talar om andra människor inför barnen). Det handlar inte bara om bantning, utan även om annat vi gör ”för skönhets skull”, t ex hårförlängningar, ögonfransförlängningar, silikonläppar, sola solarium, nagelförlängningar och annat. Vad förmedlar vi till barnen? Att vi inte duger som vi är?? Att vilja göra sig lite extra fin vid speciella tillfällen däremot är naturligt. Det är fest, då hör det till!

  Låt barnen vara barn. De ska leka och busa och inte behöva fundera på saker som om de är för tjocka, om de har för tunt hår, om de är fula utan smink, om de har rätt märke på kläderna…….

  Om vi vuxna kunde sluta vara så fixerade vid yta skulle inte barnen heller vara det! Och mycket av mobbningen och dålig självkänsla skulle inte ens finnas!

 58. Varför inte bara ta tillbaka inlägget och förklara dig och nästa gång tänker över vad du skriver och inte ta upp känsliga ämnen du måste ju förstå att folk blir ledsna och kränkta det Handlar inte om lättkränkthet som vissa skriver ingen kan säga så för det är den personens upplevelse och du har ingen aning om den människans bagage och tidigRe upplevelse som leder fram till den reaktion .vill du ha läsare och vara omtyckt så borde du omvärdera det du skriver på bloggen .lycka till med det.

 59. Verkligen jättettist att läsa om din inställning till ”fetmaoperationer”. Blir ledsen och upprörd över det du skriver. Du har ju faktiskt ingen aning om varför man väljer att göra dessa operationer.

 60. Ann O Nyman, precis så tycker jag också när det gäller smink, utseendefixering osv. Låt barn vara barn så länge som möjligt! Väldigt bra skrivet.

 61. Jag håller med dig madde!
  Är själv överviktig men skulle aldrig lägga mig under kniven om inte det vore livsavgörande. Känner många som gjort denna op. En del har dessvärre gått upp igen, en försökte ta livet av sig, och nästan alla har fått någon form av allvarliga komplikationer. Vi får också tänka på att det är lite tragiskt samhälle vi lever i där man op. På löpande band. Vad hände med är fina på sitt sätt, har samhällets smala ideal tagit över? Ha det bra!

 62. Alla som kastar skit är nog sånna som tar åt sig och inget annat 😉 varför börja diskutera kring mascara på barn? Vad har det med GPB operation att göra?
  Jag tycker att det är tråkigt att skattepengarna går till sånna operationer och sen ser man att många går upp i vikt igen = operationen var meningslös! Har en del i mitt flöde som är opererade och så äter de mest skit hela tiden. Tror mer på att man bör ha hjälp av dietist, träningsgrupper, träningsläger osv. Alla som säger åh jag har försökt i 10 år.. Alltså försökt hur? Äter man normal mängd mat inget gottis och rör på sig så går man ner i vikt. Och detta klagande på sköldkörteln, jag har opererat bort min men jag kan gå ner i vikt. Har man bara rätt dos så går det hur bra som helst. Problemet är ju att många överviktiga ständigt hittar på ursäkter till att dom är stora.
  Första steget för att bli frisk från ett missbruk är ju att våga erkänna att man har ett problem, eller? 🙂 Jag är rund och go 😉 täta graviditeter och för mycket gott har satt sina spår haha!

 63. Så länge det inte skadar dig och din familj ( eller nån annans familj).. så vad har du med att göra vad folk lägger ut i sina flöden?
  Skit i att läsa då!

  Som du själv skriver ”Jag fullkomligt kräks på uppdateringar där folk visar upp sina resultat efter sina gastricbypass operationer. ”Åh bra jobbat vännen, heja heja vad duktig du är! Fantastiskt kämpat!”

  Då tycker jag att du ska sluta lägga ut uppdateringar om dina träningsresultat mm… För det är ju samma sak.. ”Åh bra jobbat vännen, heja heja vad duktig du är.

  Alla vill ha bekräftelse. Låt folk göra va fan de vill ….

  Blir så trött på att alla hela tiden ska hålla på att hacka på varann om skitsaker. Som jag skrev innan… så länge det inte skadar… skit i det!

 64. Helt otroligt hur folk kan tro att det är bara att operera sig!!! För det första ska man gå ner innan ja det funkar bra med pulver, men du ligger ju på svältgränsen ingen energi eller ork tror inte kroppen skulle palla med att leva så hur länge som helst.
  Jag har själv opererat mig för ca 1 år sedan och gått ner 60 kg, hade en svårt typ 2 diabetes som är borta idag, och hade inte jag fått hjälp med denna operation vet jag inte hur det hade varit idag.
  Så jag är jävligt tacksam över att jag fick denna möjligt till operation som jag hoppas har förlängt mitt liv, och att jag kommer att följa med min 7 åriga dotter länge.

 65. Herregud va är det för fel på folk… Håller med dej Madde och de flesta som verkar bli provocerade har själva gjort op. Jag har fler i min närhet som opererat sej och min ena vän är precis lika stor som innan å hon har opererats för tarmvred 3 gånger efter sin GBP hon är fortfarande i samma matmissbruk som innan. Hon medger själv att hon tog den lätta vägen men eftersom hon inte gjort någon ändring med maten och fått hjälp med sitt missbruk så har det gått åt fel håll. Sen vill jag förtydliga för er som är lite överviktiga och verkar tro att ni är dom ända som kämpar….jag är ”normalviktig” å jag har kämpat 6 dar i veckan på gymmet och med kosten sen jag var i tonåren för att inte bli stor. Inget i livet är gratis och man kan faktiskt inte jämföra en GBP operation där man praktiskt taget kan äta pommes varje dag å ändå gå ner i vikt med en som kämpar å lägger om vikten…. Sorry inbilla er det men det är en Quick fix. Sen är det givertvis toppen att den finns till de som av medicinska skäl inte kan gå ner i vikt men den missbrukas nog tyvärr.

 66. Måste säga att visst kämpar säkert många men jag vet minst två i min omkrets som efter att man gjort operationen säger att man måste lära sig att äta vissa saker igen. Dessa saker skulle man nog inte äta ens från början!!

  Sen har jag några på avstånd som gjort detta och de har verkligen kämpat så där finns både och av dessa människor. Men håller med att man nog får denna operation lite väl lätt och kanske ska man sätta lite mer krav både före och efter operationen.

 67. Håller med dig helt!! De går ner automatiskt när man inte KAN äta mer. Skillnad på folk som äter lagom fast de vill och faktiskt KAN. Klart det är lätt när man mår illa och blir mätt på ingenting. Den som säger nåt annat snackar skit! Känner flera personer som gjort denna operation och alla rasade totalt på nån månad och de gjorde inte ett skit. De säger sig självt. Är själv överviktig men drt ska MYCKET till för en sån. Nej det är banne mig inte att kämpa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..