Magiskt goda bullar och en kväll utav inspiration!

Lite trötta efter gårdagens galej, men glada i själen efter en så trevlig kväll. Vi gick upp sent imorse och åt en gemensam brunch. Äggröra och bacon, ibland får man lyxa till det. Idag smakade det extra gott.

Barnen kom på den briljanta iden att jag skulle baka idag igen. Tänk att man kan komma in i perioder då man gillar att göra saker mer än annan dagar. Jag har alltid haft perioder då jag gillar att laga mat och baka mera. Sen ibland har jag ingen lust alls. Barnen har tur för just nu tycker jag det är jätteroligt. Har gjort så mycket gott senaste tiden som jag tänkt att dela med mig av i blogginlägg framöver.

I veckan som var så bakade jag magiskt goda bullar. Jag som aldrig lyckas med bullar blev väldigt glad när de blev sååå himla goda. Wille tyckte de var godare än köpebullar, och det antar jag är ett väldigt gott betyg. Saftiga stora och blanka bullar som t.o.m. jag gillade som vanligtvis inte äter bullar annars.

bullar2

bullar1

Har testat sååå många olika recept innan men inte fått till det som jag velat. Men den här gången blev de perfekta! Man får höfta lite tills det blir perfekt. Men här kommer receptet som ni bara måste testa!

Magiskt goda bullar!

Vetedeg

 • 30 gram jäst
 • 9,5 dl vetemjöl
 • 2,5 dl mjölk
 • 0,5 tsk salt
 • 1 dl strösocker
 • 1 st ägg
 • 110 gram smör (rumstempererat)
 • 1 st ägg till pensling
 • pärlsocker att strö på

Kanel och mandelfyllning

 • 200 gram mandelmassa
 • 1 msk vaniljsocker
 • 0,5 dl kanel
 • 150 gram smör (rumstempererat)

Sockerlag ♥

 • 1,5 dl vatten
 • 1 dl strösocker

bullar3

Börja med att smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över jästen och blanda runt ordentligt.

Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den känns elastisk, glansig och fin på ytan. Sen lägger du ut degen på ett mjölat bord och låter den vila 20 minuter.

Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.

Kavla ut degen 3-4 mm tjock, degen ska vikas på mitten så det är bra om man kavlar ut degen så den blir mer hög än bred. Sedan breder du ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och viker den dubbelt. Sporra/skär ut remsor med exempelvis med en pizzaroller sen tvinnar du till remsorna innan du formar till bullar.  Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.

Tips på hur du kan forma en fin bulle är svårt att förklara. Men ta en remsa och vira runt två fingrar på ena handen. Den bit som blir över,  inte snurrats, träs rätt över bullen och fästs på undersidan. Då blir det en fin och läcker kanelsnurra. Är det svårt att förstå hur jag menar så hittar ni en film på det HÄR!

Under tiden som bullarna jäser så passar du på att blanda samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Sen ställer du den åt sidan.

Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter och tänk på att dom ska få en fin gyllenbrun färg. Precis när bullarna kommit ut från ugnen så är du snabb att pensla dom med sockerlagen. Det är hemligheten bakom att få bullarna sådär fina och glansiga. dessutom så behåller bullarna saftigheten.

bullar4

bullar5

Nu blir det bullkalas för hela slanten med lagom nöjda barn ♥

bullar6

Själv ska jag hoppa in i en dusch nu. Jag och en vännina ska gå på Mia Skäringer ikväll. Köpte biljetterna för väldigt länge sedan, men hade glömt bort det. Så kan det gå när man är smått förvirrad. Tur jag har så fina vänner som påminner mig om saker och ting haha.

Jag ser verkligen framemot att gå på den här föreställningen. Och kanske får den mig att faktiskt publicera ett inlägg som just nu ligger som ett utkast. Det handlar om kvinnor, och hur otroligt elaka och manipulativa kvinnor faktiskt kan vara. Hur falskt det kan vara i den här ibland ytliga ”världen”. Det handlar om utseende och ideal och hur det påverkar oss alla. Smutskastning. Väldigt länge har jag påverkats av att vilja passa in, hållit med i saker fast jag egentligen inte alls har velat det. Jag tappade bort mig själv ett tag, men när man fått tid till att reflektera och enbart i tystnad titta på så inser man –  sådant vill jag inte vara del utav det längre! Jag är min egen, och jag står för mina egna åsikter och tankar även fast dom alltid inte är rätt. Man lär så länge man lever. Men jag känner ändå att inget egentligen någonsin ska få tysta mig!

Det handlar om att kvinnor bör lyfta varandra, istället för att vända kappan efter vinden. Det handlar om självinsikt och hur verkliga incidenter har format mig som person. Man kommer så otroligt mycket längre i livet om man har positiva människor omkring sig. Det handlar om att ge och ta. För oftast är det bara åt ett håll!

Så nu ser jag framemot att bli riktigt inspirerad och upprymd av härliga Mia!

Kram / Madeleine ♥

 1. Hur många såna satser bakade du?
  För en sats på 3 dl räcker väl inte så långt ?
  Å inte bakar du väl med bok och lavendelkvistar ( eller vad det nu är )liggande på bakbordet?
  Vi nöjer oss så gärna med vanliga mjöliga vardagsbilder.
  Allt måste inte vara stylat som till en bok.
  Framför allt tror jag noviser vid spisen uppskattar verklighetsbilder.

  1. Nu är ju faktiskt bullarna färdigbakade och då är det väl bara fint med en arrangerad bild, förhöjer ju faktiskt så bullarna ser ännu läckrare ut. Alla fattar väl att lavendekvisten inte är med under själva bullbaket🤣😴

   1. Fattar väl att bilden är arrangerad. men du ser väl att degen ligger på bordet så inte är bullarna färdigbakade då. Så där har du lite fel ANNA. Läs och kolla bilderna igen.
    Ingen bakar väl med vare sig böcker eller kvistar liggande på bakbordet. I MJÖLET!!! Konstigt att folk ska reagera på att man skriver sånt.
    Madde lägger ut mycket bilder, FINA bilder, och det är jag glad för, men det måste inte vara arrangerat som till en receptboksfotografering när man bakar i sitt eget hem . Jag i alla fall skulle tycka det vore lika intressant och kul att se det som verkligen händer, inte att hon placerat en kvist och en bok snyggt på bänken. Till Gunilla vill jag säga samma sak som jag just skrivit. jag anser mig själv normalt funtad och vet att man kan läsa receptböcker, mm, men nu var det inte det saken gällde, utan JUST FÖR ATT INTE LAVENDELKVISTEN ingår i receptet så behöver den inte vara med. Allt behöver inte vara stylat och tillrättalagt. Det räcker så gott med vanliga vardagen. Det är väl därför i alla fall jag läser bloggar som Maddes, som är ”lite av varje” och inte en renodlad blogg om ett visst ämne. ( Madde, jag skulle ändå vilja veta var du hittat receptet?)

    1. Förstår inte vitsen med att ifrågasätta mina bildkompositioner 😀 Alltså MITT största intresse är utan tvekan foto. Jag jobbar dessutom med det och jag pluggar bild och foto. Självklart vet jag att jag inte måste någonting, men jag VILL!
     Och att ens skriva den meningen känns lite som att du enbart vill provocera, för i ärlighetens namn fattar ju vem som helst att man inte måste eller hur!?

     Receptet har jag stulit från min mors receptbok. Vart hon har fått det ifrån har jag ingen aning om 🙂

     Önskar dig en trevlig kväll!

     1. Det ÄR trevligt med vackra bilder. Jag läser din blogg för att det ÄR mycket fina bilder. Men förstå att jag menar att ALLT måste inte se ut som om det är stylat till en bok eller proffsfotografering. Ibland är det kul att se stöket och böket också. Men självklart gör du som du vill med din blogg och dina bilder. Men oavsett vad du och dina ”försvarsadvokater” tycker så ser i alla fall jag gärna nån bild emellanåt som inte är stylad.
      Det är inte illa menat, tvärtom.

 2. Ett tips! Ska du pensla med sockerlag så strunta i ägg och pärlsocker innan stekning.
  Ägget gör att sockerlagen får svårare ”fästa”.
  Stek bullarna till fin färg och pensla sen med sockerlösningen och strö över pärlsocker.
  Testa nästa gång så får vi höra vad du tycker.
  De ser i vilken fall som helst jättegoda ut och jag är heller ingen bullmänniska.

    1. Jag visar min vardag 🙂 Hur andra har det får stå för dom! Säger inte att något är rätt eller fel.

     Hoppas du får en trevlig kväll! 😀

     1. Detsamma och förlåt om det lät lite taskigt menade inte de. Kram Madde. Du är en fin och godhjärtad kvinna😍😍💖

 3. Mycket fina bilder, och bullarna ser jättegoda ut. Tror att normalt funtade människor förstår att inte lavendelkvistarna och boken ingår i bullreceptet. Utan används som rekvisita. Läser man en blogg får man ta seden dit man kommer. Det är inget tvång att läsa och titta. Finns receptböcker i bokhandeln för den som inte gillar Maddes bilder. Ha en positiv dag🤗💕

 4. Har precis nominerat dig till årets influencer inom inredning! 😃
  Jag tror inte att du vinner eftersom du inte har en inredningsblogg på så vis, men älskar dina inredningsinlägg så det kan ju vara värt ett försök! 😃

  1. Nämen åh va!!! Men guuuud vad glad jag blir <3 😀 Tack snälla snälla du, så himla gulligt av dig. Du gjorde min kväll <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..