Aha-upplevelse och komposition!

Hemma igen efter en otroligt lärorik och rolig kurs i Linköping. Mina torsdagar är heliga. Jag älskar att plugga och jag älskar att fördjupa mig i det jag tycker är absolut roligast – foto, photoshop, konst och skapande.

Just den här torsdagen fick jag verkligen en aha-upplevelse. Ni vet när man har gjort saker utan att veta om det? Och när man väl får reda på det och verkligen kan utnyttja den förmågan ännu mera, ja så slutresultat blir ännu bättre. Vilken grej alltså! Svårt att förklara exakt vad jag pratar om, men det hela handlar om bildkomposition, färgcirkel med komplementfärger. Hur människan läser in en bild. Bildteori med triangelkomposition, diagonalkomposition, tredjedelskomposition och femtedelskomposition.

Man kan gå tillbaka så långt som till när Leornado Da vinci var verksam. Det hela handlar om det jag skrivit om här ovan, så inte för inte filmen Da Vinci koden blev till. Det ligger ju rätt mycket verklig vetenskap bakom de filmerna. Så spännande och intressant.

Och som jag skrev så har man mycket av det här i sig redan. När jag tittar på många av mina bilder så ser jag tydligt hur min syn på en bild blivit en komposition enligt triangelkompositionen och även tredjedelskompositionen med tydliga brytpunkter. Och nu när jag vet om hur man oftast läser av en bild positivt eller ja negativt beroende på vad man vill få ut av sin bild så vet jag ju mera hur jag ska tänka när jag ska bygga upp en bild. Detsamma gäller med färgen.

Jag ska inte nörda in djupare på det nu, ni kanske inte ens tycker det är roligt 😅 Men i alla fall, jag känner en otroligt tillfredsställande aha-känsla över det hela. Och med också så utvecklas jag och tycker det är roligt.

Mathilde har varit väldigt mammig idag, som alla dagar. Hon har mig kring lillfingret haha. Älskade lilla busfrö. Orden börjar komma mera och mera. Mamma, pappa, lampa, apa, bil, Victor, Eja (Engla-Freja) hej, hejdå, namnam (”godis”) och en massa andra ord. Hon ljudar hela tiden och försöker få fram meningar. När man inte förstår henne så blir hon vansinnig.

Det är så olika när barn börjar prata, Victor var supertidig, medan Oliver istället var lite sen. Sen jämnar det oftast alltid ut sig i slutändan ändå.

newbie2

newbie3

Älskar dom här dressarna, så himla söta. Kommer ihåg när det blev poppis med sådana här dressar, eller one piece som de kallades för. Alla skulle ha sådana 🙂

newbie1

newbie4

Imorgon ska jag till studion och städa lite. Jag kanske delar in allt i komposition, och bygger upp allt helt nytt hahaha

Kram / Madeleine

 1. Lovisa skriver:

  Tycker att dina dova bilder på henne är superfina!

  1. Johanna skriver:

   Mycket intressant och skrämmande läsning Malin. Jag ör fortsatt glad och stärkt i att jag varken vaccinerat mina barn vid svininfluensan eller min dotter med hpv-vaccinet när skolorna drog igång sin rajd förra året. Min dotter och en till flicka var dom enda i sin årskull på sin skola som inte tog vaccinet.

   1. Kattis skriver:

    Eh..

    Sida som förespråkar kolloidalt silver 😂

    Kom igen nu tjejer.. Källkritik!!

   1. Johanna skriver:

    Men herregud människor vad är det för sida ni läser på då? Källkritik någon?

   1. Jag hittar inte mina inlägg just nu, men om du googlar på mitt namn och när Adam var sjuk så hittar du många blogginlägg om vad som hände med Adam efter svininfluensavaccinet!

    Vi trodde han skulle dö! Det värsta jag varit med om!

    1. Johanna skriver:

     Ifrågasätter den så kalllade forskningen som skrivs på den sidan. Hela sidan är ju oseriös och det konstaterar man efter en sekund . Människor måste lära sig att vara källkritiska , finns ju inget vetenskapligt över den sidan. Man försöker dock med sitt namn. Jag ifrågasätter inte vad som hände med din son. Men din son har väl inget med med det aktuella vaccinet som diskuteras att göra.

 2. Lena skriver:

  Jag har så svårt för många fotografier. Jag tycker inte om när priserna blir och ser uppenbart tillgjorda ut. Jag vill absolut att det skall se ut som en aha upplevelse. Du la även ut en bild en gång där du fick en härlig känsla av ljust som kom mot fönstret. Det kunde jag inte förmå mig att se för jag blev så fruktansvärt distraherad över att det var en plastblomma. ..
  Sen kanske det inte ens var en plastblomma utan är mitt öga som upplever det. Då blir det tufft. Svårt arbete att vara fotograf!

 3. Linda skriver:

  Jag såg dig i en one piece på Ica Maxi en gång.

 4. Den är så himla fin, passade på att köpa den nu när de hade 25% rabatt 🙂
  Puss o godmorgon!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..