Paus, glögg och kakor!

Jag har tagit en välbehövlig paus. Av olika anledningar, mest för att jag inte mått bra. Nu mår jag bättre, känner mig starkare och saknar er.

Tack för att tips ang knölen. Man kan ju elda upp sig för lite men det här känns ändå jäkligt obehagligt, ”det händer aldrig mig” är snarare ”jaha nu är det min tur”. Tyvärr så är sjukdomar vanligare på något sätt, i alla fall uppfattar jag det så. Forskningen går framåt och man botar på ett annat sätt men samtidigt så hör man fler och fler som drabbas av olika skit! Det kommer att göras en ordentlig utredning, förhoppningsvis prioriterar dem.

Jag brukar vara ganska positiv, och jag är positiv men ibland så får även jag svackor. På något sätt reser man sig upp, kanske måste man falla några gånger först bara. Familjen, barnen är det viktigaste i livet det har varit skönt att bara fokusera på dem.

Har tänkt på en vän väldigt mycket de senaste dagarna också, hon har gått igenom det värsta tänkbara en mamma kan. Hemskt! Mycket känslor på en och samma gång, men skönt när man kan stötta varandra i tuffa stunder. Vänner ska man vara rädd om, det har jag lärt mig. En del finns här oavsett och alltid ♥

Feberfri sedan i lördags, det är ju härligt! Jag och min envishet bestämde att Ikea skulle bli den dagens mission. Vad tänkte jag med? Nåja det blev så, kan inte stänga in mig för all evighet och saker kan inte förbli ogjorda. Nu är Adams säng kirrad och andra saker som behövdes (och inte behövdes hehe). Ja jag ångrade mig några gånger när vi väl var där och även om jag stupade innanför dörren efteråt så var det klart värt det nu när allt är klart.Något som förundrade mig var folks beteende, och all denna hets och stress.

Jag skulle kunna sitta och iaktta allt runtomkring i flera timmar. Det är helt galet! Ikea kring jul är som Ullared vid löning hahaha. Ni vet när folk inte har mera vett i huvudet och går fram till en familj som äter och frågar är ni klara snart? För vi skulle vilja ha ert bord. Alltså vafasen!!!??? Kom igen nu, låt folk äta i lugn och ro. Nej där går väl gränsen väl ändå?! Men folk har inga spärrar, det har tappat sunt förnuft och är inte uppfostrade. Det var bättre förr. Eller? Ett äldre par, ja de var säkert 75 -80 + de stod länge och väntade på att få någonstans att sitta, mitt framför ögonen så kom det unga friska människor och satte sig ner där det blev ledigt. Det var väl trötta efter all shopping. Då kokade det i mig kan jag säga, jag funderade på att ställa till med en scen… Förfärligt och ledsamt!

Vi passade på att handla lite julklappar också, och jag en till mig själv. Vi har letat länge efter ett glöggset, tyvärr verkar det inte som att hemmen ska vara utrustade med vanliga traditionella glöggset. Tråkigt tycker jag. Jag kommer ihåg när mamma och pappa hällde upp glögg i glögggryta och lät stå framme i vardagsrummet och lukta gott. Med ett enkelt värmeljus höll det sig varmt och spred sin juldoft i flera timmar. Barndomsminnen ♥ Jag vill ge mina barn samma minnen. Dofter associerar man till minnen.Har frågat överallt om just en sådan gryta men utan framgång. Så hade vi ärenden inne i Linköping city och då passade vi på att springa in på Cervera. Till våran stora glädje så hittade vi en kanna! 349 spänn, som hittat! Dessutom fick vi 20% på hela köpet! (Och nej detta är inte något smygreklam som jag får betalt för!

Men däremot vill jag uppmärksamma personalen på Cervera i Linköping, vilka tjejer så proffsiga och rara! ) Jag ville inte ha samma muggar som grytan utan bryta av med något ljusare. Vad passade inte bättre än Rörstrands Swedish grace winter ♥

Blev ju så himla fint! Jag ska köpa till lite till, skulle vilja ha fat också. Man får köpa lite då och då. Så himla glad över att ni tipsade om Swedish grace 🙂 Många tyckte jag skulle spana in det när jag för ett tag sen frågade om porslin.

Gillade de andra också. Vi behöver ju fortfarande ha något nytt porslin, ska bara bestämma mig. Jösses vilken porslinsdjungel haha.

Innan jag tog min lilla bloggpaus (på några dagar, men känns som flera veckor) så lovade jag att återkomma med recept på våra nougatkakor. Världens enklaste och fruktansvärt goda.

Ilmruds Nougatkakor

9 dl havregryn

300 g smör/margarin

3 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk sirap (eller en dutt som ”svärmor” säger hmf?)

250 g odense nougat (fast jag tar två nomnom)

Smält smöret och blanda under tiden havregryn, socker och bakpulver i en bunke. När smöret har svalnat en aning så blandar du ner även det och till sist så tillsätter man en ”dutt” sirap. Blanda ordentligt och smöra en långpanna. Fördela smeten jämt i långpannan och ställ den i ugnen på 175 grader tills den fått en fin gyllenbrun färg. När kakan fått en fin färg så är det dax att plocka fram nougaten, som förvarats i kylskåpet. Hyvla nougaten över den varma kakan så den smälter (hur mycket? efter smak!). Sen är det bara att ställa kakan kallt så nougaten stelnar. Skär sedan upp bitar efter tycke. Klart!

Hoppas det smakar ♥

Imorgon ska jag bjuda på ännu ett gudomligt julrecept/godisrecept som ni inte får missa. Nu ska vi äta, helgmiddag på en måndag. Det ni!

Kram / Madeleine

20
2

Jag hatar konstiga knölar! Julbak och spegeln i hallen är äntligen på plats.

Nej inget gnäll idag, skippar det! Ni vet hur det kan vara, influensa, preggo och ett helt fotbollslag att rodda. Inga problemo det fixar man ju, eller? Hahaha. Okej gnäll idag med! Fy fan vad hemskt det är att ha flunsan, jag är världens ynkligaste. Sover ingenting på nätter, ett par timmar endast 🙁 Och jag som verkligen behöver mina timmar, åh jag är så bitter! Försöker spärra upp ögonen med tändstickor, tog en dusch, kände mig fräschare och bättre i en kvart ungefär.

Jag var ju på jouren häromdagen, ringde inte för att jag ville ha en tid dit utan för att jag ville att de skulle skriva ut recept på astmamediciner. Men de ville att jag skulle åka dit så det var väl bara att göra det. En förhöjd sänka, pip i bröstet, ont i kroppen, feber, ont i huvudet osv osv ingen tvekan om att det var flunsan sa doktorn. Jag skulle hålla kolla på så att jag inte kände mig värre i bröstet, lunginflammation är nämligen en vanlig komplikation på influensa tydligen. Och jag som har haft några sådana och dessutom just nu gravid ska hålla extra koll. Tror och hoppas att det ska vara lugnt.

Däremot så tog jag mig mod att ta upp något annat när jag ändå träffade en doktorn. Det tog ner mig i stämningen kan man säga och jag som inte var på topp innan heller. Skitjobbigt rent ut sagt! Jag har inte skrivit om det, jag får oftast bara en massa skit när jag skriver hur jag mår och är gnällig. Kan tycka att man kan välja att inte hänga här om man tycker att innehållet inte lockar. Fortfarande, det här är min blogg mina ord och mina upplevelser och skildringar.

Jag är världens gladaste, alltid positiv även i de tuffaste situationerna. Visar inte mina tårar och inte heller min sårbarhet för någon. De närmaste endast. 

När jag var i NY i juni så upptäckte, eller ska jag säga kände jag ett obehag i halsen. Vi hade varit där i några dagar och skulle på resturang med hela SpringTime gänget. Dagarna var ju så intensiva så jag hade inte riktigt tagit mig tid att känna innan men just på denna resturangvistelse så känner jag att jag har en knöl på höger sida på halsen ganska långt ner, typ vid svaljet. Jag berättar detta för Mirka och Emelie, och de tyckte det var konstigt. På middagen så sitter jag bredvid en förtjusande och trevlig kvinna som också visar sig vara barnläkare i Jönköping. Jag nämner att jag precis känt den här knölen, och hon tror att det kan vara en körtel som svullnat. Det trodde jag med, kanske håll på att bli lite förkyld ock så. Jag förträngde knölen, men den har ju gjort sig påmind mellan varven. Nästan oundvikligt eftersom jag känner den mera ibland tyvärr. Nej jag har inte sökt för det, dumt kanske jag vet! Men jag söker inte i första taget, är superfånig verkligen. När jag uppsöker läkare då mår jag verkligen jättedåligt. Vill inte besvära och tycker att det kanske finns de som behöver vård före mig. Men men, nu passade jag på att fråga när jag ändå var där.

Nej det här är inte någon vanlig körtel som är uppsvullen, förstår att du tänker på det i och med din influensa men eftersom du haft den sedan juni också och eftersom den sitter som den gör så skulle jag tro att det är en systa på köldkörteln, alternativt om det är själva köldkörteln som spökar? Jaha var det enda jag fick fram. Man gör inte så mycket åt det om man inte får besvär. Men nu känner jag ändå att jag vill veta svart på vitt vad fasen det är. JAG HATAR KONSTIGA KNÖLAR!

I mitt huvud gick jag igenom en hel del innan de konstaterade att jag hade endometrios. Alla undersökningar och ingrepp på den jäkla knölen i magen. Fattar ni vilken ångest man går med innan man får veta vad fan det är!? Den ena läkaren säger så och den andra läkaren säger så. Nu målar jag inte fan på väggen men det vore naivt att skita i det också kanske!? Men knölar är jobbiga och processen innan man vet också.

Så nu ska jag väl ringa upp till vanliga vårdcentralen och be om en tid så man får undersöka det närmare. God Jul liksom, fasen jag orkar inte! Samtidigt tänker jag på om det är något med ämnesomsättningen? Kommer ni ihåg att ni tipsade om det när jag upplevde att jag gick upp i vikt och inte kunde gå ner, när jag var trött osv? De tog prover men det visade inget, då tipsade ni mig om att jag skulle be om mera utförliga prover eftersom några av er hade erfarenhet av att det kan vara lätt att missa?

Tänk om det varit så enkelt hela tiden, att min ämnesomsättning bråkat!? 

Ni som har erfarenhet av detta, känner igen er av ovanstående så får gärna dela med er ♥ Jag uppskattar det!

Det här är anledningen till att jag inte uppdaterat på ett tag, jag har inte haft ork och jag har haft tankarna någon annanstans. Jag blir inte knäpp i huvudet, även om jag är en crazy lady oftast men det är ingen fara så ni vet. Skönt att skaka av sig lite av hjärnkontoret här i bloggen bara.

Trots sjukstuga så har vi försökt att hålla modet uppe, inte minst för barnens skull som också varit och är fortfarande sjuka. Vi har en tradition att vi varje jul bakar nougat kakor, något som både stora och små tycker är mysigt. I år så lurade vi de små att tomten kommit och lämnat en korg på våran trappa eftersom han ville att vi skulle baka till honom. Tuvis och Emmy riktigt kröp ihop av spänning.

Ja för tomten vill minsann ha sina kakor färdiga på julafton när han kommer hit… 🙂 

Återkommer med uppdatering om hur det blev och recept imorgon. Superenkelt och supergott! Så det kan jag verkligen rekommendera alla som ett mysigt och sällskapligt julbak ♥

Vill också passa på att i samarbete med elsaleonie.com

också påminna er om rabatten som jag fixade till er 🙂 20 % på helt köp gäller även på rea och outlet! Mina gosiga MOU på bilden ovan kommer därifrån. Vet att jag har många Odd Molly fans som läser här, det kan ni också fynda! Glöm inte att uppge koden: MADELEINE gäller tom söndag! Ni kommer direkt till sidan HÄR! Eller klicka på bilden nedan.

Hallen var det också ja 🙂 Glömde ta kort i dagsljus (det är ju knappt något nu!) så fick dra upp iso alldeles för mycket och bjuder på rätt grumliga bilder men det gör inte så mycket för jag insåg att jag inte ens torkat av eller städat efter att glasmästarna varit här hehe. Men nu sitter det alltså en spegel på plats äntligen! Nu ska resten fixas också, spotlights och detaljer. Blir nog bra.

Imorgon ska jag greja med lite julklappar. Tycker det är sååå himla smidigt att beställa på nätet, speciell leksaker. Bekvämt och smidigt. De andra julklapparna ska jag shoppa i Linköping, det är något alldeles speciellt med att gå omkring och julshoppa också ju. Men det får vänta tills jag är bättre.

Galet, på söndag är det tredje advent! Redan! Jag har lovat mig själv att inte stressa de sista dagarna innan julafton så de är lika bäst att göra klart allt nu så fort som möjligt så man kan njuta av julmaten och julpyssel istället. Hoppas ni har haft en fin dag, hörs imorgon!

Kram / Madeleine

37
0

Jag längtar efter att få se deras glada miner på julafton!

Febrig men glad. Lilla Emmy, första leendet på några dagar. Usch vad skruttig hon har varit. Hon har fortfarande feber men hon känns piggare så jag hoppas det vänder nu. Kunde sitta upp vid middagen och skrattade lite, det bådar gott skulle jag tro. Hon skulle minsann ha färgglada kläder också, nya favorittröjan. Beställde likadan från Lindex till småtjejerna, Emmy älskar lila så det blev en hit.

Jag har legat på soffan nästan hela dagen. Somnade en liten stund, men vaknade ganska snabbt igen av den jädrans hostan. Tror jag kan ha hostat sönder ett revben på höger sida, gör ont som bara den och varje gång jag ska sätta mig upp så hugger det i sidan. Sitter just nu i telefonkö till 1177, ska be om att få mina recept uppdaterade på Bricanyl och Novopulmon novolizer det borde bita lite på den här skiten. Men annars är jag rätt säker på att jag fått någon form av influensa. Ont överallt, än värre när man är preggo också. Tjugo minuter har jag väntat än så länge, tio personer före i kön. Kan någon förklara för mig varför man istället då inte får knappa in sitt telefonnummer så de kan ringa upp istället? Ibland erbjuder dom den tjänsten ibland inte, varför?

Men jag ska inte klaga, det kunde varit värre. Jag har legat här och tittat på julgranen hela dagen. Fint och mysigt. Några klappar ligger färdiga under granen. Det ena är ett dockhus till tjejerna som jag vet att de kommer att älska. Det är lite monster high stil på det. Lite tuffare. Jag längtar efter att få se deras glada miner på julafton.

Så idag kom äntligen glasmästaren och fixade speglarna till hallen. Det blev såååå himla bra! Hann med några förebilder sen blev det mörkt så jag kunde inte ta några efterbilder. Jag höll mig undan så jag inte skulle smitta ner dom. Men imorgon ska jag visa er hur det blev 🙂

Nu ska det bara till en list runt spegeln också. Dessa förbannade lister överallt hehehe!

Micke griljerar julskinka, han får dra hela lasset just nu. Febriga barn, snoriga näsor, spyor och en gnällkärring. Imorgon skulle vi åkt på julbord men det är bara att lägga ner tyvärr 🙁 Så himla typiskt!

Apropå julskinka, hur gör ni när ni griljerar? Vi har bla honung på julskinkan 🙂 Dela gärna med er av era smarriga recept.

Fick precis en tid på jouren så håll tummarna för mig att de kan skriva ut lite dundermediciner!

Kram ♥/ Madeleine

44
0