Tvivla på sig själv, och min vackra tjej!

När jag var liten så drömde jag om att jag hade en syster. Det kan ha varit det jag önskade mig mest i hela världen just då. Eftersom jag är sladdis och bara har äldre bröder så kan man säga att jag var lite av ett ensambarn.

Jag var alltid den bortskämda lillasystern som alltid var för liten för att vara med. Och ja bortskämd tycker dom nog fortfarande att jag är hehe. Men så är det ju inte, bortskämd med kärlek möjligtvis men annars har jag hela mitt liv fått bevisa för alla i min omgivning att jag ”klarar mig”. Det var jobbigt att alltid känna så faktiskt, att alltid behöva känna att jag på något vis var tvungen att bli ”godkänd” i allt jag gjorde. Men så blev det för mig när jag blev mamma alldeles för tidigt. Nackdelen med att vara ung mamma. Alla ifrågasatte min roll som mamma, hur jag skulle klara skolan och om jag hade någon framtid. Ledsamt att tänka på det men så var det!

Jag är kanske lite av en krigare, ville bevisa motsatsen och visst visa att jag klarade mig. Jag är väl sådan av naturen och det kanske är tur det. För även om jag inte valt den traditionella vägen med studier jobb hus barn Volvo och hund så kan jag inte vara mera tacksam över mina beslut, mina val och dit jag har kommit idag med mitt liv. Jag är glad över att jag trots andras åsikter valt min egna väg, jag ångrar inget! Och jag stolt över min fina familj, och över alla mina barn.

Jag ser så mycket av mig själv i Engla-Freja och jag är glad över att hon både har äldre och yngre syskon. Systrar som ser upp till henne och bröder som står henne nära. Även om de ibland är som katt och hund när syskonkärleken spirar. De har alltid varandra.

Jag försöker lära mina barn att följa sitt hjärta och tro på sig själva för det finns inget som är så jobbigt som att bli ifrågasatt och börja tvivla på sig själv. Glad över att mina föräldrar trodde på mig när jag hade det tufft och tvivlade för ibland behöver man faktiskt någon som lyfter upp en när det är tungt.

Engla-Freja är en stark person, hon står upp för rättvisa och känner ofta empati med andra människor. Vill gärna hjälpa andra om hon kan. Min fina vackra tjej ♥

Idag har vi städat bort julen, jajamän! Granen, stakarna, tomtarna och allt. Lite tidigt kanske men det kröp i kroppen på mig och till slut kunde jag inte hålla mig längre. Det blev ett par rundor till sopptippen och många kartonger med prylar att bära. När allt det var klart så tog vi tag i Engla-Frejas rum. Det enda hon önskade sig i julklapp var ”makeuplampor” och ett nytt sminkbord/skrivbord och det fick hon (ska visa er när det är helt klart).

Grejerna har ju bara legat i kartonger sedan julafton och Engla-Freja har velat få upp det sedan dess. Så idag när vi skruvade ihop allt så blev hon överlycklig 🙂 Jaaaaa äntligen! Tuva-Li blev också glad, Engla-Freja är hennes största idol. Allt syrran gör vill Tuvis göra. Nu kan Engla-Freja sminka mig, ta på mig läppstift och måla ögonskugga. För ni vet väl att allt sådant går enklare om man har speciella lampor 😉

Hon fick smink och sminkböcker i julklapp och det kommer ju väl till användning nu. Vi kanske har en blivande makeupartist här hemma? Oavsett så tror jag på henne ♥

Lamporna kommer från Ikea 

Ser ni? Inga julröda tomtar kvar förutom Wille hehehe, med risk för att jag kommer få en utskällningen imorgon. Men jag är tvungen att bjuda på den här roliga bilden 🙂 Ett stycke Manchester United fan på vift! Willes absolut bästa julklapp (enligt honom). Tröjan och Manchester United almanackan som han också fick. Han måste ha på sig tröjan varje match nu, det kan ge tur. Eller? Wille pluggar på allt som har med fotboll att göra. Nästan så man skulle kunna tro att han har asperger eller nått för allt som är värt att veta om fotboll vet Wille. Säg ett år, fråga om vad som för nog fasen kan Wille svara. Och skulle han inte kunna svara så tar han reda på det. När det är match på teve då är det bara det som gäller och samtidigt så måste han lyssna på andra kommentatorer på mobilen. Hahaha det ser för roligt ut. Ett passionerat intresse för fotboll helt enkelt.

Tjejerna busade och spelade kort undertiden kvällsmaten blev klar. Kort överallt! Själv hade jag ont i huvudet, hopppas verkligen inte jag håller på att bli sjuk 🙁 Tänkte jag skulle klara mig från smittor nu ett tag. Och inte nog med huvudvärk, jag hade ett jättegräl med Charlie och Adam idag. Usch vad arg och ledsen jag blev på dom, vill inte ens prata om det för jag känner hur arg jag blir. Men jag kommer vara konsekvent nu och inte böja mig en millimeter.

Victor flög ut ur rummet och undrade vad det var som stod på. Jag har ett fruktansvärt bra tålamod och när jag tappar det då har det gått långt. Skulle tro att hela Holmsvägen hörde mig.

Vad ska ni göra i nyår förresten? Hur brukar ni fira nyår? Jag har ett supergott recept på lite matigare snittar till nyårsfesten som jag tror ni kommer gilla! Jag gör ett eget inlägg för bara det, så håll utkik det kommer alldeles strax!

Kram / Madeleine

 1. Vad fin spegeln blev!

  Duktig han är som har koll på alla faktan runt fotbollen.
  Tyvärr har inte alla med Asperger såna ”superkrafter” 😉
  Vill inte komma med pekpinnar men blir lite rädd för myter som sprids…
  En del har specialintressen och högt IQ men långt ifrån alla.

  Kram!

  1. Men det är trots allt vanligare att dem har ett specialintresse än att inte ha det. Sedan är det långt ifrån alla som lägger det på minnet. Jag har en dotter med autism och hon har skiftat specialintressen under åren. Tidiga åt var det dinosaurier och hon kunde alla sorter, vad dem åt och när dem levde.

   Sedan blev det My little pony och nu som vuxen gillar hon anime och Sims. Men hon är inte så fanatisk dominion var som liten.

   Men ännu gillar hon dinosaurier och det var himla kul att ta med henne till naturhistoriska museet när vi var i London som har en hel avdelning bara med dinosaurier.

  2. Såklart inte alla har superkrafter men när man har det så är ju det fantastiskt

   Idag 2017 ja snart 2018 så tror jag de flesta ändå vet relativt mycket utan att myter sprids

   Men nej han har inte asperger, han är bara väldigt intresserad ☺️

  1. Håller m dig… varför har vissa så bråttom m allt… det hör ju liksom till att det är uppe till efter lite efter nyår.. det är ju efteråt man kan hinna njuta innan jul är det ju så mycket att göra… det är ju fortfarande mörkt o dystert.. jag tycker det är jätte mysigt m allt fint ljus.. jan lång o tråkig månad.. så ja man hinner, plocka ner., bli ju inte vår direkt precis.. godfortsättning till er alla..⭐️

  2. Precis varför såå bråttom!! det är ju nu efteråt man kan njuta lite.. så mycket innan jul.. fortfarande mörkt o dystert ute o ibland mörkt hela dagar.. älskar allt mysigt ljus… jan lång o tråkig så Ja man hinner plocka ner.,,⭐️⭐️

 2. En undran bara Tjejen är ju så ung , får hon sminka sig till vardags ? Till skolan ochså? Tycker det känns hemskt när barn själva tycker de är finare med smink :/

  1. Kan jag hålla med om!
   Ungefär som att säga att alla har en släng adhd i bland. Då vet man inte vad man pratar om och det är läge att läsa på lite.
   Det är lite onödigt att sprida okunskap. Alla med Asberger har inte specialintressen eller högt IQ. Precis som alla med adhd inte är lika eller alla neuorotypiska inte har samma IQ eller specialintressen. Men lite dumt att slänga sig med nofdiagnoser för att beskriva något.
   Hälsningar mamma med 5 barn som har npfdiagnoser.

  2. Varför är den onödig? En av mina närmsta vänner har barn men asperger och de är specialister inom områden som intresserar dom Riktiga proffs faktiskt!

   Ser inget negativt med det, snarare en tillgång!

   Tråkigt att du uppfattar det som negativt! Jag menar bara för att man skriver om autism eller något annat så behöver det ju absolut inte vara något dåligt!

   Mvh någon som gärna läser på en massa

 3. Ja det är ju det som allmänheten tror. Autism=specialintresse! Har själv en dotter med atypisk autism och hon har inget specialintresse öht! Alla som får reda på att hon är autistisk frågar – Å vad är hennes specialintresse? SUCK!! Nä man måste inte vara ”specialist” inom nåt för att man har autism och ibland så ber jag till dom högre makterna att hon skulle ha nåt så att hon skulle få känna sig duktig, känna att hon duger i folks ögon. Hon tampas med fruktansvärt dåligt självförtroende å undrar varför hon lever eftersom hon inte förstår nåt enligt sig själv och det hjälper INTE huuuur mycket vi än hejjar på henne å berättar hur bra hon är så har hon utvecklat självskadebeteende.
  Så ja, det sticker i mina ögon att säga att man har nog asperger för att man är väldigt duktig på en sak.

 4. God fortsättning och ett gott nytt år !!
  Har aldrig kommenterat på din blogg förut. Vet inte varför jag kände ett behov just nu….? Vill bara säga att du gör ett fantastiskt jobb med dina fina barn!! Du verkar vara en sån varm och fin människa! Själv har jag bara tre barn och har just fått mitt första barnbarn Min dotter är bara 22 så hon startade lite tidigt. Men då får hon ju njuta länge lika som du fått. Och även vi får följa lilla Freja på hennes väg länge ! Många kramar till dej och din stora härliga familj

 5. Haha vilken bild på Wille, coolt! Men redan plockat ner julpyntet…det var snabbt, var så fint ju, så snyggt och matchande med ljusstakarna till taklampan ju men fint även nu med vita lampor och gardiner, så fräscht och fint! Nyår kommer jag nog fira ensam, göra lite god mat och kolla tv. Skulle vara kul om du filmade lite av eran vardag och kanske lite av ert nyårsfirande och lägger upp lite filmklipp på bloggen. Kram o trevlig kväll!

 6. Jag har inte läst andras kommentarer men hur gammal är din dotter ?
  Alla tjejer från tidig ålder gillar ju smink ( en del killar också ) men på min dotters skola hade vi ett ”avtal” att det skulle inte vara smink på skolan före högstadiet.
  Din tjej är så fin som hon är så jag tycker nog att det är väldigt höga tankar från dig att redan nu göra henne till en ”make up artist”.
  Det väljer hon väl själv när den dagen kommer.
  Dina barn kan inte och kommer inte att förverkliga dina drömmar. Det ska de inte heller.
  Det är bra att ungarna kommer överens och att de ser upp till varann men gör dem inte äldre än vad de är.
  Till trettonhelgen städar vi ut julen men du har ju haft allt uppe så länge så nu ska det väl fram nåt nytt förstår jag

  1. Förverkliga mina drömmar? Det är absolut inte mina drömmar. Min dröm var alltid att bli polis Och det ligger ganska långt bort från makeupartist!

   Herregud min dotter gillar smink, hon älskar att sminka sig själv och andra. Förstår inte att man alltid måste analysera allt. Och det behöver nödvändigtvis inte heller göra henne äldre för att hon gillar det!

 7. Vad bråkade ni om- jag blir jättenyfiken . Har en dotter på 7 år som jag aldrig varit arg På (irriterad vid ett fåtal tillfällen ”. Hon får heller inga utbrott mm

 8. Det heter autism, inte Aspbergers. Dom kriterierna är borttagna.
  Tycker också det känns fel att du ser det som superkraft, när det i verkligheten också kan vara riktigt jobbigt med specialintressen. En del blir alldeles uppslukade av intresset och har svårt att släppa det för att klara av vardagliga saker. Tycker inte man ska försköna diagnoser, dom är riktigt jobbiga.

  1. Fast jag vet och förstår hur jobbigt det kan vara! Det handlar inte om att försköna.

   Herregud! Folk är så fruktansvärt lättkränkta. Man måste minsann vakta sin tunga för annars kan man göra någon förbannad! Måste vara sjukt jobbigt för er som känner så här att filmen Rainman finns?! Jag menar där om något tas det upp om superkrafter ifrån olika vinklar.

   Och varför skulle det vara fel att se vissa delar av en autism som superkrafter? Jag tycker det är posetivt! Och diagnoser behöver optimistiska och positiva delar.

   Utan att försköna att det också kan vara ett helvete såklart. Men så finns det också undantag, för det gör det alltid! Alla är olika!

   En del med autism eller ja Aspbergers som du inte vill att jag ska kalla det mår faktiskt jäkligt bra, och trivs med sitt specialintresse ☺️

   1. Ibland är det bra att vara ödmjuk, kliva utanför sin egen ”verklighet” och faktiskt be om ursäkt även om intentionen inte var att såra eller förlöjliga/försköna. Du har liksom inte tolkningsföreträde i denna fråga. Med en gnutta förståelse kommer man långt…

   2. Ja den filmen är fruktansvärd i mitt tycke och framkallar garanterat mycket ångest hos personer med diagnosen.
    Anser oxå att man har lite tolkningsföreträde vad gäller detta som ”Aspie” men jag är väl bara lättkränkt.

 9. Jag blir så trött på klagande folk. Sluta analysera allt så förbaskat. Allt betyder inte vad ni tror det är. Det är ni som hela tiden trycker på ord som gör det till nått. Barn leker. Låt barn vara barn och leka. Barn har i alla tider lekt och ska dom inte få det längre för vissa inskränkta personer tror och tycker att dom är så förmer än andra. Sminkar ditt lilla barn sig, gör ditt barn si, gör ditt barn så. Vem är ni att tro att ert rätt är det enda rätta???? Det finns fler rätt än ett och ni som klagar, är det alltid ni som har rätt?? Ominpotens kallar jag sånt.

 10. Vi har en 7-åring och 10-åring som ÄLSKAR smink! Att sminka sig själv, syskon osv. De får inte ha smink på sig utanför hemmet, men jag tycker det är jätte roligt att de är intresserad av det och vill bli duktig att sminka sig. Det betyder inte att de tror att de är mindre fin utan smink!!!!!

 11. Engla-Freja är så otroligt vacker! ✨ Jag vet inte om jag har missat det, men hur gammal är hon nu?
  På julafton var hon ju sminkad, hade hon sminkat sig själv då? Jag tycker det var så fint Oavsett vem som sminkade så var det väldigt duktigt gjort! 🙂
  Jag tycker det är så häftigt att hon alltid har haft ett sånt stort intresse för kläder ända sen hon var jätteliten… vet du hur det började?
  Många kramar till dig och din fina familj! ♥️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..