Tacos och kusinmys! Och vad tycker ni, positivt eller negativt?

Granen är utbytt mot en ny grön skönhet. Den glittrar inte lika mycket men piggar upp tomheten efter jul. Det blev en stor växt. Som en djungel tyckte Tuva-Li 🙂 Tjejerna har kört bil i vardagsrummet hela förmiddagen, tut tut här kommer vi! Man får passa fötterna.

På eftermiddagen så fick vi besök av barnens faster Therese med familj. Vi bjöd på tacos och ännu mera lek. Tummen upp från alla kids, själv är jag sådär förtjust i tacos. Det funkar ibland, men det får inte bli för ofta. Colin gillar inte tacos överhuvudtaget längre, han fick räktårta i stället. Den lille lyxliraren.

Det har pratats mycket om jakt och allt som rör det. Micke ska nämligen ta jägarexamen och Therese ”gubbe” jagar så samtalsämnet var givet. Det är mycket med det hela, när får man jaga och inte får jaga. Vad man får jaga och inte får jaga. Fåglar, jösses vad många olika pippi föglar det finns. Utrustning, oj vad mycket det ska vara till det här med att jaga. Vapenskåp, det ska väga si eller så och om inte så måste man förankra det. Någon av er som jagar? Era makar, pojkvänner, vänner? Vad säger om det? Positivt eller negativt? 

Ikväll ska jag göra en ansiktsmask och göra en inpackning i håret när barnen har somnat. Plugga på i terapeutboken och unna mig nyshavade ben, det är lyx för en gravid niobarnsmorsa minsann hehe. Hittade en bild från i somras, då var jag sommarbrun och inte alls lika hårig. Apropå hår, har inte riktigt fattat det här med att en del kvinnor väljer att inte raka sig under armarna och på benen? För att förtydliga sina feministiska åsikter? Jag tycker PERSONLIGEN det ofräscht och oattraktivt . Sorry, men jag fattar det inte om det nu är så!? Man kan väl ha åsikter utan att aktivt bevisa det genom hår under armarna och på benen som kvinna tänker jag.

Vad ska ni göra ikväll? Oavsett så hoppas jag ni får det trevligt och mysigt ♥

Kram / Madeleine

 1. man kanske helt enkelt inte orkar eller vill raka sig, utan att det har med feminism att göra. eller? så tänker jag iallafall 🙂

  1. Eller hur?! Man får nog ta å vara lite försiktig att skriva saker på nätet dom man inte har dubbelkollat empatimessigt, tycker jag, inte för att man ska bara dum irl men en så stor publik och kroppsspråksbrist är farlig. 🙂 Om en nu inte menar de orden en skrivit, som nu Madeleine har sagt i kommentarsfältet, får en blankt inse just det och inte blame-the-victim/förlöjliga människors försvarsmekanism till reaktioner. Vi ofräscha individer (jag hoppas att du syftade på båda könen) gillar och uppskattar starkt dig ju, även om du har andra åsikter. Bara säg inte att vi är fula, Madeleine, till att börja med … Så fantastisk hemmamiljö, familj och omtanke för barnen du har! Mmm, sådana här tacostraditioner måste jag börja med igen … Mina finisar vill dock inte ha att göra med vad de tycker är ”för normalt” och visst håller jag ändå med dem om att tacos är överskattat men det är gott och fler familjesamlingar behöver vi i all stress – inte bara godisträffar.

 2. Haha! Du har aldrig tänkt på att man kan låta bli att raka sig för att man inte orkar/bryr sig? Mvh Latkorven med superhåriga ben och armhålor

 3. Man gör väl som man vill tänker jag
  Det är dock viktigt att komma ihåg att vi utveckalt hår på kroppen som em skyddsfunktion. Det skyddar huden mot smuts och bakterier. Det hjälper till att hålla huden torr och luftig. Ögonbrynen och ögonfransarna har vi tex för skydda mot smuts in i ögat och att svett som rinner ifrån huvudet inte ska rinna in i ögat. Tycker du att det är ofräscht med hår på killar? Om inte så ska du nog fundera på vilka strukturer i samhället som gör att du tycker att det är äckligt.

 4. Hej Madde! Min man jagar och det är en ganska dyr och tidskrävande hobby men han älskar det. Jakten och naturupplevelsen är hand andningshål i vardagen så visst ställer jag upp på det även om det innebär att jag får ”rodda” barn, hem och aktiviteter själv de dagar/ helger han är i skogen. Det är ju som mest intensivt på hösten så jag får försöka hitta mina andningshål vid andra tidpunkter på året helt enkelt. Man får ge och ta för att få ihop livspusslet men så är det väl för de flesta som har barn och jobbar heltid… Ha det gott! MT

 5. Min man har godkända teoriprov från 2000 och tänker att han ska skjuta upp. Han har varit ute med hunden i skogen tillsammans med min pappa, som är jägare, och testat av om det finns nått intresse. Hunden är till hälften beagle, så det är ju ändå jakt i henne, och hon verkar intresserad. Nosen går otroligt i marken när man är ute. Jag har också varit inne på att ta jägarexamen, men vi får se hur det blir. Just nu är det inte aktuellt, men kanske är det så att man ska försöka få till det när man är hemma med bebis sen.
  Kommer från en jagande familj. Pappa, morfar, farfar, morbror, ingift morbror, kusin, svärfar, makens kusin, t.o.m. min mamma, har jägarexamen. Det är en dyr hobby med vapen, vapenskåp, radio, kläder, kängor, ryggsäck… Men å andra sidan kan man ju få hem mat om man har tur. Vore trevligt att få ner älg och rådjur i frysen, inte bara lamm, tupp och vildsvin. Nackdelen är väl att man aldrig vet när jägaren kommer hem… ”Det hände så mycket intressant”, ”Hunden drev fram nått”, ”Hunden stack iväg”, bla bla bla… 😉

 6. Jag är uppväxt i jägarfamilj eller vad man ska säga. Pappa jagade tills han dog när jag var nio och min morfar jagade. Min mammas man var jägare men är inte längre, numera så har jag inga kopplingar till jakt längre. Skulle heller aldrig fixa att döda ett djur så blir lite fel då, håller på att övergå till att bli vegetarian med små steg framåt.

  Angående hår under armarna skulle jag aldrig fixa att ha det själv, men tänker att folk får göra som man vill :).

 7. Hej Madde
  Vi är en jagande familj som består av mamma,pappa 3 barn (2 tonåringar + 3 åring).
  Jag går helst med hund, blir alldeles för rastlös av att sitta still på ett pass, samt eftersöker med hund efter påskjutet djur.
  Barnen är vana att följa med på allt – jakt , eftersök, urtag & slakt.
  Vi har även flertalet åtlar som vi matar på och det tycker framför allt den minsta är roligt.
  Barnen har full koll på var köttet dom äter kommer ifrån & vet även att äter just ”sina” grisar & hjortar som dom matat. Samtidigt lär dom sig viltvård & ta hand om vår natur och dess djur.
  Fördelar: Mängder
  Nackdelar: Det är tidskrävande (beroende på var man väljer att lägga ribban).
  Gissar att vi lägger ca 10-12h/v på matning, slakt, vapenvård etc + tiden vi aktivt jagar, beroende på jaktsäsong men ca 1-2 dgr per helg + 2-3 kvällar/mornar (mån-fre).
  Finns bra appar att ladda ned för teorin till jägarexamen.

 8. Min kära make jagar, vi har 3 barn och hund, och man kan säga att jag är ensamstående från sep-jan… Det är SVINDYRT, att arrendera marker, vi har tur att vi äger marken själv, men han vill gärna gå med i flera jaktlag, då snackar vi tusenlappar, många, minst 8 st! Sen är det kläder, och svindyrt, det kan jag dock inte säga nåt om då jag själv tex gillar odd molly! =) Men så har vi dessa fantastiska vapnen, ett skåp är det lag på att ha.. Sen bössorna då, finns oändligheter med dessa, blaser är ett märkte tex, ”bara” 25000 med två vapen som inbyte. Sen behöver man en bössa till tex fåglar, en annan till nån annan sort mm. Sen olika slags kikar på det och svindyra skott…. Såååå om du frågar om det ekonomiska så tjänar man inte på det! Jag tillåter det för köttets skull, älskar kött och äter inte ”köpekött” från affären… =) Men han ser det på ett annat sett, en livsglädje… Men det är klart att man behöver inte svindyra kläder och vapen, men ju mer man håller på med det, ju finare och bättre saker vill man ju ha! och visst är det skillnad på ett par byxor för 1000kr och 4000kr…. Så mitt råd, från en fruktanstvärt erfaren jägardotter och jägarfru, avstyr det, jag brukar säga, aldrig mer att jag ska vara tillsammans med nån som jagar… =)

 9. Varför skulle håret på en man vara mer attraktivt än det hår vi kvinnor har på våran kropp? Varför skulle det inte vara ofräscht med hår på en man, men på en kvinna? Fattar inte det. Låt var och en göra som de vill. Och ja, jag rakar mig, men det är knappast för att min man ska tycka att jag är attraktiv. Han är tvärtom den som säger att jag skall sluta med det var eviga dag. (Har väldigt snabb hårväxt) Som sagt, alla människor gör som dom vill och ingen bör bli dömd eller döma till att vara oattraktiv för det. ❤️ Trevlig helg

 10. Min kusin jagar men det är inget vi pratar om när vi ses(han och jag). Min man skjuter pistol men det är bara inom klubb men det är väldigt mycket snack om skytte här hemma och när han träffar min kusin. Har sår i öronen av allt skyttesnackande.

  Ha en fortsatt bra helg

 11. Lite tråkigt att läsa en kommentar från dig att folk som inte väljare att göra på samma sätt med sig EGNA kroppsbehåring är ofräscha och oattraktiva. Komigen! Alla gör väl som de själva vill. Tycker du att det är lika äckligt med belåning på män? Tycker du att de också ska ta bort hår från ben och armhålor? Känns som en väldigt förlegad kvinnosyn att en kvinna a måste bete sig på ett sådant sätt för att kunna vara attraktiv. Du kan ju fundera på vilka samhällsstrukturer som har fått dig ha dessa åsikter.

 12. Allt hår på kroppen fyller en funktion, därför kan jag inte se något annat än att hår på ben och under armar är fullt naturligt 🙂

  Jakt är väldigt tidskrävande, kostsamt och underbart. Skulle inte byta det mot något. Vi jagar både jag och maken och det är ett väldigt roligt intresse att dela. Om bara den ena jagar kan jag dock tänka mig att det blir mycket tid på skilda håll.

 13. Ofräscht!? Folk gör väl som de vill, varför ska kvinnor ge sig på andra kvinnors val? Naturen har gett oss håret och låt dem som vill ha kvar det utan att tycka så jävla mycket, det är ofräscht. Och varför ska kvinnor som låter det som är naturligt behöva förklara sig? Är det inte kvinnor som fixar till det som borde göra det.
  Personligen tycker jag att tatueringar är det mest ofräscha men jag skulle aldrig tycka ngt om det, folk får göra precis som de vill och jag ger mig inte rätten att tycka något om det och det borde inte du heller göra. Kvinnor- förena eder oavsett hur ni ser ut. Ett hett tips till dig Madde är att kolla på svtplay: Kvinnorna på föken Frimans tid, där ser du att det fanns och än odag finns viktigare saker att ägna sig åt än att klanka ner på andra kvinnor. Så jävla spånigt faktiskt!!

  1. Jag klankar inte ner jag uttrycker MINA känslor. Men det får man tydligen inte göra längre om det inte är åt ena hållet! Jag tycker behåring under armarna och på benen är oattraktivt på en kvinna dvs JAG tycker så! För det behöver det inte betyda att jag inte respekterar att andra kvinnor vill ha det! Sen har det tyvärr blivit så (tror jag) att en del kvinnor väljer att låta håret växa ut under armarna för att visa och bevisa sin ståndpunkt i vissa olika sammanhang och frågor. DET är ju lite galet kan jag tycka och jag fattar det inte! Som du själv skriver ”alla kan väl få vara som dom vill” och ja exakt det håller jag med om!

   1. Ja du ”tycker så”. Att du säger det högt till andra kvinnor är kränkande och det du gör ÄR att klanka ner på de som passar din beskrivning. Tror du att du kan gömma dug bakom att det är din åsikt? Att nånting blir mindre kränkande eller elakt för att det är din åsikt? Då har du fått nåt om bakfoten.

    1. Man måste väl heller inte läsa in för mycket i texten som skrivs, det framgår ganska tydligt att det här är MADDES åsikt. Sluta vara så förbannat lättkränkta i dagens samhälle.

 14. Jag bor ju i norra delen av vårt land fastän det eg. bara är lite norr om mitten. Men här jagas det, många delar in året och semestern efter och före älgjakten så min dotter har tagit jägarexamen och ändå är hon inte speciellt ”pojkig” utan har en sambo. Men hon har varit med sin pappa på jakt sedan hon var liten och tog ledigt från skolan under älgjaktsveckan Jag har många vänner både kvinnliga och manliga som jagar och det är ingenting jag direkt tänker på men att ta jägarexamen är faktiskt något de flesta borde göra så de lär sig vad som är rätt och fel, lär sig ta vara på och vara rädd om djur och natur. Jakt är lite dyrt från början sedan ska det ju finnas ett jaktlag att få vara med i och har man inte egen mark så kan det bli lite svårt… Eller det går säkert att köpa sig en plats? Jaktskåp brukar gå att finna på blocket, kolla gärna blocket-norra delar då många säljer av olika anl. eller just det din kille kan kanske köpa via jobbet? ja i vilket fall så finns det bra beg. ha alltid koll på nyckeln, det händer olyckor då någon kanske vill visa sin kompis vad pappa har i skåpet tex. Det som är bra är att man har alltid kött, från början gjorde jag mycket färs men har med åren lärt mig att använda mer än filéer och stekar osv. iom att man skjuter överflödet är det miljövänligt så jag tycker jakt är bra. Hoppas de äldre grabbarna hänger på, den skola som man får i skogen på ett älgpass är ovärdelrlig och jag har skrattat mååånga gånger åt min dotter då hon kom hem vid 4-5 års åldern och svor och pratade som en hel karl. Jakt får av mig tummen upp!

 15. Ofräscht!? Det enda ofräscha och unkna här är din åsikt om andra kvinnors kroppar. Du skriver själv så mycket om påhopp på dig o elakheter om din kropp och så har du själv sådana otrevliga kommentarer om något helt naturligt som alla får när vi blir könsmogna. Omoget o trist skrivet!

  1. Vilket ogenomtänkt blogginlägg, du som så ofta skriver att alla kroppar är okej och att kvinnor ska lyfta varandra?! Det är en sak att säga att man rakar sig för att man vill, en annan att säga att man rakar sig för att kvinnlig hårväxt skulle vara någonting äckligt. Det är åtminstone inte såna värderingar jag vill ge mina söner och döttrar.

  2. Kunde inte skrivit det bättre själv! Blir så ledsen att du skriver sådant här Madde jag trodde du stod upp för elakheter och att vi kvinnor får göra det vi vill med våra kroppar utan att bli påhoppad?!! Ofräscht är väl att aldrig duscha men att välja qtt ha håret kvar?! Att du tycker det är okej men att skriva sådant i din blogg det är inte okej enligt mig. Väldigt tråkig stil att döma andra kvinnor efter utseende!!!

   1. Ännu en gång JAG DÖMMER INGEN för att de väljer att vara håriga 🙂 Allt är tydligen upp till betraktarens öga att tolka och så även det jag väljer att skriva. PERSONLIGEN tycker jag det är oattraktiv, jag känner mig inte alls fräsch om jag har hår under armarna. Är jag för att uttrycka sina åsikter och samtidigt vara sig själv? JA VERKLIGEN! Som jag också skrev så tycker jag eller tror jag i många fall att kvinnor väljer att låta sitt hår under armarna växa ut för att på ett eller annat sätt göra ett ”statement” dvs bevisa något. Det tycker jag å andra sidan är lite skevt, man behöver inte odla hår för att ha feministiska åsikter och stå för dom, man kan vara renrakad välja att ha visa upp sin kvinnokropp och vara precis som man vill!!!

    1. Fast du dömmer ju faktiskt när du skriver som du gör. Du behöver formulera om ditt blogginlägg om du inte vill verka dömande mot andra människor.

 16. Hår eller inte på kvinnors ben och i kvinnors armhålor är upp till var och en att tycka som de vill. En orsak till att en del låter håret vara kvar är att de inte tål att ta bort det varken med rakhyvel eller vax pga av allergi eller att de får eksem i hårsäckarna. Sjukdom kan också göra att man inte klarar av att ta bort håret själv.

  För mig spelar det ingen roll om jag har några hårstrån som syns. Det är mitt val hur ofta jag vill ta bort dem. Blir oftare sommartid då jag går i i linne eller klänningar. Andra får tycka vad de vill! Madde, jag tror att du har rätt i att en del gör det för att visa sin åsikt iom att de är feminister.

 17. Det är väl inget fel varken med att raka sig eller att inte raka sig. Det bästa är väl om man gör som man själv vill men samtidigt respekterar att andra kanske tänker på ett helt annat sätt. Ska man raka sig så tycker jag att man ska göra det för sin egen skull, inte för att man känner en press att man måste eller för att vara attraktiv inför andra. Man ska också kunna låta bli att raka sig utan att behöva försvara sig. Kan själv tycka att det är snyggt att raka sig men det är inte alltid jag orkar eller har lust.

 18. Det är väl varken fel att raka sig eller att inte raka sig. Tycker att man ska göra det man själv för men samtidigt respektera att andra kanske tänker på ett helt annat sätt. Ska man raka sig ska man göra det för sin egen skull, inte för att man känner en press att man måste eller för att man ska vara attraktiv inför andra. Vill man inte raka sig ska man inte behöva försvara sig. Kan själv att det är snyggt att raka sig men det är inte alltid jag orkar eller har lust.

 19. Min sambo jagar det mesta,som är tillåtet säsongsvis. Han har flera bössor och annan ”utrustning”,som visserligen inte är gratis,men det är hans hobby och med åren har jag lärt mig att acceptera det mer och mer det är ju lättare nu när barnen blivit lite större och kan vara med honom i skogen ifall jag jobbar eller så. Vi behöver aldrig köpa kött i affären – dock är det inte alltid helt gratis det de skjuter heller eftersom han inte äger någon egen mark och därför får betala lite för köttet ibland,men den slanten är inte ens i närheten av vad man får betala i affären Barnen tycker det är kul att vara med ute i slaktboden och skära i lite kött och även jag är med emellanåt om han behöver hjälp
  Visst det är tidskrävande,kostar en hel del osv,MEN det är hans intresse och jag skulle aldrig någonsin få för mig att ”inte tillåta” honom att hålla på med det
  Han är faktiskt i Tyskland och jagar hos en kompis nu

 20. Nej, du fattar uppenbarligen inte. Vi äger våra egna kroppar och med dem gör vi väl som vi vill? Oavsett orsak. Oavsett budskap.

 21. Jag rakar överallt, benen, underarmarna och mellan benen. Jag känner mig fräschare och gör det för mig skull, inte för sambons. Alla gör som dom vill såklart. Personligen tycker jag det är äckligt med hår under armarna på både män och kvinnor, resten av ställena spelar ingen roll men just armhålan är ett ofräscht ställe på kroppen då vi människor svettas varje dag. Och även om man säger att man inte gör det så kommer det alltid lite svett och att då ha långt hår som vissa har är bara äckligt. Min sambo rakar sig under armarna och trimmar mellan benen, jag är glad att han gör det men han gjorde det även innan vi blev ett par så han gör det för sin egen skull. Jag kan inte hålla med om att dom som inte rakar sig under armarna gör det pga att dom inte orkar, det tar inte ens 10 sekunder per armhåla.

  Alla får göra som dom vill men jag kommer alltid tycka att orakade armhålor är ofräscht och snuskigt, ser lortigt ut.

 22. Jag är inte ”feminist med åsikter om rakning” och jag bryr mig inte ett skit om hur andra gör.
  Varför ens reflektera hur andra gör med sina kroppar?
  Själv så får jag infektioner lätt och föredrar hårborttagningskräm endast sommartid.
  Ja och så känner jag inte för att be mina personliga assistenter hyvla benen 😉

  Mvh äcklig rullstolsburen kvinna med lugna ben

  1. Och igen, det verkar som många tolkar detta som provokativt, så var inte riktigt fallet. Alla har såklart olika tycker i många olika saker, både du och jag också. Själv har jag aldrig testat hårborttagningskräm, men skulle kanske ge det ett försök. Och för mig så var åsikten högst personlig, jag känner mig ofräsch och oattraktiv med hår under armarna och på benen.

   Min frågeställning var om det kan vara så att en del kvinnor väljer att låta håret växa ut för att göra ett ”statement” dvs bevisa något, exempelvis sin feminism. Tyvärr tror jag att det kan vara så och i min värld så tycker jag inte det är rätt för jag tycker alla ska få vara som de vill utan att behöva bevisa något. Likväl som jag skrev i mitt inlägg för några dagar sedan ”intelligensen är inte mera intelligent för att den är påklädd” Vill man visa sina former och sin hud så är man ingen bimbo för det! Ja du fattar hur jag menar hoppas jag men nu förtydligar jag hur jag tänker!

   Hoppas du får en fin söndagkväll 🙂

 23. Jag tycker alla får göra exakt som dom vill, jag ser inte ner på något sätt. Själv rakar jag mig under armarna, slipper tack och lov att göra det ofta då jag har väldigt lite hår. Benen vete katten om jag ens har hår på men skulle aldrig i hela livet raka dom. Jag rakar mig där nere lite grann, vill inte se ut som en bäbis och fresta pedofiler. Hatar helrakat. Det är min åsikt och den får jag ha. Skulle aldrig raka mig som en liten liten bäbis. Hår har vi fått för att vi blivit könsmogna.

  Jägarexamen är bra på många sätt, man får veta mycket om djur och natur och man behöver inte skjuta djur om man inte vill. Det finns plank och annat att skjuta på.

 24. Mig veterligen är Madde heterosexuell och behöver inte oroa sig för att behöva träffa en orakad kvinna och då finna henne oattraktiv..

 25. Min man jagar mycket. Det är hans främsta fritidsintresse dessutom ger det familjen gott om antibiotika-fritt kött som inte heller är påverkat av stress eller halal-slaktmetoder.
  Jag själv rakar mig mycket sällan på någon del av kroppen dels för att jag själv anser att det är fräschare att ha det kvar men även för att min man älskar allt mitt hår! För honom är det en turn-on men könshormoner

 26. Det här var intressant! För bara något inlägg sedan skrev du om hur trött du är på moraltanter som bestämmer vad som är socialt accepterat och inte i vårt samhälle. Hur tycker du att din kommentar om andra människors kroppsbehåring skiljer sig från dessa moraltanters beteende? För vad jag förstått är ju allting bara att ”uttrycka en åsikt”, trots att ingen bett om det.
  Oavsett om man som morsa väljer att lägga ut underklädsbilder på sociala medier eller om man väljer att inte ta bort sin kroppsbehåring som kvinna borde folk sluta lägga sig i andras val. Allt annat känns bara så sjukt ”ofräscht”.

  1. Ännu en gång JAG DÖMMER INGEN för att de väljer att vara håriga Allt är tydligen upp till betraktarens öga att tolka och så även det jag väljer att skriav.Det är också upp till var och en att välja att läsa min blogg utan att jag bett om det. PERSONLIGEN tycker jag det är oattraktiv, jag känner mig inte alls fräsch om jag har hår under armarna. Är jag för att uttrycka sina åsikter och samtidigt vara sig själv? JA VERKLIGEN! Som jag också skrev så tycker jag eller tror jag i många fall att kvinnor väljer att låta sitt hår under armarna växa ut för att på ett eller annat sätt göra ett ”statement” dvs bevisa något. Det tycker jag å andra sidan är lite skevt, man behöver inte odla hår för att ha feministiska åsikter och stå för dom, man kan vara renrakad välja att ha visa upp sin kvinnokropp och vara precis som man vill!!!

   1. Du dömer ingen säger du, hur känns det för dig om jag skriver att jag tycker att det är ofräscht att vara överviktig och tatuerad? Ligger det endast i betraktarens ögon då eller borde jag inte säga så? Jag tycker det sistnämnda, man säger bara inte så. Man låter kvinnor vara ifred med sina beslut helt enkelt, eller sina tillkortakommanden eller vad det nu kan vara. Kvinnor, stora, små, korta och långa, smala eller tjocka, håriga eller rakade bör stötta varandra istället!!

 27. Jag kan tycka att det är ofräscht och ohygieniskt med långa konstgjorda naglar. Allt samlas därunder; byt blöja eller torka rumpa och du har mikroskopiska bajsrester under naglarna. Klia dig i hårbotten eller klappa ditt husdur och du har massor med äckel under naglarna. Torka bordet med disktrasa eller plocka smutstvätt och du har både det ena och det andra under naglarna. Ja visst kan du tvätta händerna, men för att få bort allt smuts under naglarna krävs mycket mer än så; du måste mekaniskt skrapa/borsta bort den synliga smutsen (som du inte ser om du har massor med nagellack och akryl/glasfiber/gele/etc på) för att efter det tvätta rent under naglarna med tvål och vatten, kanske använda någon form av desinfektion om du inte kommer åt. Fina målade naglar med stenar och glitter kanske inte riktigt tål skrubbande med tvål flera gånger om dagen och då kanske man struntar i det. Sedan lagar man mat, borstar barnens tänder, knappar in kod på bankomaten, kör kundvagnen etc med dessa naglar. Det tycker jag är ofräscht och ohygieniskt. Inte mina håriga RENA armhålor så mycket. Men om det bara är utseende som det är frågan om, så ja visst, ett par håriga ben eller en gedigen buske under bikinitrosan kan ju väcka viss häpnad hos betraktaren. Däremot är det egentligen inte ofräscht. Jobbar du tex inom vården, eller med matlagning så kommer ingen be dig raka benen, armhålorna eller underlivet men däremot måste du sätta upp håret och skippa både ringar och långa naglar. Just för att det är ofräscht PÅ RIKTIGT. Och feminism betyder att män och kvinnor har lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Och lika värde. Oavsett om de väljer brasiliansk vaxning eller rumpskägg deluxe…

  1. Haha Ammi, det här svaret var riktigt roligt skrivet – och så klokt och tänkvärt! Ja visst är det faktiskt mer ohygieniskt med långt slängande hår, nerkavlade ärmar, ringar och långa naglar än om någon har hår på benen…. Men det är ju ”accepterat”. Även om nu någon väljer att vara luden som ”statement” så är det väl ändå en positiv markering, att vi har rätt att se ut precis hur vi vill! Vem vet, om 50 år kanske vi alla går med rakade huvuden och äcklas av hur folk kunde gå med långt hår hängande förr i tiden…
   Jag har läst igenom inlägget ovan flera gånger och jag kan inte se det som enbart en personlig åsikt (i så fall en väldigt onödig åsikt att printa ner) utan det står i mina ögon tydligt att det är äckligt när folk inte rakar sig. Inte att ”jag känner mig ofräsch orakad men ni andra gör som ni vill”. Det kanske är feltolkat av mig men då förstår jag varför de flesta andra tolkar det likadant. Så ett tips Madeleine är att du (om du menade något annat) formulerar om texten (om det går att korrigera i efterhand) så att det står som du tänkte så slipper du få kommentarer om det…

  2. Intressant och inte alls konstigt att du tänker så, jag tänkte nämligen likadant innan jag visste bättre.

   Men faktum är faktiskt att det är mera hygieniskt med lite längre naglar. Under nageln efter nagelbädden så växer nämligen något som heter hyponychium ”nagelbandet” och det pillar många bort vilket är ajabaja! Man ska inte pilla bort hyponychium det ska nämligen växa ut för att skydda mot bakterier och annat skräp som inte ska vara där. Många vet bara att man har ett eponychium som nagelbandet heter som växer på ovansidan nageln. Så inget pilla under nageln!

   Om man har längre naglar med god nagelvård och bra eponychium så förhindrar man skiten under naglarna. Har du kortare naglar utan ett eponychium så är det mera ohygieniskt. Sen är god hygien alltid a och o, kontaktsmitta via händerna är den vanligaste av alla smittvägar. Handtvätt med vatten och tvål bryter ingen smittväg, men handtvätt avlägsnar synlig smuts och reducerar kraftigt antalet mikroorganismer på händerna. Visste du att det krävs en minuts tvättning för att de smittämnen som kan finnas på händerna ska reduceras ordentligt och att vid två minuters tvåltvättning minska antal bakterier med ca tusen gånger. Handdesinfektion efter handtvätt på torra händer minskar antalet bakterier med tiotusen gånger!

   Man ska också vara rädd om sin hud, undersökningar visar att det i första hand är skadad eller sjuk hud som sprider infektioner.

   Som snart färdigutbildad nagelterapeut (SEYF godkänd) så känner jag mig väldigt säker i detta ämne.

   Skulle såklart kunna grotta ner mig ännu mera och förklara djupare i ämnet ang detta men tror inte jag behöver det. Sen kan man såklart tycka att det är ohygieniskt och ofräscht med långa naglar men rent faktamässigt så är det inte det.

   Och jag lovar dig att om man går till en terapeut för att vårda och fixa sina naglar så kan man efter utsmyckning och lack skrubba hur mycket som helst 🙂

   Jag vet att feminism betyder att män och kvinnor har lika rättigheter, min frågeställning var om en del kvinnor väljer att låta håret växa ut för att göra ett ”statement”, vi alla måste ju få vara olika med olika åsikter utan att känna sig tvingade att ha buskar under armarna.

   1. Då har alltså sjukvården och livsmedelsbranschen fel som inte tillåter långa naglar?! Syrran som jobbar i butik skulle bli glad för hon vill ha långa….

   2. Och kroppshår har man också av en anledning Japp, man blir ofräschare och samlar mer smuts och bakterier när man tar bort det

  3. Tycker inte heller om orakat för min del men tycker också att kommentaren ovan om att långs naglar är ofräsch blev en tankeställare faktiskt. Du som skrev den har ju rätt. Samlas massa smuts under dem som man inte tänker på. Har konstgjorda själv och de får nog bli kortare vid nästa besök…

 28. Du skriver att du TYVÄRR tror att kvinnor slutat raka sig under armarna för att visa sin ståndpunkt gällande feminism och att det är skevt och galet.
  Vad får dig att tro det, och om det nu skulle vara så, på vilket sätt påverkar det dig?
  Och jo, du dömer visst folk när du tycker att kvinnor som inte rakar sig är ofräscha.

 29. Feminism har ingenting med kroppsbehåring att göra.
  Finns litteratur i ämnet om man känner sig intresserad nog att tro att de som väljer att inte raka sig gör ett statement.
  Lika rättigheter, möjligheter och lika lön för samma arbete sitter inte i ett par rakade ben.

 30. För det första så ”nu får du ge dig”. Du tror man visar en åsikt för att man inte rakar bort sitt kroppshår. Jäddrars blaj måste jag säga. Du som är så noga med att alla ska vara som de vill och nöjda med sig själva så kommer du med en helt tvär åsikt att du inte förstår varför man INTE rakar sig. Jag är nog mer än dubbelt så gammal som du och kommer aldrig förstå detta med att vi ska vara hårlösa både här och där. Jag tycker det är lite ”pedofiligt” med remrakade snippor och snoppar. Sen har jag nån enstaka gång tagit bort hår på underbenen med det är för att de var svarta och LÅNGA och för att jag i mångt och mycket även i övrigt ser ut som en apa. Men…. håren får vara kvar, efter en mycket omfattande operation under båda ärmhålor ( bölder och cystor pga hårborttaggning och rakning) så tar jag aldrig bort ett strå längre.Klipper med en ren sax om det blir för långt. Vi har fått hår som skydd och du ska inte ta på dig rollen att döma ut de som inte rakar sig. Då får du tycka det är hur äckligt du vill. Kan inte släppa att jag tycker det är en mycket märklig inställning för att komma från nån som är så ”open-minded” som du.
  Sen jakt, det är dyrt och han kommer att vara borta mycket och länge om han har riktigt intresse, Får han plats i ett jaktlag kan det bli älgkött och det är det bästa som finns. Privata marker brukar vara dyrt. Sen måste han ha ett godkänt vapenskåp anpassat för hur många vapen han har och det ska ofta vara förankrat i golv eller vägg. Istället för att fråga här kan du ju googla på det.

  1. För det andra så har du inte någon som helst rätt att säga att jag får ”ge mig” 😀

   Herreguud! Ta och läs igenom mina svar, läs mitt inlägg igen! Välj att tolka på ditt sätt, det tyder kanske på att DU har mer fördomar än jag!? Och IGEN jag dömmer INGEN! Uppdaterade inlägg med PERSONLIGT om det hjälper dig att tolka lite bättre vad jag menar 🙂

   Jag har själv en far som jagade, bröder som jagar… Mest intressant att få andras syn på det hela med jagandet. Varför ska jag googla på det när jag har en helt underbar skara läsare här som gärna delar med sig?

  2. Här försöker du tillrättavisa Madde ang hennes inställning till rakad eller ej och så sitter du och säger att det är ”pedofiligt” med renrakade underliv på kvinnor och män. Hur tänkte du där? Då hoppar ju DU på dom som rakar sig och dom som gillar rakat. Jag är ingen pedofil, ej heller min man, tror inte att dom jag är vän med som också rakar sig är pedofiler. Nej du, här är det DU som ska tänka till vad DU just skrev. Pedofili är en jävligt allvarlig grej och ska ALDRIG tas upp vid annat tillfälle än när det handlar om ett RIKTIGT pedofilbrott!! Idiot.

 31. Skulle nån säga till min åttaåriga dotter att hon är ofräsch och oattraktiv för att hon inte börjar raka sig så skulle jag bli vansinnig. Vad har du för svar till alla unga flickor som precis läst detta inlägg och som känner skam för sina kroppar och sin behåring? Tyck vad du vill om din kropp. Gör vad du vill med din kropp. Men låt våra kroppar och våra döttrars kroppar vara!

  Spelar det nån roll för dig varför jag eller nån annan låter bli att raka oss? OBS nyckelordet här är LÅTER BLI. Vi låter inte ”håret växa ut”. Håret är redan där. Vi låter bli att ta bort det. Hur tror du dina läsare som inte rakar sig känner när du poängterar hur äckliga deras kroppar är? Alla har rätt att vara som de vill? Bara om de rakar sig menar du då?

  1. Lady D Du menar att alla inte får tycka vad dom vill?
   Jag tycker det är äckligt med hår på ben och under armarna, och vet du, jag anser att det är min rätt att tycka det!

 32. Jag rakar inte benen för jag hatar verkligen att göra det. Ja, det beslutet kom i takt med att jag blev feminist, men av en anledning. Har alltid verkligen HATAT att raka benen men förut tänkt att det varit ett nödvändigt ont. När jag började intresseras av feminism och således började läsa mer om normkritik, utseendekrav på kvinnor o.s.v. började jag så småningom förstå att det alls inte var nödvändigt att göra något jag hatar för att det anses vara det normala att göra. Låter inte det svinbra? Så, nu slipper jag lägga tiden på att raka benen och lägger istället tiden på något jag tycker är mer värt. Inte krångligare än så.

  Förstår verkligen inte grejen med att behovet att uttrycka denna åsikt såhär, även efter förtydligandet om att det är din personliga åsikt. Klart du får tycka vad du vill, även om jag inte håller med dig, men vad ger det att gå ut med det och spä på de redan rådande idealen? Märkligt bara.

 33. Tycker faktiskt att du kan backa lite Madeleine och se vad du själv har skrivit. Du har uttryckligen skrivit att du tycker att det är ofräscht att vara orakad samt att du tror att vissa rakar för att göra ett statement men det skrivet så ifrågasätter du andras val och rakt av nedvärderar valet. Backa lite till och tänk efter varför du hade en lust att dela med dig av denna åsikt om hur andra kvinnor gör med sina kroppar. Och så tar du åt dig av kritiken du har fått och tänker till lite till så går det säkert bättre nästa gång.

 34. Min pappa jagar och det är perfekt för vi får ibland kött av honom (eftersom han lånar vår ladugård en hel del). Dessutom slipper vi betala för köttet och att jaga kostar SJUKT mycket!! Jag skulle verkligen inte vilja att min man jagade (pga kostnaden). Att raka håret gör väl alla som de själva tycker passar dem. Jag rakar mig lite lagom (typiskt svenskt 😉 ) men bryr mig inte hur andra gör. Alla behöver ju inte gå samma väg 😉

  http://blogg.loppi.se/mammalinda/

 35. Jag tror att jag förstår hur du menar angående att raka eller inte, att det vore trist om folk kände dig tvingade åt ena eller andra hållet oberoende vad liksom. Däremot har vi ofta högst personliga åsikter om vad som är attraktivt eller ej. Jag tror dock att många skulle känna sig lättade över att få slippa höra vad andra tycker är oattraktivt, det kommer ju ofelbart träffa någon av dina läsare. ”Min personliga åsikt är att det är oattraktivt att vara lättklädd/fet/rödhårig/långnäst/tvåbent…”. Det bidrar väl inte så mycket till samtalet? De flesta nedsättande kommentarer är väl också personliga åsikter? Var drar man gränsen? På mina barns skola säger de att ”man får tycka och tänka vad man vill, men man fråga inte säga och göra vad man vill”. Tror vi vuxna skulle må bra av att följa det oftare vi med! 🙂 Ifrågasätt gärna varför man väljer att raka/inte raka. Problematisera! Men lämna dina personliga preferenser om hur oattraktivt det är utanför.

 36. Jag tror att jag förstår hur du menar angående att raka eller inte, att det vore trist om folk kände dig tvingade åt ena eller andra hållet oberoende vad liksom. Däremot har vi ofta högst personliga åsikter om vad som är attraktivt eller ej. Jag tror dock att många skulle känna sig lättade över att få slippa höra vad andra tycker är oattraktivt, det kommer ju ofelbart träffa någon av dina läsare. ”Min personliga åsikt är att det är oattraktivt att vara lättklädd/fet/rödhårig/långnäst/tvåbent…”. Det bidrar väl inte så mycket till samtalet? De flesta nedsättande kommentarer är väl också personliga åsikter? Var drar man gränsen? På mina barns skola säger de att ”man får tycka och tänka vad man vill, men man fråga inte säga och göra vad man vill”. Tror vi vuxna skulle må bra av att följa det oftare vi med! 🙂 Ifrågasätt gärna varför man väljer att raka/inte raka. Problematisera! Men lämna dina personliga preferenser om hur oattraktivt det är utanför.

 37. Snacka om lättkränkta människor här på bloggen. Madde skriver att hon tycker det är ofrächt med behåring på kvinnor (vissa ställen) oxå reagerar vissa med att ni känner er påhoppade? Det är i alla fall det ni utger som budskap.

  Jag tror nog att ni fattar vad madde menar, ni är inte dummare men ni bara MÅSTE få tala om ett o annat och VÄLJER att missförstå. För övrigt tycker jag oxå det är fult med ett hårigt sommarben speciellt om som jag är väldigt mörk. FÅR jag tycka det utan att jag på nåt sätt utger mig för att ” dissa” kvinnan?

 38. Vet inget om jakt btw men när man tar jägarexamen, får man jaga alla djur då eller är det separata kurser för t ex hare, älg, rådjur o s v? Dum fråga kke….Vad har Micke tänkt jaga, allt? Är era hundar jakthundar? Vore häftigt om han ville göra ett gästinlägg om jakt för oss som inte fattar något!

 39. I går skrev jag en kommentar här om jakt och jag blev helt uppslupen av den men tänkte även skriva några rader om att raka sig eller ej. FASEN vilken het potatis år 2017!!? Jag rakar mig ALLTID under armarna, annars tycker jag att jag luktar svett även fast jag dagligen duschar, det är JAG. På vintern struntar jag ofta i benen om jag inte ska åka och bada typ för JAG känner mig något fräshare då, ytligt? ja men jag noppar ögonbrynen och går till frissan, färgar bort grå hårstrån,går till tandläkaren och bleker tänderna, använder mascara och parfym. Var ska gränsen dras? JAG själv drar min gräns. Vet ni, jag rakar underlivet oftare än benen för jag trivs inte hår där då jag har mens tex. Japp sån är jag. Jag är feminist, tom rätt så aktiv för jag är en människa och jag har ett kön som jag är stolt över. Jag är mest feminist då jag strävar efter jämnlikhet i lön,arbete, föräldraledighet osv.i Sverige, i övriga länder så blir det inte storm i ett vattenglas utav ett rakningsinlägg i en blogg, där pratar vi om bra mycket större och viktigare saker. Men Sanna Lundell skrev en krönika på AF ang. detta med kvinnobehåring som jag tycker var kanonbra, det var någon av hennes söner som hade sagt något i okunskap om en kvinna som inte hade rakat sig så hon gör inte det nu som ett statement. Och jag ser inget fel i det heller, Vi har en fri vilja och har någorlunda åsiktsfrihet här i landet om man inte är morsa då för då får man stå till svars för ALLT av ANDRA mammor 😉 håller långt ifrån med Madde i många av hennes åsikter och bloggar men vad fasen är det att tjaffsa om? Hon är 9 barns morsa och vill raka benen och under armarna och har en åsikt om det. Är inte det bra? att stå för sina åsikter?

 40. Shit vilka dubbelmoralkärringar, den här Lady D och Wallin. Så ruttna kommentarer de släppt fram om dig Madeleine. Jag gillade dessa två kvinnor skarpt innan men nu föll dom ordentligt!

  Får man inte uttrycka sina åsikter längre? Nej då får man passa sig för då blir man påhoppad! Ni tycker Madeleine ska välja att uttrycka sig på ett bättre sätt? Ni själva då? Snacka om att dra igång en hysterisk hets mot denna kvinna som bara väljer att berätta vad hon tycker. Riktigt jävla ILLA om jag får säga det. Nej men ska tycka och vara så alla andra, då blir man ”godkänd” fyfan säger jag bara. Och annars får man ta emot kritiken så är det bara. Om man läser Madeleines inlägg så ser man också att hon enbart frågar om feminism och hår, för att hon kan tro att många tycker det hör ihop.

  Tycker ni ska skämmas!

  Heja dig Madeleine, som till skillnad mot många andra VÅGAR att vara dig själv trots att du vet att du kan få ett helvete från andra.

 41. Cissi som ofta har sminket upp till öronen då, vad ger hon för bild till andra unga kvinnor!

  Det är alltid åt ena hållet, så är det alltid.

  Tycker dom här två kvinnorna kunde valt att lägga ner detta eller skrivit på ett upplysande sätt på ett bättre sätt. Nu blev det bara lite mobbning över det hela pga av delade meningar.

  Kram Malin med håriga ben

  1. Malin, på vilket sätt är det relevant huruvida Cissi har smink eller inte? Det är ju ingen som reagerar på det faktum att Madeleine väljer att raka sig, utan på sättet hon väljer att uttrycka sina åsikter kring behåring på kvinnor. Eftersom Cissi inte har gått ut och sagt att det är ofräscht och oattraktivt med osminkade kvinnor förstår jag verkligen inte parallellen här.

 42. Jag rakar mig, tycker det är vidrig med hår. Har tom fobi för hår tror jag.

  Likväl som kvinnor gillar att vara håriga så gillar jag att vara rakad. Det här med att LD skulle ta till våld, jag finner inga ord! Fattar inte att hon skrev så.

  Hon är bra tuff bakom sin skärm men i verkligheten är hon tyst som en mus och väldigt tillbakadragen. Träffade henne på ett bloggevent för länge sedan. Av det man kan läsa så tror man ju att hon är ganska säker och trygg som person, någon som tryggt sträcker på sig och har självförtroende. Ack så fel jag hade, kanske är därför hon är så offensiv bakom datorn?

 43. Jag är inte särskilt hårig och behöver inte raka mig så att det stör, annat än bikinilinjen. Samtidigt tycker jag att det är väldigt märkligt att ens ta upp frågan om rakning. Det är väl en högst privat angelägenhet? Som någon skrev är ju långa naglar betydligt ofräschare, på riktigt, än ett par håriga ben. Det blir lite mycket nu med åsikter om hur folk ska amma och hur de ska raka sig. Det finns mycket verkligt man kan störa sig på här i världen. En orakad armhåla eller ett bröst i en bebis mun känns inte som något man måste reta upp sig på. Hur var det där om att vi kvinnor borde stötta varandra?

 44. Skulle vara roligt att höra hur många andra bland kändisarna som rakar sig och varför?

  Tror det är väldigt många som rakar sig, varför gör dom det? för att dom antagligen tycker det är oattraktivt!!!

  Vi borde kanske höra oss för? Och om de tycker som Madelen Ilmrud så kan vi hänga dom med

  #nejtillnäthat

 45. Grejen är väl att det är en sak om du tycker det är äckligt med hår på dig själv och därför väljer att raka dig. Att istället skriva att det är äckligt på andra låter dömande. Sedan säger jag inte att du dömer, bara att sättet du uttryckte det på lät så. Jag är orakad långa perioder och sedan rakar jag. Ibland är det tyvärr p.g.a. att jag tar mig av kommentarer om att det är ”äckligt, ofräscht, okvinnligt” o.s.v. Vi har alla starkare och svagare perioder. Och sedan är det ibland för att jag just då känner att det är skönt att raka. Men rätt ofta tycker jag det är skönt att skippa. Inte på grund av något statement utan på grund av att det är skönt att inte tänka på utseendet. Att bara få vara och få göra saker utan att tänka tankar om ifall jag är ”attraktiv” under tiden. Ingen av oss människor ska behöva gå runt och vara attraktiva för alla möjliga andra människor heller. Jag har en partner och huvudsaken är att han gillar mig. Vad främlingar på stan tycker struntar jag i. Det betyder inte att jag bara går i myskläder, aldrig fixar med något eller annat. Det betyder bara att jag ägnar mig mentalt åt annat 🙂 Hoppas min mening med kommentaren går fram och att du inte läser en aggressiv eller påhoppande ton i den. För det menar jag verkligen INTE. Läs tonen mer som en rätt så neutral framläggning av min ståndpunkt kryddat med egna erfarenheter 🙂

 46. Fina Madde ta inte åt dig! Cissi usch vilken hets, mår du bra nu när du fick något att storma om? Allt för att synas lite.

 47. Tråkigt med din attityd Madeliene.
  Vilken otroligt löjlig inställning du visar upp här.
  Ska vi bara vara attraktiva objekt för att vi är kvinnor.Vilken unken kvinnosyn du visar upp här.
  Lyft blicken och välkommen till verkligheten och se att
  det finns ett liv utanför navelskåderiet.

  1. Eller så kanske du med DIN inställning ska lyfta blicken! Kvinnosyn? Att man får vara precis som man SJÄLV VILL! Snarare modigt skulle jag vilja säga… Attraktiv med hår eller utan, det är upp till var och en! Det ska kännas bra för var och en.

 48. Jag har aldrig rakat mig under armarna och känner mig allt annat än ofräsch. Är alldeles för ofåfäng för att bry mig om sådana smådetaljer. Låt håret växa det värmer bra.

 49. Har inte med inlägget att göra i sig men du morsan, du är sjukt smart smartare än många andra. Vilken trafikskjuts du ger dina kollegor Fröken Wallin brukar ha mellan 200-500 likes på sina inlägg på instagram, när det handlade om dig och ämnet du blossat upp så får hon rekordmånga likes. Och nu har hon hälsar sina nya följare välkomna! Jag undrar är ditt i lägg bara är en PR grej för att ge dina kollegor statistik och följare?

 50. Hej Madde ! Skrev detta på cissi wallins blogg !
  OK ! vad har rakning med feminism att göra ?? Jag rakar mig under armarna för att lukta mindre svett ! Min man rakar sig av samma anledning ! Jag rakar snippan för att min man ska slippa få hår i munnen , han rakar sig av samma anledning ! 🙂 Jag trivs bättre med ansad behåring sen är det upp till var och en men jag tycker att svettiga tofsar under armarna är äckligt både hos män och kvinnor ! Pisstofs är ingen erotikhöjjare !! Min åsikt ,mitt val ! Alla får göra som dom själva vill!! Men se inte ner på dom som gjort ett val angående hår ! Vill man inte raka sig OK vill man göra en brazilian OK !!
  kram till dig !

 51. Det är ju sjukt hur människor hetsar upp sig över saker du skriver…det är din blogg, ditt liv och dina åsikter. Gillar man det inte så är det ju frivilligt att sluta följa/läsa bloggen. Hemskt med allt gnäll och elakheter….

 52. Bara för att rätta till missförståndet från alla rabiata svagbegåvade med dålig läsförståelse. Det handlar alltså om att anstränga sig, bryta en vana man trivs med, och som man egentligen vill fortsätta med, men av politiska skäl ser sig tvingad att ge upp. Nu tror jag ju inte det här är så vanligt men i de fall det förekommer så är det ju bara sjukt och dumt. Instämmer därmed till fullo med blogginlägget om detta vilket alla andra feminister också borde göra.

 53. Efter många år av självhat, tog jag äntligen (nästan 30 år gammal) modet (krävdes massa mod) till mig att sluta raka mig. Varför? En av anledningarna var just detta med självhat. Jag hade gått i terapi och jobbat med mig själv, att börja tycka om mig själv. Och jag märkte en dag att så fort det blivit lite stubbigt under armarna eller på benen så kände jag äckel. Jag tyckte jag såg okvinnlig ut. Kände mig smutsig, o fixat, ofräsch. Sen tänkte jag, vänta nu… Varför känner jag detta om min kropp? Håret finns ju där. Håret vill finnas där. För det växer ut direkt när jag slutat raka mig där. Håret fyller en funktion. Det är naturligt, det är kvinnligt. För från övergången till barn, flicka till när jag blev kvinna så fick jag också hår på kroppen.

  Sen blev jag arg. För män får vara håriga överallt. De kan strunta i att sminka sig. De måste inte stå i badrummet timme efter timme för att dölja, fixa till, förbättra, förändra med smink, med rakhyvlar. Utan att behöva stå till svars för det. Eller behöva höra andras ”åsikter” om detta.

  Ja, kvinnor ”får” också vara som de vill. Fast då får de också ta att andra tycker att du är äcklig, ohygienisk, okvinnlig (????)..
  Och vilken kvinna vill höra sånt? Vilken kvinna vill gå med kroppshår, när de vet att andra glor, ifrågasätter ditt val, att andra går och tänker att du är äcklig? Inte många, därför rakar sig många. Och säger till sig själv att de gör det för ”sin skull”.

  Ifrågasätt inte andra kvinnors val i att de inte rakar sig. Undra inte över varför de inte rakar sig. Fråga dig istället varför du gör det. Alltså, varför du verkligen gör det. För din egna skull? Är det ett val DU verkligen gjort? För att du vill känna dig fin? Du har säkert redan som barn fått lära dig av andra vuxna att tycka såhär.

  Undra istället Varför det är såhär? Varför ses det som fint/attraktivt att som kvinna förändra sin kropp och ta bort viss kroppsbehåring? Såhär har de inte varit i alla tider. Gå bara tillbaka några årtionden så fanns inte ens de här åsikterna. Ingen la ens märke till att kvinnor hade hår under armarna. Och ingen skulle ens få för sig att tycka att det skulle vara äckligt. Sen fråga dig, varför män kan ha hår på samma ställen, men det då plötsligt inte är ofräscht?

  Varför jag slutade raka mig? Det började med att jag vilja börja älska mig själv och min kropp. Vara snäll mot den. Fullt ut och helt sant. Och då krävdes det att jag kom över det där med att tycka att jag var äcklig så fort kroppstubbet kom fram. För jag kan inte älska mig själv på riktigt om det krävs att jag förändrar mitt yttre, eller inre varje dag för att duga.

  Men idag är anledningen en annan. Idag tänker jag inte raka mig mer. För att jag vill att folk ska se kvinnliga, håriga kvinnor. För först då kommer små flickor och pojkar kunna sluta tycka att det är något äckligt och onaturligt. De kommer se att det är såhär kvinnor ser ut. Jag har idag en son. Och det är mer viktigt än någonsin nu, att han får se mina håriga ben och armhålor. För jag vill att han en dag blir en man som respekterar andra människor. Jag vill inte att han blir en person som talar illa om andra, som går runt och tycker (och säger till andra) att de är äckliga eller ofräscha.

 54. Jag har en liten undran, när Engla Freja får hår på ben och under armarna inom några år kommer du förespråka rakning då eller låta henne gå med hår om hon vill?
  Om hon får veta att du bloggat om att du tycker orkat är ofräscht hur kommer du då förklara det för henne, finns kanske risk hon känner press att alltid ha rakade ben och armhålor annars tycker hennes mamma hon är ofräsch?

  1. Mina barn är uppväxta i en trygg miljö där de får vara exakt (ursäkt uttrycket) hur fan de vill! Jag har alltid haft det måttot förstår du, att alla får vara som vill och ÄVEN STÅ FÖR DET!

   Herregud haha!

 55. Vilken mysig dag! Angående hår så tycker jag att alla ska göra som de själva vill utan att lägga så mycket värderingar i hur andra väljer att göra. Jag själv rakar mig under armarna under hela året. Benen däremot har vinterpäls just nu, haha, orkar inte bry mig.

 56. Jag håller helt med dig Madde! Får också uppfattningen att många feministier struntar i att raka sig och så bara för att extra tydligt visa sina åsiket. Jag personligen tycker det är både larvigt och äckligt.

  Jag tycker feministien i sverige gått över styr, i sverige talar vi om lyxproblem. Vi tar upp så små grejer som knappt har betydelse. Visst kvinnor och män ska ha lika löner. Men måste allt vara så jäkla jämnställt egentligen? Jag menar livet är orättvist. Men jag tycker det jämnar ut sig ändå tillslut. Jag menar måste man ta upp saker som att det inte ska heta brandman?, att det inte ska finnas något som heter tjej/kill avdelningar och sådana löjliga saker. Usch! Den tid som alla feministier lägger ner här i det svenska samhället, där det handlar om lyxproblem! Åk till irak eller liknande länder, där kvinnorna är nertryckta, blir slagna, tvingar bära slöja! Där kan ni göra otrolig skillnad! Men här i sverige? Inte fan spelar det roll om mannen pratar mer i julkalendern än kvinnan, eller om det är en manlig programledare. Feminister i sverige förminskar sig själva, det är ni som gör skillnaden mellan kvinnor och män.
  Usch för feminism enligt mig, och raka er om ni vill det, era åsikter blir inte svagare gör att ni rakar er. Men att precis som madde säger behålla håret bara för att, det är enligt mig bara larvigt

 57. Jag förstår att du tycker det ej är attraktivt med håriga tjejer, men tänk på att ingen kvinna har skyldighet att vara snygg inför dig. Jag som kvinna har sällan behov av bekräftelse eller att folk ska tycka att jag är snygg, så är inte intresserad av raka benen eller sminka mig. Är lycklig för det. Kräver inte av någon annan heller att de ska leva upp till det jag tycker är snyggt. Tycker stora muskler är snyggt, men går inte ut med kommentarer som: jag fattar inte varför folk är smala när de kan styrketräna! Det är lixom kommentarer folk inte ber mig om.

  Vill inte kritisera ditt tyckande, för det har du rätt till. Men inlägget är likförbannat problematiskt.

 58. Jakt är skit. Man dödar djur som vill leva. Blyet är dessutom ett problem och inte det minsta hälsosamt eller miljövänligt. Skulle aldrig kunna bo med en slaktare el jägare då jag älskar djur och ej vill att de ska behöva dö.

  1. Bättre med trafikskadat vilt som självdör i smärtor…vilket blir resultatet utan jägare.
   Vad vet du om de vilda djurens kamp för överlevnad? Vem matar viltet under stränga vintrar tror du? Vid jakt används ETT skott per djur, en seriös jägare avfyrar inte skottet förrän han/hon är säker på träff. Alltså inget överhängande problem med blyet som fö inte är jämförbart med övriga miljögifter vi använder till vardags. Viltkött äter jag med glädje!

 59. Att inte raka armhålorna som tjej är väl helt upp till en själv?
  Men eftersom normen säger att tjejer ska raka sig under armarna så får man nog räkna med sneda blickar om man inte gör det, som med allt annat normbrytande. Det kommer troligen aldrig att bli standard för tjejer att gå runt med hår under armarna, och att göra det för att visa ett politiskt ställningstagande…? den kopplingen har jag aldrig förstått riktigt! :0
  kram
  Emma

 60. Jag har följt dig en stund, men aldrig kommenterat innan. Men nu slutar jag följa dig, blir ledsen över att du anser dig ha rätt att klanka ner på alla oss som inte rakar oss och kalla oss äckliga och ofräscha.

  Varesig det är din personliga åsikt eller inte tycker du ju att jag äcklig och ofräsch. Och jag kan inte stödja en person som tycker så. Om du skrivit att DU kände dig äcklig och ofräsch är en annan sak, men nu dömer du ut alla som inte gör som dig.

  Cissi och LD har aldrig sagt att det är fel att raka sig, de problematiserar varför vi känner oss tvingade, och kallar inte rakade för äckliga. Det är du som står för dömandet och stigmatiserandet.

  Min dotter ska inte behöva växa upp och tro att hon är äcklig och ofräsch när håret börjar växa, men du sprider detta budskap, därför är det här sista gången jag besöker din blogg.

  1. Du får gärna avfölja mig! Inga problem, jag kan tom blockera ditt ip nummer så du slipper kika in här något mer

   Har jag sagt att ni som INTE rakar er är äckliga? Nej inte alls! Jag uttryckte att jag PERSONLIGEN tyckte det kändes ofräscht att inte få raka mina ben och under mina armar. Jösses, hur folk väljer att tolka detta är däremot helt sinnessjukt! Jag ställde också en frågeställning i det hela vilket många valt att INTE uppfatta eller välja att inte ens lägga någon vikt i.

   Det är folk som ni som väljer att ta saker ur ett sammanhang som skapar hets! Sådant blir jag ledsen och upprörd över!

   Hejdå! 🙂

   1. Jag personligen tycker det är ofräscht och oattraktivt skrev du.

    Det du skulle skrivit och det du säger att du menar är att du känner dig ofräsch och oattraktiv orakad.
    Det är en stor skillnad i det du skriver och det du säger att du menar..

 61. Om inte jakten fanns skulle viltet tex rådjur, älgar bli fler vilket betyder fler trafikolyckor! Sen finns det massor annat bra som att viltkött är hälsosammare än att köpa tyskt antibiotika-uppfött kött!
  Jag är stolt över min son som är jägare!

 62. Har man en blogg, där man skriver vad man själv tycker, får man ta det som skrivs i kommentarsfältet, så länge det inte är i ”hot-form”. Det är vad JAG tycker.
  Kan man inte det, kanske man ska sluta blogga!!!

  1. Va! Så du menar att M har fräckheten skriva vad hon själv tycker på sin egna blogg och då får hon ”ta” det bemötande hon får? Nej du..du får nog finna dig i att M skriver vad fan hon vill!. Tycker dock det varit motiverat rensa upp bland all iidiotkommentarer med medvetna missförstånd och block på hälften av skribenterna för vem fan orkar läsa en blogg så nerlusad av troll. Men Maddelaine är väl för snäll förstås.

 63. Fast Madde….du är väl så pass duktig att skriva att du ser att det du skrivit inte är det du säger att du skrivit?!. Du skriver ”att du personligen tycker att det är ofräscht och oattraktivt ”.
  Sen säger du att du menar att du själv känner du ofräsch orakad. Det är inte det du skriver och jag tror det är det som provocerar. Du skriver att du tycker det är ofräscht…inget annat.
  Eftersom du brukar tycka att vi kvinnor ska lyfta varandra istället för att kritisera så tror jag man retar upp sig extra.
  Det är ungefär samma sak som om jag säger att jag tycker det är ofräscht att vara tatuerad, eller har klor till naglar, som inte ens är fina. Då skulle du antagligen ha reagerat även om jag skriver att det är MIN PERSONLIGA åsikt. VAD är skillnaden menar du?
  Jag tycker mycket om ditt sätt att skriva och bjuda dig själv och din familj…men ibland är du klumpig…bättre att ändra i texten då när det så uppenbart är språkfel. För det du påstår dig skrivit här är inte vad du skriver. I alla yrken gör vi fel och i en bloggares yrke märks det så otroligt väl. Det beundrar jag er bloggare för att ni väljer att utsätta er för!

  1. Jag tycker det är ofräsch med orakad armhålor och ben, sen skiter jag i om du/ni vill vara ofräsch.
   Och tycker man som L.D. m.fl så förutsätter jag att dom varken klipper tånaglar, tar bort vax ur öronen, snyter sig, eller torkar sig i häcken, för det är ju naturligt, det finns ju där ”man låter bara bli att ta bort det”…

 64. Ja vilket liv för ingenting.Läs inte om ni inte förstår vad som skrivs. Fattar inte att ni inte fattar. Reagera får man ju men tycker själv att kvinnor med hår under armarna ser inte så kul ut. Men inget emot dom som vill ha hår. Nå så låg nivå på flera inlägg

 65. Hej Madde, jag fattar inte att folk kan ta åt sig så mycket att det ska behöva bli dålig stämning.
  Jag gillar dig och din blogg, just för att det är din blogg. Du är enkel rak och sann enligt min uppfattning.
  Fortsätt vara den du är. Ha en fin dag!

 66. Har provat många ansiktsmasker men något som jag fastnat för på senaste tiden är peel-off masker. Finns ju dock en uppsjö men provade faktiskt dem där svarta maskerna som ska rensa och dra ut pormaskar på näsan och i ansiktet. Och det fungerar riktigt bra! brukar beställa mina på. Bra priser och snabb leverans! Har även provat från dermalogica och andra större varumärken men tycker masken från Blackhead Sverige har varit bäst i test faktiskt. 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..