Vitkålsgratäng och Mathilde äter själv!

Har precis kommit in efter ett riktigt styrkepass ute i snön med snöröjning. Devil blir som en valp på nytt, tänk att han kan leka så obehindrat när han kommer ut trots att han är gammal och skruttig. Ni vet ju vilket dilemma vi står inför när det gäller våran älskling. Han har inte ont, men han har börjat göra inne mer och mer. Han går ner i vikt och sover mycket. Vi står ju inför det faktum att behöva ta bort honom och hur mycket vi än skjuter på det så vet vi att vi måste :-( Det är så hemskt ledsamt, men sådant är ju livet. Hur mycket vi än pratar om det och har varit på väg flera gånger så är det tuffare än vad man tror, och det går inte förbereda sig tror jag. Efter ett par timmar ute med mig nu så sover han som en stock och kommer göra det till eftermiddagen. Så ja ni förstår, han är trött.

Jag har fortfarande träningsvärk sedan alla våra promenader och gymnastik i helgen. Vågar inte ens tänka på hur det kommer kännas i kroppen efter att jag skottat snö 🙂 Men så enkel träning i vardagen. Imorgon ska jag ska och köpa ordentliga träningsband, det är enkelt att använda sin egna kroppsvikt i träningen och för mig så är det alldeles lagom just nu också i början av min uppbyggnad av kroppen.

Jag måste ge oss en klapp på axeln också för att vi håller i kosten med. En dag med fusk sen är vi stenhårda! Igår blev det vitkålsgratäng med persiljebiffar och det blev det till lunch idag med. Vitkålsgratäng är väldigt enkelt att göra och billigt.

Sätt ugnen på 200 grader. Strimla en halv vitkål och en hel lök (och hacka vitlök om man vill ha det, vitlökspulver funkar också). Fräs detta i rikligt med smör i en panna. När kålen mjuknat något häller du på ca 3 dl grädde och 1 dl creme fraîche samt kryddor. Snåla inte med salt och peppar (en del väljer att ha 1 tsk sambal olek i också). Smaka av och låt puttra i ca 5-10 minuter. Häll över vitkålsblandningen i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter, tills gratängen fått fin färg. Smakar precis som potatisgratäng skulle jag säga om inte godare!

Gratängen är god till mycket, men biffar är en favorit hemma och med lite persilja så blir det mumma! Vem har sagt att lite nyttigare nödvändigtvis inte är gott liksom 🙂

En hit här hemma hos barnen. En del ville hellre ha potatismos, kanske lite bättre för de allra minsta. Mathilde har fått börja äta lite själv och det är med hela kroppen, bokstavligen talat haha. Men som hon mumsar! Hon har varit lite sen med maten och därför tycker jag det är viktigt att hon får plocka lite själv med maten, oftast så går det bättre att få i barnen mat om de får smaka av själva har jag märkt.

Tuva-Li och EmmyLou skrattar så de får ont i magen. Usch mamma vad äcklig Mathilde är! Och Mathilde är inte sen med att skratta ikapp. De snappar upp direkt att något är roligt, och ja det var roligt tills Mathilde klappade de båda systrarna i ansiktet med en kletig hand full av potatismos.

Ska ni göra något roligt på sportlovet? Vi har sportlov den här veckan och den har vi kickat igång med lite utomhuslek.

Kram / Madeleine ♥

 1. Kul att äta själv ju :-). Min dotter började när hon var 8 månader att äta själv. Minns inte hur gamla grabbarna var.
  Denna veckan ska jag på en intervju och så ska vi eventuellt hålla på med examensarbetet, Barnen har sportlov så de ska imorgon ut och äta med farmor.
  Ja det är inte lätt att ta farväl av sin familjemedlem.

  Ha en fin dag nu. Kramar från Malmö

 2. Haha ja de är klart att det är kul när Mathilde får äta själv 🙂
  Här har vi med sportlov nu men ett av barnen är på extra undervisning där det inte uppnår målen så det är ju kanon att det erbjuds.
  lotte4.blogspot se

 3. Tycker att det är så jobbigt med alla dessa lov där man som förälder känner att man inte räcker till. Hur gör dem som kan ta semester på loven och hitta på alla möjliga dyra aktiviteter. På en undersköterskelön så kommer man Inte långt och jag vill ju gärna spara mina semesterdagar till sommaren. När barnen var mindre var det lättare för då nöjde de sig med lite pulkaåkning och varm choklad, men ju större desto dyrare.
  Inte för att barnen någonsin klagat, det är mest jag som får dåligt samvete

 4. Bara bra att de får börja att äta själv så tidigt de kan o klarar av. Mitt barnbarn börja så smått vid 9-10 mån. Finns bra förkläde på Ikea om du inte redan visste det. Stoppar upp det mesta iaf.

 5. Tänkte att vi skulle ta en utflykt till Västerås och besöka deras action badland som heter ”Kokpunkten”…ska tydligen vara jätte kul med hur många vattenrutschkanor som helst och olika typer av badVad jag förstått så är det fördelat på hela 8 våningar,kan man nästan inte missa att åka till med barnen

  1. Ja vad kul! Vi har också haft funderingar på att åka dit med några av barnen. Du får gärna skriva och berätta hur det var där sen 😀 Hoppas ni får det superkul!

 6. Hej Madeleine! Det är så kul att följa din blogg. Tack för ditt tips om vitkålen. Jag följer LCHF dieten och har gått ner ca 6 kilo så denna maträtten passar mig perfekt! Jag beundrar dig som mamma, du är så duktig. Själv så är jag helt ensamstående, dock bara med ett barn. Jag var också ung när jag fick min son, inte lika ung som dig, men blev gravid som 18 åring. Ha det bra och ta hand om er 🙂 Kram Jenny i Landskrona.

  1. Hej Jenny, vad roligt att du följer bloggen! Tack så hemskt mycket

   Heja dig, 6kg vad grym du är. Bra jobbat

   Vitkålsgratängen är sååå god!

   Ett barn är inte så bara, och att vara ensamstående är ett evigt trixande. Jag har också varit ensamstående, med både ett och två och tre barn. All cred till dig för jag vet hur det är ❤️

   Kram

 7. Åh vad gott det såg ut med vitkålsgratäng och biffar, det får jag nog testa
  Här har inte barnen sportlov förrän nästa vecka så jag hoppas att minusgraderna håller sig kvar ❄️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..