Nää nu får jag skärpa mig!

Tittar in lite snabbt och säger godnatt. Har haft en en sådan där dag som har gått i ett. Men jag har bara hunnit med hälften. Imorgon däremot så har jag tänkt att jag ska hinna bocka av alla viktiga grejer på förmiddagen.

Jag fick svar på mina ämnesomsättningsprov idag. Allt såg normalt ut. Jag fick inga direkta provsvar utskrivet utan bara ett brev där läkaren skrev att proverna såg bra ut. Jag antar att jag ska vara glad för det såklart, vilket jag är. Men samtidigt så undrar man ju varför kroppen är knas!? Ska jag ge upp nudå och bara låta det vara eller vad ska jag göra? Kan det ha med min endometrios att göra? Gaaah jag orkar inte tänka på det, jag har inte tid. Släpper det för stunden.

Idag har jag provat att göra blomkålsris. Har ni testat det? Jag som inte annars är en fantast av just blomkål tyckte det var riktigt okej faktiskt. Jag serverade det med fläskfilé och ädelostsås, galet gott!

mat1

mat2

Jag ska verkligen köra strikt med kosten nu har jag tänkt. Eftersom jag inte kan skylla på ämnesomsättningen, däremot så har jag fått till mig att min medicinering mot endometrios kan ha mid mina viktproblem att göra. Egentligen så skiter jag ju i vad vågen säger bara jag mår bra och känner att kroppen är stark. Men just nu känner jag mig allt annat än stark. Plufsig, tung och osmidig skulle vara enkelt förklarat hur jag känner. Det är verkligen såååå jobbigt att inte vara sig själv. Och just i den meningen så blir jag arg på mig själv! Ska jag istället må dåligt över smärtan som jag vet blir hundra gånger värre om jag slutar med medicinen bara för att få min kropp tillbaka? Nää nu får jag skärpa mig! Pest eller kolera? Det ena är nog lite bättre än det andra trots allt!

Kram / Madeleine

 1. Hej Madeleine! Usch va tråkigt när inte kroppen är som den ska, tar ju sån energi ifrån en. Är själv under utredning…. Men tänkte på en sak du skrev i något tidigare inlägg, att du hade svullna lymfkörtlar i ena armhålan?! El fattade jag fel? Har du det tycker jag att du ska be läkaren kolla närmare på det. Be dem ta en biopsi el ta bort en för analys sp de kan bocka av att det inte är något där.

 2. Godmorgon!
  Jag har haft endometrios och stora cystor på livmodern som orsakade enorma smärtor.
  I samband med en tarmoperation togs livmodern bort,
  kan ha varit det bästa som hänt mej!
  Ingen mer smärta, heeelt underbart!

  Ha en skön onsdag/ Nina

 3. Hej
  Det kan absolut ha med endometrios att göra. Har liknande problem.
  Vilken medicin äter du? Finns bra grupper på Facebook med erfarenheter av olika mediciner.
  Och angående att operera bort livmoden som någon skrev, det kan funka och hjälpa, men hjälper inte alla tyvärr.

 4. Var inte för hård mot dig själv bara, jag tycker att du kämpar på riktigt bra. Jag kan inget alls om sjukdomar och besvär men hoppas att det går bra med allt, verkligen.

 5. Hej!
  Har samma problem.Har genomgått tre operationer pga endometrios.Nu är det medicin som gäller och viktuppgång.Sväller något otroligt .Tycker du är så fin som du är <3

 6. Jag tycker du ska kräva att få dona resultat utskrivna. Själv har jag hypotyreos ( låg ämnesomsättning) och äter medecin för det. Om jag hamnar uppåt gränsen för referensvärdet mår jag skitdåligt, jag behöver ligga lågt för att må bra. Så vara för att man ligger inom refferens är det inte alls säkert att det är bra för just dig! Så kolla upp detta igen! Stor kram!

  1. Det behöver inte vara bra bara för att värden ligger inom referensramarna…. Man kan ha en autoimmun sjukdom som kallas för Hashimotos och då ligger en del värden inom ramarna, men ett som kallas för Tpo ak, tror jag, påvisar om det bildas antikroppar mot sköldkörtelhormonet. Så småningom får man hypotyreos. Men man mår skit av det o har samma symtom som vid hypotyreos, trött, går upp i vikt, torr hud, sköra naglar, hjärtklappning.

  2. Ja Annie, jag tänkte just skriva samma sak.
   Jag har haft läkare som faktiskt inte är insatta i just det här.
   Han meddelade att jag hade bra värde, när jag gjorde mitt årliga test. När jag frågade så visade det sig vara alldeles för högt, vilket jag hade koll på då jag läst på mycket om det här.
   Jag bytte till en annan läkare
   Mitt råd är läs på och kolla vad ditt värde ligger på.

 7. Trist att kroppen är i olag. Hoppas att de hittar orsaken. Maten ser god ut men tänker att ‘ ädelost’ inte är ‘ strikt kost’ utan väldigt fett.
  Prova vegetariska recept är mitt tips ( inget illa menat ).

  1. Blomkålsris gör du enkelt så här: riv blomkål med rivjärnets grova sida. Koka upp vatten med lite salt i lägg i blomkålen och låt koka max 30sekunder häll av vattnet klart!

 8. Det låter precis som jag. Var hos läkaren i veckan & bad om alla möjliga prover, bland annat sköldkörteln & järnvärde. Har gått upp i vikt, är slö, energilös & mår så dåligt i perioder. Har också endometrios, omedicinerad just nu då vi försöker få syskon till vår son. Alla prover var bra, men är så trött på att må dåligt.

 9. Som många andra skriver, det kan ha med endometriosen att göra 🙁 du kanske kan testa byta behandling ? 🙂 men sen är ju inte vikten allt. Men som du skriver så ska man må bra i sig själv! Kram

 10. Sjukvården kan inte hjälpa alla. Prova alternativ medicin.
  Det kanske finns någon bra TCM läkare i närheten, Kinesolog och Homeopat.
  Värt att testa.

 11. Hej, Av att läsa din blogg till och från kan jag se ett mönster och det är STRESS – tror det är ”boven” till att din kropp inte funkar som den ska och att du inte går ner i vikt. Tyvärr! Jag sökte läkare fram och tillbaka själv under några år, trodde det ena och det andra var fel – Precis som du! Men nu i efterhand kan jag själv inse att det varit stressen som orsakat det. Sterssen av att inte må bra, inte känna igen sig själv – både fysiskt och psykiskt – värk (från i ditt fall endomitrios – trodde också jag hade det…) vardagens tuffa utmaningar med barn, aktiviteter, jobb, hem och allt! Utifrån sett och med viss egen erfarenhet så tro jag det är all STRESS som ställer till det. Svårt att inse själv. Jag tyckte inet själv att jag var speciellt stressad, men många tankar, oro, smärta i kombination med allt annat påverkar oerhört. Om jag var du skulle jag försöka lungna ner mina krav, fokusera på att må bra med kost och lugn träning. Annars stressar du kroppen ännu mer. Väljer du bort koffein, alkohol, socker, gluten osv tror jag att du kommer att må bättre om ett tag. Tänk på att andas rätt och att tarmen funkar som den ska (låter konstigt) med där sitter immunförsvar och det är så viktigt för att hela systemet ska funka. Jag får kraftig värk (som jag trodde var endomitrios) innan jag fattade detta. Var nervpåverkan pga av tarmproblem som gav svår ”mensvärk” Låter konstigt men så var det! Säger inte att du inte har enomitrios men värt att veta och fundera på. Lycka till!!

 12. Håller med. Stress och för mycket att göra, att inte ha vilodagar, inte få återhämta sig gör att man till slut mår dåligt.

  Det är så många människor som mår dåligt. Det är inte tillåtet idag att ta det lugnt. Du måste vara världens bästa människa på allt. Du ska arbeta, helst 10 timmar per dag samtidigt som det inte får finnas ett korn sand inne, det ska vara tipp topp överallt samtidigt som man ska flänga runt med barn på minst 4 olika aktiviteter så barnen blir överstressade innan dom är 15 år. Sen ska man hinna med allt annat också.

  Det är dags att man är en duktig människa om man inte gör någonting alls vissa dagar. Man kanske till och med är än bättre människa då. När man är normal.

 13. Jag vet ju inte vad det är för medicin du äter, men ofta finns ju alternativa mediciner som kanske funkar bättre med din kropp. Men det vet ju läkarna bäst…

 14. Stress & dålig sömn utsöndrar ämnet kortisol & kortisol binder fett. Därav går man upp i vikt eller har väldigt svårt att gå ner.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..