Mycket för världen och våran framtid – barnen!

Vet ni hur frustrerande det är att vabba med barn som man inte behöver vabba med egentligen! Det går kräksjuka på dagis, de ringde i onsdags och ville att vi skulle hämta barnen för att Emmy hade varit lite lös i magen vi har haft det här i två veckor veckor nu på förskolan och det bara går runt. Jag fattar att de vill ta det säkra före det osäkra, men det har inte varit något fel på våra barn överhuvudtaget. Att Emmy varit lite lustig i magen beror på att hon håller på att få tänder. De har lekt och busat och varit precis som de alltid är. Gaaaah jag förstår att man måste ha dom hemma om de är sjuka och jag förstår att 48 timmars regeln gäller. Jag som hade massor jobb inplanerat, nu fick jag passa på att mysa och leka med barnen jättemycket ♥ Älskar när det händer!

Igår ringde det från skolan också, Adam hade ramlat ner från en klätterställning och fick gå till sjuksyster. Han hade slagit i ryggen och huvudet och kände sig trött så läraren ville att vi skulle komma och hämta honom. Väl hemma så undrade vi lite närmre vad som hade hänt och Adam förklarade. Det både jag och Micke reagerade på var att INGEN lärare eller annan personal på skolan sett eller hört att han ramlat ner från klätterställningen och var ledsen. Adam hade själv gått bort till sin vän Axel och gråtit och berättat vad som hänt, strax därpå kom äldre barn ut på rast och tröstade Adam och såg till att en vuxen tog sig an Adam.

Hallå!? Personalen!? Vart är ni!? Nej jag ska inte kasta skit på skolpersonalen, ni gör ert bästa MEN det är fasen inte tillräckligt tyvärr! Hur ska jag kunna känna mig trygg som förälder när det inte finns vuxna på skolgården som har ett vakande öga på mina barn, över allas barn?

För ett par veckor sedan när jag skulle hämta barnen så var jag lite tidig, jag satt kvar i bilen och väntade på att barnen skulle komma ut ur matsalen efter mellanmålet. Det var barn på skolgården, fem tjejer vid lekplatsen och fyra pojkar vid cykelstället på skolgården varpå en av pojkarna låg på asfalten i fosterställning. Jag hoppade givetvis ur bilen och gick fram och frågade vad som stod på. Näää det är inget *fniss! Vadå är inget? Varför ligger han på marken för? Jag frågade flera gånger utan att få ett svar. Jag frågade pojken hur det var med honom, han snyftade och sa efter en liten stund att han hade ont i huvudet. Ingen av pojkarna verkade vilja berätta vad som hade hänt och då ändrade jag tonval och frågade bestämt ännu en gång. Han råkade ramla av min pakethållare, det var en olyckshändelse. Jaha och då står ni här och fnissar? Jag kände direkt att det inte stod rätt till. Jag ser en dam gå över skolgården, jag vet inte om hon ser mig men jag tror faktiskt hon gjorde det. Hon lade ingen större vikt varför jag stod med en massa grabbar vid cykelstället, hon missade också att en pojke låg på asfalten. Han reser sig upp och jag kramar om honom, sen börjar han gå och jag följer honom över skolgården. Jag frågar om de andra pojkarna varit taskiga men han säger att de inte har varit det. Jag försöker att tro på honom, men säger att han kan prata med mig när som helst om han vill. När vi säger hej och jag vänder tillbaka igen så möts jag av de andra pojkarna som är på väg, samma väg. Jag ropar till dom att de ska vara snälla och ta hand om varandra och får till svar att de ska det. Jag var så arg! Vart fan var skolpersonalen! Jag är så fruktansvärt trött på alla incidenter på denna skola så jag kräks. Utan att överdriva så är det något hela tiden. Det gör mig rädd, ledsen och orolig för framtiden. Utvecklingen verkar onekligen inte bli till det bättre. Att våran politiker inte förstår att det behövs mera personal och resurs till barnen – våran framtid är bara tragiskt! Jag får syn på damen som är på väg över skolgården och går rakt fram till henne och frågar om det överhuvudtaget finns någon personal på skolan?! Ja jag kan nog ha låtit en smula sarkastisk Vad menar du? Ja alltså jag menar precis vad jag säger, jobbar du här? För när jag kom hit så låg det en kille i fosterställning uppe vid cyklarna och jag undrar vart personalen på den här skolan är!? Dom här barnen som är på skolgården har slutat skolan, och vi har inget ansvar för dom längre! Nähe så ingen vuxen håller koll på att barnen kommer iväg , eller vad som händer på skolgården!? Jag fick inte ur henne något vettigt så jag tackade för svaret och gick mot matsalen där jag visste att fritidsbarnen satt och käkade mellanmål. Precis då kom en fritidspedagog ut som jag känner. Han frågade om jag var arg så jag antar att det syntes. Jag berättade allt som hänt och han höll med om att det är ett problem de har på skolan, tillsynen av barnen när de har slutat tills de kommer från skolgården brister. Han pratade också om att de inte har ansvar för barnen när de har slutat men jag tänker att det måste väl ändå skolan ha tills det att barnen lämnat skolgården? Eller har jag fel?  

Jag läste igår i tidningen att elever på Norra skolan blivit bestulna.

”Det var i tisdags förmiddag som fem elever på Norra skolan blev av med jackor och skor. Ytterkläderna förvarades i korridoren utanför salen som de hade lektion i.Dagen efter stölden kontaktades polisen av skolan, som i samband med sin anmälan även lämnade uppgifter om vem tjuven kunde vara.– Det finns misstankar om att en vuxen person lagt ut plaggen till försäljning på Facebook, säger förundersökningsledare Peter Ström hos Motalapolisen.Enligt Norra skolans rektor Andreas Müller var det föräldrar som uppmärksammade annonseringen och tipsade personalen. Den utpekade personen jobbar inte på skolan, där man har rutiner för hur obehöriga besökare ska hanteras.– Någonstans har det brustit, säger Andreas Müller som tillägger att eleverna på grund av platsbrist inte får ta med sina ytterkläder in i klassrummet.”

Det har brustit ja! Det är det minsta man kan säga. Jag undrar hur långt det måste gå innan folk öppnar sina ögon och inser att något radikalt måste göras! Så nu kan vem som helst gå in på våra barns skola och stjäla kläder, då finns det inga gränser för vad som skulle kunna hända. Nästa gång blir väl någon kidnappat! Undra om de fattar då?

Idag när jag hämtade barnen så berättade Adam att ambulansen fick hämta en flicka som slagit sig… Det var det första han berättade! Inte åh idag har vi läst en jätterolig bok och vci har haft så roligt i skolan. Nej man slås av allt negativ som händer hela tiden.

Vi uppmuntrar och hejar på barnen, försöker att få dom att se på skolan på ett positivt sätt. Men ibland är svårt att motivera när man egentligen själv ifrågasätter skolan. Tungt. Det finns så många fina människor som jobbar med våra barn, men de är inte tillräckliga! Jag tror dessutom att man på våran skolan skulle behöva placera ut rastvakterna på egna områden istället för att undvika att alla ska hamna på ett och samma ställe, även om jag kan förstå att det lätt blir så. Men skolgården är stor och man kan omöjligt se allt som händer om alla är på samma ställe.

Nu släpper vi dessa tunga tankar och ser framemot att det är helg!

Jag unnade mig två nya rosenbuskar idag till sovrumsfönstret. Dessutom så köpte jag två krukor till nya trädäcket, lite blommor och ett träd. Jag har tänkt att jag ska skapa en avkopplande oas, där alla ska vilja hänga i sommar.

vår1

vår2

Micke har blivit en riktigt handyman, se så fint trädäcket är! Men det blir väl så när man är intresserad av något, man vill lära sig! Alla är vi barn i början, men Micke har verkligen gått från 0 till 100 på en gång. Jag ska visa mera bilder när däcket är klart. Jag ska bestämma mig för någon form av ”staket” och ”skärmvägg” heter det så? Jag har kikat lite på Jabos sortiment, fint men ganska dyrt. Häromdagen så beställde vi en matta på Colorama, vi gav måtten 4 x 5 meter men fick 4 x 4,5 meter. Surt! Men det är bara att att åka tillbaka och fixa ny, gör om gör rätt!

vår3

vår4

Ikväll åkte jag iväg och hämta Engla-Freja och Adis på disco. Som de hade dansat 🙂 Och mest nöjd verkade de vara över sina neonarmband hahaha-

vår7

Dagens jag ser inte ut mycket för världen. Trött,  smink från igår (jag återvinner haha) flötigt hår och mensmage. Men jag gillar min nya tröja från Sportamore! Lång, mjuk och baggy.

vår5

vår6

Kram / Madeleine

 1. Förstår din frustration när det gäller magsjukan, men det är minst lika frustrerande att jobba inom förskolan och jämt och ständigt få höra diverse ursäkter av föräldrar till varför just deras barn inte har magsjuka utan såklart något helt annat, antingen tänder, ätit något dåligt, fått mat som hen inte tål av pedagogerna osv… På förskolan där jag jobbar är vi nu stenhårda, minsta symtom på magsjuka och vi ringer efter föräldrarna, annars kommer vi aldrig bli av med smittan.

  Låter verkligen inget vidare på skolan, har de inte rastvakter som fördelar sig över skolgården? Eller den kanske är för stor så de kan inte täcka upp hela?

 2. Hej Madde! Jag jobbar som lärare o vi sliter varje dag för att räcka till. När mina elever gick i åk 1 var jag ensam klasslärare på 29 elever och i matsalen är man ensam rastvakt på ca 50 barn ibland (2 klasser). Så ser det ut på många ställen i svensk skola idag och det är fruktansvärt! Tyvärr verkar detta även drabba dina barn, det är en sorg att läsa! Har full förståelse för att många lämnar läraryrket för man mår ständigt dåligt som vuxen också över att inte räcka till… Önskar er en skön helg! /MT

 3. Det är så bra det du skriver om situationen i skola. Men det är viktigt att tänka på att dom man som förälder ska rikta vår ilska mot är skolledningen , som i sin tur får ta det vidare till politikerna. Jag tror nämligen alla pedagoger gör sitt bästa. Och när det inte räcker så är det rektor som ska ta ansvaret. Jag tror att vi måste bli bättre på att ge rektor konkreta exempel på var den enskilda skolan brister.

  På mina barns skola finns en lek som kallas ”köttbullen” den går ut på att ett barn kurar ihop sig framför en vägg, utomhus och övriga barn skjuter en fotboll mot väggen som sen ska studsa på det ihopkurade barnet/köttbullen. Helt galet!
  Ibland får köttbullen ont. Har hittat mitt barn gråtande då jag skulle hämta han hade fått ont då han blivit träffad. Och personalen som stod intill gjorde INGET.
  ”Det är en vedertagen lek här.”
  ”Han har ju gått med på att vara köttbulle, jag hörde att dom frågade innan leken började.”

  Jag försöker få bort leken kan jag meddela.

 4. Jag måste verkligen hylla våra barns skola! Vittra Kungshagen i Nyköping. Det är en skola F-9 med ca 250 elever. Det är ALLTID minst 2 pedagoger ute på skolgården, ofta fler än så. De har koll, de går runt på skolgården, de är ”jobbiga” och lägger sig i… De är engagerade och känner barnen. Det är inte en kommunal ägd skola…

 5. Hej Madeleine. Först vill jag bara säga att du är en fantastisk människa och mamma. Du gör så mycket för dina barn hela tiden. Jag fattar inte hur du hinner allt. En riktig superhjälte.
  Det problemet som du skriver ang skolan så har vi samma här där jag bor. Flera gånger som jag kommit och ska hämta och barnen är ensamma ute. Ingen vuxen så långt ögat når. Och man får inget vettigt svar heller. Så jag förstår din frustration.

 6. Det är bra att du som förälder ser att det inte finns vuxna ute. Ta det med skolledningen. Är själv lärare och dom sista 20min på lunchrasten finns ingen vuxen ute då feitidspersonalen går in och vi klasslärare måste ta vår rast den tiden. För att över huvud taget komma ifrån någon gång. Ett problem vi tagit med ledningen sedan innan eleverna började i augusti och vi fick mattiderna. Det börjar hända lite efter ett besök av skolinspektionen då en resurs har anställts för att vara just ute med eleverna hela dagen. En stor skola så det är alltid barn ute.

 7. Angående magsjukan tycker jag att de gjorde helt rätt som tar det säkra före det osäkra!
  Skolsituationen däremot är under all kritik. Det ser nog ut så överallt. Det är en hård miljö, hårda ord och vuxna behöver vara där! Ibland när jag hämtar på fritids vet personalen knappt var mitt barn är. ”Är hon inte ute?” Frågar kollega som säger ”jag tror hon gick med X och Y till målarrumnet” osv. Helt sjukt!!!! När ska man satsa pengar på skolan egentligen? I en del klasser är man nästan 40 barn i min skola. Mina barn som har lätt för sig tycker ändå det är jobbigt. Hur det är för lättstörda barn vågar jag inte tänka på….inte konstigt att kunskapsnivån dalar i Sverige!

  1. Jag har ett barn som har svårt att koncentrera sig när det är stimmigt, och mitt barn sitter mellan två st som gapar, härjar runt, skriker genom båda klassrummen, dom har flera för dom får inte plats i ett klassrum, till andra som också sitter och gapar och slänger sig över andras bord osv och dom går i lågstadiet. Inte illa om barnen som härjar för dom behöver mer stöd, men det finns inte på världskartan. Snarare önskar man mindre klasser och fler vuxna. Det är tufft nu. Alla fas 3 som sitter och slappar på vissa ställen kan gott in i klassrummen och göra nytta. Skönt att fas 3 försvinner och dom måste in på kommuner och landsting. Sätt dom i skolan för sjutton.

    1. Nää, men är det inte bättre att dom gör nytta i skolan och hjälper barnen istället för på ett företag som bara utnyttjar dom eller på tex röda korset där dom aldrig kan få jobb. Du tolkade det jag skrev på ditt sätt och inte vad jag menade. Jag har inte klankat ner på PERSONERNA i fas 3 utan på fas 3

     1. Du har rätt men de lät ju inte så snällt när du skrev de sitter och slappar. Var inte meningen att klanka. Fas 3 are och även andra som går på sina kurser sitter mycket vid datan. Min dotter sa att hon satt väldigt mycket vid Facebook när hon gick för att få tiden att gå. De kurserna är skräp bara! De väljer ju inte den själv direkt. Ha de fint

    2. Bättre att hjälpa till i skolan istället för på ett företag som bara utnyttjar en. Jag har inte klankat ner på personerna i detta påfund.

 8. Det är tyvärr så här det blir när pengarna tar slut. Det kostar hela tiden, och det kostar miljarder. Vi har inte, även om vi är ett rikt land som Sverige, råd med allt, vi har inte träd man kan plocka pengar ifrån. Så här blir det när mindre jobbar och fler går på bidrag. Pengarna räcker inte. Tyvärr. Det kommer att bli ännu värre. Det är bara för oss att acceptera det, eller höja skatterna så alla får det sämre.

  1. Det är därför man blir så arg när man ser vad pengar det läggs på en del saker! Men skola, vård och äldreomsorg är ett dåligt skämt.

 9. Förstår precis din frustration ang situationen på skolan! Min dotter blev slagen av en klasskompis, då hon berättade för fritidsfröknarna sa hon:”slå tillbaka då!”
  Vaa??!!
  Samma dotter blev utsatt av tre äldre tjejer som slet av henne vantarna och stoppade och höll kvar hennes händer i en vattenpöl. På vintern. Hon sprang till en fritidsfröken för att berätta, så säger fröken:”men lek med ngn annan istället då??!!
  Alltså Vaaa!!!
  Min son blev sparkad, sprang iväg och grät. När han samlat sej och gick för att berätta för en fritidsfröken vad som hänt sa hon”oj då”
  -ja men kan du gå och prata med han som gjorde det? Frågade min son.
  -Nä, sånt där ska man ta på en gång. Fick han till svar.
  Alltså jag höll på att gå i taket! Naturligtvis ringde jag rektorn och pratade om problemet med slappheten. Det finns bra, men det finns även förkastliga vuxna som jobbar inom skolan!

 10. Hej! Såg i en inredningstidning där de byggt räcke och vindskydd av rostigt armeringsnät med vitmålade träramar runt – så snyggt!
  Trevlig Valborg från en mamma i Umeå!

 11. Förskolan som tog det säkra före det osäkra och skickade hem barn med symptom. Precis som pedagogen sa, måste man vara stenhård för att bli av med eländet.
  Angående skolan så tycker jag att du bör kontakta skolledning eller kommunen. Alla skolor ser inte ut så. Rastvakter utspridda på gården ska det vara på varje rast. De som dröjer sig kvar på skolgården varken kan man eller ska ta något ansvar för. Där borde föräldrarna kontaktas och bestämma med sina barn vad de ska göra efter skolan.

 12. Det har aldrigt varit tänkt att barn i skolan ska stå under uppsikt hela tiden, så har det aldrig varit. Och tänk vad duktig Adam var som sökte hjälp när han gjort sig illa. På skolan jag arbetade på var vi två rastvakter på 300 barn…det gick det med..man fick ha koll på buslusarna och förlita sig på att de andra barnen hjälpte varandra och kom och bad om hjälp om ngt hände. Det är en svår balans med vuxennörvaro, när jag var barn älskade jag friheten att slippa ifrån den emellanåt. Men..vuxna behövs, jag vet men lite lagom kanske. Det är nyttigt och stärkande för barn att klara upp situationer på egen hand också…

  1. Tänk om barnet gör sej så illa att det svimmar av någonstans och inte KAN gå o be om hjälp. Alt blir så mobbad o hotad att de inte VÅGAR be om hjälp?!
   Skolan har ansvar, som förälder skiter jag fullständigt hur skolan löser det -BARA DE GÖR DET, eller hur?

   Nyttigt att barn reder ut problem själv…nja till viss del, men många barn får ingen uppfostran hemifrån så då måste ngn vuxen rycka in och förklara. På sådana barn räcker inte att andra barn säger ifrån, de fortsätter ändå.
   Talar av egen erfarenhet då mina barn vid flera tillfällen försökt men till slut behövs hjälp av en vuxen att säga åt det barn spm beter sej dåligt.
   Punkt.

 13. Fanns inte på 70 talet när jag blev drabbad och finns ej i dag. Blir rädd när jag hör hur barn gör mot varandra även vuxna på arbetsplatser.Kanske inför vakter både på jobb och skola.

  1. Barn är mer sårbara o försvarslösa..
   Vi vuxna finns för att hjälpa och uppfostra våra barn till omtänksamma och trygga individer, och barnen ska känna att de verkligen får hjälp när de ber om det.

 14. Visst behövs det fler pedagoger i skolan och kanske framförallt en struktur som man håller stenhårt på. Man kan inte alltid lägga över det på pedagogerna från fritids även lärarna behöver ta rastansvar.
  Sedan vet jag inte om det är realistiskt att kunna ha översyn så man ser alla barn, alla händelser tror det inte är möjligt vare sig det är privat eller kommunal skola.
  Tänker hur jag själv är som förälder har jag översyn och ser mina barn hela tiden…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..