Förfriskande!

Visst kan man inte känna och tycka precis som alla andra. En del kändes upprörda över mitt inlägg om graviditet, nybliven mamma och längtsn efter alkohol. Jag står givetvis för det jag skriver. Men en del av er verkade missförstå mig en aning. Självklart ska man unna sig egentid. Och visst kan man ta en kväll med tjejerna när man har ett nyfött barn. Det var inte det jag förundrades över. Jag förstår bara inte varför man måste ta det där glaset vin om man ammar? Eller varför man måste festa loss galet (vilket är vad jag förstår ganska vanligt) när man har ett nyfött barn? Bara för man är nybliven mamma eller gravid för den delen så är man ju inte utesluten på något sätt, absolut inte.

Alla är vi olika. Jag hade visst en längtan om att få gå ut och bara få vara mig själv en kväll när jag väntade tvillingarna. Men det betydde inte att jag så fort tvillingarna var födda var tvungen att supa mig full och gå på krogen. Nej nej. Förstår ni skillnaden? Jag fick min egentid när jag följde med mamma till ica maxi, visst låter det glamuröst. Nej kanske inte, men det var för mig underbart. Likväl som jag skulle kunnat vara borta ett par timmar på kvällen. Partyliv och alkohol var uteslutet. Även om barnen har en helt underbar pappa så har jag alltid velat ha 100% kontroll när barnen varit så små. Jag kanske är fjantig? Eller bara en oerhörd stark moderskänsla? Jag skulle heller aldrig kunna tänka mig att börja jobba när barnen är mindre än 6 månader, även om våran helt underbara pappa kan ta hand om barnen precis lika bra som jag. Nu finns det säkert någon som tycker jag har ett övernaturligt kontrollbehov. Men nej det är enligt ren fakta helt naturligt att man känner såhär. Mamman producerar ett hormon ett ”bindningshormon” som heter oxcytocin det hjälper mamman att knyta an till sitt barn. Även en pappa kan få påslag av detta hormonet men inte alls som mamman.

Jag säger inte att de som valt att gå ut och festa när de har en nyfödd bebis är dåliga föräldrar. Varje bebis är unik och varje familj är unik. Vissa saker är universella förståss, som behovet av närhet, mat och omvårdnad. Jag kan bara inte förstå den som gör det!? Och fortfarande tycker jag inte att det är någon ”trendigt” med att ta en kväll på krogen när man har ett nyfött barn hemma. Trots att vi lever på 2000-talet…

Förfriskande med allas åsikter kring detta!

 1. Camilla skriver:

  Du kanske skulle ha vänt på det? Vad är det för FEL på MIG? Reaktionen ligger nog i din rubrik, du PEKAR ut alla blivande mammor som just har denna längtan..;)

 2. Anna skriver:

  Hej Madde,

  Du verkar inte uppdaterad på skillnaden i att dricka när man ammar och dricka som gravid…

 3. Anneli skriver:

  Tack, du beskriver precis det där som jag kände när mina barn var små. Massor av hormoner av att vilja vara med mitt barn, inte kunna släppa dem ifrån mig.
  När första barnet var tre månader och vi höll på och flytta, tyckte min svärmor att hon kunde ta L på promenad. Jag klarade inte det känslomässigt, utan ville ha honom där jag var.
  När jag fick nummer två, hade min sambo en kusinträff. S var också bara tre månader. Självklart skulle vi gå på kusinträffen, lämna L 3 år hos farmor & farfar, men lilleman följa med oss. Jag vet inte hur många gånger jag försökte få min svärmor att förstå. Jag helammade, en kväll hade bara inneburit att jag skulle sitta undangömd för att kunna pumpa ur. Medans det är mer naturligt att sitta och prata när man ammar. Hon tjatade ju inte bara om att passa de timmar vi var borta, utan tyckte han också kunde sova över. Hon har själv inte ammat sina barn särskillt länge, och hennes egna döttrar har inte kunnat amma alls och har tackat ja till barnvakt tidigt. Däremot har mina ban alltid vandrat från famn till famn på kalas och bland arbetskamrater, men mitt mammahjärta har haft svårt att lämna ifrån mig barnen för tidigt. När de varit runt 6 mån har jag kunnat lämna dem ifrån mig några timmar, ett år en natt borta. Nu är barnen 9 & 6 år och varje gång de vill sova hos farmor & farfar saknar jag dem, lilleman som pratar och går i sömnen. Det blir så tomt och tyst i huset. De gånger vi behöver barnvakt är oftast någon timma när den ena jobbar och den andra ska på föräldramöte eller på lov för att barnen ska slippa fritds. Jag tycker om att umgås med vänner, äta god mat & dricka vin, men vi gör det med barnen. Barn är absolut inget hinder för att kunna göra roliga saker, det är bara vi vuxna som alltid krånglar till det för oss själva.

 4. Nja, har man ett sånt stort behov av alkohol och festande att man nästan inte kan stå ut under en graviditet, ja, då borde man nog vänta med barn tills man har vuxit upp en aning!!! Ordet festa ( med alkohol vill säga ) borde inte vara det första man vill göra när man har familj. Om den längtan är så stor bör man absolut vänta med barn. Barn och festande föräldrar hör bara inte ihop!!! Tyck att jag är hur mycket moraltant som helst men så är det. Jag tycker så synd om alla dessa barn som har föräldrar som prioriterar sina fester hela tiden, det ska fixas barnvakt hit och barnvakt dit för att föräldrarna ska festa. Något omoget beteende!!! Fråga barnen hur roligt de tycker det är!!! Inte konstigt alls att 12-13 åringar är ute och super – de tar efter föräldrarna!!!

 5. mamma till fyra pojkar

  Men det handlade ju inte om att det var fel att ta egentid. Det handlade just om mammor som längtar att supa sig fulla som om det aldrig haft barn…

  Egentid är bra!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..