När vändning inte kändes rätt och tillbakablickar…

I tisdags var vi inne på förlossningen. Vi hade en bestämd tid för konsultation ev vändning av bebis. Jag hade inte kunnat sova på hela natten, många tankar snurrade. Man blir som en svamp och tar åt sig av allt! Ju flera barn man får desto mera medveten blir man tror jag, hur är oddsen för att det ännu en gång ska gå bra? Det är oundvikligt med dessa tankar, svårt att förklara för någon som inte kan förstå och relatera till det kanske!?

Men, väl inne på förlossningen så var barnmorskan redo att sätta kanyl och och förbereda för vändning av min bebis som ligger fel. Nja så var det väl inte? Vi skulle prata om det, undersöka om hon ligger på tvären vilket min barnmorska på mödravården var orolig över. Föda ett barn med ryggen först går ju liksom inte, men säte är jag inte främmande för det har jag ju fixat förut. Barnmorskan var väldigt förstående och lyssnade, vilket kändes tryggt.

Vi började med att ta en kurva för att se hur bebis har det inne i magen. Hon verkar trivas som bara den, hon har hittat sin ställning och där ligger hon och myser. Vi blev informerade om att läkaren var lite sen men skulle komma alldeles strax.

Minuterna gick och när man inte trivs i sjukhusmiljö så blir minuterna ännu längre, så kryddar man det med lite oro över att bebis ligger på tvären och alla skräckhistorier om hur hemskt det är att vända en bebis i magen. Ja ni fattar…

In kommer en yngre läkare, Martin tror jag han hette. Då ska vi se hur den här lilla vännen ligger där inne i magen, har du någon aning själv? Jo ja eller nä, eller kanske?! Det var som jag trodde, hon ligger med huvudet upp, på min högra sidan. MEN hon ligger inte på tvären konstaterade läkaren, hurra det var tur i oturen kan man säga även om jag är väldigt ledsen över att hon ligger med huvudet ner. I säte är okej, på tvären går inte och med huvudet ned är det absolut bästa bästa.

Läkaren ville såklart försöka vända henne, han gick tom med på att skippa att ge mig bricanyl för att jag skulle slippa den hemska hjärtklappningen då min magen var så mjuk och rymlig ändå. Men det kändes inte rätt, med tanke på att jag har ont i magen som det är ändå och är öm, och att bebis troligtvis ändå kommer att vända tillbaka sig av precis ovannämnda anledningar så valde jag att avstå vändningen.

Hon har ju tid på sig att vända sig själv, och jag kan gå över också det gjorde jag ju med EmmyLou. Om jag har så mycket utrymme i magen så hon fortfarande i den veckan jag är kan göra kullerbyttor så förstår jag inte varför jag ska utsätta mig för en vändning. Min känsla säger nej och det valde jag att lyssna på.

Micke tyckte att jag skulle gå på läkarens rekommendationer, såklart han förespråkar en vändning det måste han ju. Och jag förstår att Micke lyssnar på det också, men barnet ligger i min kropp och det är jag som ska föda fram det. Det låter kanske egoistiskt, men det är så jag känner. Jag blev lite sur över att Micke inte fattar det och kan stötta mig i det.

Vi blev nästan lite osams Men okej Madde gör som du vill för du är ju förlossningsläkare och vet bäst! Åh… det var precis vad jag ville höra innan jag flippade! Nej det är jag inte men jag är kvinna och väntar mitt TIONDE barn och jag har en VAGINA och det har INTE dr Martin och han kommer aldrig ha det eller  fatta hur det är att varken vänta barn eller föda barn! Sen började jag nästan gråta. Läkaren däremot var väldigt förstående hahaha, herregud hahaha!

Jag lämnar er en stund så får du fundera över hur du vill göra, så länge så går jag och läser på lite i din journal för visst har du fött i säte tidigare? 

Där låg jag och visste inte hur jag skulle göra, eller jag visste ju vad jag ville göra men ändå inte hur jag skulle göra. När läkaren kom tillbaka så berättade jag att jag valde att avstå vändningen och det var inga konstigheter. Han hade lusläst journalen och noterat att mitt bäcken var röntgat i och med att tvillingarna låg i säte/säte och visst var jag en alldeles perfekt kandidat för att föda i säte. Men han upplyste ändå om att komplikationer kan uppstå och att man som läkare/barnmorska inte har lika mycket ”verktyg” i verktygslådan att välja på om det skulle behövas och då blir det snitt oavsett.

Ja så är det… Nu hoppas jag såååååå mycket på att hon ska vända sig, jag pratar med henne varje dag om detta. Jag har googlat på olika yogaställningar osv som kan underlätta att hon vänder sig själv. Hujedamej hahaha, hundra pannor på huvudstående känns inte riktigt som en bra ide, det är ju förenat med fara för tusan. Jag håller mig till att stå på alla fyra och vicka på rumpan, tror ni det funkar? Har ni några andra tips som inte kräver cirkuskonster så snälla dela gärna med er, jag skulle vara evigt tacksam 

Nu tar jag en dag i taget, försöker att hålla mig avslappnad och göra så mycket som möjligt som gör mig glad.

Tittade tillbaka på när Emmy föddes. Även då ville man bestämma vad som var rätt för mig, att jag skulle sättas igång, ta hål på vattnet och sätta fart på förlossningen. Men nej, kroppen var inte redo och jag är fortfarande så jäkla stolt och glad över att jag lyssnade på mig själv. För när det väl startade så gick det väldigt snabbt som ni kan se här nedan och vet ni, det blev till slut helt perfekt.

Just ja så kändes det ja… 

Lilla pluttan så liten hon har varit, och det är ju inte alls länge sedan egentligen! Så himla roligt att kunna tillbaka på ögonblick som dessa ♥

Ännu mera ofattbart är att jag snart kommer att ha en bebis min bebis i min famn! Att jag har en bebis likt Emmy på bilden inuti min mage just nu! Stanna tiden, det här måste jag smälta lite 🙂 Jag tror inte jag är redo ännu!

Vi fortsätter att fundera på namn till den lilla sålänge. Gaaah det är så himla svårt! Micke tycker att vi ska ha något kort och enkelt denna gång. Typ som Maja eller Luna, och Luna verkar just nu vara väldigt populärt. Så konstigt att det ploppar upp överallt. Många jag känner har valt namnet Luna till sina barn och även andra som jag inte känner i ”kändis”världen också. Såg att exempelvis Rachel Brathen mera känd som yoga_girl för många, hennes lilla heter Lea Luna, föddes för bara några dagar sedan. Såg att hollywoodfrun Elena Belle fd. Natacha Peyre väntar en flicka och att hon också ska heta Luna.

Jag vet inte, det känns inte riktigt som en Luna. Eller? Jag har ju alltid gillat lite längre namn och dubbelnamn eftersom de andra tjejerna har det. Många har kommit med så fina namn, men många kommer med dubbelnamn som slutar me -Li eller -Lou och det blir ju lite tokigt eftersom vi redan har barn som heter så. Jag vill inte ha fler barn med samma förnamn, förstår ni hur jag tänker?

Om ni vill så får ni gärna fortsätta att komma med namnförslag ♥

Jag ska försöka att fortsätta att fokusera på att vara glad och omge mig med positiva energi. Snart är hon här!

Idag åt vi utemat, det var inte alls gott. Usch vad jag inte gillar pizza och skräpmat just nu, även om det ibland är väldigt bekvämt. Jag kan ta en halv slize pizza sen växer det bara i munnen. Det måste i och för sig vara en väldigt bra, man håller ju slanka linjen eller så gott som. Herregud ni ska se hur jag ser ut nu!

Tuvis tyckte det var mysigt med pizzalunch, och när skolbarnen kom hem så fikade vi upp fikat från Willes födelsedag och det var ännu bättre minsann. Åh vilken dundermorsa jag har varit idag! Vi har verkligen hållit tallriksmodellen på alla sätt och vis.

Barnen lägger ingen som helst notis vid att jag står bredvid och pratar med dom, hade ni det bra i skolan? Vad lärde ni er idag? Samma som igår mamma, kan du flytta på dig nu? Okej… Imorgon ska jag laga något nyttigare och framförallt godare.

Kram / Madeleine

 

 

 1. Jag röstar fortfarande för Klara-Fina!
  Det blir ju lite symbolik också, om detta är erat sista barn så är ni ju klara 😉

   1. Eller Maja-Klara? Lite i samma stil som Engla-Freja. Känns rejält och stabilt. Emmy-Lou och Tuva-Li är mer ”mjuka” namn tycker jag.
    Då får Micke sin Maja också.

    Lycka till!

     1. Klara (för att ni är klara)
      Fina eller fin ( fin betyder slut på franska)

      Kanske inte så modernt nu men namn som Maj-Britt ? Känner en spm heter Maja-Li
      Jag skulle ha hetat Anna-Linnéa men någon missade bindestrecket 😉
      Luna-Maja ?
      Såg en som heter Ella-Jane.
      Mira-Rakel ( istället för mirakel och en liten hint til Mikael också 🙂

 2. Sonja är ett vackert namn. Det hette min mormor, en fantastisk kvinna.
  Gjorde oxå ett vändningsförsök med min pojk -08 som inte gick och resulterade i akut snitt 3 dagar senare…Tror han blev stressad av detta och föddes i v 37. Önskar dig all lycka Till.

 3. Min mormor hette Sonja. En fantastisk kvinna och oerhört vackert namn.
  Gjorde själv vändningsförsök med min pojke född-08. Gick inte och blev dramatisk förlossning 3 dagar senare med akut snitt. Allt gick bra men han var stressad i magen, troligen av vändningsförsöket.

 4. Så fint ni bor 🙂 jag älskar namnet Meja och har även fastnat på namnet Viva. Får jag en till tjej någongång blir det helt klart en Viva. Tänk dig en söt lite blond lintott som heter Viva 😉

 5. Några dubbelnamn….
  Tilda-Lo, Emma-leigh, Ella-Joy, Cora-Lee, Ella-Jane, Hanna-Bella, Edna-May, Lilha-Rose, Lexie-Ann, Rebecca-lynn, Hannah-Claire, Kristy-Lynn,
  Tara-Lee, Molly-Alaina, Emma-Leigha, Sarah-Jo, Kerry-Lynn, Minnie-Vee, Nora-Belle, Sara-Bess, Tricia-Lynn, Isa-Linelle, Mira-Belle, Clara-Linn, Nora-Lo,

 6. Ja namn är svårt tycker jag. Vår lilla hette Ronja hela tiden i magen men när hon väl var ute så blev det Tuva efter ett par dagar 🙂
  Jag va med inne för vändning då kommer jag ihåg men hade turen att hon väntar sig själv. Hoppas din lilla med gör det snart.
  www lotte4.blogspot se

 7. Lyssna på din kropp och magkänsla du, det brukar vara det bästa. Ett av de raraste flicknamnet jag vet är Lillemor och så ett ovanligt men rart är Selmy. Hoppas allt går bra nu

 8. Hej Vad bra att du orkar stå på dig angående vändning. Var inte rädd för snitt. Mina båda barn kom med snitt och det gick jättebra.
  Min tös heter Signe och det tycker jag är jättefint
  Håller tummarna att liten lägger sig rätt.
  Mvh Sara

 9. Hej, Tittade på Unga mammor igår och var en nyfödd liten som fick namnet Melina. Det tycker jag är jättefint. Lycka till!

 10. Hej Madde. Tråkigt att barnet inte ligger rätt men det är ditt val och förhoppningsvis vänder den lilla sig innan det är dags. Annars får du hjälp när du kommer till BB. Det är du som sak bestämma och vilket som så kommer det att gå bra.
  Måste i alla fall fråga varför det är så svårt att få igenom kommentarer hos dig. Jag har skrivit tidigare och jag är inte elak eller så, aldrig! men ibland har man kanske lite andra åsikter än du och man har kanske nån fråga. Det är skillnad om du inte släpper igenom uppenbara elakheter och hot men varför ska alla behöva hålla med i allt.
  Du framställer dig ju som så frimodig och öppen och pratar om allas lika värde. Men den som undrar nåt, har inte den nåt värde då?
  Bloggen blir inte intressant om det BARA är det positiva som ska fram. Måste alla hålla med i allt och måste alla bara skriva vad fint du har osv-
  Du har världens finaste ungar och världens finaste hem, men släpp in nån fråga eller avvikande åsikt nångång.
  Visst, det är DIN blogg som du så ofta påpekat, men det ÄR dina läsare som ÄR din blogg. Om ingen skulle läsa så skulle det ju inte finnas nån att skriva för.
  Ang namn så är det svårt, jag har bara två ungar men deras namn blev inte klara förrän jag sett dem, flickan fick vänta länge på sitt. De ska liksom VARA sitt namn.
  Men om du vill ha nåt kort så är ju Moa, Ida, Lina, Sol, Liv, några alternativ. ( Moa-Liv, Moa-Sol, hehe )
  Lycka till med barnet och vändningen. ( jag tror för övrigt inte på att det finns så mycket man kan göra för att ett barn ska komma eller vända på sig osv, det kommer när det är dags. Gå på din känsla.

  1. Exakt det är min blogg! Och jag har stora anledningar att ta bort kommentarer som inte passar sig, och det är upp till mig. Och jag behöver inte förklara varför heller egentligen. Tyvärr så får en negativ klang nättroll att gå igång, så därför tar jag bort kommentarer som jag vet triggar igång. Nu vet du varför! Sen kan man välja sina ord, vilket en del inte uppfostrats med att göra tyvärr!

   Självklart så behöver inte alla hålla med mig, alla kan inte tycka samma då vore världen väldigt tråkig (eller helt jäkla amazing hahaha!).

   Sen vill jag påpeka att jag skriver inte denna blogg för någon annans skull, jag gör det för min egen skull. För att jag gillar att skriva och uttrycka mig. Den dagen jag skriver en blogg för någon annans skull så kommer jag sluta blogga. Då skulle den vara högst opersonlig! Hellre skulle jag gå tillbaka till vården, börja städa eller göra vad sjutton som helst istället för att skriva för någon annans skull. Jag är jättetacksam för alla hundratusen besök som jag får här varje vecka, det är helt galet och ibland får jag nypa mig själv för att förstå att någon ens vill läsa det jag skriver. Jag, en vanlig mamma precis som vem som helst.

   Tack för alla namntips 🙂

   1. Tack för ditt svar. Jag vet att du skriver för dig själv, för det har du skrivit innan. Men l i t e grann är det väl ändå så att du vill man ska läsa annars hade du ju inte behövt skriva i bloggform. Men jag är glad för det för du har en fin blogg med många bilder ( vilket det ska vara anser jag).
    Jag kommer nog ändå att fortsätta att ifrågasätta och kanske vara av annan åsikt ibland, med ålderns rätt he he 🙂
    Ibland kan man kanske komma med lite råd också. Är trots allt nästan dubbelt så gammal som du med en hel del i ”bagaget# samt en hel del erfarenheter av olika slag. Hoppas du kan stå ut. Kommer inte mina kommentarer med så vet jag att ” nu f-n gick du nog över gränsen”
    Men förstå att jag aldrig har för avsikt att vara elak eller så, jag är inget nättroll.
    Hoppas allt går väl med bebisvändning nu. Att hon vänder sig själv menar jag. Ha en bra helg !

    1. Vill man inte att någon ska läsa så och bara skriver för sig själv så har man inte en blogg på det här sättet. Alla frågor du ställer o samarbeten…. Är det för dig själv verkligen?
     Lycka till med bebisen, och hoppas du slipper snitt.

  1. Lily-Rose har faktiskt funnits med i tanken, låter som en vacker blomma 🙂

   Åh fina Påskallavik, dit ska jag ta mig och hälsa på i sommar med alla barn har jag tänkt. Så min faster Kerstin får krama på alla sina brorsbarn <3

   1. Då måste jag hålla utkik efter er! Påskallavik är fint Mina döttrar heter Maja o Lisa. … Maja-Lisa. Kram från en annan påskallabo

    1. Maja är ju poppis här hemma 🙂 Åh vad roligt, att det är flera från P-vik som kikar in här 🙂 Nu är det länge sedan jag var där, ser framemot att få se det igen. Finns trädgården med alla skapelser kvar? Kommer ihåg att jag tyckte det var så roligt att titta på som barn när jag var där, kommer ihåg vad det hette bara.

     Kram

 11. Du är en sån stark kvinna Madde!
  Att du känner din kropp så väl att du står upp mot läkarna! Modigt.
  Jag hoppas att er tös vänder sig av sig självt! Och att din förlossningen löper på utan komplikationer! 🙂 Kramar och lycka till!

 12. Åh, jag fick ett tips när vår äldsta tjej och dessutom första barn vände sig till säte i vecka 34, men jag behövde inte använda det då hon vände sig tillbaka själv i vecka 36 😀
  Men gå till simhallen och gör kullerbyttor i vattnet. Jag vet verkligen inte om det skulle kunna funka men det var tipset jag fick iaf 🙂 Är man desperat så är man 😉 Då testar man väl allt?! Lycka till oavsett med förlossningen.

 13. Jag tyckerdu gör rätt och går på magkänslan angående vändningen, kanske hon vänder sig själv när det är dags .

  Jag tycker Livia är fint

 14. Det kommer gå bra, du har fött 9 barn, du känner din kropp, lita på den. Och skulle det bli snitt, så tro mig, det är no big deal. Ni kommer få ut ert lilla hjärtegryn oavsett. Jag fick göra akut snitt, fick världens piggaste o smartaste tjej och personalen sa efteråt att jag var den piggaste de mött av alla som gjort snitt. Lycka till, det ordnar sig till det bästa! All värme till er alla!

 15. Hej Madde. Lite kul det där med namn.. Jag har en blandrastik som heter just Luna.. Hon är 7 år o hennes syster heter Lovis o mamma heter Nova, som är 10 år. Hade Luna varit en människa hade hon varit en som säger mamma jag tar cykeln o sticker till min kompis.. Medans Lovis skulle vara hemma hos mig o leka med dockor.. Nu är de ju inga människor o vi ska ju inte förmänskliga djuren.. (som en del skulle säga!) En liten anekdot.. Men det är ju väldigt poppis med just namn som stjärnor galaxer osv.. Det är fint o jag tror att ni kommer namnge den lilla med ett perfekt namn till just henne.. Många kramar o lycka till

 16. Lycka till, jag åller tummarna för att allt går bra den här gången med. Namnförslag Clara-Linn eller Molly-Jane 🙂

  Kram Annika

 17. Enya Lea Alina tycker jag är tre fina namn , stort lycka till när det väl är dax detta kommer du fixa galant . Det är liksom inte första barnet så lita på din magkänsla / Kram på dig

 18. Hörde nån som hade ställt sig i en mörk garderob o sen hade tänt en ficklampa o lyst på magen o att bebisen då hade följt med ljuset o på så sätt vänt sig själv.
  Vore ju kul om du testade för o se om det verkligen kan funka

 19. Heja dig! Du kämpar på bra!
  Jag har nyligen kommit över ett namn som jag tokälskar, Viva eller Wiva. Kort, gammalt men modernt/nytt. 🙂

 20. Lycka till med bebisen. När jag väntade vårt sista barn låg hon i säte i v.40. Det var sommar och jag hackade ur ogräs ur jord gubbslandet med potatishacka. Då blev det för trångt åt henne när jag stod framåtlutad så hon tumlade runt och vände sig i rätt läge.

 21. Så fina bilder på dina barn, hoppas få se en bild på alla snart. På din förra blogg stod de var dina barn heter och ålder. Hittar inte det nu, men de blir ju större så de kanske inte vill det. Lycka till med lilla Penny Lane kanske. Hoppas ni är med i familjen annorlunda igen, saknar er. Fin fredag.

 22. Kan du inte berätta lite mer om din sätesförlossning? Förstod att det var tvillingarna som låg i säte vilket jag förstått inte är helt ovanligt att åtminstone en tvilling gör. Hur länge låg dem i säte? Prövade man att vända dem? Hur gick förlossningen? Du funderade aldrig på kejsarsnitt?

  Anledningen till att jag frågar är att jag väntar nr 3 nästa månad och jag misstänker att vår bebis vände sig till säte i förra veckan. Helt plötsligt började det bara sparkas neråt istället för uppåt son det gjort hela tiden förut. Det fick ju igång tankarna lite även om det inte är bekräftat. Är i v 35 nu så än finns det ju tid för saker att ändra sig men jag vill egentligen absolut inte föda med kejsarsnitt om jag inte måste, samtidigt vet jag inte om jag skulle våga lägga på mitt ansvar att jag eventuellt väljer att utsätta bebisen för lite större risk. Fy vad jobbiga tankar.

  Hur tänker du kring eventuella risker med att föda i säte vs kejsarsnitt exempelvis?

 23. Hillevi har jag ett litet barnbarnsbarn som heter. Ett namn som passar alla åldrar. Själv har jag en dotter på 35 år som heter Ottilia. Jag har alltid gillat namn som inte alla andra har. Önskar er all lycka med det nya lilla undret och förlossningen. Varm kram

 24. Mina döttrar heter
  Hannah ida Alicia
  Saga ida Matilda
  Embla ida Viola
  Smilla Ida TImea
  Hedvig Kerstin Karolin
  Tilltalsnamn första namnet hos alla
  Första två födda 96,98 sedan dess har man.ändrat lite namnsmak

 25. Jag tycker fortfarande Lisa-Marie passar till bebin.
  Engla-Freja
  Tuva-Li
  Emmylou
  Lisa-Marie

  Annars är ju Sarah ett fint namn

 26. Vilja , tycker de namnet hade passat fint på er lilla med tanke på vad som hände dig i början av graviditeten. Andra namn jag tycker är fina är
  Polly
  Molly
  Siri
  Vera

 27. Jag stod på händer mot en vägg. Fast stod åt andra hållet än vad man ”normalt” står på händer. Och tog hjälp av fötterna mot väggen för att komma i en stående position. Och så låg jag med benen uppe på soffan och armbågarna/händerna i golvet. Och en kväll kändes de som jag hade en ål i magen och antar att det var då han vände sig för gången där på när jag var hos barnmorskan hade han vänt sig

 28. Vad gäller namn tycker jag Tintin är superfint Har en bekant som nyligen fick en dotter och döpte henne till Maja-My. Får jag en dotter i framtiden (har två söner) ska hon heta Inez eller Leona. Lycka till med bebisen!!!

 29. Åh, jag tycker ni ska fortsätta med ”dubbelnamn” 🙂 2 namn som vi funderade på var Vera-Lin eller Tyra-Lisa, fina, enkla men ovanliga

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..