Kiss i sängen och radikal feministisk dubbelmoral!?

Kiss i sängen, jobbig natt och tung mage. En sådan dag idag. Dessutom går jag och irriterar mig på Kakans korkade uttalande i Talang som visades i lördags, såg ni det? Ja hon har hyllats för att hon höjde killen Ibrahim som sjöng stad i ljus, och visst blev man berörd. Verkligen. Det var fint och jag är glad över att han fått uppehållstillstånd.

Men när Kakan väljer att rata män som väljer att dansa magdans och påstår att de förlöjligar sig själva och understruket väljer att hävda att de gör det för att de är män som dansar magdans då blir jag provocerad.  De här sköna gubbarna kanske hade tränat som sjutton inför detta och hon fullkomligt såg ner på dom. Hade det varit kvinnor då minsann hade det varit en helt annan sak. Hade det varit kvinnor som dansat i ”manskläder” då hade det varit helt jäkla fantastiskt!  Tro mig, jag är feminist och jag är för jämställdhet och att allt ska vara rättvist. Alla lika värda osv. Men det här var ju rent kränkande och urbota dumt.

Ibland undrar jag vart samhället är på väg, hur har det blivit egentligen? Ska man som kvinna börja hata män, se ner på män för att visa sin ståndpunkt, jag tycker jag kan se det både här och där. Jag tyckte magdansarna var grymma, och jag måste hylla Batra för att stod upp för dom! Heja er oavsett om det var ploj eller inte. För ska vi börja prata om att det ska vara lika för alla så är ju Kakan ute och cyklar med sina uttryck och påståenden.

Jag är dessutom mamma till sex pojkar, stolt mamma till sex individer som föddes med penisar och oavsett om de väljer att vara han, hon eller hen (vilket kan vara det mest korkade ord jag vet) så kommer jag behandla dom precis likadant som jag behandlar mina döttrar. Och vill någon se ner på mina söner för att de väljer att dansa magdans pga av deras kön då blir jag fan tjurig. Är det någon konstig radikal feministiskt dubbelmoral?

Förklara gärna för mig!

Så till kisset i sängen, det hände en olycka och det är ju lätt hänt. Lillasyster tyckte dock det var roligt för då fick hon hjälpa till att gå loss med potatismjölet. Rena drömmen. Sen får man dammsuga och fröken-kan-själv fixar ju det som ni förstår 🙂

Nu är sängen ren och torr, och mamman ska försöka bädda den när tillfälle ges. När jag inte blir påkommen med att göra det hehe.

Bebisen bråkade i magen inatt, det känns verkligen som hon möblerar om allt där inne. Man skulle ju kunna hoppas på att hon gjort en kullerbytta men det tror jag dessvärre inte att hon har gjort. Det börjar bli tungt nu och jag är så spänd på att få träffa det efterlängtade lilla knytet. Oavsett så är det ju inte lång tid kvar nu, man kan ju inte gå hur länge som helst får då måste vi ju hjälpa henne på traven.

Barnen frågar varje dag när hon har tänkt att komma. T.o.m. Victor tycker det börjar bli krävande att vänta. Är det inte dags för den där att komma ut snart? 

Spännande att se när ni tror hon ska komma, jag har ju fått några gissningar. Roligt om någon av dom skulle stämma 🙂

Nu ska jag sätta mig och jobba en stund fram till lunch. Har alldeles för många mejl att gå igenom, försöker att vara snäll mot mig själv och inte sätta upp för mycket krav på mig själv just nu. Men lika bra att köra på så jag kan njuta sen i lugn och ro ♥

Tittar in senare!

Kram / Madeleine

 1. Inte kul med vått i sängen! Ett namnförslag till den lilla så här i sista sekunden är Hedda eller Louise eller som dubbelnamn Hedda-Louise , vackra namn som båda är släktnamn till mig. Lycka till med den lilla och önskar er alla allt gott, kram!

 2. Håller med dig helt ang. Kakan! Hon är verkligen ingen talang själv
  Har lovat mig själv att aldrig skriva eller säga ordet h*n! Lycka till nu!

 3. Varför är hen ett korkat ord? Det är ett jättebra ord att använda tex i en text när könet är irrelevant eller om man varken definierar sig som han eller hon. Jag har själv tyckt som du, men har nu förstått det viktiga med det och det handlar om respekt för människor som definierar sig på ett annat sätt än kvinna eller man och deras rättigheter, vilka är lika viktiga som alla andras.

  1. Håller helt med. Jag har själv en son på 10 år med könsdysfori som pendlat mellan att identifiera sig som pojke, flicka och obestämt kön under en längre tid. Då är hennes ett superbra ord att använda.

  2. Håller helt med. Jag har själv en son på 10 år med könsdysfori som pendlat mellan att identifiera sig som pojke, flicka och obestämt kön under en längre tid. Då är hen ett superbra ord att använda.

 4. Hej,

  jag skulle vilja veta varför du tycker att hen kan vara det mest korkade ord som finns?
  Det är ett jättebra ord om man tex inte vet om hantverkaren är en hon eller han, överhuvudtaget när man i en text inte vet om det är en man eller kvinna man beskriver.

  – Vilken tid skulle målaren komma idag?
  – Hen kommer klockan 08.15!

   1. Om någon frågar … när skulle målaren komma idag ? Svarar jag …. målaren kommer kl ?????
    Inte så svårt eller .

    1. Vad konstigt, det har jag aldrig sagt om någon målare.
     Men du kanske kan förstå att det bara var ett exempel på hur man kan använda hen?
     Du kan ju stanna kvar i din bakåtsträvarvärld, men jag gillar utveckling och framåtanda!

    2. Hej du som kallar dig !!!

     du kanske förstår att det var ett exempel?
     Själv skulle jag tidigare svarat han eller hon, men nu kan jag svara hen, om jag vill.
     Jag gillar att språket utvecklas, det är språklig evolution. Se tillbaka i tiden på hur vi pratade för hundratals år sedan, skulle du vilja vara kvar där?
     Tråkigt med baktsträvare, heja evolution och utveckling, framåtanda!

   2. Är sjuksköterska alltid en kvinna och brandman alltid en man också?
    Jag tycker ”hen” är bra och användbart. Men tycker det blir lite larvigt när föräldrar från start vägrar kalla bebisen hon eller han och bara använder neutrala kläder….Vänta och se, de flesta erkänner sig som sitt kön flicka/pojke. I de fall HEN inte gör det kan man ju ändra sig och låta HEN vara HEN eller mostatt kön eller vad HEN vill!

  1. Avskyr också ordet hen. . Ser nästan rött när jag hör det löjliga ordet. Man är antingen han eller hon oavsett läggning ….tycker jag ! Och vi får tycka olika kom ihåg det

 5. Hej,

  jag skulle vilja veta varför du tycker att hen kan vara det mest korkade ord som finns?
  Det är ett jättebra ord om man tex inte vet om hantverkaren är en hon eller han, överhuvudtaget när man i en text inte vet om det är en man eller kvinna man beskriver.

  – Vilken tid skulle målaren komma idag?
  – Hen kommer klockan 08.15!

  Bara et exempel på användningen av hen.

  Jag kan inte förstå varför folk har blivit så upprörda över detta hen?

  Mvh, Anna 🙂

 6. Så mysigt med bebis igen, jag är bra sugen. Men jag tycker att jag får många då, 4st, fixar jag det…. Så tänker jag på dig och du fixar ju 🙂
  www. lotte4.blogspot. se

 7. När hon syns eller hörs så stänger jag av. Det har blivit för mycket och överdrivet och jag kan bara inte förlika mig med pk-folkets
  enkelspåriga haranger och vad säger och tycker de hemma bakom sina fyra väggar…….. För mig har detta pk motsatt verkan.
  Jag reagerade på reklamen för programmet där ett barn försöker vara rolig med nåt om en viss religion, kan bli omskrivet det också.
  Spring i trapporna som på en gammal Bergmanfilm, drick ricinolja eller hallonbladste, be mannen om en ”färdknäpp” kan va bättre än svepning 😉

 8. Som flera här över skrivit, hen är ett lysande litet ord när man inte vet vilket kön personen ifråga har. Finns oändligt många användningsområden där det underlättar t ex i avtal där man tidigare skulle skrivit han/hon istället räcker det med hen. Det handlar ju inte om att vi skall neutralisera alla och tvinga folk att kallas hen OM MAN VET vad de har för kön.

 9. Ordet hen är bra på många olika sätt. Bla har det redan nämnts här att det är bra att använda om man inte vet könet på en person och kan då användas istället för att skriva hon/han.

  Men, något som många glömmer (eller inte vet om pga okunskap) är att det finns väldigt många personer som inte definierar sig som varken kvinna eller man – sk icke-binära personer. Ett bra personligt pronomen för dessa människor är just hen.

  Om man besitter kunskapen om att det finns icke-binära personer, men trots det ändå anser att det är pk-dravel att använda ordet hen till dessa personer så är man enligt mig inte så öppensinnad, tolerant och solidarisk.

 10. Endast i Sverige har vi hittat på ett ord för ett kön som inte finns, hen. Sen att man identifierar sig som något annat eller inte som något kön alls det får folk göra som dom vill med men just det här med att vi var tvugna att hitta ett ord för det, det är löjligt. Jag säger aldrig hen och kommer heller aldrig att göra om inte en person ber mig göra det och då gör jag det av respekt. Det löjligaste jag vet är föräldrar som säger hen om sitt barn! Folk får inte hens, folk får söner eller döttrar. En bekant har sin dotter på ett dagis i Mellansverige och på det dagiset säger dom hen om alla. Idiotiskt! Man kan inte ta ifrån barnet sitt kön vilket man enligt min mening gör när man säger hen.

  1. Inte endast svergie. Finland har ordet Hän, finlandsvenskan har hen. Danskan har Høn, island har hán och nu börjar norskan använda hen.

   Självklart får inte föräldrar ”en hen” på samma sätt som de inte får ”en han” eller ”en hon”. Föräldrar får ett barn.

   Mitt barn kom ut som ickebinär för drygt 3 år sedan. Älskar hen lika mycket nu, som då som föralltid.

   1. Det är klart att föräldrar får en pojke eller en flicka, alla barn som föds har ett kön. Eftersom ickebinär är ett uttryck för hur en person känner sig, kan ett barn omöjligt födas ickebinär. Det är bara förälderns sätt att bryta från dom traditionella normerna och stoppa in barnet i en annan norm, att påstå att barnet fötts ickebinär.

 11. Hen är ju ett pronomen precis som han och hon. Det finns personer som identifierar sig som män, det finns personer som identifierar sig som kvinnor men det finns också personer som identifierar sig som varken eller. Varför ska inte de personerna ha ett pronomen som de som identifierar sig som ett av de två biologiska könen? Det är ju jätteviktigt för jämställdheten och därmed också viktig för feminismen. Feminism handlar om en jämlikhetskamp för alla i samhället, och inte bara mellan män och kvinnor. Och med det menar jag verkligen inte att du Madeleine inte är ”en riktig” feminist, men att ogilla hen som pronomen eller att inte använda det för att en tycker att det är löjligt eller så tar ju bort rättigheterna för de personer som inte identifierar sig som något av de två biologiska könen. Jag känner att en måste tänka på det och förstå dels vad ordet innebär men också vad det en säger faktiskt innebär innan en uttrycker sig så.

 12. Hej!
  Läser din blogg och gillar dig. Är själv barn till flera, en av dem känner sig varken hemma som hon eller han. Jag har vuxit med uppgiften. Och reagerar på att du säger att du skulle behandla dina söner likadant vare sig de väljer att kalla sig han, hon eller hen. Och lägger sen till att hen är korkat. Då kommer ingen av de någonsin välja att kalla sig hen, oavsett om det känns rätt för den personen! Vad du utstrålar som förebild för dina barn vad gäller acceptans är ju superviktigt.

 13. Gillar inte ordet hen, det finns bara två kön han och hon. Gillade inte gubbarna heller som jag tycker endast var pinsamma.

 14. Hej, hen väcker onekligen starka känslor men så räknas också pronomen som en stängd ordklass. Tacka vet jag verb som räknas som en öppen ordklass där det skapas nya ord utan att det stör t.ex. podda, tweeta, zlatanera o.s.v… Jag vill gärna se mig som öppen för nyheter (hen presenterades redan på 1960-talet även om det var först 2012 den första barnboken innehållande hen kom). Jag gillar hen och jag gillar dig Madde och din blogg ☺. Alla tycker vi olika och tur är väl det. Ogillade också Kakans åsikt som kändes inskränkt och ojämställt. Lycka till med stundande förlossning, håller tummarna att allt går smidigt!

 15. Håller med om att hen kan vara bra att använda istället för han/hon om man inte vet könet på personen ifråga.
  För övrigt så kan man ha vilken läggning som helst och identifiera sig hur som helst, men man är antingen en han eller en hon. Det finns bara två kön, det styrs av kromosom uppsättningen och är inget vi kan ändra på. Det handlar inte om jämställdhet, acceptans, lika värde eller något annat. Det handlar helt enkelt om biologiska fakta. Jag skulle bli tokig på förskolepersonal som kallar alla barn för hen.
  Vad/hur är en riktig feminist? Vad innebär det?
  Lycka till Madde, när det är dags ! Kram

  1. Hej! Där har du faktiskt fel. 1 på 500 män föds tex som XXY, de har snoppar men är oftast infertila. De flesta identifierar sig som män och kallad han. Tror inte det skulle uppskattas så mkt om vi började räkna kromosomer och kalla de för hon eller hen pga deras dubbla X-uppsättning! 🙂

   1. På vilket sätt har jag fel, Johanna?
    Jag skriver att könet styrs av kromosom uppsättningen och så är det. Även dom med kromosom avvikelsen XXY (Klinefelters syndrom) är ju män eftersom dom har en Y kromosom.

 16. Vill ge en eloge till alla er nytänkare, som tycker att hen är ett jättebra ord! Vi behöver ju inte fastna i allt det gamla utan vara öppna för nya perspektiv och tankesätt. Kallas utveckling…

 17. Utan att ha läst vad andra skriver så anser jag man får göra vad man vill med sina kroppar. Dansa vad man vill och klä sig hur man vill. Jag tittar inte på programmet men tanken är väl att de ska få fram nån / några som är duktig på vad de gör. Jag tycker däremot att Kakan borde inte vara med nånstans!
  Sen måste jag få säga att ordet HEN kommer jag aldrig att ta i min mun. Tycker det är fult och opersonligt
  Finns andra ord man kan använda även om man måste förklara med fler ord.
  Jag har aldrig träffat en person som identifierar sig som en HEN heller
  Osvsett vilket kön de HAR eller vilket kön de VILL ha.

 18. Hen används ju när man inte vet könet eller när det är orelevant.

  Imorgon får vi en ny lärare en hen spännande.

  Istället för imorgon får vi en ny lärare en han eller hon spännande.

  Handlar inte om att säga hen om barnen i förskolan för där vet pedagogerna könet. Men under samlingen kan man säga ett nytt barn kommer till oss imorgon en hen. För här vet man inte könet kanske. Märks att många missuppfattar hur ordet ska användas
  Tillbaka till Talang. Han hade inte fått uppehålls tillstånd. De pratade ju om att hans framtid var oviss.

  Ibrahim kom till Sverige för ett år sedan. Han är bosatt i Boden och vill inget hellre än att få stanna kvar i Sverige. Hans dröm är att vara populärsångare i Sverige, säger han i programmet. Men framtiden är oviss.
  – Det skulle betyda jättemycket att få stanna. Det är liv eller död för oss, säger han till programledaren Pär Lernström, omgiven av sin mamma och syster som stöttar honom under Talang-prövningen.

 19. vi har idag två kön i världen, detta styrs av vilka uppsättningar vi får av våra föräldrar. Att känna att man är kvinna eller man ligger hos denne men det finns fortfarande bara två kön. Detta är biologiska fakta och handlar inte om att kränka individer som inte kan identifiera sig med något kön som vi föds till.

  Ordet hen är en vattendelare och jag upplever det personligen att personer som inte vill använda ordet hen blir påhoppad på nätet med olika styrka. Acceptansen att inte vilja använda ordet hen och acceptansen att vilja använda hen borde gå åt båda håll.

 20. Åh jag fattade det som att Kakan menade att dom inte gjorde det seriöst, utan att vi tar dom här kläderna så får vi någon att skratta.
  Jag tyckte inte det såg ut som dom lagt ner speciellt mycket tid på dansen.

 21. Hittade din blogg idag, tyckte den verkade bra så läste några inlägg. Sen kom jag till detta och kommer inte tillbaka hit igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..