Lära sig att leva med förtal, hot och kränkningar!?

Gaaaah vilken dag! Det har gått i ett. Jobb, utvecklingssamtal, mera jobb, städa, laga mat, hundar, katter, tvätt, läxor osv. Man behöver inte ha långtråkigt dagar som dessa när det ena avlöser det andra 🙂

Mitt upp i allt så har vi idag slagit till på en ny säng till Tuvis. Brukar ni handla på köp och sälj? Ni vet sådana där grupper som finns på Facebook. Jag är med i några grupper och även fast man ofta ser en hel del ”skit” exempelvis ”tyckte det var synd att slänga alla nappar efter att våran lilla slutade med napp, så här med säljer jag 20 st begagnade nappar för 50kr” hahaha vem köper begagnade nappar?! Jag är inte superfjantig sådär annars men usch vad äckligt! Men så tänker jag nää jag ska inte döma, det finns säkert ett marknad för det också. Härom dagen så såg jag att en av mina vänner lagt ut en säng till salu för 500 kr, jag skickade ett meddelande direkt att jag ville köpa den. Och vi hade tur för att ingen annan hade hunnit köpa den så den blev våran. Jag blev så glad! Kändes bra att veta vart den kom ifrån också. Tummen upp för begagnat!

Tuvis rum är egentligen en garderob, men efter att vi satt ett fönster där så blev det precis perfekt för henne. Det var på hårstrået att sängen fick plats, men den gick in mot väggen där den förra sängen stod. Hon hade tidigare en barnsäng, nu har hon en stor säng som hon kan växa i 🙂

Nu ska vi bara ändra om lite på krokar och hitta ett bättre och smartare förvaringssystem, typ några hyllor och lådor så man enkelet kan hålla ordning och reda. Compact living när den är som bäst, ibland blir det riktigt mysigt endå ♥

Till något helt annat! Jag har ju genom åren blivit utsatt för en del nättroll. Ni som följt mig länge vet kanske också att att jag var med i  Trolljägarna pga av just detta. En del tycker och resonerar att vi som väljer att vara offentliga ska minsann få tåla, acceptera och bara ta att andra har åsikter och tankar. Och ja till viss del kan jag hålla om det om det, men det går ju självklart till en viss gräns. Det jag fått utså och fortfarande får utså mellan varven är helt sjukt!

Nej jag tar inte åt mig, det kan ta min energi i ett par minuter men sen har jag lärt mig att lägga det åt sidan. Det är ju rätt så sjukt och tragiskt egentligen när man tänker efter, jag har lärt mig att leva med förtal, hot och kränkningar. Ibland har de kommit varje dag… Det är min vardag för att jag själv väljer att blogga, synas i media och vara en offentlig person. Jag är en vanlig mamma, något kontroversiell i vissas ögon eftersom jag har många barn men annars precis som vem som helst. Jag står med båda fötterna på jorden är och väldigt tacksam för allt jag har i livet och när jag tänker på det så blir jag fasen förbannad och sur på hur orättvist det är att folk kan behandla andra människor, hur människor kan bete sig såhär mot mig pga mina val!

Så hur vore det om vi satte stopp för alla nättroll? Om vi helt enkelt stoppade anonymiteten och falska alias bakom dataskärmarna? 

Jag pratade med en polis häromdagen om just detta, om hur allvarliga påföljder detta näthat kan få. Hur enkelt nättroll kommer undan pga brister i våra lagar. Det är svårt att komma åt dessa människor. Men jag har ett förslag. Det vore ju faktiskt rimligt att villkoren är dom samma för både läsaren – den som kommenterar som för bloggaren! Eller hur? Jag skriver öppet vem jag är, hur jag tänker, känner och delar med mig av vissa saker av mitt liv. Jag begär inte att läsaren ska göra detsamma. men jag tycker att den som kommenterar kan vara lika öppen med sitt namn som jag.

Tänk om alla som kommenterade skulle behöva logga in med bank id!? Då skulle man vara tvungen att verifiera sig själv, och även om man inte nödvändigtvis vill skriva sitt namn öppet i en blogg bara för att man vill kommentera så har man i alla fall lämnat sitt id ifall det skulle vara något. På så sätt kan man identifiera direkt vem personen i fråga är som kränker och hotar. Jag lovar(!) man skulle kapa 90% av alla nätroll, för de skulle inte våga hota och förtala på samma sätt som när de är anonyma.

Vad tror ni om det? Är det ett bra förslag? 

Nu ska jag läsa några sidor i min bok, hoppas på att tröttheten kommer! Bebis i magen har förvandla mig till en nattuggla, hoppas piggheten håller i sig när bebis väl är här. Nej då kommer jag klaga på att jag är trött, alltid finns det något man klagar på hehe 🙂

Ta hand om er ♥

Kram / Madeleine

 1. usch vad jobb med nättroll,men ge dig inte och ta inte åt dig och framför allt sluta inte blogga, för då kan jag ju inte veta vad som händer i er härliga familj. kram Anna

 2. Ja varför inte! Det tror jag vore bra! Alla som säger sig att inte kränka eller skriva elaka saker, utan bara ”säga sin mening och det har man rätt till”, varför då göra det anonymt?? Nej en bra lösning för alla såna personer vore det!

 3. Vilket fint rum! Och klassisk säng, jättesnygg! Att logga in med bankid el liknande så att du eller andra som bloggar kan se våra riktiga namn och anmäla kränkningar tycker jag är en bra idé. Sen kanske bara förnamnet kan stå i kommentarsfältet så att inte alla ser vem som inlägget.

 4. Jag tror dessvärre att det skulle leda till att många, inklusive jag själv, skulle avstå från att kommentera. Jag skulle aldrig ägna mig åt näthat, men det kännas mycket mer omständigt att behövs logga in på bank-id för att skriva en kommentar. Dessutom föredrar jag att vara hyfsat ”anonym” på internet, trots att jag absolut kan stå för det jag säger.
  En liten minskning av elaka kommentarer skulle det kanske leda till, men är rädd att minskningen skulle vara ganska marginell och att förlusten av snälla kommentarer skulle vara avsevärt större. Många människor drar sig ju dessvärre inte för att ge elaka kommentarer under sitt riktiga namn på Facebook, så jag är skeptisk till att bank-id skulle bidra till mer än att underlätta identifieringen. Skulle man sedan försöka täcka alla andra sätt att näthata skulle det resultera i att man behövde identifiera sig med bank-id vid varje mail, sms osv. Vardagen skulle plötsligt bli otroligt omständig?

 5. Jag tror tyvärr att du skulle tappa läsare Alla har inte BankID , som tex jag. Dessutom säger jag som föregående, jag föredrar att vara någotsånär anonym på internet

 6. Åh så fint rum hon har !
  Hur stort är erat hus? Skulle vara kul med en liten rundvisning- du kanske redan har haft det !? Får skylla på gravidhormoner i sånna fall!!
  Delar barnen rum? Hur funkar det ?
  Våra två stora barn delar rum för tillfället – inte den bästa lösningen alla gånger men det funkar endå! Grabben är 5,5 och dottern är 8! Vi behövs flytta till större sen när bebis kommer – lillemanen på 1,5 år har sängen hos oss men ett rum med leksaker !

  Och dom död flrbaskade människorna som tror sig ha rätten att trakassera andra människor för att dom är offentliga ! Blir galen jag förstår inte hur man tänker faktist !!
  Jag tycker absolut att en id kontroll är en super bra idé! Att ingen kommit på det tidigare!

  Vi köper en hel del begagnat! Tycker det är riktigt smidigt och bra! Både för plånbok och miljö !

  Hoppas att ni får en underbar dag!

 7. Det låter som ett bra förslag enligt mig! Har man något att säga, vill ge råd osv kan man ju också stå för den man är – de är ju de som inte står för vilka d där som är nättrollen. Jag kommer fortsätta läsa och kommentera oavsett! Tack för härlig läsning

 8. Det tycker jag låter som en toppenbra idé! För alla er som ovan skriver att ni tycker att det skulle bli knöligt och att ni vill vara halvanonyma på nätet så har jag bara en sak att säga: skärp er!
  Det är viktigare att Madde kan skriva en blogg och slippa nättrollen och få må bra
  Och det borde ni också förstå!

  1. Jag förstår hur du resonerar, men det finns ett antal problem. Dels att vissa inte ens kan ha bank-id, det skulle exempelvis innebära att inga barn eller undgomar skulle kunna kommentera något. Sedan har vi personer med skyddad identitet, som också skulle få problem, samt människor utomlands.

   Men visst, skulle det bara röra sig om kommentarer på bloggar så skulle det väl inte vara något större bekymmer. Men problemet är att ju att näthat inte bara förekommer via bloggar. Det finns överallt, framför allt via mail till offentliga personer. Jag ser att du tycker att jag borde skärpa mig, men jag står fast vid att det skulle vara fruktansvärt krångligt att behöva logga in på bank-id varje gång man vill skriva ett mail, svara på något på Facebook, instagram, skriva i ett forum, besvara ett sms osv.

   Att identifiera sig med bank-id skulle säkert göra det lättare att identifiera den skyldige, men det skulle inte eliminera näthatet. Titta bara på valfritt kommentarsfält på Facebook, där många människor sitter med sina riktiga namn, ofta till och med angivet i vilken stad de bor och var de arbetar, men ändå sitter och skriver fruktansvärda saker till andra människor. Tyvärr.

   1. Jag tror att det gäller att dra sitt strå till stacken för att motverka näthat och nättroll.

    För mig som lärare och mamma är det viktigt att jobba för att stå upp för och underlätta arbetet med att motarbeta människor som vill såra och kränka andra. För mig är det obegripligt att tänka att krånglet med att logga in på bank id om det hjälper skulle vara ett bekymmer men du har ju rätt att inte hålla med. Det fina med vår yttrandefrihet!

 9. Min 10-åriga dotter håller på med musical.ly. För 2 veckor sedan blev hon illagjord av en idiot som skrev: fy fan vilken sopa! Hoppas du dör inatt! Hoppas din pappa får cancer!. SKRÄMMANDE!!!!!!

 10. Skulle du vilja visa hela rummet? Min dotter har nämligen ochså ett litet rum och nu ska hon få en 90 säng och den kommer svälja typ halva rummet, minst. Man vill ju göra det fint också samtidigt som det behövs smarta lösningar. Så det hade varit skoj om man hade kunnat få lite inspiration från dig 🙂

 11. Hej!
  Tycker det vore lite synd att kräva bank id, jag har nämligen inget sånt 🙂
  Jag kommenterar ofta på olika bloggar men har aldrig någonsin skrivit något otrevligt
  Min mormor sa alltid att har du inget trevligt att säga är det bättre att vara tyst, och det stämmer oftast bra 🙂
  Maria i Skåne

 12. Viljen toppen idé. Det skulle verkligen varit bra med ID. För man skall ju kunna stå gör det man skriver/skrivit. Ha nu en super tisdag.

 13. Tyvärr så tror jag inte att det skulle funka. Du skulle tappa många läsare för alla har inte tillgång till Bank ID och det skulle bli väldigt krångligt att genomföra, det är i alla fall vad jag tror. Att få bort näthat helt och hållet tror jag är svårt även om folk inte skulle vara anonyma. Det känns också synd om alla som faktiskt är seriösa och inte skriver kränkande och otrevliga kommentarer ska ”straffas” för att det finns personer som vill sänka andra och som tycker det är kul att provocera och vara elaka. Risken är också att alla positiva kommentarer skulle minska drastiskt och det är trist om det blir för omständligt.

 14. Amanda, Vet Du varför jag vill vara anonym på internet ?? Nej , precis… så kom inte här med pekpinnar om att folk ska skärpa sig….du vet ingenting om folk, du inte känner.
  Tack för en bra blogg Madeleine ❤

  1. Jag kritiserar inte att det säkerligen finns anledning till att vara anonym men att tycka att det är viktigare än välbefinnande för de personer som delar med sig och berikar vår vardag med bloggar eller liknande.

 15. Låter ju som en toppen idé med bank-id tycker jag! Vissa skriver att du kommer tappa läsare osv, men jag antar att du menar att det är för att kommentera det skulle behövas bank-id? Antar att inte så många som läser kommenterar ALLA inlägg.
  Och har man inte bank-id men har nåt viktigt att säga dig kan man ju alltid maila.
  Tror dock de flesta idag har bank-id.

  Vilken fin säng hon fått, den sover hon nog gott i!
  Vår (snart) 3-åring har fortfarande spjälsäng. Hon har inte visat några som helst tendenser till att försöka ta sig ur den än *peppar peppar*, och glad är jag för det för jag är rätt säker på att det skulle bli låååånga läggningsprocesser på kvällarna med en säng hon kunde ta sig ur själv
  Nu somnar hon på 2 min med vällingen och det är mycket skönt, för både henne och oss!

  Snart är det dags att föda igen för dig, spännande! Vill önska ett stort lycka till!

  Ha det gott!

 16. En annan sorts identifiering skulle kunna vara engångskod via mail eller sms eller bankdosa. Jättefint rum Tuva-Li har:-)
  Jag använder inte mitt tilltslsnamn men ett av mina förnamn:-)

 17. Jag vet att M.Graaf skrev ett liknande inlägg för något tag sedan. Men jag tror det skulle falla på sin egen orimlighet även om jag förstår varför man skulle vilja kunna ha det. Näthat är så sjukt med människor som sitter och hivar ur sig sin egen bitterhet till någon och sedan slipper facea den personen. Men en sak som kanske skulle kunna funka är att man får verifiera sitt inlägg genom att skriva i en kod som är för skriven och att inlägget kommer upp som: är du säker på att du vill skriva detta? Då kanske trollen tänker efter LITE extra? Jag kan tycka annorlunda än bloggaren och skriva det men inte en massa onödig skit och jag blir förbannad då det som vanligt är den utsatte själv som måste komma på lösningen. Det är ju bara att gå till skolan där den som blir mobbad och är helt nere får byta skola och lära känna nya elever som ofta vet varför just den kommit till deras skola istället för att flytta och sära på mobbarna. Går det inte att någon läser först och sedan publicerar, för då du själv läser och sållar så måste du ju ändå se ondskan och den bygger bo en stund mm.

 18. Hej! Jag tror heller inte på bankid, inte för att jag någonsin skulle skriva något jag inte står för eller något som är kränkande eller elakt heller däremot vill jag vara anonym på nätet av flera olika anledningar. Fega krakar är dom som kränker, mobbar och skriver elakt (olika uppfattningar) kan vi ha men som jag alltid skriver, vem är jag att vara den enda som har rätt, allas rätt kan vara rätt, dom ska stoppas till varje pris. Fruktansvärt.

  Ha en bra dag.

 19. Bank-ID eller liknande är väl ett utmärkt förslag och förmodligen det enda som faktiskt hjälper. Att hänvisa till människors samveten funkar inte. I vanliga livet är man inte anonym och kan inte säga vad man vill utan att det får konsekvenser för en själv. Givetvis ska samma villkor gälla på nätet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..