Alla barn är olika det får man inte glömma!

Somnade i sängen med en förkyld Mathilde på bröstet igår. Idag var den som bortblåst vilket är väldigt skönt. Engla-Freja fick feber i förrgår, måtte vi nu bara inte gå in i en ny runda med sjukdomar 😣🙄 Intalar mig att det är något tillfälligt bara. Mathildes försvann ju snabbt och idag så verkar storasyster ändå bättre så jag hoppas hon är redo för skolan imorgon.

Fick mejl i veckan att det går löss på skolan, jag kammar barnen frenetiskt. Livrädd ha ha ha. Kör sådant där Prevent spray, tycker det är superbra faktiskt. Sedan vi började med det så har lössen inte kommit (peppar peppar).

Har läst alla era kommenterar från förra inlägget. Tack för att ni vill dela med er av era erfarenheter och känslor kring ämnet uppfostran. Det är väldigt intressant. Alla får tycka olika, men en sak blir jag provocerad av. Eller egentligen inte, jag ger ju blanka faen i vad folk tycker och tänker om mig. Men att skylla min ”bestraffning” på att jag har så många barn är för mig helt sjukt! Man kan ha förutfattade meningar om stora familjer, och ja ibland kan jag förstå det också. Men det finns alltid undantag överallt, antal barn behöver ju nödvändigtvis inte spela någon roll för hur man väljer att uppfostra sina barn. Och jag är den första med att skriva under på att jag avskyr metoder, det finns inget värre än olika ”barnmetoder”. Anna wahlgren ger mig rysningar, ja på riktigt! Alla ”jagvetbäst” böcker kan också ge mig klåda. Det folk inte förstår är att dessa människor gör detta för att det säljer, dvs de tjänar pengar på det! Det dom inte tänker på är att det påverkar folk, och då måste man vara väldigt försiktig tycker jag.

Folk får barn hela tiden, det är ett ämne som aldrig går ur tiden och man kan fortsätta att tjäna pengar på det genom hela livet. Så länge du har gjort dig ett namn eller blivit någon slags överlevnadsguru i ämnet så säljer det. Alla som har barn vet att det ibland blir tufft, så tufft att man vill slå huvudet i väggen. Kommer då någon på en lösning för alla dessa mammor och pappor som är redo att kasta in handduken så SÄLJER DET! Har du redan ett varumärke och vet att du når ut till en bred publik ja då kan du också tjäna kosan på det. Just därför får jag lite kli på kroppen när kända profiler helt plötsligen skriver en bok om graviditet eller barnafödande när de väntat ett eller kanske två barn! Jag menar kom igen nu, jag har fått tio barn och har numera vuxna barn och känner mig inte alls som ett proffs som kan vägleda och hjälpa andra föräldrar i något som ska vara rätt. Det blir nästan liksom lite pinsamt.

Sen kan man se på det med andra ögon. Jag kan ju skriva en bok om vad jag upplevt och vad jag personligen tycker och tänker. Dela med mig av vad jag skildrat genom alla år med barn, många barn. Och andras barn. Jag har ju faktiskt tagit hand om andras barn trots att jag har tio egna barn. Det handlar inte om att jag vill ha någon guldstjärna eller sätta mig själv på en piedestal, nej det handlar om medmänsklighet värme och starka moderskänslor. Något som jag vill tro att alla har inom sig. Vem vill inte hjälpa någon som lider!?

Jag skulle kunna argumentera emot forskningen kring att man inte ska bestraffa sina barn hur mycket som helst. Jag anser fortfarande att en konsekvens av något man gjort som är fel är rätt. Det lät kanske rörigt. Men man pratar givetvis med sina barn i första steget, hjälper inte det så är ett utegångsförbud eller indragen tevespelstid inte alls dumt! Hur är vårt samhälle uppbyggt? Med lagar och regler, hur skulle det sett ut om vi inte hade det? Varför skulle inte ett barn kunna ha lagar och regler också? Och sjävklart pratar jag nu inte om småbarn som är ett, två år osv. De barn som blivit så pass stora så de vet bättre än att tex göra något de inte får göra. Med regler kommer trygghet, och gör man fel och inte kan prata sitt barn till rätta så måste man visa att man menar allvar. En del barn är också mera impulsiva, och del är kanske väldigt lugna.

Alla barn är olika det får man inte glömma, det finns ju ingen mall för hur man ska jobba med sina barn och uppfostra. Man känner sitt barn bäst själv  förhoppningsvis. Därför gillar jag inte bestämda metoder. Jag hörde lite om syskonbråk och barn på TV4 idag, de hade en psykolog med i rutan. Och de hon sa  var väl givetvis helt rätt kanske, men samtidigt så knöt det sig magen på mig. Hon pratade om barn generellt, hur kan man göra det egentligen? Det finns inget generellt med barn, och just därför de är barn! de utvecklas på olika sätt och olika snabbt. Det är så otroligt viktigt att understryka det! Allt annat kan framkalla en känsla av att känna sig misslyckad som förälder.

Man får ha ett öppet sinne och lita på sin magkänsla ♥ När någon frågar mig eller vill ha tips på hur man får in bra sovrutiner hos sitt lilla barn, så svarar jag alltid – läs inga böcker om olika metoder! Lär känna ditt barn och prova dig fram, det tar tid ibland men oftast blir det bra. Jag vet inte hur mycket trams jag läst, lägg ditt barn i spjälsängen och gå därifrån. Låt barnet ligga där, buffa på rumpan fem gånger och släck lampan och gå därifrån bla bla bla. Nu hittade jag bara på något men i stora drag precis så. Sen sitter det någon stackars mamma och gråter över att hennes bebis inte alls somnar och bara skriker och skriker. Konstigt!? Barnet kanske behöver sin mammas närhet istället för en ensam spjälsäng i mörkret. En del barn behöver mera närhet, ja medans andra barn kanske inte alls tycker om det och då funkar det klockrent. Poängen jag återigen vill komma till är – lär känna ditt barn! Hitta dina egna rutiner och låt ingen annan säga åt dig vad som är rätt och fel.

spagetti1

Vi kan väl bara vara överens om att vi gör så gott vi kan och att vi inte accepterar en massa skräpböcker som folk enbart tjänar pengar på?! Idag har jag haft en minst sagt lite körig dag med en massa logistik 😀 Såhär skrev jag på Instagram…

Lunch idag 👩🏼‍🍳🍝 Satt inte och njöt direkt även om det var väldigt gott, slängde i mig maten för att hinna med mina hämtning lämningar hit och dit. Började morgonen med att lämna barn på skola och förskola. Hem igen och rasta hundarna, bädda alla sängar och ta disk. En snabb runda till affären, avverkade två telefonmöten. Hem och lämna maten, för att sen vända om och hämta Wille i skolan och skjutsa honom till ett orienteringsprov. Hann svänga förbi Micke och lämna snus. Väl hemma igen så lagade jag mat ☝🏼 Ut med hundarna igen, satte mig och åt. Mätt och belåten var det dags att hämta Tuva-Li och EmmyLou på respektive olika ställen. Hemma igen och hunnit ta disken, svarat på mejl och hängt en tvätt. Nu är det dags för ännu en tripp mot skolan för att hämta hem resten av småfolket. Sen har jag ett par timmars jobb vid datorn, har jag tur så får jag sällskap av liten trött Mathilde som i nio fall av tio somnar i knät på mig när jag jobbar. Borde redan nu börja fundera på vad vi ska äta till middag, men jag lovar att det blir något lättlagat. För efter det står det läxläsning på schemat. Hade Engla-Freja varit frisk hade det varit handbollsträning ikväll också. Har en känsla av att vi missat en tandläkartid, får kolla upp det när jag hinner. Ser framemot lite besök ikväll, nattningen tar inte jag 😂✌🏼En vanlig måndag i mitt liv, verkar jag smått förvirrad och lite snurrig så vet ni! Fridens liljor 😙 #vardagslogistik

Man kan ju inte annat än att älska måndagar!

Kram / Madeleine

 1. Fia skriver:

  Min son är numera 20+ och han säger att bland det bästa jag har gett honom, är regler! Han tyckte inte det när han var tonåring men att han säger det i dagsläget, tar jag som ett bra bevis på att barn behöver regler 👍. Man får ha koll på barnens umgänge, hämta och lämna hos kompisar, träning, fester mm. och sätta upp tydliga regler och ev. konsekvenser av deras handlande. Håller helt och hållet med dig i dina tankar & funderingar om barnuppfostran. Kram på dig

 2. M skriver:

  När du använder prevent spray i håret på barnen, sprayar du lätt på håret eller ser du till att det kommer ner mot hårbotten med? Mina barn sätter upp håret på morgonen och tänkte sen att man bara kunde spraya på flätan/tofsen och uppe på huvudet liksom.. Haha.. Så flummigt det blev nu men tänker att sprayar man för lite så kanske det inte hjälper…så hoppas du fattar hur jag menar med min lite krångliga förklaring 😆

 3. Marita skriver:

  Klokt skrivet. Jag tycker att dessa böcker man skriver hur barn ska skötas förvillar. Genom att umgås med sitt barn så lär man sig hur det är . Visst kan man ta emot råd men många ggr förvillar det också. Jag har 6 barn och alla är olika. Två av dem har trivts att sova ensamma men de andra har inte alls velat det🍃

 4. Mali skriver:

  Håller helt med dig! Har precis imorse delat ut tv-spels förbud till mina två grabbar som slåss som galningar just nu. Har provat många olika varianter med dem för att stoppa vissa beteenden men ”straff” som börjar gälla genast är det enda som fungerar. Jag har provat att prata och bara pedagogisk men det fungerar inte på mina två grabbar tyvärr. De måste få känna på en konsekvens av sitt handlande. Sen pratar vi väldigt mycket om hur man istället kan lösa olika konflikter men ibland måste man ändå markera när de går över gränsen. Gör man de inte när de är barn hur ska de då bli när de blir större?

 5. Irene skriver:

  Jag har inga barn. Men har hört att nr man får barn första gången så säger vissa att det kommer automatiskt. Hm undrar det.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..