RE:Betala barnen för att vilja gå i skolan!

Intressant hur man har velat tolka detta inlägg. Givetvis är det dessa som själva utbildat sig till lärare, eller som studerar till lärare. Man har koncentrerat sig på vissa stycken i texten och inte som text i helhet. Spännande…

”Hög arbetsbelastnig, snålt med beröm och dåligt betalt”

Det är utifrån denna kommentar som jag grundat mitt inlägg. Det är ett pinsamt argument till att lönerna i skolan skall höjas!

Missförstå mig rätt, självklart ska våra lärare få en bra lön. De formar trots allt våra barn under en väldigt lång tid. MEN att undervisningen skulle bli bättre för att läraren tjänar mer förstår jag inte riktigt? Någon skrev något om differentierade löner, där läraren får betalt utefter vad barnen presterar i skolan. Jag känner att arbetar man som lärare så kan man väl bara göra sitt jobb på ett sätt? Man går dit och gör sitt jobb. Punkt. Eller nja du får ett par tusen extra om Olle får VG i svenska. Jaha då helt plötsligt ska man kämpa för eleverna? Låter som man vill muta lärarna till att göra ett bättre jobb och det är ju förjävligt rent ut sagt! Och vad händer med alla de barnen som lätt kan ”falla mellan stolarna”, hur skulle en rättvis lön kunna faställas då?

Ska jag jämföra det med mitt vårdyrke? Ja Bertil kan möjligen få sitt insulin klockan 14.00 om jag kan få ett par tusen extra i månaden!? Var det en allt för skarp jämförelse, jag vill bara vara övertydligt.

Däremot köper jag andra resonemang – Karin en gammal klasskamrat som nu är utbildad lärare kommenterade…

”Nej jag skulle inte få mindre att göra med högre lön, ej heller mer beröm o s v. Att outbildad personal anställs på lärarjobb är väl snarare ett tecken på att yrket är underbetalt. D v s, det finns ingen status i samhället att vara lärare. Vi skulle väl aldrig drömma om att anställa en outbildad läkare? Ge lärarna en skälig lön för de jobb vi faktiskt gör. Så tror jag att yrkets status kommer att höjas och därmed kommer vi att få välutbildade kompetenta lärare. Vad gäller assistenter så finns tyvärr ingen utbildning för dessa. Det är snarare så att yrket är på väg bort då rektorer inte får anställa några. skandal!”

Kanske måste jag erkänna att jag inte riktigt är objektiv i skolfrågan, och det avspeglar sig tydligt. Men det är väl så att man bildar sina åsikter efter sina personliga erfarenheter. Och dessa erfarenheter är inte roliga.

När skolpersonal skickar hem barn flera gånger i veckan pga omöjliga situationer då klimatet varit väldigt tufft i skolan är INTE okej! Mer en lösningen för stunden, då det upprepas gång på gång. Assistenter som berättar för oss föräldrar hur lärarna är rädda för vissa andra föräldrar och inte vågar konfrontera problemen. Hur vissa barn blir särbehandlade. Jag kan fortsätta i evigheter med bristande exempel…

Men NEJ jag tror inte lärarna gör ett bättre jobb för att det tjänar liiite mera. Lägg istället pengarna på att backa upp lärarna med mera resurser!

Förstår ni hur jag tänker?

 

 1. Det vill alla ha..Mera pengar löser alla problem vad bra!!! Tack för ordet!

 2. Ammi skriver:

  Jag är lärare, 40 år, har studerat 5 år på högskola (lärarutbildningen) och har drygt 300 000kr i studieskulder. Undervisar i svenska/svenska som andra språk på gymnasiet, lön 25 000kr/mån. Har en arbetstid på 45h/vecka (ferietjänst) vilket innebär att jag arbetar in timmar under terminerna som jag kan ta ut på sommarlov, jullov etc. Har alltså inte några extremt långa semestrar. Dessa 45 timmar/vecka ska räcka till minst 25 timmar lektion, all planering av lektioner och efterarbete såsom rättning av prov och uppsatser, utvecklingssamtal, föräldramöten, arbetslagsmöten, EVK (elevvårdsmöten när en elev har fått problem av något slag), skrivande av omdömen, betygssättning, mentorstid osv osv. Jag klagar inte, tiden räcker (om än knappt) och jag älskar mitt jobb. Men det jag får kvar i handen efter skatt och studielån är ca en tusenlapp mer än jag fick i mitt tidigare jobb inom äldreomsorgen, dvs knappt 18000:-. Dessutom finns inget ob-tillägg, så rent ekonomiskt förlorade jag på att byta mitt undersköterskejobb (3 terminer på gymnasial nivå) mot ett lärarjobb ( ytterligare kompletteringar på gymnasial nivå+ 5 år på högskola). Men att undervisa är det roligaste jag vet, så ekonomin får lida. Inom en snar framtid får lärare utan examen inte längre sätta betyg och då börjar nog lönerna stiga. Alldeles för många obehöriga lärare finns på våra skolor idag.
  På lärarutbildningen lär man sig så mycket mer än bara ämnet man ska undervisa i; läroplan, mål, metoder, lagar, förordningar, historik, visioner, kulturer, problemlösning, ledarskap etc. Det är en tuff utbildning som många hoppar av just pga av att den kräver en del arbete. Ska tillägga att jag bor i Stockholm och lönerna i storstäderna är nog högre än i övriga landet. Sökte tidigare ett arbete i bla Borlänge där jag hade fått ca 20000/mån för liknande jobb. Men om någon skulle få för sig att sänka min lön, ja då måste jag byta jobb för att få råd att betala av studieskulden. Och att en assistent i skolan skulle få högre lön på bekostnad av min lön, visst, helt ok, men bara om de samtidigt ställs krav på lika omfattande utbildning och samma ansvar. En assistent har i dagens läge inget ansvar för elevens lärande och måluppfyllelse, inget krav på att ordna föräldramöten, utvecklingssamtal eller skriva omdömen. Lite som att jämföra läkare och usska. En läkare ställer sig inte och byter blöjor eller borstar tänder på vårdtagare, hon planerar och tar ansvar för vård och behandling. Går det åt skogen är det läkarens rykte och legitimation som prickas. Hon får alltså betalt för den högre utbildningsgraden och det ansvar som ingår i yrket.
  Du måste ha belägg för dina påståenden och det räcker inte med någon enstaka dåligt erfarenhet av skolan eller lärare för att säga att lärare inte ska ha mer lön (eller t o m få sänkt lön) för att de inte gör ett bra jobb. Jag gör ett bra jobb och vill ha högre lön. Tack för ordet 🙂

 3. Linda skriver:

  Jag håller med Rebecca till fullo! / Studerar till lärare.

 4. Anita skriver:

  Vi gick till rektorn, det slutade med att hon inte fick ha engelskan kvar och sedan fick klassen en assistent som hjälpte till. Så det löste säj tack vare vi föräldrar tog tag i saken. 😉

 5. Divas skriver:

  Jag säger bara är man så jäkla missnöjd som många tycks vara i sin skola/klass varför går man inte till läraren eller rektorn, funkar inte de som blir det skolchefen funkar inte de blir det skolnämden.

  Men samtidigt e föräldrar så jäkla slappa och bara gnäller och står med händerna i fickorna och säger INGET!!! Varför?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..