Blomkålsgratäng med ett krämigt täcke av ost, vitlök, örter och broccoli!

Nu ska ni få vårt smarriga recept på blomkålsgratäng ala Ilmrud. Jag kan säga att den gångna veckan som varit så har jag fuskat en hel del med kosten, inte jättemycket kanske men för mycket. För mig som nu är stenhård med att hålla kosten och motionen så känns ju inte det alls okej. Jag blir besviken på mig själv, samtidigt så vet jag att det inte går att vara för hård mot sig själv heller när barnen barnen blir sjuka och det är mycket runtomkring. Den mänskliga faktorn blir ju ibland total. Sen har jag faktiskt blivit så mycket hungrigare och törstigare när jag låtit Mathilde amma så mycket undertiden när hon varit dålig. Den ena har gett det andra kanske ändå, så förhoppningsvis så jämnar det ut sig.

Nu känns det skönt att kunna återgå till planen igen. Det blev en runda på 7 kilometer igår och ikväll hade jag tänkt att köra samma runda. Jag kanske unnar mig en blomkålsgratäng som kvällsmat efteråt för den är så smarrig 🙂

Blomkålsgratäng med ett krämigt täcke av ost, vitlök, örter och broccoli (ca 6 portioner)

500 g broccoli, gärna fryst

200 g färskost philadelphia vitlök/örter

3-4 dl vispgrädde

1-2 tsk vitlökspulver

salt och peppar efter smak

50 gram smör

900 g blomkål

150 g riven ost

Sätt ugnen på 180 grader. koka den frysta broccolin enligt anvisningen på påsen (koka upp vatten tillsätt lite salt, dra bort kastrullen från plattan och häll i broccolin, låt ligga med lock tills den är mjuk). När det är klart häll av vattnet och tillsätt färskost, grädde, salt, peppar och vitlökspulver. Mixa slät med stavmixer, eller som jag gör lägg allt i en mixer och blanda till slät. Smörj en ugnsfast form med smöret och klicka ut resten i botten. Dela blomkålen i små buketter och lägg i formen. Häll sedan över såsen och strö över riven ost. Tillagas i ugnen i ca 35-40 minuter tills blomkålen känns mjuk och gratängen fått fin färg.

Alltså så enkelt och väldigt gott. Jag gillar när det smakar lite och då är gott att välja färskost med smak och krydda ordentligt. Sen kan man även tillsätta ädelost och bacon om man vill knorra till det med andra smaker. Bekvämt att göra enkla rätter på vardagarna när man inte hinner stå i köket och så är det nyttigt också 🙂

Krämig och god broccolisås med vitlök och färskost…

Strö över ost och låt stå i ugnen i ca 40 minuter, det kommer dofta underbart! 

Man kan servera med en god sallad, kött, biffar eller vad man nu är sugen på. Det passar till mycket tycker jag!

Hoppas ni testar detta, och som vanligt så skulle jag tycka att det vore väldigt roligt om ni hörde av er och berättade ad ni tyckte sen 🙂

Kram / Madeleine

LOADING..