Jag känner mig rik och hög på livet!

En dag full av sorg och tankar har snart nått sin ende. Den dagen man visste skulle komma men inte var riktigt beredd på. Är man någonsin beredd på att förlora någon och ta ett sista farväl? På vägen till kapellet så lyssnade jag på radion i bilen. Glad julmusik, toner av Mariah Carey ”All I want for Christmas”. Jag stängde av, det kändes inte som om det passade för tillfället. Men ganska direkt så ångrade jag mig, Leif hade ju velat att vi skulle vara glada. Glada även fast vi skulle ta farväl utav honom.

Det här året har av många anledningar varit tufft. Många fina människor har lämnat jordelivet. Och samtidigt har många betydelsefulla stunder berikat vår värld. När det är som tyngst så får man se igenom det mörka och glädjas för alla bra stunder. Utan dessa skulle ingen orka fortsätta att leva.

Jag möttes av en familj i sorg, en familj som förlorat sin pappa, morfar och farfar och bästa vän. Jag såg min barndomsvän hålla sin pappas hand och den lilla pojken som stod bredvid. Där och då så kände jag precis vad hon gick igenom. Alla känslor, skenet av de tända ljusen, lukten och klumpen i halsen. För en liten stund så stannade hela min värld, och jag mindes dagen i april när jag själv stod där med min egna son och skulle säga hejdå till den man som betytt mest i hela mitt liv.

Jag ville inte tränga mig på, det var deras sista stund tillsammans. Kom in Madde, du är också en del av familjen pappa hade velat att du var med! 

Allt var fridfullt och vackert. Där låg han och sov i sin LHC-tröja, sport var det bästa han visste. Barnbarnen hade målat fina teckningar, de finaste teckningar jag någonsin sett. Madde min barndomsvän hade tidigare bett mig att fotografera begravningen, och eftersom det var hennes vilja så gjorde jag självklart det.

Det var det jobbigaste jag gjort, men samtidigt så fick det mig att hålla ihop. Jag kunde fokusera på att göra det jag blivit ombedd att göra.

Prästen Bertil som både jag och Madde känner sedan flera år tillbaka gjorde begravningsceremonin minnesvärd och fin. Hans ord gick rakt in i hjärtat och precis som Bertil sa så tror jag också på att livet efter döden är något vackert och oändligt och alldeles alldeles underbart, något som vi inte ens kan föreställa oss. Visst är det en tröst att tro så!? 

Det var bilder på familjen ihop med Leif på kistan, och det var bilder på hans älskade hundar. Det kändes som om han var närvarande, nästan lite overkligt. Jag kanske bara inbillade mig, hur som så väljer jag att tro på att han fanns med oss idag. Portarna öppnades och ett magiskt motljus mötte oss.

När jag kom efter begravningen så satt jag kvar en stund i bilen och bara blundade. Tog några djupa andetag och bara var en stund. Tid för eftertanke är viktigt, och nuet är ovärderligt. Det är här och nu vi lever, och man ska vara tacksam för allt man har. Jag bestämde mig faktiskt för en sak, jag ska skriva brev till alla mina barn, och alla mina nära. Sådant som kan vara betydelsefullt när jag en dag inte finns mera. Något att efterlämna.

Vardagen fortsätter och livet tuffar på. Och så fort jag klev innanför dörrarna så ropade EmmyLou mamma! Kontraster i livet, så är det ju bara. Tänk all den kärlek jag får varje dag av min underbara familj, jag känner mig rik och hög på livet!

Kram / Madeleine ♥

 

  1. Hur kommer det sig att du lägger upp något så privat på bloggen? Du skrev ju själv att du inte ville tränga dig på, att det var deras tid tillsammans. Jag har själv förlorat min pappa och klarade inte av att se kistan sänkas ner i graven.

    1. Det är väldigt diskreta bilder, men vackra bilder av en otroligt tung stund. Och familjens önskan att visa att det var precis så fridfullt och vackert som jag fångat det på bild.

      De privata bilderna däremot är endast för familjen och de skulle jag aldrig dela med mig av.

  2. I övermorgon ska jag begrava min älskade pappa. Känner på mig att mitt uppe i all sorg, så kommer pappas begravning bli ett ”fint” avslut.

  3. Vackra bilder och väldigt gripande då dom sänker ner kistan. Män med grånande hår i sina fina svarta kläder, följer en vän till den allra sista vilan. Värdigt, vackert och starkt. Jag dröjde mig kvar vid just den bilden, den talade om så mycket. Jag blev verkligen berörd❤️ Livet fortsätter och man upptäcker att gränsen mellan liv och död är hårfin. Lev när vi kan och det till fullo!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..