Julbelysning, pyjamasparty, luciadebatt och den stora dagen!

Vi har haft en mysig helg med sovmorgon, gos och massa kärlek. Det finns inget bättre än att tillbringa helgerna på det här sättet. Micke jobbade i lördags men jag, tjejerna och grabbarna låg kvar länge i sängen.

sova3

sova7

sova6

EmmyLou, Tuva-Li och Engla-Freja laddade för pyjamasparty hemma hos kompisarna Lowa och Leia på lördagen. Det var första gången som EmmyLou skulle sova hos en kompis, så ni kan ju tänka er hur uppspelt hon var. Hon packade sin väska redan på morgonen med diverse olika saker 😅 Det var nog tur att vi dubbelkollade väskan både en och två gånger.

Jag var inte orolig för hur det skulle gå, med båda sina storasystrar med så var det inga problem. Dessutom så skulle de ju sova hemma hos Angelica och Rickard och där känner sig barnen hemma. Jag blev uppdaterad med både bilder och filmer och barnen hade det verkligen superbra.

Med tre barn kort så blev det lite tyst i huset, man är så van att ha huset fullt. Men det gick inte nöd på mig jag fick fullt upp ändå, jag skjutsade Wille till Amanda och Victor till en kompis. Sen tittade vi på så mycket bättre på TV4, älskar det programmet. Fastnade sååå mycket för Linnea Henrikssons tolkning av Christer Sjögrens låt ”Den stora dagen”. Den gick rakt in i hjärtat, som ett hårt skott. Låten handlar om en mamma som ska fira sin stora dag, hon plockar fram fika men telefonen ringer och sönerna kommer inte.

Flera timmar drar förbi och dagen blir till kväll
En trött gammal kvinna somnar in
Hon har stått där hela dagen och väntat sina barn
Vid sin blommiga gardin
Hennes kaffebröd finns kvar och tårtan där den står
Den visar hur barn kan överge
Och när dottern ringer finns det inget mer att förstå
Då har ljusen brunnit ner

Jag skulle aldrig kunna överge min lilla mamma. Oavsett. Jag skulle aldrig vilja stå där en dag och ångra att jag inte tog vara på våran tid. Tack Linnea för din tolkning det kan vara det vackraste jag hört ❤️ Har ni missat detta så kan ni lyssna på låten HÄR! 

Efter vackra toner och en kvällsmacka så ringde Victor och undrade om jag ville hämta honom. Så jag hoppade i skorna och åkte.

Söndagen spenderas med att plocka fram och förbereda advent. Micke kämpade med julbelysningen, han fick hjälp av Charlie och Adam. Det blev Adam som fick klättra upp och fästa belysningen, han är inte alls höjdrädd så det var inga problem.

pynt2

pynt1

Imorgon ska jag sätta upp julgardiner i köket men sen är det bara julgranen kvar 🌲✨ Har sett att jag inte själv om att vilja vara ute i god tid. Många har ju redan klätt julgranen 😅 Och det gör väl inget tänker jag, man har ju granen så kort tid ändå. Vi får se om jag får min vilja igenom, jag har en här hemma som tycker det är alldeles för tidigt haha.

Har ni sett diskussionerna kring förskolan kärrbacken här i Motala? Förskolechefen Anna Karmskog har beslutat att ställa in Lucia, beslutet är taget inom ramen för skollagen, mot diskriminering och kränkande behandling. Vi vill inte exkludera någon, säger förskolechefen. Hon menar att många inte har råd att köpa luciakläder. Dessutom säger hon att många barn blir oroliga och ledsna i en stor folksamling och att det är ett annat skäl till att inte arrangera något luciafirande. Anna Karmskog ifrågasätter även genusperspektivet att gå på rad i ett luciatåg.

Vad tycker ni om det här? Jag ifrågasätter detta starkt. Det finns olika vägar att gå. Handlar det om en ekonomisk fråga så är vi flera här i Motala som gått ut och sagt att vi kan bidra och sponsra med luciakläder. Vi skulle säkert kunna gå ut med en förfrågan i hela kommunen och lyckas få fram luciakläder så täcker till flera förskolor. Handlar det om att vissa barn blir ledsna? Ja man kan ju välja att avstå, sitta bredvid och bara lyssna eller sjunga med ihop med sitt barn. Det finns inget tvång på Lucia i skolorna, men jag tycker det är en fin tradition som vi ska värna om.

Läste en krönika som Alex Schulman skrivit om det här, hans inställning var tydligt pessimistisk. Allt med Lucia var i hans tycke enbart jobbigt. Ungar med bajsblöjor, lukten av blöta ytterkläder, barn som skriker och gråter osv osv. Han tyckte det var bra att någon annan vuxen gått ut med detta och ser gärna att ordet sprids.

Det blir vad man gör det till, Alex jag är ledsen att du har så tråkig upplevelse av Lucia. Jag har bara fina minnen av det, mina barn också. Min äldsta son som idag snart är 21 år är dock lite ledsen över att jag missade hans första riktiga Lucia på förskolan. Än idag kan han pika mig för mitt livs största misstag. Han hade nämligen sett framemot den stunden. Allt handlar inte om prestige, vem som har finast lussekläder eller vem som sjunger högst eller bäst. Lucia för mig handlar om glädje och gemenskap. Något man gör tillsammans med barnen och pedagogerna. Ett sätt att fira in att det snart är jul.

Att Anna Karmskog drar in genusperspektiv i den här frågan gör mig nästan lite provocerad. För att man går på led? Alltså snälla kom igen nu! I så fall kan vi ju dra det här hur långt som helst. Vi kanske ska ställa in skolavslutningarna också då? Ja det finns många olika perspektiv på varför vi skulle behålla den om vi inte får behålla Luciafirandet. Låt traditionerna vara, speciellt eftersom så många vill ha dom kvar. Väldigt bra att debatten sprids, några tycker det är pinsamt. Någon annan skrev nyhetstorka, men det är varken det ena eller det andra. Det här berör samhället i allra högsta grad och det måste väl ändå vara folket som bestämmer.

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. Nu ska jag krypa ner i sängen, imorgon väntar vardagen igen. Men vi kanske hörs till morgonkaffe?

Kram / Madeleine

 1. Fast nu har jag både jobbat på förskola & varit förälder. Att sätta sig bredvid räcker inte alltid. I nästan alla barngrupper finns det barn som inte fixar det alls med stöket runtom. Ska de måsta vara lediga den dagen ? (Här är det nämligen medan förskolan fortfarande har öppet). Fotoförbud respekteras inte för fem ören av föräldrar,mor eller farföräldrar osv utan de med skyddat identitet riskeras bli fotade osv. Vem ska förvara alla de kläderna? Finns många saker som talar för att rektorn kanske är rätt ute även om hon inte sa det på klurigaste viset. Jag gillar luciafirande,föräldrafika osv men framförallt gillar jag att alla barn trivs & att BARNEN har ett firande. Här har de julbord,gran osv . För barnen. & det som är viktigaste. Barnens arbetsplatts . Hur mysigt det än skulle vara med Lucia/julfest som när jag var liten med tomtegröt,luciatåg & dans runt granen med barn,syskon föräldrar osv . Tider förändras & traditioner med. Ordna ett eget luciafirande via föräldragrupper & bjud in förskolan?

  1. Har alltid tyckt att luciatåg är så mysiga men måste ändå säga att jag håller med dig. Bra ide att föräldrarna kan styra upp ett eget luciatåg. På en förskola där jag bor vet jag att dom har julpyssel istället. Då är föräldrarna välkomna till förskolan och så pysslar man och fikar tillsammans. Låter mysigt tycker jag 😊
   Det här med luciakläder och ekonomi är också svårt tycker jag. Många som kanske inte vill erkänna att dom har det lite sämre ställt och köper lussekläder fast dom egentligen inte har råd. Kram

   1. Ska jag skratta eller gråta? I över 20 år har jag antingen följt eller deltagit aktivt i diskutioner om traditioner/extraktivitetets vara eller inte vara i skola/förskola. Inte EN gång har det att göra om någon ska känna sig kränkt eller inte. Finns EN sak som skrämmer mig angående den saken & det är alla rasister som spyr ut sin hatpropaganda oavsett vilket område det rör sig om. För innan jag spyr ut mig hat mot stora delar av samhället så ser jag till att ha faktagranskat mina källor några gånger . Med 30 års erfarenhet av barn med speciella behov & barn utan speciella behov,av dagliga verksamheten på förskola/skola osv vet jag hur mycket extrajobb det krävs av personal & barn vid varje aktivitet som ex luciafirande. & hur många barn med ont i mage eller själ det blir. För uppträda,för stöket det blir,för kläder osv. Listan kan göras lång. & det handlar inte bara om just den stunden det är uppträdande utan lång tid före & lång tid efter. Så nej,jag oroar mig inte för traditioner som ändras med tidens gång,min farmor hade inte samma traditioner på sin skola som mina föräldrar & de i sin tur hade inte samma som jag hade

    1. Kallar du mig rasist? Är det vad du gör? Mina vänner är araber, vi sitter runt fikabordet och dom kräver att barnen ska ha böneutrop på dagis, hucklena ska banne mig sitta på, nåde om ni missar det. Det är MIN vänner du säger att jag är RASIST mot. Jag visade det här för dom. Jag kan inte skriva vad dom sa om dig. Så vad väljer du? Vakta barn som sitter i gungan, barn som klättrar i trän, på bord, slåss med tillhyggen, ELLER barn som ska ha böneutrop, hucklen ska absolut inte få flyttas på, utan ska omedelbart ordnas till. Sen ska man upp i skolan och där ska samma sak ske. Så du skrattar eller gråter, vad väljer du? Ett barn som blir slaget i huvudet med en hård leksak kontra lägg barnen åt rätt håll och ut med mattorna och be? Svara mig nu. Det är mina vänner som tycker så. Jag tycker inte det. Dom är mina vänner för det. Mig gillar dom men jag visade ditt inlägg och jag kan inte skriva här vad dom sa om dig.

  2. Så om det finns ett barn eller två som inte fixar det, då måste alla andra ställa in?
   Hallå, majoriteten då? Som älskar detta. Ja jag är ruskigt trött på att minoriteten ska sätta tonen för allt nuförtiden. Herregud, stanna hemma med ers ungar som inte fixar det och låt alla som vill få göra!

   1. Förskolan finns där för barnen för att föräldrarna måste jobba.
    Det går inte bara att stanna hemma. Det finns föräldrar som inte kan vara lediga en eller två timmar på morgonen. De här barnen kan inte bara stanna hemma…

  3. Jag håller med dig. Att barn ska stå och uppträda för en väldigt stor grupp med föräldrar känns bara fel. Jag har jobbat i förskola i 10 år och det är alltid stress för barnen vid lucia. De som tycker det är jobbigt med mera. Ett bra alternativ är att bara fira lucia med barnen på förskolan, utan föräldrar. Sjunga lite julsånger i en sångsamling, kanske fika. Men helt klart NEJ till uppträdande framför föräldrar!

 2. Igår bytte jag alla gardiner och satte upp stjärnor och adventsljusstakar, såå mysigt! Älskar advent. Men granen får vänta till Lucia.

 3. Jag älskar julen och dess traditioner, men tycker inte att detta är något att hetsa upp sig över.
  Jag har bara erfarenhet av Luciafirande på förskolan som förälder. Jag såg barn gråta av panik att deras, annars så trygga förskola, fylldes av föräldrar, syskon, far- och morföräldrar. De kunde inte bara sätta sig bredvid… Tryggheten var rubbad, rutinerna ruckade osv.
  Så här små barn kan inte välja om de vill vara med eller inte, så som man kan göra i skolans Luciafirande och föreningars Luciafirande.

  Personligen gick jag inte på förskola när jag var liten och har aldrig varit med om Luciafirande där alltså. Men tillsammans med några småvänner plingade vi på hemma hos grannar, sjöng någon fin (?!) sång, bjöd på pepparkaka och i sann KarlBertil Johnsson-anda skänkte lite julglädje.
  Det är också ett sätt att bevara traditioner.

  Barnen på förskolan kan gå Lucia/ sjunga sångerna osv men de behöver inte nödvändigtvis visa upp för oss föräldrar. Traditioner kan bevaras även utan lusselinnen och stressade föräldrar på plats…

  Tror inte att barnen på denna förskola bryr sig överhuvudtaget. Det är snarare föräldrarna som gormar och det är ju inte för vår skull förskolorna ska upprätthålla Luciafirande.

  1. Håller helt med, på förskolan där jag jobbar har vi luciafirande tillsammans med alla föräldrar med en stor gemensam sångsamling och fika. Inget uppträdande av barnen, men självklart får man vara luciaklädd. Uppskattat av alla. Inget”tågande” med nervösa barn. Har under mina år på förskola fått uppträtt för föräldrar, med gråtande barn i famnen. Eftersom föräldrarna tycker det är såååå viktigt att vara med.
   Känns så bra att vi tänkt om, så alla får ett fint luciafirande där vi slipper prestigen runt omkring….

 4. Ja jag är kluven i detta. Lucia är ju såå mysigt men jag förstår om inte alla vill eller kan vara med. Om man inte kan pga ekonomi så är ju det något alla kan hjälpas åt med, men för de som inte vill förstår man ju att det är skönt stt det ställs in.
  Samtidigt är det ju exakt samma vid varje avslutning. Den är obligatorisk, läggs dagtid när föräldrar inte alltid kan ta ledigt. Det är en hets om avslutningskläder, det ska uppträdas o läsas upp vilka som får pris för bra betyg eller bra kamrat. Nog är det väl många som tycker det är jättejobbigt också?!
  Men lucia då…,tänk om man kunnat göra annorlunda, kanske ett luciatåg kunde komma till olika skolor och förgylla morgonen på samma sätt som de gör till andra arbetsplatser. Det blir lite mysigt och tradition men barnen behöver inte sjunga o vara med utan bara njuta av mys lugn och ro och pepparkakor. Kanske något för framtiden?

 5. Alla vet vi varför. Det finns bara en anledning men det kunde hon inte tala om. Alla är inte kristna. DET är bara en tidsfråga innan andra styr och ställer och vi får finna oss i att bli offer för kvinnoförnedring och kvinnoförtryck och där vi får finna oss i att det är MÄNNEN (nej, idioterna) som styr och ställer över kvinnorna. SER inte folk vad som händer med Sverige???????? Synd för våra flickor och barnbarnsflickor. Själv är jag för gammal för att hinna med skiten.

  1. Fast du l2 det är inte bara muslimer som inte firar lucia det finns även andra svenska familjer som inte gör det och då gör det inget för dom är inte muslimer man ska inte dra alla över en kam jag förstår inte varför det ska pratas om bara 2 religioner islam och kristendom det finns massa med andra relgioner som är värre än islam och kristendom och att kvinnor trycks ner mm detta beror tyvärr på svenska samhället och så har det vart även när våra förfädrar fanns så detta handlar inte om islam lr kristendom mm …

   1. Av den anledningen att dom bryr sig inte. Mina vänner vägrar gå in i sjukhuskyrkan för att det finns kors. Dom är på väg att tas bort, andra religioner bryr sig inte om det. Så innan man gastar ur sig saker, bör man ha lite på fötter. Detta skrivs genom min vän Asra

 6. Det Alex skriver är att det är jobbigt för barnen som blir skrämda.

  Förstår inte heller varför barn ska tvingas att uppträda…de flesta föräldrar vill behålla det för att de själva tycker det är mysigt tror jag. Många barn vill inte uppträda för andra, varför skulle dom? För vems skull???

  Jag är absolut för att behålla traditioner men det kan man göra på andra sätt.

 7. Oj va tidigt du julfixat !! Här sätts besysning och ljusstakar upp till 1a advent. Julpyntar i julveckan och granen sätt upp dan innan julafton. Haft det så i hela mitt liv.
  Efter nyår åker alla tomtar ner i lådan och juldukarna går samma väg. Ljusstakarna bort eftet trettonhelgen.
  Skulle bli jättetrött på alla om det åkte upp redan nu.
  Men inget fel att ha sin egen tradition.

 8. Stina,betalt du då ledigheten för de som måste ha hemma barnen? För många gör det här under ordinarie öppetid för att personalen inte kan/får jobba övertid för ett luciatåg. Rätta mig om jag har fel men barnomsorg har man för att det behövs ex studier eller jobb vilket då innebär (enligt ditt resonemang) att man ska ta ledigt för att stanna hemma ”För alla andras skull”? Fortfarande handlar det om vad vuxna vill ha ut av ett luciafirande,inte barnen. Det ligger dessutom fruktansvärt många timmars jobb bakom ett sånt firande & jag tror de flesta av oss är medvetna om storleken på barngrupperna & hur lite personal det är. Bara i det här inlägget har det kommit upp andra sätt fira Lucia som verkar vara helt ok i barnens öron .

 9. Om du läst dagens tidning på nätet så är Inte Lucia inställt bara inte för föräldrar men barnen får lussa om jag fatta rätt. Det är svårt att få ordning på allt inför Lucia , var ska alla få plats? Ska man behöva dela upp Lucia massa gånger på en dag för att alla ska kunna se? Har de som arbetar på en förskola frågat barnen vad de vill, vet att det finns många andra alternativ att göra det på ett modernare sätt, spela in när de lussar på förskolan, visa upp det på ett drop in fika. Inget kul med super ledsna barn som vill till mamma,pappa,ingen sjunger, det blixtrar hela tiden. Sen ska det fikas och vips så får föräldrarna bråttom och måste lämna och till jobbet. Kvar blir ledsna barn, stressad personal som ska trösta barn, vara vänlig mot de föräldrar som är kvar och sen plocka undan allt fika efter åt.

 10. Hur har det varit med luciafirande alla andra år ca 100 år? Var gjorde man av de barn som blev skrämda, inte vågade/ville vara med? Det där är bara en dålig ursäkt. Nej, inse att vi blir överkörda. Det är en kristen tradition men passar inte det muslimska samhället som håller på att ta över.

 11. Håller med de flesta här. Luciafirande för barn i förskoleåldern kan föräldrar själv ordna. De är för små och det krävs för mycket att rådda med det för de underbemannade pedagogerna. I skolan tycker jag dock att det är fint när en duktig musiklärare håller i trådarna.
  Att försöka få in rasism i denna fråga är bara lågt. Handlar inte om det. Traditioner förändras ständigt. Hos oss tittar vi valken på ’ Kalle ’ eller ’ Grevinnan o betjänten ’ eller ’ Svensson Svensson ’ längre.
  Tråkigt o uttjatat.

  1. Det är inte vad det handlar om. Det tas bort för att muslimer och andra blir stötta och kallar allt för rasism. RASISM. Vilket skitord. Betyder idag lika mycket som rök, Sverige är enda landet som snart inte vågar ha något för det kallas rasism. Vänta bara, tills nått DU vill ha kvar eller du gillar försvinner för att nån blir kränkt. Undra om du säger samma sak då. NÄÄÄ för 85 % är sig själv närmast. Sen är det bara en massa jävla skitsnack

   1. Jag tycker att din kommentar är flummigt skitsnack som helt klart har en bitter, fientlig och rasistisk underton.
    Lucia passar inte så små barn som jag skrev. Är en fin traditon som jag gärna har kvar i skolan, men inte i förskolan. Allra helst ledd av duktig musiklärare och oss lärare tillsammans. Många gånger får vi även hjälp av föräldrarna.
    Finast och mest högtidligt när man har luciatåg på kvällen i kyrkan.

 12. På vår förskola är Lucia utomhus på kvällen. Förskolan består av fyra åldersindelade avdelningar 1-4 år. Alla som vill får gå upp på ”scenen” och klämma i på julsångerna. Vill man inte så sitter man tryggt med någon familj/vän och kanske sjunger därifrån. Alltså helt prestigelöst! Kvällen avslutas med pepparkakor , glögg och mingel.
  Är väldigt glad över vår förskola i Kalmar! Väldigt engagerad personal, som ser alla föräldrar och barn <3.

 13. Håller helt med!
  Låt traditioner vara!!

  Helt ärligt så finns de inget som hon säger som jag ens kan förstå lite, inget!

  Jag jobbar själv på fsk och barn som inte vill sjunga älskar ju att titta på med sina föräldrar för att sedan ta en fika eller liknande.
  Gå i led… De va de dummaste ha hört, varför ens hålla på att skapa massa tankar om ett helt vanligt luciatåg som alltid har funnits på både förskola, skola och kommuner.

  Nä fy, dåliga argument Av henne alltså.
  Precis som du skriver blir man lite provocerad av saker hon drar upp!

  Sov gott goa Madde!

  1. Musselover. Jag ska dra en liten sak ur koranen som en god vän sa som studerat skiten som den (vill inte tala om ifall det är en han eller hon men kanske det ni inte tror) Men den studerade koranen i 8 år. Om du inte felat så kan du ta ett hårstrå. Sätta det mellan två berg. Har du inget felat, kan du gå över på strået. NÄÄÄÄMENNN, den sa att boken är sjuk. Finns väl ingen som kan gå på ett hårstrå eller kanske ni kan det. Om ni visste vad dom säger om er. ohh Gå på kristen jord, spottar på er. MYGOOD.

   1. Jag förespråkade väl inte Koranen!? (Som jag för övrigt själv har läst; jag är religionslärare (och ateist)). Jag tycker att Koranen, såväl som Bibeln, är absurd.

    Det jag ville ha fram var att beslutet med högsta sannolikhet inte har med religion att göra, utan att en stor del av barnen inte uppskattar den här typen av firande.

    Själv uppskattar jag inte rasistisk propaganda.

 14. Oj, antingen måste du ha haft en väldigt speciell arbetsplats där inga barn med soecialbehov förekommer, eller också måste du ha ovanligt svårt att se barns speciella behov. Alla barn älskar inte att sitta med dina föräldrar och se luciatåget. Som förälder med barn som inte gör det är det en extrem press att försöka få ledigt på lucia åtminstone en stund, för att barnet skall må någorlunda bra.

 15. På min dotters förskola har de också ställt in det ”officiella” luciatåget och jag är mer än nöjd! Äntligen har förskolechefen och pedagogerna tagit ett moget beslut och satt våra små små barn i fokus. På förskolan kommer de fira lucia fast på egen hand utan en massa press från alla föräldrar och mor-och farföräldrar. Luciafirandet står inte och faller om våra 1-5åringar inte går luciatåg för alla föräldrar på förskolan tänker jag. Om lucia är en viktig tradition för vissa familjer antar jag att de hittar andra sätt att fira denna högtid.

 16. Många gapar om det minsann är föräldrarnas påhitt och att det bara är för deras skull. Men vänta nu, dagens föräldrar har ju ” blivit tvingade stt gå i luciatåg” när de var små. Med tanke på att detta evenemang låter som värsta traumat för barnen, är det inte konstigt att föräldrarna då är positiva till detta nu?
  Nä säger jag, för majoriteten av barnen tycker att det ÄR roligt!!!!
  Vs fan låt de ungar som vill göra. Alla gaphalsar kan skita i det och röja runt i sina Spider-Man kläder i ett annan rum.

 17. Hej! Jag tycker det står var och en fritt att ordna själva. Engagemanget var ju stort ifråga om kläder så varför inte ordna hela tåget. Traditionen kan väl skötas sv föräldrarna om intresset finns. Att kräva att andra måste göra det oavsett vad den människan eller organisationen tycker är lite som att kräva en fest sv någon som inte vill ordna för att jag tycker den har tid eller råd att ordna den.

 18. Förra året fick vi till oss på förskolan att luciatåget var avskaffat just av den anledningen att vissa barn tyckte det var jobbigt och ångestladdat att stå och sjunga framför alla föräldrar. Men vi fick luciafrukost istället! Inget krav på luciakläder och alla satt ihop hur man nu ville (med mamma o pappa, eller med sina kompisar) så sjöng vi allihopa luciasånger! Sedan fick vi julfrukost tillsammans med våra barn. Var skapligt skeptisk till att börja med, för hade sett fram emot luciatåg med mina små barn så himla mycket. MEN! Det blev superdupermysigt och vi gör samma konstellation iår! Perfekt 🙂

  1. O vi har haft julsaga. Barn o föräldrar samlas tillsammans
   De som vill ha Lussekläder har det. De som vill ha nått annat har det 🙂

 19. Jag jobbar på förskola och har varit med om olika firande
  1. Där barnen uppträdde på scen för föräldrar , där dem små mest åt russinen vi hade med oss . Fint för föräldrarna kanske men inget som jag tyckte såg till barnens bästa .

  2. Barnen har fått ha luciakläder pm dem vill och så har föräldrar och barn tillsammans suttit och sjungit dundrade rått så bra . Tyvärr respekterades inte fotoförbudet trots påminnelse innan sång . Blev mest fotat där vi vuxna var men det jag som pedagog känner att jag då inte visste vart jag hamnade på kort . Annars var det rätt trevligt med föräldrarna delaktiga i sången med efterföljande fika.

  3e sättet jag varit med om och som hos majoriteten av föräldrarna bara togs emot positivt var att fira med bara barn och pedagoger . Vilket blev en lugn och mysig sångstund med fika efteråt för barnen och föräldrar behövde inte känna dåligt samvete om det ej hade möjlighet och delta , självklart tog vi kort som föräldrarna fick ta del av 🙂

  Jag har också hört om förskolor som firar lucia utan föräldrar men en pedagog filmar och dagen efter bjuds föräldrar in på fika och kan se filmen tillsammans med sitt/sina barn

 20. Oerhört lågt att göra detta till en rasistfråga, på de platser jag har arbetat har det aldrig varit ngt barn som inte fått vara med på firande pga religion.Däremot är förskolpersonalen en sliten arbetskår som när mer och mer pappersjobb mm åläggs dem är tvungna att sålla lite. Traditionen kan ju hållas vid liv av föräldrar själva. När jag va liten gick vi Luciatåg i grannskapet och sjöng. Ta ihop en grupp och glädj de äldre på ett boende.

 21. Jobbar på förskola och vi lade ner lussetåget för föräldrarna för några år sedan just pga barnen som grät både i tåget och sen när föräldrar skulle gå hem. Det var inte heller så kul för de barn som inte hade någon som kom o tittade. Nu går de äldsta som vill lussetåg för alla andra avdelningar och detta filmas o visas på dropinfika. Det knorrades en del från föräldrarna men vi är jättenöjda, det visade sig dessutom att barn som inte vågade lussa för föräldrarna nu vågade och ville vara med att lussa för kompisarna.

 22. Vi har Luciatåg på skolan där jag jobbar MEN det är föräldrarna som ordnar ALLT. Vi lärare tränar bara sångerna och sedan är vi inbjudna som gäster till Luciafesten. Känns väldig bra, vill föräldrar ha luciatåg får de faktiskt hjälpa till också och inte ta för givet att förskolan/ skolan ordnar allt. När mina gick på förskolan, bara något år sedan, hade de vinterfest. Vi sjöng sånger tillsammans med barnen, hade med oss egen fikakorg.

 23. Ett Luciafirande kan ligga på kvällen som vilken grillkväll/sommarfest/picnic som helst som många förskolor har. Det kan då vara frivilligt att anmäla sitt deltagande efter vad man tror gynnar sitt barn bäst. Det kan vara valfritt vilken nivå man kan/vill lägga ”utklädnad” allt från glitter i håret för 10kr till full tomtedress, valfritt utifrån ekonomi och barnets intresse av att ”klä ut sig”. Om man kommer kan det vara valfritt om barnet är delaktigt och uppträder eller sätter sig hos de som tittar. Inget barn kommer då heller vara utan ”egen publik”.

  Att träna på att uppträda inför andra gynnar barn. Att uppträda i grupp är bra start på det och mindre utelämnande än att gör det själv. Att få träna något, som tex sånger, med ett mål är motiverande och spännande. Att vara nervös men övervinna det och våga delta är stärkande. Att få uppträda och visa vad man lärt sig skapar stolthet och tro på egna förmågan.

  Och är man inte mogen något av ovan ännu behöver man då inte heller tvingas vara där. Eller tittar man och lyssnar på sina vänner tillsammans med de vuxna.

  Det blir vad man gör det till.

  1. Och det kan vara fritt fram oavsett kön att vara tomte, lussekatt, stjärngosse, pepparkaka, lucia, sockerbagare el annan lämplig karaktär – hej hej Genusdebatt

 24. Linnéa Henriksson sjunger väldigt bra och hon gjorde en fin version med kör och allt. Gjorde det bästa av situationen.

  Men själva låten! Texten! Snacka om pekoral!!! Ha ha ha!

 25. På vår förskola ligger detta på kvällstid. Superbra. Att det tar tid att öva in sånger förstår jag, men jag förutsätter att personalen sjunger med våra barn oavsett årstid/högtid, så det går väl att ”baka in” i den vanliga pedagogiska verksamheten?

  Jag jobbar själv som lärare och på vår skola har vi tre klassuppsättningar med lucialinnen, strutar, lingonkransar, röda band mm mm så inget behöver tas med hemifrån. Nu vill några elever vara paket iår och då får de ju fixa själva. ( jag hjälper dem i min bildsal) det är valfritt att vara med (vill man inte har man ordinarie lektion vid övningar, ligger ofta på elevens valdagar-alltså ras inte ordinarie undervisningstid till detta heller) dock är det obligatoriskt att närvara vid uppspelet i matsalen (om någon vägrar, har aldrig hänt så måste man väl inte titta?) vi brukar ha en lucia och en stjärngosse som står längst fram, så tar vi bort könsperspektivet också…

  Vi har haft flickor med slöja med glitter på, det går alldeles utmärkt. Oftast är det inte eleverna som känner sig kränkta/exkluderade mm, utan det är vi vuxna som blir ”livrädda” (skitnödiga) barn gillar gemenskap i vilken gorm som. Tradition eller inte

  1. min erfarenhet är också att skolorna har linnen och andra kläder att låna ut. Har funnits på varje skola jag arbetat på.
   Luciaträningarna har varit på skoltid, på musiken och mot slutet även andra lektioner.
   Själva lussandet på kvällstid och lärarna får komptid för den tiden.

  2. Hej! Det är ju fortfarande så att de som vill ordnar Lucia, de som inte vill skall väl inte behöva för att andra tycker. Ingen har förbjudit lucia. Saker har väl kommit och gått förut utan att världen rasat.

 26. Tänker på det du skriver om att din son pikar dig för att du missade hans första luciafirande… Jag har under de 20 år jag jobbat i förskolan mött barn som älskar att uppträda inför människor och är laddade till tusen men har sedan fallit i gråt då deras föräldrar inte kommit och att barnet fått fika med oss pedagoger. Om en gång kan sätta sig i minnet tänk då vad upprepade tillfällen kan göra. Det gör ont i både pedagoghjärtat och i mitt föräldrahjärta.
  Tänker att få uppträda inför sina förskolekompisar ger en känsla av gemenskap det också.
  Önskar dig en fin första advent.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..