Hur ska man förklara för en sexåring? Och Emmy har varit på island!

En lugn stund innan barnen kommer hem. Jag ska byta gardiner i köket i eftermiddag. Min gulliga lilla mamma har beställt nya till mig. Du behöver få in lite liv och färg Madeleine! Jaha ja, då är det bara att lyssna på det 😀 Jag tror det kommer bli superfint! Hon visste att jag ville ha just dessa gardiner eftersom jag gett henne så fina komplimanger för dom hemma hos henne. Ska jag vara ärlig så hade jag nog inte själv beställt dom om jag bara hade sett dom på nätet. Men efter att jag fick se dom i mammas fönster så fastnade jag för dom direkt. Där ser man hur olika det kan vara att se en sak i verkligheten och på nätet. Jag visar er senare ikväll!

Morgon6

Jag har tagit en kopp kaffe och pluggat lite medan Mathilde och Toffie har sovit en stund. Våran lilla räv ligger alltid i vagnen, ibland vill hon ligga i varukorgen där uppe på vagnen och då går hon fram och ställer sig bredvid vagnen och skäller. Innan jag fattade vad det var hon ville när hon gjorde så, jag höll på att bli galen. Gå fram till vagnen och pipa sådär, det borde jag ju fattat att det var i korgen hon ville ligga. Annars ligger hon under vagnen.

Morgon9

Morgon8

Morgon7

När Mathilde vaknar ska hon få sin favoritmat, korvstroganoff. Allt med korv älskar hon, annars är hon svårflörtad när det kommer till mat. Chilipasta, pizza och all sorts sallad hör till favoriterna också men det kan man ju inte äta varje dag. Eller ja sallad har vi ju till varje måltid, det är mitt lilla cravings. Men annars äter hon inte några andra rätter. Jag är så trött på att laga korv till henne jämt.

Morgon5

Morgon10

En trött Tuvis efter skolan. Hon hade inte haft en bra dag idag var det första hon sa när hon kom hem. Engla-Freja berättade att hon hade fått trösta lillasyster i skolan och även hennes bästa kompis som längtade efter sin mamma.

Det är inte lätt att börja skolan. Att gå från sitt lilla dagis/förskola till en stor skola  med en masa stora barn är påfrestande. Hon har haft så stora förväntningar, varit glad och verkligen sett framemot att gå på skolan. Och allt var bra fram till förra veckan. Då var det två stora pojkar, dubbelt så stora pojkar som hade gått fram till henne när hon stod vid gungorna och sagt att hon var en jävla fitta och en ful hora. Det där låter inget snällt! sa Tuva-Li då. Men killarna fortsatte och säga dumma saker och gick fram emot henne. Hon kände sig hotade och började gå därifrån men då sprang de efter och hotade henne med stryk ifall hon skulle skvallra för sin fröken. Jag märkte direkt i fredags att det var något störde Tuva-Li men det tog ett tag innan hon berättade för mig vad som hade hänt. Mamma vad betyder det? Vad är en hora? Vad ska man svara sin sexåring? Jag vill inte ens förklara det, hon ska fasen inte behöva höra det ordet ännu.

Den här pojken går i Engla-Frejas förra klass, den klassen hon lämnade. Så Engla-Freja tvekade inte dagen efter gå upp till sitt förra klassrum och berätta för läraren vad den här pojken hade sagt till hennes lillasyster. Det hela slutade med att läkaren tog in de båda barnen i ett rum och pratade med dom. Pojken förnekade och Tuva-Li var livrädd, hon vågade knappt prata sa hon.

Inte en gång så har skolan hört av sig angående detta, det är såklart upp till mig med att kontakt. Men jag hade uppskattat som förälder att få ett samtal om att de haft ett samtal. Hade inte Tuva-Li själv berätta det så hade jag aldrig vetat om det.  För mig är det otroligt allvarligt att barnen har så hårt språk. Mina grabbar kan slänga ur sig både det ena och det andra och jag blir vansinnig. Är det något som får mig att tända till här hemma så är det ovårdat språk, det är oacceptabelt. Det låter verkligen så illa.

Jag försöker peppa Tuvis här hemma nu att det blir bra och att pojken säkert inte menade något illa. Samtidigt blir jag förbannad över att jag ska behöva be om ursäkt för andras ungar. Det låter kanske hårt, men jag blir så frustrerad över att skolan inte får mera resurser. Det är aldrig okej att mobba och det får bara inte förekomma på skolorna!

Morgon1

Colin var gladare när han kom hem, morsan jag har med mig läxor hem! Ja vad bra Colin att du fick med dom hem för en gång skull haha. Slarver ett och två, det är Charlie och Colin. Idag hade de båda pojkarna i läxa att lära sig klockan. Kvart i och kvart över. Vi satt och jobbade med det efter maten och det verkar som de båda har knäck det nu.

Morgon2

EmmyLou har i dagarna två pratat om att hon varit på island med dagis/förskolan. Och där fanns det ett berg som sprutade rök och lava, det var häftigt! Roligt att leka med fantasin, det finns ju liksom ingen gränser för vad man kan uppleva i fantasins värld. Lilla Emmy hon älskar verkligen sin förskola.

Morgon4

Nu ska jag sätta mig och jobba en liten stund, om det går. Det är alltid lite som att spela på lotto det där. Leker barnen snällt ja då är det bara att tuta och köra. Annars får jag skjuta fram alla jobb och måsten till Micke kommer hem så får han ta över.

Kram / Madeleine

 

 1. Jag tycker inte du ska ursäkta andra genom att säga att de säkert inte menar något illa. Det gör det, de vill skapa en reaktion genom att vara elaka och barn känner det. Lär Tuvis lita på den känslan. När du viftar bort det riskerar hon börja tvivla på sin magkänsla och kanske ifrågasätta om hon överreagerar. Det gör hon inte, bekräfta istället att det var mycket elakt sagt och dumt av dem. Förklara att det som de säger har inget med Tuvis att göra. De mår dåligt och kände ett behov av att göra någon annan ledsen, nu råkade hon hamna i vägen men det kunde varit riktat till vem som helst. Detta handlar om dem och att de har en dålig känsla i sin kropp som gör att de säger elaka saker. Försäkra att deras ord inte handlar om henne alls men att hon gör rätt i att bli upprörd, att det är rätt att markera men hon behöver inte känna sig ledsen för de orden har ju inget med henne att göra. De kunde lika gärna sagt att hon var en traktor, det hade varit lika fel men lättare att förstå att det ju faktiskt inte finns någon sanning i alls. Jag tror på att det bästa vi kan ge våra barn är redskap att hantera det vi utsätts för istället för att vi följer vår beskyddarinstink och försöker släta över och mildra – i längden blir det snarare något skapar en osäkerhet och en försvarslöshet. Hoppas du förstår hur jag tänker. 😊

 2. Jag hade absolut pratat me hennes lärare!! Det här hänt en hel del liknande saker för mina barn, som nu går i förskoleklass o 1an. O jag har satt ner foten direkt o kontaktat läraren. Vilket alltid har blivit bra, de har pratat me de inblandade (var för sig såklart) o vi har även haft möte me läraren en gång när det va riktigt illa. Nu har det blivit mkt bättre. O det upplever jag beror på att vi har tagit tag i det direkt. Noll tolerans mot sånt! Så jag rekomenderar dig o prata me hennes lärare!
  Hoppas verkligen hon slipper uppleva mer sånt!!💕

 3. Du kontaktar inte skolan, men du skriver allt här i minsta detalj.
  Märklig prioriteringsordning.
  För vem skriver du? Är det inte viktigare för din dotters skull att kontakta skolan först.
  Vi bloggläsare löser ju inte problemet.

  1. Problemet är enligt skolan inte ett problem längre utan löst!

   Vad ska prioriteras? För upplysning – hur det är i skolan kanske! Det som inte hörs och syns finns inte… Därför skriver jag om det! Tror knappast jag/Tuvis är ensam om att uppleva det hårda klimatet som är i skolan idag. Tillsammans kan man göra skillnad 🙏🏼

   1. Men har DU kontaktat skolan?
    Om inte, så gör det.
    Alla lärare kan ta upp med sina klasser att man inte kallar andra för fula namn, och just de där orden är väl det vidrigaste man kan säga till en tjej.
    Jag tror också att killarna visste betydelsen av orden och att de ( som någon annan också skriver ) ville provocera.
    Problemet är nog inte löst, inte på långa vägar. Vare sig i den skolan eller på andra ställen.
    Sen en sak till som i alla fall jag anser viktig, det är att föräldrarna till de här killarna bör få veta.

    1. Jag ska ta kontakt med skolan. Såklart. Jag tror skolan jobbar med detta dagligen, eller ja ofta. Men det är tyvärr väldigt hårt klimat just där, de skulle behöva få in något slags program/lektion en gång i veckan där de jobbar med enbart skolans värdegrunder, social kompetens, vårdat språk och ja hur man beter sig rent generellt mot medmänniskor. Helt sjukt att egentligen att man måste undervisa i något så självklart!

     1. Min pojkes skola har en värdegrundsvecka per termin. De jobbar otroligt hårt med bland annat språkbruk och det har gett ett fantastiskt resultat.

 4. Men herregud, jag blir alldeles tårögd när jag läser detta. Det här är ingenting en sexåring ska behöva uppleva. Första året på skolan, och bli jagad av två stora pojkar. Jag hade blivit fly förbannad. Kontaktat lärare, rektor, kanske någon på kommunen. Begärt att någon ska prata allvar med pojkarnas föräldrar, få se någon åtgärd. Fanns det ingen vuxen i närheten? Är det verkligen så här hemskt i vissa skolor? Vad ledsen och uppgiven man blir.

 5. Oavsätt hur gammal den pojken är så är det ju helt oacceptabelt att säga till sexåringar att de är fittor/horor. Helt sjukt.
  Dåligt av skolan att inte ens höra av sig.

 6. Hoppas ni kan få hjälp och ordning på buster. Han är ju så fin.
  Visst fick ni även lämna de två småhundarna ni hade för några år sen? Eller minns jag fel. Åke hette väl den ena?

  1. Ja det hoppas vi med såklart ❤️

   Jo när jag och Micke separerade så var vi tvungna att ta beslutet att vi inte kunde ha kvar dom. Väldigt ledsamt. Min lilla tjej hade jag haft i 5 år. Men så är livet, ibland oberäkneligt.

 7. Hej Madde
  Du ska absolut ta kontakt med föräldrarna till pojkarna som kalla lilla Tuvis för dessa fula ord mycket viktigt att göra det

  1. Håller helt med! Viktigt att de barnens föräldrar får höra om detta. Om mina barn hade betett sig så illa hade jag verkligen velat veta det.

 8. Be rektorn söka på Visättra skolan Huddinge på nätet. Där kan rektorn få massa bra tips hur man jobbar för trivsel och trygghet i skolan.

 9. Be rektorn kolla upp Visättra skolan Huddinge på nätet där kan rektorn få massa tips hur man får trygghet och trivsel på skolan.

 10. Så fel av läraren! Förstår Tuva-Li att inte hon vågade säga något när de äldre barnet var i samma rum! Blir tokig. Rätt av läraren att prata med barnen MEN de han/hon skulle gjort är att prata med dom om det en och en. Självklart skulle också ni som föräldrar fått veta. Dåligt.

  1. ….eller hellre mobbingteamet. Lärare ska huvudsakligen undervisa och har inte all tid i världen till att lösa konflikter och ringa föräldrar. Det är ett ärende för elevhälsoteamet, inte för läraren.

 11. Din dotter har blivit utsatt för kränkande behandling i skolan. Därför kan du göra en anmälan om kränkande behandling. Viktigt! Skolan måste ta tag i problemet ordentligt och inte bara säga att det är löst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..