Barn i en ”utsatt” situation! Vad ska man lägga ut på social media och inte? Och har vi något ansvar?

Idag är den lilla donnan tillbaka på dagis igen. Nu mamma saknar Jessica mig, hon har ropat efter mig det vet jag! EmmyLou såg framemot att träffa sin bästa kompis imorse. Tänk att ha en bästis när man är så liten.

Igår fångade jag linslusen på bild. Min glada bestämda lilla unge ♥

Vet ni, livet är ju inte alla gånger en dans på rosor och det tror jag alla vet. Jag vill ändå alltid försöka förmedla en feelgood känsla när jag skriver. Hellre att man blir glad än ledsen när man har varit inne och läst hos mig. Och för det behöver det ju inte betyda att man alltid belyser alla bra saker som händer i livet. En hög igenkänningsfaktor betyder mycket, när man känner igen sig hos andra och inser att man inte är mera annorlunda än någon annan. Undantag finns såklart men gemene man lever ett liv med uppgångar och nedgångar, inget konstigt med det.

Vad man väljer att dela med sig av i livet är väldigt individuellt. Jag är väldigt generös med att dela med mig även om jag såklart har ett privatliv. För några år sedan var min blogg nästan min dagbok, jag skrev det som kom ur mig. Ibland ångrade jag mig, kom på mig själv med att vara för öppen. För även om jag är en väldigt öppen person som har lätt för att prata så är jag (tro det eller ej) väldigt noga med vem jag släpper inpå livet. I kombination med att jag deltagit i ganska stora tv-produktioner och bjudit in hela svenska folket till mitt hem så känns kanske det lite konstigt. Men tänker man inte på hur många som ser det eller som läser på bloggen så känns det ju inte så farligt, tills man kommer på att det faktiskt är en del. Jag har över 1 miljon visningar på Instagram på en vecka, 1 miljon! Har man inte scenskräck innan så kan man få det efter den statistiken, och jag har väl jag blundat för den ganska ofta. Men framförallt så kanske man känner att man får ett visst ansvar? Ansvar över vad man lägger ut. Vem läser? Hur påverkar jag? Hur mycket ska man egentligen ta på sig av detta ansvar? Nu har jag inte så många barn som följer mig, min målgrupp är bred med riktar sig till de som är 18 + och upp. Ändå känner jag ett ansvar för vad jag lägger ut, tänk om något barn läser? Såklart det är så ibland. Eller tänk om jag påverkar någon negativt? Man får rannsaka sig själv, alla kan inte tycka om en och man har trots allt olika åsikter om mycket, och man kan inte ta ansvar för andras barn hela tiden heller.

Jag har efter all denna tid jag bloggat kommit fram till vad jag inte vill lägga ut, och det har med barnen att göra. Det har varit många diskussioner ang hur mycket man ska dela med sig av sina barn. De har sin egen rätt, och rätten att faktiskt säga nej till publicitet. Och fram tills att de är så stor så att de själva kan välja så är det upp till föräldrarna att ta det beslutet. Rätt eller fel? Det kan vi analysera i evigheter.

Jag personligen blir provocerad av att se föräldrar som hela tiden lägger upp filmer och bilder på barn som inte mår bra. Barn i en utsatt situation. Som gråter och visar sitt missnöje med tillvaron av en eller annan anledning. Man kanske vill dela sin frustration över att inte få ihop sin vardag för att barnen är jobbiga!? Eller att något är fel!? Och det är helt okej, för visst kan man få stöd av andra som varit eller är i samma situation. Men det måste finnas en gräns för hur mycket man vill exponera sitt ledsna barn i en sådan situation. Välj då istället att lägga ut en bild på dig själv!

Jag har också barn som varit ledsna och arga ibland. Jag har barn som haft kolik, jag har barn som vart mjölkproteinallergisk och skrikit, barn som varit sjuka, barn som kärvt mycket och mått dåligt. Jag har tio barn, jag har mellan varven kaos jag lovar! Och jag delar med mig men med respekt för mina barn. De har en integritet fast de är små och det får vi inte glömma.

Överreagerar jag eller är det bara sunt förnuft? Men när jag ser dessa ”utsatta” barn på nätet som är ledsna så är min första reaktion att jag bara vill be föräldern lägga undan sin jävla mobil och ta hand om sitt barn istället! Ta upp barnet, går någonting men LÄGG INTE UT DET PÅ SOCIALA MEDIER HELA TIDEN! Vi som väljer att blogga och vara influencers har trots allt ett ansvar.

Nu ska jag göra mig i ordning för en lunch på stan. Jag får finbesök från Stockholm 🙂

Kram / Madeleine ♥

 

 

 1. Ja det är väl sunt förnuft som du skriver!!

  Va kul att lilltjejen börjar stå nu, det händer grejer 🙂 Jag ville ju att Tuva (som skulle varit sista bebisen) skulle va liten länge men hon gick när hon va 9 månader. TUR jag fick en liten till haha
  www lotte4.blogspot se

 2. Kan bara hålla med. Såg ett inlägg imorse där ett barn var ledsen som föräldern hade lagt ut, varför liksom ? Släpp mobilen och ge barnet uppmärksamheten istället. Bra skrivet!!! Kram

 3. Tack för en fantastisk blogg, det är som ”min ” stund på dagen när jag kryper upp i soffan med en kopp kaffe och läser din blogg <3

 4. Håller med dig, man ska vara lite restriktiv tycker jag. Tänker att barn idag föds in i sociala medier, och frågan är om de vill se sig själv på google om 10-20 år, eller läsa om allt ? Jag skriver bara sånt som inte kan kopplas på något dåligt sätt till min son. Fick höra om en förälder som varit till till sitt barns klassrum på föräldramöte. Där hade barnen fått skriva i en dagbok och delgett de föräldrarna vad de skrivit på deras villkor. Problemet var bara att några föräldrar fotat det som stod i dagboken och lagt ut på FB. Med en skrattgubbe och ”så tänker man i ettan”. Tänk den dagen denna lilla etta är äldre och själv kanske har fb och ser hur föräldern hånades? Tyvärr är det mer vanligt än ovanligt idag :/.

 5. Du överreagerar inte
  Du skriver ju ut det mesta
  Vad du köper i julklapp osv
  Tror du verkligen att dina barn eller
  dina barns kompisar inte läser
  DÅ TROR DU FEL.
  Dina bilder på din fina lilla dotter är bara så fel. Titta på dem och TÄNK.

 6. Ville även tillägga att det ser väldigt konstigt ut att ställa sin unge på bordet och låta denne posera. Ingen spontant med det hela överhuvudtaget. Det ser bara planerat ut.

 7. Håller helt med!!!! Har aldrig förstått mig på föräldrar som lägger upp bilder på sina barn när de tex är ledsna, skriker osv. Bra att du tar upp detta!

 8. Kude inte skrivit de bättre själv! Tänk sen när barnen kan läsa allt detta om hur jobbig han/hon var mm. Nää fler borde tänka som du o värna om sina barn integritet. Vilka är vi föräldrar att exponera dom i allt dom går igenom… sen är ju en bild eller två på sina barn kul. Men utan att kränka barnets privatliv o rätten till det

 9. Jag har sedan länge slutat att lägga ut bilder på mina barn, kompisar tar skärmdumpar och sen blir de bilderna skickade runt på snappchatt och slutar med att de blir retade…. Och då tänker jag inte på bilder när de är ledsna utan även vanliga normala bilder. Jag skulle inte gilla om mina föräldrar la ut kort på mig hela tiden, varför skulle det va roligare för att man är ett barn? Sen bara för att vara nyfiken, hur ser man hur många visningar men har på Instagram?

  1. Jag önskar nästan tvärtom att det fanns mera bilder på mig som barn 🙂 Men alla tänker såklart olika. Sen finns det en gräns för vad man exakt lägger ut tycker jag.

   Man ser sin statistik på Instagram beroende på hur stort konto man har och beroende på vad man valt att ha för konto.

    1. Jag är inte säker, men tror man aktivt måste gå in på personen… Om jag lägger ut på instastory så kan jag se hur många som sveper bort händelsen.

  1. Jag sitter inte alls i något glashus MD! Jag är utav den åsikten att man bör välja vad man delar med sig av. Jag vill inte att mina barn ska bli ihågkomna som jobbiga, ledsna och skrika barn där jag enbart om och om igen uttrycker mitt missnöje med tillvaron. Jag tror det kan ge barnen fel signaler.

   Hellre kommer man ihåg glada, trygga och busiga barn.

   Varför skulle man inte kunna dela med sig utav sina barn? I så fall kan man dra det hur långt som helst, ska vi sätta åldersgräns på att visa barn i teve, bloggar, social media, någonstans överhuvudtaget då kanske!?

   Allt behöver inte alltid vara svart eller vitt. Prova att tänka om och se det från en annan synvinkel 🙂

 10. Jag reagerar även på bilder på barn i badkar, på pottan, halvnakna barn på stranden. Bilder på nakna barn bakifrån med rumpan bar….Sådana bör stanna i familjealbumet! Även bilder på poserande barn som försöker se ut som ”lolitor”. Man vet aldrig vem som sitter och dreglar över bilderna… usch! Idag skulle jag tänka både en och två gånger innan jag lade ut bilder på barnen offentligt. Världen är stor…. Även det man själv tycker är oskyldiga bilder kanske inte är det för andra…..

 11. Tror att det redan hänt att föräldrar blivit stämda av barnen för att de lagt upp bilder på dem offentligt. Är det värt de extra kronorna och likesen att hänga ut barnen oavsett? För VARFÖR väljer man att visa bilderna på just barnen? Om de kanske mår dåligt av det i framtiden? Mycket att tänka på! Jag är bara så glad att inte internet fanns när jag var liten!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..