Jag vill sitta lite privat, Hjälp!

Har haft en riktig mysdag med familjen. Bara varit hemma och inte gjort någonting mer än lek och busat. Barnen tycker det är jätte spännande att Victor har sin flickvän Frida här. De tisslar och tasslar och så fort Victor pussar Frida så blir barnen generade och fnittrar.

Engla-Freja har lekt hårfrisörska idag. Jag fick en helt ny frisyr med ett trettiotal flätor 🙂

EF50

På eftermiddagen fick jag ett tråkigt samtal från elgiganten, köket kommer att bli 17 dagar försenat. Inte vad jag hade räknat med, men så kan det bli såklart. Ställer in mig på att vi kan fira in 1 maj i ett nytt fräscht kök istället. Vi har bestämt att vi inte kommer sätta in köket själva längre utan kommer att leja bort arbetet till en snickare. Det är nog påfrestande att vara utan kök och ha nio barn ändå haha.

Jag har börjat fundera lite på min trädgård. Jag känner att det lite tråkig insyn från grannen över oss, så ligger huset väldigt nära och lite högre än vårt så man ser rakt in. Nu är det ett litet lågt staket mellan oss och nedanför det en rabatt.  Tänker att man kanske kan ta bort rabatten och sätta en syrenbuske?

huset

Annars så är jag väldigt kär i frilandshibiskus – buskar. Sååå fina! Men till saken hör att jag inte alls vet så mycket om det här. Jag älskar blommor, och gillar att göra buketter, gillar att odla plantera och fixa. Är det någon av er som kan tipsa mig om en bra lösning?

Så småningom så kommer det att komma ett lite trädäck på baksidan och det skulle vara skönt om kunde få sitta lite ”privat”, ja ni fattar.

Kram ♥

 1. Vet ni vilket läge det är? För om det är söderläge med mycket sol så funkar lärkträd, snabbväxande och har ett vackert ljusgrön färg sommartid och mörkare under sommaren. Fläder är också snabbväxande.
  PS. Ni är en väldigt härlig familj, följer din blogg varje dag och ser er varje torsdag! ❤

  1. Kan säga att jag rekommenderar INTE lärkträd, de barrar nåt så fruktansvärt på hösten, både min o grannens bil såg ut som igelkottar när de blev täckta med barr 😉

   1. Precis, den tanken har ju också slagit mig 🙂

    Ska prata med våra grannar och höra om de också skulle kunna tänka sig att gå ihop och hitta en fin lösning!

 2. Syren kan bli jätte fint men det tråkiga är att den blommar så tidigt och sen är det bara en grön buske. Ett alternativ är att sätta en thuja häck med massa fina blommande buskar framför. Dels så får du ett skydd som du kan välja själv hur högt det skall bli av thujan och sen får du fina buskar framför som du kan plocka in blommor för att ha i vaser. Fina buskar att ha framför är syrenhortensia, fjärilsbuske, dvärg syren, frilandshibiskus. Sen kan det vara fint att ha med bambu. Låter så härligt när det blåser lite och det rasslar om den. Finns så mycket fint och kul man kan göra. Bara fantasin som stoppar en. Kram Helene

  1. Jag hade inte satt tuja för finns det päronträd i närheten blir det garanterat rost på de träden. Tuja är förödande.

 3. Jag älskar höga staket så skulle nog satt det, kanske målat i en rolig färg och gjort som en klättervägg av det:) lycka till är så roligt att följa er:) önskar du uppdaterar oftare så man har något att göra om dagarna haha. Jag driver också en blogg som heter frokenadina 🙂

 4. Syrenhäck är jättefint, men det tar tid innan den blir hög. Växer långsamt, men när den väl är uppväxt är den tät och fin. Tujahäck är tät och bra, växer ganska fort och är grön året om. Du kan plantera lite växter framför som blommar som blommar tex.
  Ett högre staket kan va fint med växter som slingrar sig upp på det. Du kan odla snittblommor i olika rabatter gjorda av pallkragar tex. Kan vara fint!
  Kram till underbara du och din familj!

 5. En liten varning!! Syr’en är hur fint som helst, men förökar sig och sätter nya skott hela tiden.. Har haft jättemycket jobb med våra, då dom både växer på höjden och bredden(och hos oss inte får sticka över till grannen, på varken höjd eller bredd) har även fått gräva upp en massa skott i gräsmattan och de har jobbiga rötter.. Men som sagt är hur fina som helst och doftar gudomligt..

 6. Mitt bästa tips är att vänta minst en säsong, då får du se vilka skatter som gömmer sig i din rabatt och får tid att fundera över hur du vill göra.

 7. Ett tips är att kolla vilka regler som gäller på hur högt staket ni får sätta, vet inte om det gäller buskar. Men vi fick nobben när jag ville ha upp ett staket som var 1,60 högt…

  1. Kolla även om bygglov behövs för trädäcket…tror det hänger på om ni ska ha tak över t ex….även om ni tänkt måla om huset i annan färg eller byta takmaterial!

 8. Det finns olika sorter av syren och alla växer inte långsamt, man kan även sätta dem omlott. Ett fint alternativ är även Aronia (aronia västeråker ). Blir ca 2 m hög, gröna och frodiga blad, vita små blommor, ätliga bär som man kan göra sylt och marmelad på, och det bästa av allt är att den får en jättefin orange/röd höstfärg.

 9. Jag tycker syren buskar, men de luktar ju ganska starkt vissa buskar så då måste ju man vara säker att ingen av barnen är allergisk mot starka dofter

  1. Jag tror nog att Madde och Micke själva kan avgöra om de ska ha nät på studsmattan eller inte. De känner nog själva till vilka risker som finns. Låt alla göra som de vill istället.

   1. Men snälla Ida therese skrev detta av omtanke så att barnen inte ska skada sig. Och du skriver en sån onödig kommentar. Klart de kan bestämma det själva men hon ville bara måna om barnen så att de inte gör sig illa. Tänk om fler kunde bry sig om anda. Har du inget vettigt att skriva så skriv inte.

 10. Vi hade samma läge med insyn från grannar. Vi satte en thujahäck som från start är ganska hög och som växer på fort. Tät och fin och alltid grön oavsett årstid. Tycker det är kul att följa er och er renovering och ser fram emot köket:-)

  1. Är lite inne på thuja faktiskt, vi har en på framsidan av huset och tänker att det kanske blir snyggast att köra det på baksidan också.

   Roligt att du följer oss Kram 🙂

 11. Det här med trädgård är inte lätt, ska ni ha ett trädäck kan ni ha ett lite högre staket på en del där man solar. Sen med häckar, bör man ta diskution med grannar, en tuja blir stor kräver mycket skötsel, det blir mörkt, dessutom älskar fästingar att bo i tuja. Låt det ta tid och vänta in detta året,binnan du bestämmer dig. Lycka till.

 12. Förstår dig -Mitt tips är att höra efter på en Trädgårdsodlare berätta läget & be om råd ang snabbväxande växt 🙂

 13. Jag skulle sätta avenbok väldigt fint, annars skulle jag som du ha en syrenhäck ! Jag jobbar med trädgårdsanläggningar och rekomenderar inte töja , töja är väldigt svåra att hålla fint förstår (själv) inte varför alla sätter tröjor idag . Men alla har olika smaker vilket man måste få ha

 14. Mitt tips är att ni diskuterar tillsammans med grannarna hur ni löser problemet och att ni då delar på kostnaden för det ni bestämmer er för. Se också till att både ni å grannarna får skriftligt på vad ni bestämmer och att alla skriver under sitt samtycke. Kan ju faktiskt vara så att ni har ny grannar fortare än ni tror å dom kanske inta alls vill samma..

 15. Hej
  vi köpte ett epok kök i somras. Mycket strul redan vid beställningen, sen blev köket försenat eftersom de hade glömt att boka transporten till Sverige. När köket väl kom så var det fel mått på bänkskivorna samt fel typ av bänkskiva och diskho. De fick beställa ny bänkskivor till oss samt ordna hantverkare som satte in dem. Ett köksbyte som skulle ta 3 veckor tog nästan 3 månader på grund av att de skickade fel saker. 8 månader senare så har de fortfarande inte skickat kantbanden till de rätta bänkskivorna.
  Men trots allt strul så är vi supernöjda med själva köket, har massiva ek-luckor. Tänkt på att ni får förseningsersättning på minst 1000kr per vecka som ni får vänta.
  //Maria

  1. Men åh så trist! Läste precis om den här förseningsersättningen, tänkte jag skulle ringa upp dom och höra efter lite mera.

 16. Hej madde!

  Tack för kanon blogg!
  Älskar att läsa din blogg. Så kul och en toppen blogg! En sak jag undrar, varför kan man inte följa din blogg på bloglovin? Det är jätte synd!
  / Ida

 17. Hej. Följer er i familjen annorlunda och fullkomligt tokgillar er familj☺ Grattis till huset. Ert hus är en exakt kopia av vårt som vi har totalrenoverat (förutom ett badrum kvar)

 18. Sätt något härdig som växer snabbt. Syrén är fint men tyvärr inte snabbväxande. Prata med en duktig blomsterhandel. Ring Blomstertorget i Linköping eller trädgårdsföreningens växthus.

 19. Om man gillar syren så finns det Ungersk syren som växer mera upprätt och är mera snabbväxande. Det brukar också finnas plantor som är högre. De är lite dyrare men så går det också snabbare att få insynsskydd.

 20. Tujjor, de är relativt billiga, insynsskyddet blir perfekt och de växer fort, insynsskyddet håller då hela året runt. Syren är jättefina men de blommar bara ett par månader, resten av året är det pinnar. Lycka till och välj med omsogr

 21. Hej! Jag har följt din blogg nu ett antal år och jag måste säga att jag verkligen (det är lite konstigt eftersom man ”bara” läser om er) gillar er fina familj. Blir GLAD av att se er! Vi tittar också på FA. Vår fyraårige son älskar FA och han tycker det är så kul att se när barnen hittar på saker. Tänkte också säga att vi har byggt om vårt kök nyligen och beställde ett Epoqkök samt vitvarorna från Elgiganten. Det ska bli sååå kul att se hur ert kök och resten av huset blir. Det jag sett hittills är jättefint! Jag ÄLSKAR inredning så jag hoppas på MASSOR av inredningsbilder från er ;-)! Vi har snart renoverat färdigt 110 kvm som när vi köpte det var en blandning av 50 och 90-tal. Nu börjar vi får det som vi vill. Det är kul men tidskrävande! KRAM!!!

 22. Kanske kunde vara snyggt att sätta lite grövre pålar och sedan armeringsnät mellan, och plantera murgröna som bas, men även få in andra klätterväxter tex ngn hortensia eller clematis så blir det inte bara en grön vägg, utan lite fina blommor också 🙂 vill man kan man även sätta armeringsnäten i lite olika höjder så blir det ännu mer levande 🙂

 23. Om ni vill ha ett högre staket så brukar man räkna att 1.2 m ca (finns inga absoluta regler som övrigt när det gäller byggnader) från marken är ok utan bygglov. Om man vill ha högre plank närmare än 4.5 m från tomtgränsen så krävs bygglov eller godkännande från grannen.
  Det kan man komma ifrån om man gör ett staket upp till ca 1.2 m och sedan en gles spalje där man har något tättväxande som ger samma effekt som ett plank.

  När det gäller häck så finns inga restriktioner på hur hög den får vara (om den inte skymmer en korsning, men det är väl inte fallet här).
  Både när det gäller staket och häck så är det så att man helst ska ställa det så att man kan sköta det från sin egen tomt, speciellt om man inte kommer överens med grannen, men då ska också ev tomtmark på andra sidan häcken/staketet skötas. Du kan nämligen inte kräva att du får tillgång till grannens tomt för att sköta om din häck/staket/plank.

  När det gäller trädäck så behövs inget bygglov om det inte blir såpass högt att man får ett förvaringsutrymme under och jag tror att gränsen för hur mycket som man får sätta tak över utan bygglov numera är 15 kvm.

  När det kommer till plank och staket och sånt där är det bra att ha allting skriftligt och kolla med kommunen vad de säger så att det inte blir tjafs senare. Jag har en ganska färsk ”grannosämja” på landet just över ett plank (vi var inte inblandade utan bara åskådare) och fick då lära oss att vad gäller staket och plank finns inga absoluta mått utan lite upp till byggnadskontoret i varje kommun.

 24. Jag vill tipsa om aroniabusken i stället för syrén. Syrénen är svår att få tät medan aronian växer både snabbare och tätare. Den får en vacker röd färg i bladen på hösten och bären ger den godaste saft jag någonsin druckit. Beroende på vilken sort du väljer så kan häcken bli upp till 2-3 meter hög. Vi har planterat aronia vid vårt trästaket för att få mer insynsskydd, och på två år har den vuxit 30 cm. Bättre buske finns inte! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..