Bäckfiskar och redigera foton, rätt eller fel?

Är det någon mer än jag som känner för att ta in våren lite mera nu? Såg bilder från snart ett år sedan, strax innan Mathilde föddes. I mars förra året så hade vi redan hunnit planerat lite vårblommor och solen värmde så det knoppade sig både här och där.

Det känns ju ganska långt bort om man tittar ut genom fönstret idag. Vintern är fortfarande kvar och våren är inte här på länge. Det betyder ju inte att man inte kan ta in lite av våren och sommaren. Blåa toner, sommarfoton, gröna växter och bläckfiskar. Känns i och för sig ganska otippat att jag skulle gilla bläckfiskar eftersom havet och havets alla djur ger mig gåshus och panik. Det är fint att titta på, ja på håll. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att börja dyka eller så, gillar inte heller att bada där jag inte ser botten. Är nog ganska bortskämd med mitt insjöbad Varamon. Jag äter ingen från havet heller, många säger att jag missat livets godsaker men jag är ganska övertygad om att jag överlever utan att stoppa något sådant i min mun.

Bläckfisken ser ändå lite ”drömmig” och magisk ut. Eller som en fin levande klänning med sina långa armar som rör sig. Håller ni med? Jag har haft de här två raringarna med bläckfisken på i skåpet sedan innan jul. En vas/flaska och det andra som ser ut som en liten skål med lock på är ett doftljus. Jag har sneglat på bläckfiskljusstakarna carla och octopus candleholder, många har dom och de har blivit omåttligt populära de senaste åren. Men jag gillar dom och skulle vilja ha en vit Carlasljusstake, den skulle göra sin fin ihop med mina inredningsdetaljer.

Ni vet ju att jag gillar inredning och ni vet ju också att jag gillar att fota. Men så vet jag också att jag har en del bloggläsare som gillar att fota. Så jag tänkte jag skulle visa er hur det kan se ut när jag bearbetaren bild som jag tagit. En del tycker att detta är ”fejk” och ”fult” att jobba såhär. Men faktum är att många skulle säga alla stora magasin och professionella inredningsbloggar, inredningskataloger och andra stylister med fotografer jobbar såhär. Betraktaren vet nog inte ens om det, och på ett sätt så är det ju bra för då är redigering bra gjord. Jag som jobbar i det här kan notera små skönhetsfel ganska direkt, men troligtvis skulle ingen annan göra det om man inte berättat det. Å andra sidan så finns det väl inget som är rätt eller fel heller. Man gör som man själv vill och tycker är fint.

En del kunder vill ha det ”äkta” så som det är och inget annat. Men många, nästan alla vill ha högupplösta bilder som kanske är planerade utifrån deras tanke om man kanske har ett samarbetet eller reklamjobb. Annars kanske man själv vill ha det på ett visst sätt i sitt flöde för att man gillar en viss stil. Eller perfektion.

Jag försöker alltid göra det så äkta som möjligt. Men en del saker kan jag störa mig på i en bild om den inte är så som jag önskar och i följande bilder kan ni se vad jag menar. Man kan med hjälp av olika redigeringsprogram göra om vad som helst verkligen. Jag skulle i princip kunna välja att sätta en helt annat färg på tapeten i bakgrunden, lägga till och ta bort detaljer. Vissa saker tar tid såklart och ju bättre fotograf du är desto mindre behöver man redigera i många fall. Men vissa saker framhävs mer till sitt rätta med hjälp av små små hjälpmedel.

Bild 1 är helt oredigerad. Bilden är ganska matt och lite färglös tycker jag. Dessutom så ser ni ju den fula ventilen som förstör bilden. På bild 2 ser ni att jag framhävt färgerna lite mera och ändrat exponering, svärtan och högdagrar. Luminicensen i brusredigeringen gör att bilden blir lite ”lenare” om den är brusig. Vitbalansen har jag ställt in på kameran men den går såklart att ändra efteråt också. Men vet man hur man jobbar med ISO, slutartid och f-tal så underlättar det en hel del. För att få den perfekta bilden med korrekt exponering måste man lära sig förhållandena mellan bländare, slutartid och ISO. Man måste få alla de tre att passa ihop för att få den perfekta bilden. Och fotar man i RAW så öppnar sig en helt ny värld för alla som fotar, det var lite aha-upplevelse får mig kommer jag ihåg 🙂 Bild 3 visar slutresultat på min tagna bild och då kan ni också se att den fula ventilen är borta. Den klonade jag enkelt bort i PS, sen valde jag att lägga på ett lager med övertoningsfyllning för att ljusa upp från fönstret.

Det här är en väldigt enkel redigering och ibland är det väldigt bekvämt att kunna göra den om t.ex. ett hårstrå råkar komma med i bilden och ”förstöra”. Något jag aldrig redigerar är kroppsform, barnen och utseende. Skulle aldrig få för mig att förstora mina ögon eller göra midjan smalare eller så. Sådan redigering kan jag tycka är ”ful” om det inte är utav ett speciellt syfte exempelvis kanske photoart eller konst. Tyvärr kan jag se att människor runtomkring gör dessa redigeringar, för att enligt dom se finare ut. För mig är det viktigt att idealet inte är på ett visst sätt, utan att alla är fina hur de än vill vara. Att hela tiden exponera smala midjor är långt ifrån okej. Idag har ju den synen förändrats och man ser allt oftare större kvinnor i reklamsammanhang. Men fortfarande är det väldigt viktigt att påminna om detta tycker jag!

Det kan ju kännas precis likadant i hemmet, att man faktiskt vill se mera utav det verkliga? Jag vet många som har skrivit hur kan ni ha sådan ordning hemma? Sanning är att jag har en viss städnoja, ibland får man kanske uppfattning om att den är överdriven haha. Men jag är uppvuxen i ett rent hem, det skulle vara ordning och reda. Varje sak har sin plats. Sängen bäddad innan man går hemifrån på morgonen, ingen disk osv. Och det är väl en bra egenskap tror jag eftersom vi är en stor familj, det hade inte funkat annars. Det kliar på hela kroppen bara jag tänker på vilken röra det skulle kunna vara annars.

Men vi är inte mer än människor, självklart blir det rörigt hemma hos oss också. Barnen får stöka ner och leka, det är helt okej! Men vi lär dom att man måste plocka undan efteråt, och det gör vi tillsammans. Hjälps alla åt så går det snabbare och då kan man göra roligare saker tillsammans sen. Jag överdriver inte om jag säger att jag dammsuger i alla fall två gånger per dag, det är ett måste med hundar och småbarn på golvet. Sen huruvida det är okej att redigera bort en ventil, förstärka färger eller ta bort ett oönskat hårstrå ja det tycker jag är ganska harmlöst om man ska jämföra. Det finns alltid undantag i allas hem, och åt båda håll ska tilläggas.

Jag uppskattar fina bilder, och därför gillar jag också själv att kunna bjuda på sådana 🙂 Hoppas ni också gillar det såklart.

Nu ska jag ringa ett roligt samtal. Hoppas bara inte jag får en hostattack, fasen vad jobbigt det är med hostan alltså. Hoppas kunna få proffshjälp av Canon till er rolig grej jag ska visa er senare.

Vi hörs senare!

Kram / Madeleine

 1. Du har så fint Madde – men jag skulle önska att man fick en liten kik in i de rum som barnen har så man förstår hur man kan möblera för att få plats med så många barn i en vanlig villa. Jag såg ett jättefint tips för lite sedan – de hade 7 barn och hade gjort om ett större rum till sovrum, dvs alla barn sov i samma rum, sedan något rum som lekrum för mindre barn och något rum att spela, sitta vid dator osv för större barn. Funkar klart inte att lägga en 16 åring och 2 åring tillsammans kanske men jag tyckte att själva tipset var bra. Som sagt skulle nog många uppskatta att vi fick se mer än sovrum och hall-vardagsrum. Jag är säker på att barnens rum också är fina men jag ”hoppas” haha de är lite stökigare.

 2. Jag älskar dina bilder! De är så äkta och levande även fast du redigerar dom. Det gillar jag. Skulle vilja lära mig att fota som du. Har följt dig länge och du har alltid haft känsla för att fota. Du borde satsa mer på det.

 3. Det är väl inget fel att redigera bilder om man vill.
  Men om de bara är för att titta på själv eller sätta i albumen då tycker jag inte det behövs.
  Bilder som används kommersiellt kan man redigera men med försiktighet och aldrig ändra på människor.
  Men om du t ex ska läggs ut bilder inför en försäljning och då skulle redigera bort ventiler eller annat då blir det ju liksom lite ”ljug”.
  Men det är som sagt upp till var och en
  Det sämsta är bilder som är så redigerade att det syns.
  En bra blogg har många bilder ( som din) men det behöver inte vara en massa likadana nästan
  Ha en bra helg
  Här 6 minus och 80 cm snö
  Än så är det långt till vår

 4. Att redigera bilder kan ju vara ytterligare ett steg i avancerat skapande. Det händer att jag väljer medvetet en ”dålig” bild för att få arbeta med den, för att inte bli låst i hur det borde se ut. Att måla är också en typ av redigering av det man ser.
  Du tar levande och fina bilder!
  http://lenearonsson.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..