Julbelysning, pyjamasparty, luciadebatt och den stora dagen!

Vi har haft en mysig helg med sovmorgon, gos och massa kärlek. Det finns inget bättre än att tillbringa helgerna på det här sättet. Micke jobbade i lördags men jag, tjejerna och grabbarna låg kvar länge i sängen.

sova3

sova7

sova6

EmmyLou, Tuva-Li och Engla-Freja laddade för pyjamasparty hemma hos kompisarna Lowa och Leia på lördagen. Det var första gången som EmmyLou skulle sova hos en kompis, så ni kan ju tänka er hur uppspelt hon var. Hon packade sin väska redan på morgonen med diverse olika saker 😅 Det var nog tur att vi dubbelkollade väskan både en och två gånger.

Jag var inte orolig för hur det skulle gå, med båda sina storasystrar med så var det inga problem. Dessutom så skulle de ju sova hemma hos Angelica och Rickard och där känner sig barnen hemma. Jag blev uppdaterad med både bilder och filmer och barnen hade det verkligen superbra.

Med tre barn kort så blev det lite tyst i huset, man är så van att ha huset fullt. Men det gick inte nöd på mig jag fick fullt upp ändå, jag skjutsade Wille till Amanda och Victor till en kompis. Sen tittade vi på så mycket bättre på TV4, älskar det programmet. Fastnade sååå mycket för Linnea Henrikssons tolkning av Christer Sjögrens låt ”Den stora dagen”. Den gick rakt in i hjärtat, som ett hårt skott. Låten handlar om en mamma som ska fira sin stora dag, hon plockar fram fika men telefonen ringer och sönerna kommer inte.

Flera timmar drar förbi och dagen blir till kväll
En trött gammal kvinna somnar in
Hon har stått där hela dagen och väntat sina barn
Vid sin blommiga gardin
Hennes kaffebröd finns kvar och tårtan där den står
Den visar hur barn kan överge
Och när dottern ringer finns det inget mer att förstå
Då har ljusen brunnit ner

Jag skulle aldrig kunna överge min lilla mamma. Oavsett. Jag skulle aldrig vilja stå där en dag och ångra att jag inte tog vara på våran tid. Tack Linnea för din tolkning det kan vara det vackraste jag hört ❤️ Har ni missat detta så kan ni lyssna på låten HÄR! 

Efter vackra toner och en kvällsmacka så ringde Victor och undrade om jag ville hämta honom. Så jag hoppade i skorna och åkte.

Söndagen spenderas med att plocka fram och förbereda advent. Micke kämpade med julbelysningen, han fick hjälp av Charlie och Adam. Det blev Adam som fick klättra upp och fästa belysningen, han är inte alls höjdrädd så det var inga problem.

pynt2

pynt1

Imorgon ska jag sätta upp julgardiner i köket men sen är det bara julgranen kvar 🌲✨ Har sett att jag inte själv om att vilja vara ute i god tid. Många har ju redan klätt julgranen 😅 Och det gör väl inget tänker jag, man har ju granen så kort tid ändå. Vi får se om jag får min vilja igenom, jag har en här hemma som tycker det är alldeles för tidigt haha.

Har ni sett diskussionerna kring förskolan kärrbacken här i Motala? Förskolechefen Anna Karmskog har beslutat att ställa in Lucia, beslutet är taget inom ramen för skollagen, mot diskriminering och kränkande behandling. Vi vill inte exkludera någon, säger förskolechefen. Hon menar att många inte har råd att köpa luciakläder. Dessutom säger hon att många barn blir oroliga och ledsna i en stor folksamling och att det är ett annat skäl till att inte arrangera något luciafirande. Anna Karmskog ifrågasätter även genusperspektivet att gå på rad i ett luciatåg.

Vad tycker ni om det här? Jag ifrågasätter detta starkt. Det finns olika vägar att gå. Handlar det om en ekonomisk fråga så är vi flera här i Motala som gått ut och sagt att vi kan bidra och sponsra med luciakläder. Vi skulle säkert kunna gå ut med en förfrågan i hela kommunen och lyckas få fram luciakläder så täcker till flera förskolor. Handlar det om att vissa barn blir ledsna? Ja man kan ju välja att avstå, sitta bredvid och bara lyssna eller sjunga med ihop med sitt barn. Det finns inget tvång på Lucia i skolorna, men jag tycker det är en fin tradition som vi ska värna om.

Läste en krönika som Alex Schulman skrivit om det här, hans inställning var tydligt pessimistisk. Allt med Lucia var i hans tycke enbart jobbigt. Ungar med bajsblöjor, lukten av blöta ytterkläder, barn som skriker och gråter osv osv. Han tyckte det var bra att någon annan vuxen gått ut med detta och ser gärna att ordet sprids.

Det blir vad man gör det till, Alex jag är ledsen att du har så tråkig upplevelse av Lucia. Jag har bara fina minnen av det, mina barn också. Min äldsta son som idag snart är 21 år är dock lite ledsen över att jag missade hans första riktiga Lucia på förskolan. Än idag kan han pika mig för mitt livs största misstag. Han hade nämligen sett framemot den stunden. Allt handlar inte om prestige, vem som har finast lussekläder eller vem som sjunger högst eller bäst. Lucia för mig handlar om glädje och gemenskap. Något man gör tillsammans med barnen och pedagogerna. Ett sätt att fira in att det snart är jul.

Att Anna Karmskog drar in genusperspektiv i den här frågan gör mig nästan lite provocerad. För att man går på led? Alltså snälla kom igen nu! I så fall kan vi ju dra det här hur långt som helst. Vi kanske ska ställa in skolavslutningarna också då? Ja det finns många olika perspektiv på varför vi skulle behålla den om vi inte får behålla Luciafirandet. Låt traditionerna vara, speciellt eftersom så många vill ha dom kvar. Väldigt bra att debatten sprids, några tycker det är pinsamt. Någon annan skrev nyhetstorka, men det är varken det ena eller det andra. Det här berör samhället i allra högsta grad och det måste väl ändå vara folket som bestämmer.

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. Nu ska jag krypa ner i sängen, imorgon väntar vardagen igen. Men vi kanske hörs till morgonkaffe?

Kram / Madeleine

 1. Anna skriver:

  Tänker på det du skriver om att din son pikar dig för att du missade hans första luciafirande… Jag har under de 20 år jag jobbat i förskolan mött barn som älskar att uppträda inför människor och är laddade till tusen men har sedan fallit i gråt då deras föräldrar inte kommit och att barnet fått fika med oss pedagoger. Om en gång kan sätta sig i minnet tänk då vad upprepade tillfällen kan göra. Det gör ont i både pedagoghjärtat och i mitt föräldrahjärta.
  Tänker att få uppträda inför sina förskolekompisar ger en känsla av gemenskap det också.
  Önskar dig en fin första advent.

 2. Hannah skriver:

  På vår förskola ligger detta på kvällstid. Superbra. Att det tar tid att öva in sånger förstår jag, men jag förutsätter att personalen sjunger med våra barn oavsett årstid/högtid, så det går väl att ”baka in” i den vanliga pedagogiska verksamheten?

  Jag jobbar själv som lärare och på vår skola har vi tre klassuppsättningar med lucialinnen, strutar, lingonkransar, röda band mm mm så inget behöver tas med hemifrån. Nu vill några elever vara paket iår och då får de ju fixa själva. ( jag hjälper dem i min bildsal) det är valfritt att vara med (vill man inte har man ordinarie lektion vid övningar, ligger ofta på elevens valdagar-alltså ras inte ordinarie undervisningstid till detta heller) dock är det obligatoriskt att närvara vid uppspelet i matsalen (om någon vägrar, har aldrig hänt så måste man väl inte titta?) vi brukar ha en lucia och en stjärngosse som står längst fram, så tar vi bort könsperspektivet också…

  Vi har haft flickor med slöja med glitter på, det går alldeles utmärkt. Oftast är det inte eleverna som känner sig kränkta/exkluderade mm, utan det är vi vuxna som blir ”livrädda” (skitnödiga) barn gillar gemenskap i vilken gorm som. Tradition eller inte

  1. Karina skriver:

   min erfarenhet är också att skolorna har linnen och andra kläder att låna ut. Har funnits på varje skola jag arbetat på.
   Luciaträningarna har varit på skoltid, på musiken och mot slutet även andra lektioner.
   Själva lussandet på kvällstid och lärarna får komptid för den tiden.

  1. Ulrika skriver:

   Hej! Det är ju fortfarande så att de som vill ordnar Lucia, de som inte vill skall väl inte behöva för att andra tycker. Ingen har förbjudit lucia. Saker har väl kommit och gått förut utan att världen rasat.

 3. Lilly skriver:

  Linnéa Henriksson sjunger väldigt bra och hon gjorde en fin version med kör och allt. Gjorde det bästa av situationen.

  Men själva låten! Texten! Snacka om pekoral!!! Ha ha ha!

 4. Flipp skriver:

  Ett Luciafirande kan ligga på kvällen som vilken grillkväll/sommarfest/picnic som helst som många förskolor har. Det kan då vara frivilligt att anmäla sitt deltagande efter vad man tror gynnar sitt barn bäst. Det kan vara valfritt vilken nivå man kan/vill lägga ”utklädnad” allt från glitter i håret för 10kr till full tomtedress, valfritt utifrån ekonomi och barnets intresse av att ”klä ut sig”. Om man kommer kan det vara valfritt om barnet är delaktigt och uppträder eller sätter sig hos de som tittar. Inget barn kommer då heller vara utan ”egen publik”.

  Att träna på att uppträda inför andra gynnar barn. Att uppträda i grupp är bra start på det och mindre utelämnande än att gör det själv. Att få träna något, som tex sånger, med ett mål är motiverande och spännande. Att vara nervös men övervinna det och våga delta är stärkande. Att få uppträda och visa vad man lärt sig skapar stolthet och tro på egna förmågan.

  Och är man inte mogen något av ovan ännu behöver man då inte heller tvingas vara där. Eller tittar man och lyssnar på sina vänner tillsammans med de vuxna.

  Det blir vad man gör det till.

  1. Flipp skriver:

   Och det kan vara fritt fram oavsett kön att vara tomte, lussekatt, stjärngosse, pepparkaka, lucia, sockerbagare el annan lämplig karaktär – hej hej Genusdebatt

 5. Åsa skriver:

  Vi har Luciatåg på skolan där jag jobbar MEN det är föräldrarna som ordnar ALLT. Vi lärare tränar bara sångerna och sedan är vi inbjudna som gäster till Luciafesten. Känns väldig bra, vill föräldrar ha luciatåg får de faktiskt hjälpa till också och inte ta för givet att förskolan/ skolan ordnar allt. När mina gick på förskolan, bara något år sedan, hade de vinterfest. Vi sjöng sånger tillsammans med barnen, hade med oss egen fikakorg.

  1. Camilla skriver:

   Min man är klassförälder och vi har t o m fått samla barnen för att träna. Alltså på kvällen utanför skoltid.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..