Jourcentralen vs kryappar!

När man trodde att man hade gått igenom den värsta influensan på länge, och hoppades på att smittor och baciller skulle hålla sig långt borta för ett litet tag i alla fall och inser att man har fel. Ja det blir liksom tröttsamt. Hej och välkomna till bacillbloggen.se! Idag ska vi skriva om otit, den medicinska termen för öroninflammation. Visste ni att ungefär åtta av tio öroninflammationer orsakas av bakterier, oftast pneumokocker och Haemophilus influenzae. De tar sig till mellanörat från näsan, genom örontrumpeten, eller från ytterörat. Inte alls ovanligt att barn drabbas av detta sjukdomstillstånd, men som äldre så känns det än så mycket mera på något konstigt sätt verkar det som. Jag har själv haft öroninflammation både som barn och vuxen och jäklar vad ont det gjorde när jag fick det som vuxen. Trodde huvudet skulle värka bort, för jo det gör förjäkla ont. Eller så kan mindre barn tackla smärtan bättre än oss vuxna?!

Wille var uppe hela natten med ont i ett öra, han gick omkring i huset för att han inte hade ro att sitta stilla. Ni som haft det vet vad jag pratar om. När jag kommer upp imorse så undrar jag vart Wille är, undrar varför han inte kommit ner till frukosten. Han var upp i natt! säger Adam då. Okej, säkert spelat tv-spel tänkte jag. Men så var inte fallet för när Wille kommer ner på eftermiddagen så berättar han att han haft fruktansvärt ont i örat och att det var därför han var uppe. Och nu har det börjar rinna ur örat! Jag reagerar direkt på att han inte väckte oss på natten, lille gubben ♥ Nää men vad skulle ni göra åt det!? 

Jag som haft några ”öronbarn” har lärt mig när man brukar vilja behandla öroninflammation. Barn under två år och barn över tolv år, brukar man i regel behandla vid otit. Väldigt bra att man är försiktig med att ge ut penicillin och antibiotika såklart, men behövs det så behövs det.

Enligt 1177 så står det också klart och tydligt – Du får alltid antibiotika om det har gått hål på trumhinnan! I Willes fall var detta solklart, det har ju gått hål på trumhinnan. Han har  ont, kanske inte lika ont som innan men har ont.

Jag går upp på Willes rum och ringer 1177. Du har plats 28 i kön! Okej inte fler än så tänkte jag, har varit med om värre. Kan inte inte ta så lång tid, och om det tar tid så kanske kanske om man har tur kan få knappa in sitt mobilnummer så ringer de upp i stället. Fel, fel och fel! Jag har inte varit med om värre, och jo det kan ta lång tid och nej de ringer INTE upp! Klockan tickade på och minuterna blev fler och fler…

Till slut kom jag fram! Efter nästan TVÅ TIMMAR!!! Tror tiden stannade på exakt 01:58:24. (Varför kan de inte ringa upp för istället!? Ingen kan sitta och väntan i telefonen i 2 timmar!!!) Kvinnan som svarade tyckte absolut att Wille skulle få komma till doktorn, men när hon skulle boka tid så insåg hon att det redan var fullt på jourcentralen. Hon var gullig och försökte ringa till dom direkt för att se om de skulle kunna tänka sig att klämma in Wille ändå, men ingen svarade. Så tyvärr fick vi ingen tid, det enda hon kunde råda oss till var att åka till akutmottagningen.

Men va, akuten!? Känns det inte lite fånigt att sitta på akuten med en öroninflammation tänker jag, där sitter ju de som verkligen är akut sjuka och behöver hjälp. Jag vill liksom inte ens uppta akutläkarens tid med en öroninflammation. Ni förstår vad jag menar.

Men samtidigt så ser jag att mitt barn har väldigt ont. Så jag beslutade mig för att testa en app. Läste på deras hemsida – Barn under ett och över tolv får vanligtvis antibiotika. Vuxna får antibiotika! Så detta visste jag ju redan, men att jag skulle få prata med en läkaren efter 5 minuter och få hjälp så snabbt var imponerade. Två timmar vs fem minuter, wow säger jag bara!

Tyvärr så fick vi inget penicillin av dr Ihab Jameel ändå. Det är solklart en inflammation men det är bra om någon läkare kollar på det! Jag förklarade situationen och att det var fullt på jouren. Han tyckte då att vi kunde åka till akuten. Jaha! Jag hade hoppats på att få en behandling på en gång. Det blev lite snopet! Han bubblande något om att de har nya regler att förhålla sig till eller vad det var?

Nej det ska inte vara lätt alla gånger innan man får den vård och behandlingen som man behöver. Nu har han fått ont även i det andra örat med 🙁 Jag hoppas verkligen inte han ska behöva gå ännu en natt med sådan smärta.

Några skrev till mig på Instagram att jag kunde boka in tid på jouren via 1177 om jag loggade in där med hjälp av bankid. Jag loggade in, men kunde då inte lägga till William eftersom han fyllt 13 år. Anses man kunna klara sig själv då undrar jag? Eller varför kan inte jag som förälder välja att sköta/boka hans behövda läkartider efter han fyllt 13? Är inte det lite konstigt? För min 13 åring har inte något eget bankid så han kan inte logga in på sin egna  journal på 1177.

Det verkar också vara lite varierande hur mycket man kan se utav sin journal beroende på vart man bor i landet. Alltså beroende på vilken komun man tillhör. Det är också lite dumt tycker jag, alla vill väl kunna se lika mycket av sin journal. (Hittade inte ens vart jag kunde boka tid på jourencentralen!? Vart gör jag det efter att jag loggat in på 1177?)

Hur som, den här jäkla dagen har bara strulig känns det som. Imorgon blir det en bättre dag har jag bestämt ♥ och då ska minsann Wille få sina öron kollade!

Kram / Madeleine

 

 1. Vitlök i örat tar bort värken tills ni kommer till en läkare! Skala en lagom klyfta- inte för liten, den ska vara lätt att plocka ut, i med klyftan i onda örat och på med mössa. Hjälper alltid.

  1. Stoppa aldrig in något i örat! Vitlök är dessutom så starkt att det kan fräta på huden!
   Ta en vitlöksklyfta och hacka den och den och lägg i en gasbinda och fäst utanpå örat med hjälp av mössa eller pannband typ!

 2. Jag hade väldigt ofta öroninflammation som barn och fick äta åtskilliga penicillin kurer.
  Mamma fick ett ”husmorstips” från en annan mamma att ta en liten bomulls tuss å doppa ena sidan i lite olivolja.. Dutta bara fast tussen i öppningen på örat.
  Jag kör med detta än idag och har aldrig ätit penicillin pga örvärk sen mamma fick detta tips.

 3. I vårt landsting i Östergötland kan du ej boka tid själv till jourcentralen, de ska gå via 1177, detta för att endast de som verkligen behöver tiderna ska få dem. De som kan avvakta ska göra de. Läste en kommentar ovanför om vitlök i örat, rekommenderas inte överhuvudtaget och än mindre om det är hål på trumhinnan.
  Hoppas verkligen ni får tid till doktor idag så han kan få antibiotika, usch vad otit gör ont, fördelen med att de värt hål är att smärtan brukar lätta lite i alla fall men det vet ni säkert redan om du har några öronbarn

 4. Du behöver beställa ett lösenord för att komma in på barnets sida. Sen skriver man in den så kommer en engångskostnader till det mobilnr ni angett. Har så till 2 av våra barn och det funkar kanon. Måste ju dock ha beställt det sen tidigare…

 5. Ett tips när det gäller öronbarn. Varje gång man blir förkyld, ge näsdroppar direkt. Det brukar göra att man slipper öroninflammation och har man fått det är det bara att fortsätta med näsdroppar. Öppnar upp och trycket blir lite mindre.

 6. SÅ sjukt att väntetiden kan var så lång och att de dessutom inte ringer upp, förstår inte det där :/ finns många gånger jag faktiskt lagt på pga lång kö. Kry Appen är grym tycker jag och har fått snabb hjälp, hoppas det går snabbare för er imorgon och att Wille får tid <3 puss

 7. Jag är 66 år och hade otit för 2 år sen,
  Bland det värsta jag varit med om ,
  Fick först Kåvepenin men det visade sig vara för svagt , fick ett nytt ”bredare” penicillin, ändå hann trumhinnan på ena örat värka sönder!!
  Värktabletter hjälpte ytterst lite , körde med tryckutjämning och efter 14 dagar gav det till slut med sig.
  Stackars din pojke och hoppas han nu får hjälp snabbt!!

  1. Usch stackars dig vilken värk du måste haft 🙁

   Wille har ont fortfarande och ännu har vi inte fått någon hjälp. Imorgon får vi försöka igen och hoppas vanliga vårdcentralen kan hjälpa honom.

   Tack snälla för omtanken <3

 8. Inflammationsdämpande läkemedel ex Ipren preparat hjälper bättre än parecetamol(panodil,alvedon o dyl.) vid öronvärk. För bättre effekt kombinera Ipren och parecetamol. Högläge med huvudet vid vila för att minska trycket på trumhinnan eftersom våra slemhinnor svullnar när vi ligger ner. Avsvällande nässpray brukar också lindra lite. ALDRIG vitlök i örat, kan ge svåra infektioner!!!

 9. Här i region Östergötland kan man lägga till sina barn innan de fyllt 13 och då kan man se journal och recept fram tills barnen blir 16 år. Så glöm inte att lägga till de yngre i familjen.

 10. 1177 måste nog var ett av det mest misslyckande de ha gjort inom vården. ALDRIG att man lyckas komma innan 1-2 timmar. Här kan vi inte heller lämna nr och att någon ringer upp.
  Näää TACK vet jag Kry appen ist. Där kommer man oftast fram inom 5-15 minuter.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..