Le mot världen så ler världen mot dig!

Magiska krafter, snö, prinsessor, en dansade snögubbe, en talande ren och en snygg prins. Ja det är ungefär det som behövs för att roa barnen, men även mamman som inte får vara med och leka. Jag förstör leken. Nåja när barnen inte ser så vet dom ju inte om att jag leker lite i smyg.

Tuva-Li fullkomligt älskar Frost, och storasyster och tvillingbrorsorna får vara med och leka ibland. Innan vi åkte till dagis imorse så hittade jag min lilla frostprinsessa lekandes på övervåningen och det var inte helt lätt att övertyga henne om att vi var tvungna att åka.

frost2

frost1

frost4

frost5

frost3

Som ni ser så står slottet i Engla-Frejas rum. Har läst några kommenterar om att ni tycker att Engla-Frejas rum är lite för ”vuxet”. Vem bestämmer det? Det finns inga regler för hur ett barnrum ska se ut och det är väldigt individuellt. Engla-Freja har själv fått vara med och bestämma och hon tycker det är jättebra att hon kan få ha sina saker ”ifred” i lådorna under sängen. Hon har sin lillasyster i rummet bredvid och rummet är egentligen är en garderob. Emellan så är det öppet och Tuvis rum är fyllt med leksaker.

Engla-Freja tycker om att skriva och måla. Det hon ville ha var sitt sminkbord och det är fullt med grejer, smink, pennor och annat.

Anledningen till att vi valde att ha en dubbelsäng i Engla-Frejas rum är för att hon har Hortons huvudvärk. När dessa attacker kommer på nätterna så vill hon inte vara själv utan vill att jag eller Micke ska ligga bredvid. Därav blev det smidigast att ha en dubbelsäng i hennes rum. Det har inte alls med att göra att vi försöker göra henne vuxen. Och ärligt talat vem skulle inte vilja ha en stor skön dubbelsäng? Det är ju superlyxigt!

Att Engla-Freja ville ha en eos-lampa har inte med att göra att hon tittar på märket av lampan eller att hon vill ha en dyr lampa. Hon tycker lamporna är jättefina och att dom påminner om svanar som hon är väldigt förtjust i. Visste ni att svanar bara har en partner i hela sitt liv? De väljer en kärlek och lever med den hela sitt liv. Någon annan som också tycker om svanar är Tuva-Li. Inspirerad av sin syster kanske? Mamma dom är kära! 

frost6

Klänningen/tunikan kommer från Lindex 

Man får gärna ha sina åsikter och tycka precis vad man vill, men att folk ser så mycket negativt i saker och ting är ju bara sååå trist! Tänk om man istället försökte se allt bra istället? Jag behövde självklart inte förklara mig i detta, men jag kände att jag ville förtydliga mig för att förhoppningsvis få någon att ibland tänka om. Le mot världen så ler världen mot dig, ja lite så…

Kram / Madeleine

 1. Helt rätt! Hade jag haft en dubbelsäng när jag var liten hade jag varit överlycklig, i den åldern tror jag man mer tänker ”shit va coolt” än ”nu ska jag bli vuxen”. Jag hade mer än gärna haft ett likadant rum som liten 🙂

 2. Just det där negativa tycker jag är väldigt trist också, vilket kanske framgick på min kommentar i ett tidigare inlägg.
  Gott Nytt År till alla, positiva, här inne och till dig och din familj.
  Underbart rum har Engla-Freja verkligen fått.
  Hälsningar Skåneland

 3. Jag tycker ni är smarta som gjort hennes rum ”vuxet” som folk vill kalla det..
  Jag har väldigt svårt för dem som inreder efter barnes ålder och sen måste dem leva med tapeter med Mimmi pigg eller traktorer..
  Bättre att göra så och slänga in saker som är passande för ålder för det kan man lättare ta bort 🙂
  Kanon fint rum, önskar jag hade sådan fint rum i den åldern men jag fick leva med orange väggar 😉

  1. Mitt barns högsta önskan var just tapeter med traktorer.. Hon var sex år då, och visst var vi medvetna om att vi skulle få rolla över dem ett par år senare, men det var tid jag gärna avsatte så hon kunde få sina älskade traktortapeter. Inte ville vi krossa hennes dröm genom att säga att hennes val inte dög. Idag är hon tjugo och arbetar med att köra timmerbil 🙂

 4. Ja, herregud vad folk ska lägga sig i!! Tycker ni är fantastiska som fixar såå fint till var och en av barnen. Ni har ju ett gäng, om vi säger så 😉 Kram

 5. Hej o gott nytt år på er! Jag tycker dotterns rum är jättefint o skulle gärna flytta in själv 🙂 ja jag är vuxen men vad är fel med att vi som vuxna går in o medlar lite i inredningen för våra barns rum? Det är ändå vi som gör grovstädningen, hjälper att sortera o betalar för kalaset (nu tar jag för givet att alla ser till att barnen är delaktiga i städning, rensning, tvättsortering etc). Du har gott öga för inredning tycker jag, fräscha färger och ser lättstädat ut, sånt är viktigt också, eller hur, 9-barnsmamma liksom, finns annat man vill göra med livet. Jag tycker ibland att du lägger lite för mycket energi på att försvara dig mot kommenterar du fått, jag tycker inte du behöver det, ”Rise above it” som min engelska chef alltid säger 🙂 ha det bra HELA familjen och fortsätt följa ditt hjärta! Kram

 6. Hade gärna viljat ha engla Frejas rum själv.. Ser så harmoniskt ut! Du ska inte behöva förklara dig… Ett jätte fint rum till en kanon fin tjej!

 7. Rummet är jättefint. Lugna och harmoniska färger utan massa krafs och rosa. Värsta som finns är rosa från golv till tak alt blått och berg med leksaker. Barn slutar inte vara barn för att de får en dubbelsäng eller en vit fjäderlampa. Barn ska kunna återhämta sig och sova gott, samla energi.

 8. En personlig fråga: har du/ni nånsin stått i valet och kvalet om abort vid någon av de senaste graviditeterna? Har du och Micke tänkt olika någon gång? Är gravid med nr 4 helt oplanerat och min man är fast besluten om abort men jag är inte lika säker. Hur fan gör man när man inte tycker lika om en sådan grej? Någon måste ju ”offra sig” det blir säkert jag för bekvämlighetens skull….så ledsen och förvirrad :(.

  1. Det tycker jag du och din man ska diskutera med nån proffesionell person om ni inte kan komma överens själva. Inte fråga vad andra tycker och tänker. Min spontana tanke är att ni varit två om att göra barnet Ta det därifrån så löser det sig. Spelar väl ingen som helst roll vad Madde eller nån annan tänkt eller inte tänkt Det är ditt beslut

 9. Ren och skär avundsjuka kan det ju bara vara i så fall, vem skulle inte vilka ha det rummet och framför allt – ni är en så härlig och rar familj så det ”stör” nog de negativa att de inte har det lika bra och fint. Stor kram till er alla!

 10. Var stolta. Ni är toppen föräldrar. Ni ger alla era barn vad de behöver: trygghet kärlek och värme. Och de får vara dom de är. Ni är bäst önskar jag fick träffa dig madde.

 11. Det var flera som uttryckte sin ÅSIKT om rummet, bara för det behöver man inte vara vare sig negativ eller avundsjuk. Ett fint rum och väldigt fina bilder. Men måste man bara liksom hålla med i allt som skrivs och läggs ut? Delar man sitt liv med alla andra får man nog vänta sig att alla inte tycker lika och man får nog finna sig i att alla inte tycker lika.

 12. Hur orkar folk att komma med negativa saker hela hela tiden? Och vem har med saken att gora Hur ni moblerar rummen at barnen? Jag skulle Aldrig gora mina barns rum efter Mallen….om det nu finns en san. Jag vill ha en stil som kan funka fran bebis till tonaring…dar man kanske bara kan byta ut nagon kudde, gardin…och mala om. Jag har fem barn och har inte rad att byta moblemang hela tiden. Men att folk i Sverige orkar bry sig sa mycket istallet for att kommentera nar det ar Bra, Fint..forsok att hoja varandra istallet och var positiva istallet sa ska ni se att det kommer ga sa mycket battre saker och ting. Gott Nytt Ar Madde med familj du har ett jattefint hus och jag ar mega avis pa hur duktig du ar att fa till det!!! San stil klass pa hela huset genomgaende…strack pa dig skit i svenska folkets elakheter kram fran Anna i Grekland

 13. Hej! Jag tycker att Engla-Frejas rum är mycket fint och harmoniskt. Vi har till båda våra barn stora sängar (120cm) och vita väggar, tak och ljusa gardiner. Vi har även bra förvaringssystem och bra hyllor där det är enkelt att städa och plocka undan. Vi är också noga att plocka undan leksaker då man ser att det inte används. Allt skall kännas inbjudande för ett barn att leka i. Dessutom är barn mycket olika, vår stora pojke har aldrig varit så värst intresserad av bilar och liknade. Han älskar att göra experiment och pyssla och att spela spel med kompisar och han gillar ordning. Jag anser även som någon tidigare har skrivit att vuxna måste få vra med och ”inreda” eftersom vi ändå är vuxna och har mer erfarenhet och att det faktiskt i slutändan skall se till att ens barn lär sig att städa och hålla ordning, vem gör inte det lättast om det finns gott om plats och bra förvaring. Heja föräldrar som vågar vara föräldrar och låta barn få lära sig att ta ansvar.

 14. Jag skriver den här kommentaren mest som ett test för att se om du Madde lagt in att du ska godkänna kommentaren innan.
  Jag blir bara så ärligt talat förbannad på alla som ska klaga på att nån skriver ”negativt” eller är ”avundsjuk”. Jag är inte det minsta av nån av delarna men för den skulle måste alla få ha en åsikt, alla måste inte tycka lika. Vad vore det för värld om det vore så?
  Jag läser din blogg ( och andras) och jag skriver mina kommentarer utifrån vad JAG spontant känner och tycker.
  Helt utan att vara avundsjuk för det kan jag helt ärligt också säga att jag inte är. För jag är i övre halvan av livet och skulle aldrig göra ett val om jag vore ung att ha så många barn. Jag beundrar er som orkar och vill, det är ett val man gör det också.
  Men om jag tycker att ett rum inte ser ut som ett direkt barnrum, eller om jag tycker att en tjej i hennes ålder inte behöver vare sig sminka sig eller ha ett SMINKBORD så skriver jag det, om jag vill,. OM jag tycker det ser illa ut att Micke har en ölburk i näven på många kort så skriver jag det också. Han ( och andra) får väl dricka vad de vill och när de vill, men jag tycker ändå det ser fult ut. Varför skulle jag då inte få säga det.
  Jag tycker att man ska vara ärlig men främst så tycker jag att när man delar med sig av livet som du gör så får du räkna med att ALLA kan inte vara odelat POSITIVA.
  Om folk bara gav helt tusan i att kommentera andras kommentarer och istället kommenterade inläggen så blir det ju mycket mindre tjafs. Om folk bara kunde acceptera att man kan läsa OCH skriva sina åsikter och att man kan och får tycka olika då vore det bra mycket enklare. VILL du verkligen bara ha såna som håller med i allt? Vill du bara att man ska tycka att allt är snyggt? Vill du bara att andra ska tycka som du? I så fall borde du stänga helt för kommentarer. Man kan ha en avvikande åsikt utan att bli elak, vilket jag absolut inte vare sig vill eller är. Men jag anser att man måste få tycka lite annorlunda utan att för den skull hackas på. Jag anser att den som hackar på det, är inte ett spår bättre än de som ev klagar. Det ÄR inte att vara elak att ha en åsikt. de allra flesta inlägg lägger jag aldrig nån kommentar på ens och om jag skriver och när jag skriver så ska du i alla fall veta att jag är inte elak, avundsjuk eller negativt inställd. Har bara en åsikt. Som kanske ibland sticker vissa av dina läsare i ögonen. Ett riktigt Gott Nytt År önskas till dig och din familj,

  1. Problemet här, ”Kärringen i skogen” är att ingen frågat efter din åsikt!
   En bloggare skriver om sin vardag, hon frågar oftast inte vad du tycker om hennes val!
   Normalt sett har folk ett filter som gör att man inte kräks ur sig sina åsikter hur som helst.
   Det är något som man får lära sig som liten
   Om du tycker att en sak är ful, så är det inte lag på att du ska skriva att du tycker det på bloggen.
   Då kan man istället skriva INGENTING.
   Tröttsamt med ouppfostrade människor…

   1. men snälla popp… LÄS vad jag skrev…. Jag har rätten att skriva men oftast låter jag bli…
    Jag är snart 60 år och HAR fått en bra uppfostran
    Som bl a innebar att alla har rätt att säga vad de tycker och att alla har rätt till sin ÅSIKT utan att bli elaka-
    Jag kräker inte ur mig vadsomhelst.
    LÄS inlägget så¨kanske även du förstår—-

    1. Läs MITT inlägg så kanske DU förstår.
     När du skriver ”om jag tycker xxx så har jag rätt att skriva det om jag vill”
     Jag hävdar att man inte BEHÖVER göra det.

   2. Rummet är fint och lugnt, trivsamt & harmoniskt. Verkar lättstädat och prydligt.
    Håller däremot med ‘ käringen i skogen’ om att det blir en mer intressant blogg att läsa om olika åsikter uttrycks. Alla tycker inte likadant och det är inte alls ouppfostrat att tycka eller skriva om det i en annans blogg. Är tonen trevlig och saklig är det inget som stör, utan bidrar till en mer ‘ levande ‘ blogg för läsaren.

  2. Ja man kan ju tycka olika och jag tror dig när du skriver att du inte är elak eller avundsjuk men för mig känns det oerhört ofint att kritisera andra. Jag tycker att man kan ge sin kritiserande åsikt bara när det gagnar någon men jag tror att de här barnen har det riktigt bra på det stora hela och då spelar vår åsikt ingen roll. Jag har blivit uppfostrad med ordspråket ”det finns inget surrogat för folkvett men det hjälper att vara tyst.”

 15. vad ledsen man blir när man läser att du måste förklara dig .
  vill hon ha sitt rum så ska hon väll få de .Det är ju hennes rum och hon ska ju trivas i de .tycker det är smart med en dubbelsäng när ni oxå ska sova där ibland för vem vill ligga och trängas i en barn säng som dessutom brukar vara för kort om man är lång.
  önskar dig och din fina familj ett bra 2016

  1. Ja tycker oxå att det är väldigt genomtänkt. Självklart vill Engla-Freja har mamma el pappa hos sig når hon drabbas av den fruktansvärda huvudvärken. Kan ju inte bli bättre än att då ha en dubbelsäng så man slipper trängas o kanske bli väckt av den andra när den vänder på sig när man väl har lyckats somna. Å detta med ”elaka” kommentarer så ska man självklart va ärlig men i många lägen är det väldigt mycket bättre att vars tyst istället för att riskerar att göra nån ledsen.

 16. Problemet är ju att alla bloggläsare kritiserar andra bloggläsares kommentarer hela tiden!!! Som Jag skrivit förr innefattar inlägg. ..Madde tar oftast allas kommentarer på bra sätt och svarar sakligt och det kan bli bra intressanta diskussioner utav att man inte alltid tycker lika. Just det som gruppen en blogg intressant och läsvärd. Varför kan då inte andra läsare lämna över det till henne istället för att hela tiden kritisera andra läsares kommentarer? ?
  Världen ser ju inte ut så för övrigt. ..att alla ska strykas medhårs å alla ska tycka lika och hålla med om allt och gör man inte det ska man hålla käften? ! Jag menar inte att det är du Madde som tycker så utan många av dina läsare.
  Låt Madde sköta sina kommentarer, hon gör det bäst! Tack Madde för Sveriges bästa mammablogg! Intressant, ifrågasättande och öppen för intressanta diskussioner. God fortsättning!

 17. Fint skrivet Madde =) Alla har såklart rätt att tycka sin åsikt men varför ska man skriva det & göra någon annan ledsen…..man kan hålla sina negativa kommentarer för sig själv!!! Skulle så gärna vilja att alla som skriver negativt om inredning mm visar upp sitt eget hem….tror dom flesta är avundsjuka i grund & botten hehe
  Tack för en fin blogg & allt fint du skriver & delar med dig av!! Du verkar va en toppen mamma <3 Ha ett gott nytt år!!!
  Kram Sofia

 18. Vem är du och vem är jag att ha rätten att säga vad som är rätt och fel när det kommer till barnuppfostran, när det kommer till inredning, när det kommer till…… ………

  Man kan tycka och man kan tänka, man kan säga och man kan låta bli. Alla har sin egen uppfattning om saker och ting, men bara för att just jag anser att man inte ska si eller man ska så, VARFÖR skulle just det vara det enda rätta? Det finns väl fler rätt och fler fel eller?

  Jag är inte gud allsmäktig och jag tycker inte alls och har inte alls samma smak i mångt och mycket som Madelene och visst kan man diskutera, men hoppa på och vara elak, ja då anser jag att man inte har hamnat helt rätt.

  Acceptera att alla är olika så mår säkert många fler bättre.

  1. Håller med om att det inte finns något rätt i att vara elak på varandra! Då har man hamnat fel.
   Kritiken mellan läsarna på Maddes blogg handlar dock ofta inte om att någon varit elak på varandra! Att inte tycka lika som Madde i allt hon skriver är inte elakt. Inte heller är det elakt att framföra det eller ställa en fråga kring det. Återigen…Madde svarar bra och sakligt på såna kommentarer OCH det blir intressanta diskussioner. Det är hennes läsare som störs sig på att man är ”otrevlig” då! Gör dessa personer så i verkligheten åxo undrar jag? Tycker alltid som alla andra och tycker man något annat så ska man hålla käften? Skulle bli ett märkligt och ointressant samhälle om alla gjorde så åxo.
   Men som sagt…..elak ska man bannemig inte behöva vara!

   1. Exakt det jag menar Anna. Att inte tycka lika är inte att vara ELAK. Inte elakt att fråga heller. Madde klarar att svara om det behövs så hennes läsare beöver inte försvara henne. Det är allt det här kommenterandet om kommentarer som STÖR. Att vissa tror och tycker att man bara ska skriva POSITiVT och hålla med i allt.
    Sen så är det faktiskt så att JAG i alla fall för det mesta låter bli kommentera. Jag skrev bara i mitt långa inlägg härovan att man FÅR skriva vad man vill OM man vill. Inte att man MÅSTE göra det.

 19. Blir bara ledsen att höra att det fortfarande finns de som spenderar sin tid på att vara negativ mot någon annan. :/ Tycker det är härligt att ni ser alla era barn och låter de själva få vara med och bästa om sina rum och saker. Alla barn är olika och det tycker jag att du och M alltid lägger märke till och tar in.
  Vilken härlig prissent hon fått. Lycklig tjej kan jag tänka mig 😉 Dottern min hojtade i bakgrunden: Mamma fick hon en sådan! Den ville ju jag ha! Vilken tur hon har!

  God fortsättning!!!

 20. Ja vojne vojne , att folk ens orka bry sig om tjejen har en stor säng redan i sin ålder nu, vad skulle det göra för problem? jag som förälder tycker att det är en bra säng, kanske finns gånger nån kompis som vill sova över eller som du skrev ang hennes huvudvärk, klart hon vill ha sällskap då, ser mest fördelar med detta. så lägg ingen större vikt på vad en del tycker, svenska avundsjukan igen kanske?? Ha en god fortsättning på nya året.

  1. Kan du förklara lite djupare om hur du drar paralleller mellan att säga en åsikt som skiljer sig från Maddes åsikt och avundsjuka?

 21. Jag vill också tro att som den smarta tjej du är, både kan du och vill ta lite mothugg… Tråkigt vore det ju om alla tyckte lika. Även jag blev lite konfunderad över dubbelsängen, men förstod naturligtvis när du berättade om syftet. Jag själv har valt att följa några bloggar som jag finner välskrivna och intressanta, och hoppas att även du Madde själv även fortsättningsvis vågar ha egna , även kontroversiella åsikter… Gott Nytt År!

 22. Hej Madde!
  Jag har nyss hittat din blogg och skulle vilja läsa hela! Jag har orkat scrolla mig bakåt till september men nåt blev knas och nu får jag sitta här och scrolla igen…
  Kan du inte införa typ ett månadsarkiv så man enkelt kan kika bakåt i tiden?
  🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..