Graviditetsvecka och BF!?

Tidigt imorse så var jag inte så uppkäftig, trött efter en natt men bara några timmars sömn, hungrig för att jag fastat och lätt illamående. Det är inte mycket som är bra nu hörrni hahaha. Gnällig och preggo.

Men det gick bra att lämna blodprover, snabbt och smidigt. Nu håller vi tummarna för att det inte är frågan om någon hepatos! För er som inte vet vad det är så är det graviditetsklåda. Hepatos (intrahepatic cholestasis) innebär att levern, som är välidgt belastad under graviditeten, börjar läcka lite ämnen på ett sätt den inte ska. Det kommer vanligvis de sista veckorna av graviditeten men kan även komma tidigare. Som jag har förstått det så reagerar kroppen allergiskt mot dessa ämnen och det börjar klia och man får oftast röda prickar över kroppen. Hemskt! När jag väntade Victor så var det faktiskt värst, jag kliade sönder mig och fick äta lugnande för att ”överleva”. Anledningen till att man gärna vill veta om värdena är väldigt dåliga är att bebisen kan må dåligt pga detta, så dåligt att det kan orsaka komplikationer vid förlossning och i absoluta värsta fall dödföddhet. Så, självklart ska man kolla upp varför det kliar på kroppen när man är gravid.

Vem har sagt att det är alltid är enkelt att vänta barn?

Såhär ser kalaskulan ut just nu! Ledsen för kassa mobilbilder men det är allt jag kan bjussa på just nu. Många har frågat om vilken vecka jag är i specifikt, och ni undrar säkert varför jag inte svarat på det rakt ut? Med Emmy gick jag över två veckor, högst ovanligt efter åtta barn där ALLA kommit minst två veckor för tidigt ja förut Victor som kom två dagar efter bf. Denna gång vill jag verkligen INTE gå två veckor över tiden så jag har fått för mig att jag ska hålla bf för mig själv, om bebis skulle få för sig att få för stor press på sig liksom. Hahaha jag vet jag är helknasig! Men faktum är att det i praktiken kändes som jag gick en extra månad gravid med Emmy eftersom jag de andra gångerna fått barn i vecka 37 och 38 bortsett från tvillingarna som kom i vecka 34.

Jag vet också att man inte riktigt kan styra över det här, bebis kommer när bebis vill komma. Vad man än gör för att försöka få igång en förlossning så går det inte. Och har en förlossning hoppat igång för att man gjort något eller man tror man gjort något för att få igång det så är det bara en tillfällighet att förlossningen hoppade igång direkt efteråt. Ledsen att behöva berätta det men färdknäppen, äta stark mat, ananas, gå i trappor och allt annat är bara skrönor. När barnet är redo så säger det oftast till, annars kan kroppen behöva en push genom annan hjälp på förlossning professionellt.

Jag har ju fått barn dagarna efter varandra, eller ja datum efter varandra. Charlie och Colin har varsin födelsedag efter varandra. Adam och Emmy fyller dagarna efter varandra. Och i mars fyller Wille så kanske kan vi tippa på att bebis kanske kommer dagen innan hans födelsedag eller dagen efter då? 🙂 Det spelar ingen roll. Jag längtar verkligen, eller nja jag vet ju att jag kommer ångra mig när det väl hoppar igång det har jag gjort alla gånger hehe. Men det har tydligen inte stoppat mig.

Ikväll har det varit en mindre cirkus här. Barnen hade svårt att komma till ro. Den ena hade ont i magen, helt plötsligen fick den andra ont i magen och så blev det någon galen jojjoeffekt på alla!? Övertrötta, busiga och gnälliga. Det blir tufft att gå upp imorgon. Men upp ska dom och vet ni jag ska spraya ner dom med förebyggande lusmedel – det bäst som hänt sedan våtservetterna! (Livrädd för att få löss!!! Det kostar nämligen skjortan för en storfamilj.)

Jag ska fortsätta att jobba i lokalen, sakta men säkert går det framåt! Jag är så himla spänd på att få visa er hur det kommer se ut. Jag kommer vilja flytta in där sen 🙂

Hoppas ni haft en toppenmåndag!

Kram / Madeleine

  1. Åh vad fin du är 🙂 Jag som numera njuter av barnbarn kan känna den där kittlande känslan och spänningen jag kände som gravid, njut trots att det känns tungt Kram <3

  2. Hej Madde!

    Jag lider med dig när det gäller klådan, bra att du tagit proverna och hoppas dom är bra. Jag hade klåda konstant från gravidvecka 7 fram tills min dotter föddes i vecka 39. Det var en fruktansvärd graviditet (andra barnet, första graviditeten var ljuvlig) jag pluggade heltid sista terminen och hade 9 veckors heltidspraktik under hösten. Sov väl ca 4 timmar per natt och var helt slut. Men jag fick min examen och är så nöjd över att ha klarat av det. Det är hemskt när det kliar konstant, dock som mest på nätterna, helst under fötterna och i handflatorna. Vidrigt.
    Hoppas det blir bättre för dig. Kram!!

  3. Förstår precis hur du tänker med BF! Gick över typ 15-16 dagar med min bebis i våras. Jag mådde bra och det var inga problem (mer än långtråkigt) MEN det var så jobbigt med alla som började fråga och undra redan dagen efter BF om det inte var dags snart. En del hörde av sig varje dag för att ”kolla om jag var hemma”. Det var psykiskt påfrestande när jag bara försökte få dagarna att gå och inte bara vänta. Så nästa gång har jag också tänkt hålla BF lite hemlig för alla

  4. Så fin mage! Hoppas du kan njuta lite i alla fall av graviditeten som är kvar trots krämpor, för det är himla mysigt ändå att vara gravid och att känna sparkarna. Själv är jag lite mer än halveras igenom min femte graviditet, och känner väldigt mycket av foglossning och för första gången av ischias…usch säger jag bara! Var visserligen inte så längesedan jag var gravid sist (fick barn maj 2016) så det är väl inte så konstigt att det känns en del så här tätt inpå. Förstår dig att du vill hålla bf datum hemligt.
    Kommer du då inte att vara med i GVFV som du skrev tidigare om att du kanske skulle medverka i?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..