Galen i vatten, eksem och komplex!

Bada i en tunna funkar alldeles perfekt! Att Mathilde är galen i vatten finns det inga tvivel om. Hon är ett riktigt vattendjur som älskar att klättra.

Igår var vi i Linköping, hälsade på farmor och farfar. Då tog busungen sats och siktade in sig på den här tunnan. Hon fick sin vilja igenom. Bara Mathilde är nöjd så…

Min älskade lilla minimänniska. Farmor fick passa sig så inte hon fick sig en dusch också. Charlie och Colin skvätte ner sin farfar sen sprang dom det fortaste de kunde.

På torsdagar brukar farmor och farfar åka och handla på Eklunds chark, de har nämligen öppet några timmar då och säljer andra hands sortering. Då kan man komma över matprodukter svinbilligt för att uttrycka sig riktigt. Hjälp jag fick en chock över vilka matfynd man kunde göra. Så bor ni i Linköping eller i närheten så får ni inte missa det på torsdagar!

Vi hade ett annat ärende i storstaden med, det ska jag skriva om längre fram. Men gud vad jag har kommit att gilla Linköping. Det har kommit med åren, ju mera man besökt grannstaden. Dessutom så kommer ju Micke därifrån så det är ju ganska naturligt att vi hänger där en del.

Igår skrev jag på Instagram om en liten känslig åkomma jag lider av. Kanske låter fånigt men jag tycker det är jobbigt. När jag väntade tvillingar så fick jag problem med mina händer. Inte nog med att de domnade bort hela tiden men jag fick också eksem i hela händerna. Små små blåsor som sedan spricker blir sår och kliar och gör ont. Jag ömsar skinn och flagnar. Ser både otrevligt och lite äckligt ut. Känslan är värre för det gör ont också. När händerna läker så spänner det och drar, och så fort man använder händerna så spricker det i huden.

När jag visade läkaren under graviditeten så sa hon att det troligtvis skulle gå tillbaka efter att pojkarna föddes, likaså det att händerna domnade. Med förhoppning om detta så stod jag ut. Och mycket riktgt så blev det ju bättre när grabbarna kom. Med det varade inte länge för när ett par månader hade gått som kom helvetet tillbaka. Och sedan dess har jag haft problem med utslag i händerna. Ibland blir det lite bättre, i ett par veckor om jag har tur, sen blommar det upp igen.

Har sökt igen och varje gång har läkaren frågat om jag vistas mycket i vatten. Och ja med undantag för att man kanske badar mycket just nu på sommaren men annars har jag undvikt vatten i perioder för att utesluta och se om det blir bättre vilket det inte tycks bli. Jag har provat receptfri kortison och kör alltid mjukgörande salva precis som läkaren på vårdcentralen ordinerat. Men inget hjälper. Nu har jag fått nog, dels för att det är sjukt obekvämt men också för att jag känner att det begränsar mig. Dessutom är det lite jobbigt när händerna hela tiden ser trasiga ut. Det har ju blivit ett komplex.

Det blir värre när jag håller i ratten när jag kör bil, det tyder ju kanske på att det skulle kunna vara kontakteksem. men när jag googlat och tittat på bilder så tycker jag det ser ut som psoriasis 🙁

Mickes mamma har precis liknande problem, hon går på kortisontabletter betapred och har någon stark salva som hon använder. Och efter inlägget på Instagram igår så insåg jag att många andra har precis samma problem som mig och som också blommat ut under graviditet. Fult att skriva kanske för jag vill ju absolut inte att någon annan ska ha det här men helt plötsligen så känner jag mig inte så ensam längre. Och vilka otroligt bra tips och råd jag har fått ♥ Tack snälla! I dessa avseenden så är ju social media helt fantastisk!

Nu ska jag försöka få en remiss till hud så de kan utreda det här en gång för alla. Och jag hoppas att jag kan få veta exakt vad det är. Har jag tur så kanske man kan behandla det på en gång så man kan hålla det i schack så jag slipper att gömma händerna.

När jag började plugga till nagelterapeut så läste jag mycket om nagelsjukdomar och huden. Det finns så mycket som kan påverka. Det här är också en anledning till att jag inte kunnat fortsätta min utbildning som jag velat. Det är inte så roligt att sitta där med såriga händer och göra naglar. Emelie min nära vän och nagelterapeutlärare har gapat av förvåning ibland när hon sett hur jag ser ut. Hon har också behandlat mig med paraffinbad. Tycker att det faktiskt hjälpt lite.

Någon här som läser bloggen som också känner igen sig kanske?

Kram / Madeleine

 

 

 

 1. Du kan säkert skriva en egen remiss/egen vårdbegäran till hudkliniken på ditt sjukhus. Bifoga ett foto borde vara bra. Om det inte går, kontakta vårdcentralen och be dem skriva remiss. Är det någon skillnad sommar/vinter? För visst brukar psoriasis vara bättre i solen?

  1. Hoppas vårdcentralen hjäper mig, annars skriver jag en själv. Och ja foto är ju inte en så dum ide då kanske. Tack för tips!

   Det blir aningen bättre på sommaren…

 2. Har du provat utesluta citronsyra ur kost och kroppsvård? Det är bov bakom mycket, allergier, eksem, astma mm
  Finns en bra grupp på Facebook

 3. Min väninna har haft problem med sina händer i 20 år. Hon har blåsor, sår och händerna är extremt torra. Hon har provat en massa salvor som hudläkare skrivit ut åt henne. På grund av andra åkommor kollade man upp hennes ferritin värde och värdet var väldigt lågt så hon har nu ätit järntabletter i 6 månader. När hon ätit järntabletter i tre månader började blåsorna försvinna och såren läka och hennes händer är som nya. Ferritin är något som sällan kollas upp, eftersom läkarna inte ”tror” att det kan orsaka de problem den gör. Ferritinvärdet kan vara lågt fast hemoglobinvärdet är ok.

 4. Hej, min svärmor hade jätte problem med exem i händerna förut, tillslut så provade hon att utesluta gluten helt i sin kost i 1-2 månader och dom försvann. Hon kan få tillbaka dom ibland när hon slarvar med gluten, men annars har inte fått tillbaka besvären.

 5. Fick liknade problem när jag jobbade och städade flygplan,i mitt fall var det bara höger hand,stora sår som sved.men efter ett tag sökte jag läkare och fick utredas på hudkliniken.eftersom jag bara hade handske på höger hand när jag jobbade så självklart var det bara den somblev drabbad.test visade då att jag reagerade mot.gummi. plast,nickel och kobolt.efter medicinering och avstå så mycket som möjligt vatten så läkte det ut,har inga besvär idag men är jag för mycket i vatten helt med diskmedel eller annat så kan det börja klia.så diskhandskar funkar inte på mig.prövade även med bomullsvante i handsken,men även detta sket sig. så önskar Dig lycka till.att Du blir av med detta.

  1. Tack för att du delar med dig! Jag hoppas jag för göra dessa test jag med så jag förhoppningsvis får reda på vad det är.

   Skönt att du ändå verkar ha fått bukt lite på problemet <3

 6. Hej. Jag har haft liknande eksem på mina händer och då läste jag någonstans att kroppen ofta är torr inifrån och att det kan vara orsaken till eksemet. I artikeln var det någon som tagit fiskleverolja och blivit kvitt sitt eksem så då köpte jag också möllers fiskleverolja kapslar. Det var ca.3 år sen och jag har nästan inte haft några eksem alls efter det. Hoppas det löser sig med dina händer. Kram

  1. Roligt att du skriver fiskleverolja, min mamma tjatar på mig att jag ska börja äta det 🙈 Kanske skulle börja med sådana kapslar trots allt då.

   Tack för att du ville dela med dig 🙏🏼

 7. Prova att smörja varje kväll med salicylsyrevaselin! Ta gärna på bomullsvantar eftersom det blir kladdigt. Har haft mycket problem med atopiskt eksem och det är väldigt viktigt att smörja torra händer med något riktigt fett som skyddar mot uttorkning!

 8. Hur går det med di attalje? Du inredde och donade. Du skriver inge om den längre. Och du hade väl en innan oxå?. Eller har du två!?

  1. Jag har mitt kontor/studio, just nu har det bara varit fokus på sommar med barnen. Men så fort barnen börjar skolan så kommer jag jobba därifrån.

 9. Ang. eksemet du skrev om. Sätt på en rattmuff och prova en tid, gör även något på handtaget på barnvagnen/kärran. Du kan vara allergisk mot den plasten som finns däri. (Egen erfarenhet)
  Använd utspätt schampo och balsam om du häller det direkt i handen när du duschar.

 10. Hej! Du måste få något starkare än receptfri kortison. Och smörjer du kortisonet på kvällen kan du vara ute i solen på dagen. Men bra om du får träffa hudläkare för att få en diagnos och rätt hjälp. Som småbarnsförälder ur ju händerna utsatta för vatten vid varje blöjbyte/ toahjälp sen lite disk och köksarbete på det.
  Lycka till!

 11. Har själv mycket eksem. Kontaktallergier i mängder och saknar fett som återfuktar huden. Får vätskande blåsor, flammande röda fläckar. Klåda så man inte vet vart man ska ta vägen. Huden spricker och man ser ut att vara ett enda stort torrt fnös🙄 smärtan är hemskt.
  Tipsen kan ju va sisådär när man inte vet vad det beror på helt men det är något iallafall. Smörj rikligt så händerna är riktigt kladdiga med mjukgörande eller locobase, finns på apotek. Och ta på bomullsvantar när du ska sova så det får sjunka in under natten och du får svårare att klia dig i sömnen. Smörj händerna ofta under dagen tills du spyr på det och smörj lite till! Jag själv har fått order att smörja efter varje gång jag varit i kontakt med vatten och en gång i timmen utöver det. Finns vattenavstötande kräm också.
  Använder vinylhandskar utan puder och latex vid disk o städ. Använder så rena produkter som möjligt särkilt tvättmedel o sköljmedel, för kläder tar man ju mycket i t.ex. duscholja istället för vanlig tvål. Alltid ljummet vatten, inte för varmt eller för kallt. Det torkar ut. Har man kontaktallergi är det näst intill omöjligt att hålla sig ifrån dom jämt. Jag får hjälp på en behandlingsenhet och recept på olika krämer o lindor i perioder. Hoppas det blir bättre för dig snart! 😊

 12. Känner igen mig till 100% vad gäller handeksem. Jobbade som kock ett antal år innan jag fick alldeles för mycket problem med små vattenfyllda blåsor som kliade, sprack varade mm. Jag kom själv fram till att det uppstod när jag rent psykiskt inte mådde tipp topp. Konstant tvättande av händerna hjälpte inte till direkt. Jag fick tillslut efter att testat 100 tal kortisonsalvor prova en lilaaktiv lösning (handbad)som missfärgade naglarna lite grann, men det fick tillslut händerna att läka ihop. Under tiden gick jag med bomullshandskar.

 13. Jag besökte linköping förra veckan och trivdes direkt. Gamla Linköping var ju perfekt för barn med tåg o lekplatser. Även se lite djur.
  Ett tips till er om ni inte vart där tidigare 😊

 14. Eksem är inget att skämmas över, du behöver stå på dig. Jag fick exem efter mitt sista barn, barn nr 2 alltså. Hand exem, kliar så förbannat så man blir galen jag vet att jag många gånger hittade saker att riva händerna på för så fort blåsor sprack och vätskan rann ut så kliar de inte längre och man kunde fortsätta med något annat. Fick exemsalva av en kompis de hjälpte sen tog salvan slut och jag var tillbaka till jobbet som lokalvårdare vips så var det tillbaka och samma visa tröttnade kontaktade vc och fick då salva direkt på recept och mina händer mår som bäst i solen och viktigt att man torkar händerna efter kontakt med vatten så de är torra och smörja smörja och åter smörja när händerna är bra viktigt att hitta en feeeeett salva och smörja med efte ej parfym. Sen finns det ”bomullshandskar” på apoteket att köpa för att använda när man använder engångshandskar. Bomullshandskarna brukar jag ha när jag har smörjt händerna med massor av lager innan säng gång dock får jag ha hårsnoddar som sitter på kanten för att få de och sitta kvar. Har storlek s i dom men har små händer och fingrar. Lycka till och stå på dig ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..