Det är skolplikt, men ska barnen gå till skolan? Vad tycker ni?

Hade en orolig liten EmmyLou inatt, kräksjukan bestämde sig nämligen för att hälsa på. Från klockan ett till åtta imorse så har vi försökt rädda det som räddas kan om man säger så. Små tvååringar kan ju inte riktigt kontrollera när illamåendet väljer att komma i kaskader. Just nu är jag så trött så ögonen går i kors, jag själv börjar må lite konstigt men jag vet om det bara är pga trötthet. Ingen av de andra barnen har känt av något men enligt reglerna så måste ju alla vara hemma i familjen så ja vi tar det säkra före det osäkra och kör en vabdag för samtliga. Jag vet dessutom själv hur irriterande det är när andra lämnar barn på på skola och dagis när syskon är magsjuka. Och vi som är så många, när vi får det så blir det k a o s!

Sen vet jag att många har delade meningar om detta. Det är skolplikt och då måste barnen gå till skolan om de inte är sjuka… Jag vet inte, jag tycker att det är viktigare att stoppa en eventuell smittspridning. Hur resonerar ni kring detta? Tycker ni att de som tydligt är sjuka bara ska vara hemma eller tycker ni alla ska vara hemma?

Nu har den lilla hönan sovit en stund och fått i sig både dricka och yoghurt och fått behålla det och redan så är hon mycket piggare. Hoppas det är någon enklare kräksjuka som försvinner lika snabbt som den kom.

Varför står alltid barn precis framför teven när de tittar på något? Jag kan själv komma ihåg hur mina föräldrar tjatade stå inte framför teven, man förstör ögonen! Nu låter jag likadant, förmanar barnen och berättar hur farligt det är. Sätt er i soffan, ögonen kan bli fyrkantiga! Man borde säga rektangulära hehe. Nu ser jag också att hela teven är kladdig av små barnhänder, äsch tar det en annan dag!

Charlies förkylning är mycket bättre, han studsade upp imorse redo att gå till skolan. Inte helt populärt när vi berättade att Emmy kräktes. Okej sa han tjurigt och gick upp på sitt rum. Säg till henne att inte smitta mig dårå! Om det vore så enkelt…

Nu ska jag skala potatis, magen kurrar. Micke är också helt utslagen, men jag ska tvinga honom att slänga i sig några vitpepparkorn. Hur många är det man ska ta nu igen? Om det ens hjälper?

Hörs sen!

Kram / Madeleine

 1. Självklart skall barn som går i skolan och inte är sjuka vara i skolan oavsett vad dennes syskon har. Och ja, det råder skolplikt.

  1. Det beror väl lite på. Barnen blir ju sjuka ändå förr eller senare. En smitta som är igång kan man ju inte stoppa heller, men man kan ju definitivt begränsa!:)
   kram
   Emma

  2. Då är du en som väljer att föra smittan vidare! Självklart ska Alla vara hemma! Finns faktiskt dom som har barn som hamnar på sjukhus av just detta!!

 2. Ja fy för denna magsjuka.!
  Vi har haft i 2 omgångar här hemma… inte så kul! Så jag har hållt våra grabbar hemma denna vecka från dagis pga att det är
  Många där som blivit sjuka.. verkar inte vilja ge mig sig ännu då de idag va 4 från ena sidan och typ lika många från den andra avdelningen.. samt personal..

  Jag håller alltid alla hemma vid magsjuka! Tycker det är så viktigt att inte sprida det vidare!
  Det har gått i ca 3 veckor på vårat dagis nu.. dom får väl typ stängs snart.. folk är så dåliga på att stanna hemma dessa 48 timmar som faktist krävs! Eller så vet dom inte från när dom ska räkna ifrån!

  Hoppas att ni får klara er utan att alla ska bli dåliga!
  Trevlig helg!

  1. Men om ni varit hemma hela veckan så bör ju dina hunnit blivit frisk så i vilken form är du hemma. VAB fast de är friska eller har du en bra arbetsgivare som godkänner annan frånvaro med att kort varsel?

 3. Stackars Emmy och er som haft en så jobbig natt! Hoppas ni andra klarar er!
  Den där palmen ni har är så himla fin. Har ni kanske köpt den på Ikea? Vill gärna ha en likadan och tror det är den jag sett på deras sida.

 4. Tycker ni gör helt rätt! Tänk om alla tänkte så! Tydligen smittar årets magsjuka mkt länge än andra år upp till en v. Bra gjort

 5. Om ni ska ta vitpepparkorn så är det 10-15 st. Jag körde det när jag jobba på förskola. Sen hörde jag att det inte fungerade. Men jag blev aldrig dålig. Hoppas ni slipper bli sjuka!

 6. Enligt information från smittskyddsläkaren i bår kommun finns ingen anledning att låta friska skolbarn stanna hemma om syskon är magsjuka! Magsjuka smittar oftast inte innan det bryter ut och syskonen löper mindre risk att föra smittan vidare om de vistas åtskilda från varandra.

 7. Lite delade meningar på mig om detta men sonen som går på dagis håller jag ju självklart hemma och om nu dottern skulle vara tvungen att gå på dagis så måste jag ju isåfall låta henne gå på fritids innan så pappan kan lämna för kan inte dra med honom ju.
  Sen undrar jag ju hur ni som självklart säger att alla ska vara hemma gör med båda föräldrarna? Åker mamman eller pappan och jobbar ändå eller varför måste då skolbarnen vara hemma?

 8. Vi har oxå fått kräksjukan här och tig nästan 4 dygn emellan tills nästa blev sjuk så det är llllåååånnnngggg tills det har gått egenom alla när man är många!
  Ät vitpeppar korn det har jag alltid gjort och jag har klarat mig, jobbar på en förskola

 9. Brukar ta 10 st vitpepparkorn skulle aldrig våga chansa att inte dem o än så länge klarat oss. Håller tummarna att nu andra klarar er. Krya på

 10. Helt RÄTT Madde.
  Jag själv jobbar på en skola f-5, och där är det många syskon som går. De är guld värt att ha syskon hemma när den ena är magsjuk.
  Smittrisken blir mindre 😀
  Du är en grym mamma 🙂

  1. På förskola har man ingen närvaroplikt och då smittrisken är mycket större bland småbarn tycker Jag också det är självklart att syskon är hemma!

 11. Usch! Håller också alla hemma om nån har de. Inget man vill ska smittas vidare, mannens chef vill inte han kommer till jobbet om nån annan oss har de hemma heller. Bättre alla är hemma så förhoppningsvis går de över fortare om alla sköter sig 🙂

 12. Fy för magsjuka men nej jag tycker inte de barn som har skolplikt ska stanna hemma när syskon är sjuka, magsjukan kan ju bli ganska utdragen i er familj ni som är så många, någon insjuknar om ett par dagar någon annan om 6-7-8 dagar – menar ni då att skolbarnen ska vara hemma i flera veckor?

 13. Självklart att hålla dagisbarn hemma men har svårt att låta tonåringarna i högstadiet och gymnasiet stanna hemma om dom eventuellt skulle bli sjuka , med flera småsyskon skulle det bli mycket frånvaro när dom inte ens är sjuka! Eller tycker alla att man ska hålla hela familjen hemma?

 14. Som lärare blir jag glad när föräldrar tänker till och håller syskon hemma. Skicka gärna ett mail och kolla vad dom missar under dagen och se till att dom tar igen det bara.

 15. Att hålla barnen hemma är helt rätt. På barnens förra förskola hade en familj 4 barn och de lämnade alltid övriga barn på förskolan trots att det var kräksjuka hemma… Behöver jag ens förklara att snart nog var de flesta på hela förskolan sjuka… Samma visa varje gång tyvärr. Nu har vi bytt förskola och där har de lite hårdare regler, är ett barn kräksjuk så är alla hemma i 48 timmar efter sista symptom (så håller vi bara tummarna att ingen tummar på reglerna om 48 timmar…)

 16. Jag går på vad vårdguiden, 1177, rekommenderar. Det är offentliga riktlinjer från alla Sveriges landsting, baserat på forskning.

  ”Du behöver inte stanna hemma från jobbet om någon i din familj är sjuk och du känner dig frisk. Men det är viktigt att tvätta händerna noga innan du går hemifrån och att gå hem direkt om du får symtom.”

  Ovanstående är specifikt för ”vinterkräksjuka”, caliciviruset.

 17. Det där med vitpepparkorn kan ju slänga sig i väggen Arbetat många år inom äldreomsorgen och första åren när magsjukan härjade så åkte jag aldrig på det själv trots att jag varit extremt nära det. Tog aldrig några vitpepparkorn då för jag trodde inte riktigt på det. Sen ett år fick jag för mig att prova att ta vitpepparkorn när magsjukan var och då blev jag givetvis sjuk kan säkert vara slump. Men jag är tveksam till det. Handhygien och ythygien är A och O.

 18. Åå magsjuka är inget man vill ha!
  Vilka tydliga regler ni har på er förskola/skola, önskade så att våra regler i Eskilstuna också skulle vara tydliga uppifrån… Jobbar själv i förskolan och där är reglerna spretiga beroende på hur stark ens chef är. Tråkigt men sant, för tyvärr i dessa ”karriärstider” så är MIN reflektion att det är många som inte handlar efter sunt förnuft och respekt till deras eget o andras barn. Du är en riktigt förebild i mångt o mycket Madde !

 19. Kanske syftar du på en tråd på fb där det var diskussion ang det för en par veckor sedan?
  Jag är iaf den som säger att förskolebarn ska stanna hemma, skolbarn med skolplikt gå. Sen beror det nog lite på skola vad jag förstått det som. Vissa skolor tycker det är bra att dom är hemma för att minimera spridning medan jag vet andra som blivit anmälda till sociala för att dom hållt barnen hemma just pga att dom har skolplikt. Så tror man får höra sig för på respektive skola helt enkelt hur dom resonerar.
  Tyvärr kan det ju bli många dagar hemma för ett friskt barn, vilket gör att det missar mycket.

 20. Eftersom magsjuka inte smittar innan utbrott går självklart friska barn i skolan. Dessutom förstår större barn det här med hygien och att tvätta sig och de hinner oftast till toan om de mår dåligt. På dagisbarn som suger på samma saker, på grejer som ligger på golvet et c är smittrisken MYCKET större. De kräks på plats dessutom. Och har ingen skolplikt så de är befogat att ha dessa hemma. Helt enkelt! Den största smittrisken är föräldrar som struntar i eller inte fattar 48-timmarsregeln! 48 timmar efter senaste diarré eller kräkning, barnet ska vara igång och äta igen!!!!

 21. Skolbarn går till skolan även om syskon är magsjuka. Punkt!! Jag jobbar inom äldrevården och får inte vabba om min man är ledig….man smittar mest innan det utbryter och det går inte att hålla tonåringarna hemma när småbarnen kräker. Annat inom förskolan där barnen är mer nära varandra. Hade som 4-barns mamma knappt kunnat jobba pga alla influensor å magsjukor. OBS!!inte min egna regler utan kommunen.

  1. Varför ska du vabba om din man är ledig…??
   Varför inte hålla alla barnen hemma så sprids ju förhoppningsvis inte smittan…

   1. Vilken ersättning tycker du hon ska ta istället? Min arbetsgivare hade aldrig gått med på att jag får semester med så kort varsel, och inte tjänstledig utan lön heller så jag är bara nyfiken på hur era arbetsgivare resonerar om hela familjen ska vara hemma! ?

 22. Hej Jag tycker du gjorde helt rätt som höll barnen hemma.
  Tack för en trevlig blogg Den enda jag följer
  Lycka till med bebisen när den vill komma ut

 23. Skolbarnen går till skolan även om småsyskonen är magsjuka. I vår kommun kan jag Inte vabba en helg/kväll om min man är ledig även om barne kräker. Får åka och jobba när han kommer hem på kvällen. Jobbar som undersköterska i äldreomsorgen och detta är inte mina regler utan kommunens. Är väl ändå en annan sak med dagisbarn än skolbarn tycker jag.Med 4 ungar i olika åldrar kan man ju inte vabba hela tiden….

   1. Jag fick också läsa hennes text två gånger innan jag förstod vad hon menade. Risken är stor att hon tar med sig smittan till sin arbetsplats inom äldrevården om hennes dotter är kräksjuk. Många åldringar kan ju fara väldigt illa av kräksjukan. Hon vill vara hemma med sin kräksjuka dotter för att inte utsätta gamilngarna för smittan, men hon får INTE vabba om hennes man är ledig – och jag tror att hon med det vill hon dra parallellen till Madeleines skolbarn som var hemma trots skolplikten pga sjuk familjemedlem.
    Personligen känns det hemskt att inte åldringarna skyddas mer än så =( (samtidigt Tack Maria för att du och dina kolleger runt om i Sverige tar så fint hand om åldringarna, vilket jobb ni gör!)

    1. menar precis så. Kan inte ta ledigt med så kort varsel, får knappt ledigt alls på vissa storhelger än mindre varje gång nån av barnen är sjuka. Har numera bara en under 12 år så får ju inte vabba alls för de stora längre. Tack för fina ord!

   2. Vet du hur dåliga äldre människor kan bli av just magsjukan?
    Jag stannar alltid hemma om något av mina barn kräkts eftersom jag inte vill riskera att varken smitta ner mina kollegor eller en hel avdelning med gamla människor,som faktiskt kan dö av det! Detta är min chef väldigt tacksam över så det har aldrig varit några problem!
    Även fast jag själv inte alltid blir sjuk så kan jag bära på smittan. Ibland spelar det ingen roll hur mycket man skyddar sig – man blir sjuk ändå!

 24. För att inte smitta mina vårdtagare. De är gamla och har dåligt immunförsvar. Samma sak som att skicka barn till skolan när syskonen är sjuka,Vilket är rätt och vilket är fel? Om jag jobbar när barnen är magsjuka, är kanske risken att jag tar med smittan till dem?

 25. Skolflickan får stanna hemma om det är magsjuka åtminstone 48 timmar som är inkubationstiden. Detta för att slippa att det blir epedimier av magsjuka som bara går runt runt.

 26. Mina barn går i olika skolor och i november gick kräksjuka på ena sonens skola och på mitt jobb,jag och sonen blev kräksjuk + förkyld och feber och allt.Lillebror 8 år gick som vanligt till sin skola och än så länga varit frisk inte ens förkyld blev han fast vi andra hemma hostade i flera veckor.Tycker inte att han ska missa allt i skolan bara för oss andra när han inte alls var sjuk.Sen där före jul gick kräksjukan och löss på hans skola men än är han frisk vill inte att han ska vara hemma från november till februari bara för att han kanske blir sjuk.Jag påminner honom att tvätta händer noga och sätta mössan i jackarmen.

 27. Litet tillägg: Ju mer jag tänker på detta ju mer förvirrad blir jag! Vad säger era högstadie-och gymnasieskolor om barnen är hemma utan att vara sjuka? (Det kan ju lätt bli en vecka om ena syskonet bli sjukt, sen nästa och sen jag tex) Vad tar er partner för ersättning från jobbet? (Om dom tar någon) semester? På mitt jobb får vi inte bara ta semester sådär!! (Kommunen) Hur gör ni om barnen är över 12 år, tar båda föräldrarna semester då eller tjänstledigt? Jag bara undrar hur det fungerar!!? 🙂 dom jag skrev tidigare har mina tonåringar fått gå till skolan men självklart att hålla dagisbarn hemma! Vi har inte haft möjlighet att vara hemma båda föräldrarna samtidigt!!

 28. Menar ni att man ska hålla barn som är friska hemma i veckor från skolan då? Det är ju så pass lång tid det tar innan det är riskfritt i en större familj. Den här magsjukan som går nu verkar smitta i upp till en vecka så det tar en bra stund att gå igenom en familj. Är det ens tillåtet att ha friska barn hemma länge?
  Och ja, jag tycker också att alla som har en risk från magsjuka ska hålla sig undan mig :-). Frågan är vad som är rimligt.

  1. Det finns fler magsjukor, en del man bara får en gång i livet och mindre barn kan kräkas utan att det är magsjuka. Dom kräks en gång eller 2 sen är det bra. Just vinterkräksjuka är extremt smittsam från att det bryter ut och till och med till 3 dygn efter sista kräket. A och O i detta är att man låter den som drabbats vara hemma i 3 dygn, låt bara (om det går) en person ta hand om den sjuka, isolera i hemmet om det går, använd inte samma saker. TVÄTTA HÄNDERNA, hela tiden. Alla kan inte bli sjuka i vinterkräksjuka. Det smittar inte innan det bryter ut. Låt skolbarn som inte varit i direkt kontakt med spyor eller i dess exakta närhet, gå till skolan. Lär alla barn att tvätta händerna OFTA. Så fort man känner att man börjar må illa, man kan ju ofta innan man spyr känna sig dålig och vet man med sig att ens familjemedlem varit/är sjuk, gå hem omedelbart.

   Det finns ju dom som dör av dessa problem, man måste tänka lite på andra än bara sig själv. Pengar är inte allt i livet. Gå inte för tidigt tillbaks till arbetet. Det kommer fler dagar med hela månadslöner. (till er som tänker på pengarna).

    1. Anna, som jag skrev ovan så har jag inte sagt att man som vuxen eller skolbarn ska stanna hemma om något syskon blir sjukt. Varför läsa det man vill läsa, läs inte överhuvudtaget då. Jag skrev att man ska tvätta händerna noga och ofta och om man börjar känna sig dålig, eller kräks rakt ut kan jag tillägga, då går man väl hem direkt. Vilket företag/chef vill att man är kvar? Prata inte strunt nu. Inget företag vill smitta ner hela sin grupp. Jag tror snarare att du är en sån som skickar iväg barn med feber och stoppar i dom alvedon så det inte ska synas för att du ska kunna gå till arbetet och slippa förlora någon 1000 lapp. Låt bli att dricka alkohol, köpa cigaretter, gå på krogen, skaffa lösnaglar, klippa håret, köpa den saken, eller vad som den månaden. Det här tror jag och har jag fel så är jag första att be om ursäkt för det men inga pengar i världen och ingen chef i världen tycker man ska låta barn gå om dom är sjuka och kort varsel lilla du, sjukvården trots vår läkarbrist löser även det. Det handlar om empati, sympati och medmänsklighet. Om fler lärde sig det så vore världen en trevligare plats att leva i. Om det nu finns en chef som tycker man ska arbeta så kan jag med ett ord ställa diagnosen en av dom 10% chefer som är psykopater. Jo, jag har rätt att ställa diagnos.

     1. Jaså det tror du att jag är en sån. Ja du får ju tro vad du vill. Du skriver dock att ”eller om du vet med dig att en familjemedlem är sjuk, gå hem”. Därav min fundering….hur går man hem? Därför lade jag också till min sista fråga eftersom jag förstod det skulle komma det med pengarna. Oavsett om jag skulle gå hem med obetald ledighet så godkänner inte min arbetsplats det. Å nej, spelar ingen roll att jag säger att familjemedlemmar har magsjuka! Och? Skulle svaret bli, du kan ju inte bara gå hem från jobbet för att någon annan är sjuk. Jo, med vabb såklart men inte om barnen ifråga är äldre än 12 år. Så eftersom du tar dig friheten att tro att jag är en sådan som skiter i regler kring sjukdomar så tar jag mig friheten att fråga vad du lever i för verklighet. Alla har INTE arbeten du bara kan lämna i någon annan form än vabb! Inget ”gå hem för någon annan i familjen har magsjuka” – ledighet existerar överallt. Sen kan man tycka på annat sätt men det finns en verklighet att förhålla sig till och den ser olika ut för oss alla!!

 29. Helt RÄTT!!
  Borde va striktare ”regler” kring detta… Jobbade på fsk innan mammaledighet nu och ibland blir man mörkrädd hur vissa resonerar kring ”det är ju bara lillasyster som kräks…”

  Vitpepparkorn släng dig i väggen, citron däremot ge barnen och er själva en klyfta lite då å då.

  Tack för en fantastisk blogg ❤️

 30. Tycker att ni är sjuka väldigt ofta. Det kanske blir så i stora familjer med så många barn, ofta någon som är dålig.
  Jag skulle klättra på väggarna om jag var tvungen att vara hemma så ofta.
  Jag är också lärare och tycker precis som någon annan lärare skrev, har de inga symptom så ska de till skolan fastän syskon sjuka.
  Bedömer man att det är bättre att de stannar hemma, ska man som förälder kontakta skolan och fråga vad eleven ska jobba ikapp med hemma eftersom det är just skolplikt och ingen extra ledig dag.

  1. Det är nog olika. Har sex barn och vabbar totalt två gånger om året ungefär. Både dagisbarn och skolbarn. Men vi kanske är ovanligt friska?

 31. Om EN blir magsjuk nattetid och bara kräks en gång. Då får skolbarnen gå i skolan (ej den som kräks, heller inte dagisbarn).

  Men om båda småbarnen får magsjuka och kräks under kväll/dagtid då alla är uppi så har jag alla hemma. Jag brukar kontakta skolbarnens fröknar och be dem lägga ut böcker på barnens hylla, (alt mejla/smsa uppgifter) så hämtar tex sambon. Så får dem plugga hemma i 2-3dgr ist. Det har varit helt ok!

  De större barnen kan ju hålla hygienen bättre än de små. Därav att dem ibland får gå trots sjukt småsyskon. Men dagisbarnen får alltid vara hemma när någon har magsjuka. Småbarnen för ju smittan vidare på nolltid

 32. Min dotter och jag blir jätte sjuka av magsjuka. Vi går efter en Akutregim när vi blir sjuka och magsjukan är värst. Det blir Ambulans färd ner till Akademiska. Hon går i skolan och skall inte va i kontakt med någon som har magsjuka eller syskon till dem som är magsjuk.
  Det blev så illa en gång att vi höll på och förlorade henne. Pga. Magsjuka!

  Håll barnen hemma. Önskar fler föräldrar tänkte steget längre när det gäller syskon som kommer till skolan och är smittobärare!

  1. Håller alltid storebror hemma om det är magsjuka, av hänsyn till de andra i skolan. Finns barn på hans fritids som blir riktigt dåliga av magsjuka och för föras skull vabbar jag hellre en dag för mycket än för lite. Själv jobbar jag på förskola och om vi har magsjuka i familjen jobbar jag inte, oavsett vad det står på 1177!

 33. Eftersom inkubationstiden (tiden mellan du fått smittan i kroppen tills dess att du själv blir sjuk och märker det) är ett till två dygn kan till synes friska vara smittade. Då tycker jag att syskon ska vara hemma från skolan. Har de svårt för sig i skolan och skolarbetet verkligen blir lidande får man kanske fundera en extra gång men annars vinner alla på att man försöker begränsa smittan. Gör alla det blir skillnaden stor. Sedan kan inte alltid alla vuxna vara hemma men att resonera som så att eftersom en vuxen måste jobba kan lika gärna barnen gå till skolan och smitta lite där också är ju bara tramsigt. Jag tycker var och en ska ta sitt ansvar och göra sitt yttersta för att begränsa smittan. Bättre och va hemma två dagar frisk ”i onödan” än fyra dagar sjuk ju!

  1. I praktiken, hur menar du att man ska vara hemma med friska barn? (Som ev är smittbärare men frisk)? VAB med friskt barn?- icke tillåtet. Semester med kort varsel= få arbetsplatser som godkänner. Så hur är man hemma?

   1. Va? Jag vabbar ju för det sjuka barnet och har ev smittade men ännu friska barn hemma eftersom jag ändå är hemma med den sjuke?!

    1. Ja fast sen då? ..den som nu ev bär på smitta gör ju det även efter de 48 timmarna har gått för den som först var sjuk! Det kan ju ta några dygn från smitta till utbrott. Om ni då skickar de som inte varit sjuka till skolan samtidigt som den som hade magsjuka (efter 48 timmar) så är de precis lika mycket smittbärare då som de var när ni höll dem hemma.

     1. Ja, visst är det så och man kan aldrig vara helt säker. Likaväl som någon i fam troligen måste handla under sjukdomstiden. Vad det handlar om är ju att göra vad man kan för att minska smittspridningen och minimera kontakten med andra så länge det är möjligt. Det måste inte vara svart el vitt/antingen eller. Utan jag tycker alla ska göra så gott man kan istället för att resonera som att eftersom en måste jobba kan lika gärna alla springa runt och smitta hej vilt i skola och på aktiviteter.

   2. Har man ett magsjukt barn så ska man vara hemma till smittrisken är över. Ca 3-5dgr beroende på hur snabbt de kvicknar till (kan äta riktigt, har fast avföring, blivit feberfri samt får ork tillbaka + minst 48-72h). Det är såklart under dessa dagar man även kan hålla syskonen hemma. Det är oxå under dessa dagar som det kommer att bryta ut hos syskonen om dem nu smittats.

    Med andra ord så VABar man inte friska barn. Man VABar för de sjuka barnet, men håller övriga hemma för säkerhets skull. Mycket klokt att göra så, för att mindska denna magsjukesmitta som annars kan utplåna en hel klass.

    För 2år sedan blev 3/4 av min jäntans klass hemma med magsjuka samtidigt. Det går snabbt att smitta ner alla! Kan man mindska risken, gör det!

    1. Det kan ta mycket längre tid än så innan man blir sjuk! Vi har nyligen gått igenom hela familjen, 5 dagar mellan alla! Slå ut det på 8 familjemedlemmar och 1 i taget hade magsjukan, så.kan du räkna ut hur lämge alla hade behövt vara hemma

     1. Ja, vi har haft upp till 6 dagar mellan barnens magsjukor :/ Men oftast har det brutit ut bra precis 2dgr efter att någon blivit sjuk Sen behöver inte alla bli sjuka första svängen såklart. Det kan bli utdraget. Vi brukar ha en av våra tre badrum som ”karantän” Sen är det tvål, vatten och klorin vid varje toabesök. Tvättar handdukar och sängkläder som galet. Plockar bort textilier (eftersom smitta kan finnas kvar i textilier väldigt många dagar). Jag blir en smula hysteriskt. Avskyr sjukan! Inge skoj då man har många barn

      Min mening i det hela var iaf att då man ändå stannar hemma flera dagar med det sjuka barnet så kan man hålla övriga barn hemma oxå, för att _mindska_ smittan Man kan aldrig få bort dessa magsmittor helt men absolut mindska dem rejält.

   1. Du menar alltså att om en vuxen måste jobba ska syskonen gå till skolan också? Du kan inte se att smittan begränsas en aning om syskonen är hemma? Eller menar du att det kvittar för om en vuxen går till jobbet kan lika gärna syskonen med smitta runt lite i skolan?

 34. Jag undrar fortfarande till alla er som tycker att friska barn också ska vara hemma vid magsjuka i familjen, ja rent av hela familjen (båda vuxna). Hur löser ni det i praktiken? Man får inte vabba med friska barn, det är bedrägeri. Man kan vara hemma utan att vabba säger ni antagligen då…och ja, det kan man ju. Men de allra flesta arbetsplatser tillåter ju inte semester med kort varsel för sådant. Har frågat tidigare och fick då något svar i form av ” är man så pengakåt” så ska man inte ha barn. Så då säger jag så här då, jag tar OBETALD ledighet för att va hemma med ev smittbärare men friska barn. De flesta arbetsgivare tillåter inte det. Jag skulle få sparken om det upprepade sig hos oss! Så, HUR menar ni i praktiken att ni löser det??

  1. Det är exakt det jag också vill veta men ingen vill svara vad dom tar för ledighet om syskon eller alla barn är över 12 år!? Jag hade gärna tagit semester men min arbetsgivare godkänner inte det med så kort varsel!

 35. Jag tycker att det är självklart att syskon går till skolan så länge de är friska och symptomfria, syskon som går i förskola håller man hemma! Viktigt att man håller 48h-regeln, vilket gäller att man är hemma 48 h efter senaste kräk/diarré tillfälle. Barnet ska vara piggt och ha matlust.

 36. Skolbarnen går till skolan. Och förskolebarn stannar hemma om syskon är sjukt. Spelar ingen roll om det är för magsjuka eller feber.

 37. Klart att friska syskon går till skolan, är inte möjligt att hela familjen ska vara hemma pga att ett barn har magsjuka. Däremot förskolebarn har jag alltid haft hemma då. Ni som förespråkar att alla är hemma, ska andra föräldern också vara hemma då? Med vilken ersättning?

  Bra handhygien alltid, o speciellt vid magsjukor. Fast vi har sju barn är det sällan fler har fått magsjuka samtidigt, men då är jag supernoga och desinficerar alla kontaktytor i badrummet, och övriga använder andra toan.
  1177 har inga rek att syskon stannar hemma. Däremot väldigt viktigt att följa 48 h regeln.
  Varför ger du yoghurt till en som kräkts? Ingenting med mjölk bör de få i sig. Vätskeersättning de sex första timmarna, sen kan man börja introducera annat försiktigt, men inte mjölk. Ersättningen är inte god, men de behöver saltet. Även om de spyr upp det igen så behåller de lite. Ge teskedsvis med 5-10 min mellanrum.
  Vätskeersättning:
  1 liter vatten, kokt avsvalnat
  2 msk socker
  0,5 tsk salt
  Kan smaksättas med lite annan saft

 38. Riktigt bra skrivit Miina ha exakt samma känsliga barn som int tål mycket och man blir så arg att föräldrar inte kan ta sitt ansvar! Men alla värka int fatta att man är bärare även om man int är sjuk själv. Så tragiskt sånna skulle aldrig skaffa barn alls som int kan tänka längre än näsan räcker. Klokt att nån ha barna hemma iaf för det värka ju int va många som tänker på just oss som ha väldigt känsliga barn som inte bara få kräksjuka utan blir allvarligt sjuka av det!

  1. Det måste väl vara enklare att den med superkänsliga barn har dem hemma än att 15 föräldrar vabbar med friska barn? Har man så känsliga barn borde det finnas någon form av ersättning att få för förlorad inkomst och möjlighet att ha dem hemma.

 39. Tycker du gör helt rätt, önskar att fler tänkte (hade möjligheten att göra) så.
  För oss är magsjuka inte ”bara” en magsjuka som går över , utan för min dotter handlar det om liv och död . Felet är att många inte kan eller håller inte på 48 timmars regeln, det är inte 48 timmar från sista kräkningen utan i 48 timmar ska du känna dig frisk, kunna äta , gå på toaletten som vanligt. Hoppas ni andra klarar er! Kram

 40. Sanna! Skit snack.. min gubbe å dotter fick stanna hemma från jobb å skola när JAG låg sjuk det är en policy i Dalarna, 48 Tim efter sista kräk/lös.

  1. Det är 48h efter sista symptom = vilket även innebär dålig matlust tex.
   Så att bara räkna sista krök/lös är inte korrekt.

   1. Då måste jag inflika här i Kämtlands komun för oss som jobbar inom sjukvården har vi gått sänkt karenstid 12 Tim efter sista kräkningen ! Landstinget förlorar väl för mycket pengar när vi personalen är hemma flera dygn. Och regeln här är något syskon sjuk men storasyskon ”skolbarn ska dessa gå till skolan ! Skolan hänvisar till skolplikten ! Så reglerna är olika för olika kommuner.

 41. Jag frågade i skolan inför att min äldsta skulle börja ettan i höstas. De sa att barnen ska gå så länge de är friska pga skolplikten.

  Jag har alltid varit hemma med alla barnen när ett barn varit sjukt men nästa gång får äldsta gå så länge han inte är sjuk.

  Sen får man ju tänka lite själv. Om alla andra i familjen spyr konstant kanske man kan avvakta en dag i alla fall innan man skickar det friska barnet till skolan.

 42. Önskar att fler familjer gjorde som ni. Behåller barnen hemma!! Sen kan man ju bli galen på folk som inte kan 48-timmarsregeln. Man ska inte kräkas eller vara dålig imagen!! Man ska kunna äta o må bra sedan sedan gäller 48 timmar vissa räknar ju 48 timmar från det de blev sjuka, inte undra på att det blur kostsamma epidemier

 43. Friska och symtomfria har gått till skolan. Vi har sällan haft kräksjuka iofs men jag kan inte se varför friska barn ska gå hemma bara ifall om att. Totalt bortkastad missad undervisning om man inte blir sjuk. Och vabba friska barn är olagligt.

 44. Tycker det är redigt gjort när man håller resterande barn hemma när det går magsjuka i huset!
  Risken att fler för det är stor och att minska risken för spridning är ju bara bra!:)
  Jag har aldrig förstått mig på folk som lämnar iväg ena barnet på fsk/skola medans resten av familjen eller syskon ligger i magsjuka… hur tänker man då?

 45. Håller barnen hemma om det är magsjuka. Har pratat med skolan om detta och dom tycker det är jätte bra att vi gör så. Annars går det ju bara runt hela tiden. Skulle vara så skönt och bra om resten gjorde likadant så man minimerar risken för spridning.

 46. Jag tror visst att vitpepparkorn hjälper! Vet inte ens om jag vågar skriva detta för då ligger vi säkert spysjuka hela familjen snart 😉 Men vi har inte haft kräksjuka under de 5 år Oskar har gått på förskolan. Ett enstaka kräk av feber men inte mer än så. Så fort lappen om magsjuka kommer upp tar jag 10 per dag och när O blev tillräckligt gammal så får han 3-4 stycken. Har en arbetskamrat i Norrland vars familj tar 7-10 per dag från november till mars typ. Ingen i deras familj har haft kräksjuka någon gång under barnens föris- skoltid, deras äldsta är 14 år nu. Personalen på vår förskola käkar också vitpepparkorn vid minsta kräk från något av barnen. Finns ju ingen forskning men så här säger en utbildad läkare i alla fall http://www.1177.se/Stockholm/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Hjalper-vitpepparkorn-mot-vinterkraksjuka/

 47. Tänk om alla tänkte som ni!! Jobbar själv i förskola o det fungerar lite si o så på den fronten. Orkar man inte ha barnen hemma så har man nog gjort fel val…

 48. Vi skickar friska skolbarn till skolan som regel, men inte förskola eller förskoleklass eftersom det inte är skolplikt och mindre barn har inte lika bra koll på att de mår illa och pratar vi om riktigt små barn så stoppar de ju saker i munnen på ett sätt som skolbarn och vuxna inte gör. Tycker man borde fokusera mer på att utbilda personal inom förskola och skola om hygien och smittspridning. Har sett flera hårresande exempel på t.ex. blöjbytesrutiner, barn som delar samma mugg att dricka ur och frukt som delas ut utan att man först tvättat händerna, inte konstigt att smittor går runt. Sen har man i många kommuner däribland den jag själv bor i ökat barnantalet i lokalerna och minskat på städningen, vilket inte direkt bidrar till minskad smittspridning. Vi har aldrig smittats alla i familjen av kräksjuka samtidigt eller efter varandra. För att smittas av kräksjuka måste man ju få in viruset i munnen och det går ju att undvika.

 49. Fånig kommentar kanske, men förskolebarn stannar inte hemma föra tt ett barn har kräkts på förskolan så gör heller inte personalen. Får ibland en känsla av överhysteri kring detta. Tror precis som Monika skriver ovan, att fokusera mer på att utbilda personal inom förskola och skola om hygien och smittspridning samt diagnostisering. Har under hösten fått uppmaningen att hämta vår friske vällingsätande 1-åring ett otal gånger för att han har påstådd magsjuka. När vi hämtat hem honom har han varit symptomfri och lek och härjat som vanligt.

 50. Men hallå, var är HÄNSYNEN till andra i det här landet? Förstår inte folk att det är pga att allt för många tänker egoistiskt och VI kan inte var hemma från jobbet och barnen får vara hemma så länge från skolan i så fall som det blir sådana här smältdeglar av bakterier på dagis och i skolor?? Sjukor som bara går runt runt runt….. Om alla tänkte som Madeleine och faktiskt höll sina barn hemma om någon var magsjuk tex så skulle vi inte alls ha det här problemet! Om jag var arbetsgivare så skulle jag heller inte vilja att folk kom sjuka till arbetet kan jag säga (av många skäl). Blir mörkrädd när jag tänker på att folk går till jobbet och arbetar med gamla t.ex som faktiskt kan dö av magsjuka eller influensa. Eller barn/vuxna som faktiskt också blir allvarligt sjuka av detta. I Japan kontrolleras barnen på morgonen och om de inte är friska får de vara på en speciell sjukavdelning. Föräldrarna kan gå och jobba som vanligt och smittspridning stoppas! Win win för alla! Inga sådana här månadslånga sjukperioder som vi har här i Sverige!!!!

 51. Men var är HÄNSYNEN till andra i detta landet?? Förstår inte folk att det är tack vara att allt för många tänker egoistiskt och JAG kan inte vara hemma från jobbet eller barnen får vara hemma så länge tex som gör att det blir sådana här smältdeglar av sjukor på dagis och skolor? Om alla tänkte som Madeleine och höll sina barn hemma så skulle vi inte sjukdomarna gå runt runt runt…. Blir mörkrädd när jag tänker på folk med sjuka barn som går till jobbet och arbetar med tex gamla som faktiskt kan dö av magsjuka eller influensa! Eller barn/vuxna som faktiskt blir allvarligt sjuka!! I Japan måste barnen kontrolleras varje morgon och om de inte är friska får de vara på en speciell sjukavdelning. Friska föräldrar kan gå till jobbet och smittspridning stoppas. Win win för alla!! Inte har de sådana här enorma sjukdomsperioder som vi har i Sverige!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..