Sköldkörteln, första dagen i skolan och förälskad i nya produkter!

Så var första skoldagen avklarad. Jag har i vanlig ordning sovit som en kratta. Gaaah jag blir så trött på att vara trött. Men nu är det pga av att jag slutar att amma, inte bara den ”andra” tröttheten. Vi kämpar på och även om det tar lite längre tid för Mathilde att somna på kvällen så går det ganska bra. Det är när hon vaknar på natten som det blir jobbigt. Men jag vet ju att det bara är en övergångsperiod. Snart har vi klarat av det här och då sover både jag och Mathilde bättre.

Jag vet inte hur många gånger jag tittade på mobilen när jag vaknade inatt. Rädd för att försova mig 😅 Vi hade bokat in leverans av nya tvättmaskiner och installation på morgonen också så därför var det extra viktigt att jag var uppe i god tid och förberedde. Men vi kom upp och barnen var faktiskt väldigt pigga. Aningens förväntansfulla över att få träffa alla klasskamrater igen efter lovet.

Och våran nya tvättmaskin och torktumlare, alltså åhhhh jag älskar dom 😍 Trodde aldrig kan kunde känna kärlek till sådana produkter haha, men jag är upp över öronen förälskad i dom. Vi har även låtit installera en LG Styler, och den är minst lika omtyckt ska jag säga. Det är ett helt nytt klädvårdssystem, när jag gjort mig bekant med den närmare så ska jag visa er. Men för oss som är en så stor familj och som tvättar väldigt mycket så underlättar det här oerhört mycket för oss. Tomma tvättkorgar och rena fräscha kläder är det bästa som finns 😀

Till lunch idag blev det Rapunzels torn av ris och korvstroganoff. Då blir det mycket roligare att äta tycker EmmyLou. Hela hennes värld består av prinsessor och tecknade figurer.

korv4

korv2

Lycklig!

korv1

korv3

Undra vad vi ska kontra med imorgon? Svårt när vissa av barnen är lite kräsna. De tre minsta tjejerna är väldigt larviga när det kommer till mat och då blir menyn begränsad.

korv5

korv6

Mathilde är nog den som är svårast när det kommer till mat. Hon har tre, max fyra rätter som hon faktiskt äter. Bröd totalvägrar hon, så frukostmackor på morgonen är ju bara att glömma. Däremot så går det bra att äta bröd i form av pizza, men bara ibland 🙈 Annars är det godaste sallad om hon får välja, men man kan inte överleva på enbart sallad. Redan sedan hon började äta mat så har hon strejkat. Men vi ställer alltid fram mat och sen får hon plocka med den som hon vill. Jag skulle aldrig tvångsmata henne som en del tycker att man ska göra.

Usch det kan ju framkalla en konstig syn och känsla på mat då tänker jag. Det kommer så småningom, av min erfarenhet så brukar det ”rätta till sig”.

Igår fick jag ett samtal från sjukhuset. Svar på mina senaste prov på ämnesomsättningen. Och det var både positiva och negativa svar. Det som gnagt lite i mig var ju det här P–TRAK provet eftersom man då ville veta om jag hade Graves sjukdom. Men hurra det var negativt 🙏🏻 En otrolig lättnad, det var verkligen sååå skönt att få det svaret. Så jag antar att jag kan andas ut lite i alla fall.

C320F06B-E1BE-4AD7-A6CC-1A669A539CF7

Däremot så var de andra proverna precis likadana som gången innan, alltså för låga. Både Tyrotropin (TSH) och Tyroxin (T4 fritt) var för låga. Men tydligen inte tillräckligt för att de ville sätta in Levaxin ännu 😏☹️ Nu vill man ta prover igen om 3 veckor. Och sen får jag vänta ytterligare innan jag får svar.

Jag förstår inte riktigt hur de resonerar i behandling och utredning? Och då ska jag tillägga att de som tar dessa prover inte är specialister på det, eller jag tror inte det. Proverna är inte tagna på en endokrin mottagning eller kontrollerade av en ”ren” medicinläkare. Många av er läsare har ju kommenterat hur viktigt det är att man får hjälp av rätt läkare.

En annan sak som jag funderat på är att dessa referensvärden kan skilja sig från kommun till kommun. Hur kan det komma sig? Skulle jag tex bo i Linköping eller någon annanstans så har jag hört att referensvärdet på TSH ligger på 2 och har man under det så får man medicin insatt. Och jag har långt under 2 men ska nu alltså lämna prover igen innan man ska ta ställning till det här.

Jag blir förvirrad och utmattad av bara tanken på allt. Kan man själv ringa till en endokrin klinik? Jag har ju uppenbart problem med sköldkörteln, mina prover visar ju trots allt det eftersom de är för låga och med min historia och mina symptom så känns det ju glasklart. Eller vad jag tror och känner i alla fall. Känns jobbigt att behöva gå 3 veckor till för att sen lämna prover igen…

Men jag försöker vara positiv. Om 4 veckor ser jag framemot att kunna berätta något för er. Så nu har jag något att längta efter, om det inte skulle råka slinka ur mig tidigare 😉 Jag vet att ni avskyr cliffhangers, men det kliar i fingrarna på mig. Fick ett roligt mejl imorse också ännu något annat att se framemot. Newbie lanserar tapeter och sängkläder. Jag som tycker Newbie är så fint. Kommer bli ruinerad!

9AF48228-468B-4ED2-9C64-5AA9BFE41CDB

Nu ska familjen äta kvällsmat och sen ska vi läsa lite i läxboken innan vi somnar. Vill passa på att säga tack för att ni ger mig så mycket energi 💗 har läst alla era kommentarer igen och blir varm i hjärtat!

Kram / Madeleine

 1. Min mamma krigade många år med läkare i samma fråga. Tillslut tröttnade hon och gick till en naturläkare och fick naturligt sköldkörtel hormon, något läkarna inte skriver ut (detta efter att visat sina provsvar och gjort testet hos naturläkaren) så kanske det är en väg att gå om inget händer!
  Men ring endokrin klinik också.
  Jag är också sjuk och man bollas runt, får vänta osv, det tär på psyket att vara sjuk i detta system.
  Lycka till!

 2. Hej
  Läste att du fått låga värden på sköldkörteln. Jag juni började jag må väldigt dålig och tröttheten var obeskrivlig, somnade på jobbet ( arbetar på förskola) fick efter två månader hjälp då jag hamnat hos ”fel” läkare från början. Jag hade då en sänka på 90, de visade sig att jag har sköldkötelinflamation, nåt som kan ta upp till ett år att bli bra ifrån . Fick kortisontabletter och mådde ganska snart bättre , inte bra än, fortfarande ganska trött, men på bättringsväg. Mitt tsh var lågt . Är det någon som har kolkat din sänka , kanske är det en inflammation du har. Värt att kolla. Förstår dig till fullo, tröttheten är hems och varierar dag för dag…
  Hoppas du för bra hjälp snart.
  Kram /C

 3. Jag tror ärligt talat inte du behöver vara orolig att läkarna t ex inte ska ”läsa av” dina provsvar rätt. Riktvärden ligger nog likadant över hela landet och ser de att provsvar äv väldigt avvikande så kontaktar de dig.
  Annars går du in och kollar själv- Är proverna svårt avvikande och videmerade av läkare OCH ingen kontaktat dig då tar DU kontakt med sjukvården.
  Jag vill minnas att du vid tidigare tillfällen skrivit att du varit trött. Jag kan inte komma ihåg att jag läst det, men har du fått dina järn, blod och B12 värden kollade.
  Jag har perniciös anemi och när mina värden går ner blir jag så trött att det är ett helt företag att ens brygga en kopp kaffe, det i kombo med B12 brist kan göra livet jättetungt och man går omkring som man skulle gå i deg.
  Jag år påfyllning av blod, järn och med jämna mellanrum B12 och då riktigt känner man hur livet kommer tillbaka.
  Be dem kolla detta också ( om det nu inte är gjort ) men kom ihåg att du behöver inte fylla på med vare sig järn eller B12 om du inte har konstaterad brist.
  B12 behandling är oftast livslång.
  Detta upptäcktes vid min sista graviditet då jag inte orkade nånting!!!
  Tog mig knappt ur sängen.
  En jättegullig läkare tog dessa prover och se,,,, det gjorde underverk.
  Nu har jag andra konstaterade sjukdomar ( bl a i tarmen) som kan göra att jag fått dessa brister, men man kan ju få det ändå.
  Så har du INTE fått detta kollat,,, be att de gör det.
  Sen hoppas jag att du får ordning på det andra, om det nu skulle vara så att du behöver levaxin. Läkarna är lite försiktiga ( och det med rätta många gånger) att sätta in piller som man ska äta livslångt.
  Så se tiden an och så tror vi på att allt går bra.
  I och med att du själv kan läsa dina provsvar och vad läkarna skriver så har man ju faktiskt ganska stora möjligheter att själv ifrågasätta och gå vidare. Vissa mottagningar kan man ju själv beställa ”remiss”tid hos, utan att gå genom läkare.
  Lycka till

  1. Men ovanligt att M svarar som om hon vet och kan allt!

   Min syster har kämpat i flera år för exakt samma sak. Min svägerska har även hon samma problem. De både har väldigt lika problem och symptom, och deras värden på prover ser i stort sett lika ut också. Men trots det så får bara min svägerska medicin, tyvärr inte min syster!!! Min svägerska mår nu efter ett par månader väldigt bra med medicin. De bor i olika städer och precis som Madeleine skriver så skiljer sig Referensvärdet väldigt mycket beroende på var man bor. Orättvist, min syster vill inget annat än må bra och bli frisk!

   Så du M, ibland kanske man ska lyssna på de som har erfarenhet på RIKTIGT! Blir så trött på att du alltid vet allt om allt!

   1. Jag tycker tvärtemot att det är väldigt många andra som vet och kan allt.
    Riktvärden för de FLESTA prover ligger i stort sett likadant över hela landet.
    Vad som kan ha betydelse om man ska medicineras eller ej beror väl främst på hur stora avvikelserna är och till viss del på vad läkaren anser.
    Jag gav Madde lite tips i all välmening beroende på mina egna tankar och erfarenheter.
    Man KAN bli trött av annat än sköldkörtelproblem.
    Det bästa är ändå att söka sig till sjukvården, kanske göra egen vårdbegäran. I och med att man kan läsa sina journaler och provsvar så kan man ju ofta dra sina egna ”slutsatser” och agera därefter.
    I övrigt så är Madde ganska duktig på att försvara och svara för sig själv.
    Försvarsadvokater likt dig behöver hon inte.
    Kan liksom undra lite varför mitt svar är sämre än de andras kommentarer.
    Ägna dig åt ditt du eller kom med nåt förslag vad du anser hon ska göra istället för att hacka på en kommentar som är skriven i all välmening.

 4. Levaxin sänker ju TSH ännu mer.

  Jag hade graves sjukdom. Inget roligt. Skönt att du inte har det!
  Fick diagnos våren 2013, opererades hösten samma år. Har tillhört endokrin sedan i höstas. Där jag tillhör (Höglandssjukhuset) tar de typ inte emot en om man har underproduktion. Men jag bytte landsting 2015 och läkaren i Kalmar skickade remiss till Eksjö. Eftersom jag ville testa ny medicin fick de vackert behålla mig. Men nu är ansvaret lagt på vårdcentralen istället.

 5. Referensvärde handlar – om jag försått saken rätt – om att olika lab i Sverige har olika analysmetoder och därav olika referensvärden. Alltså inte olika gränser för när medicin sätt in.

 6. Fastnar man något förhöjt tsh i kombination med massa symptom tycker jag att man iaf kan få testa levaxin, 25 Mg som är den lägsta dosen, ett par månader på utvärdering. Jag kände att det var flera år av livet som bara försvann för att jag mådde så dåligt. Jag tjatade till mig att få testa och fick det iaf. Tre år senare är dosen höjt flera gånger o även liotyronin insatt. Lycka till!

 7. Hoppas att allt löser sig för dig och allt blir bra 😍 Det är jobbigt att gå omkring och vara trött.
  Men jag tycker att du är en fantastiskt mamma och fru och det märks inte på dig att du är trött utan du ser lika fräsch ut som vanligt. Jag håller alla tummar för dig 👍🏻

 8. Hej! Jag har själv problem med rubbningar i hormonsystemet men jag tycker du ska gå in på Mia Lundin hemsida och söka på sköldkörtelrubbningar där får man mycket tips om naturlig behandling/ lycka till/ Monica

 9. Men är det inte vid för högt TSH man får levaxin? Jag har i mååånga år lidit av konstant trötthet o inte kunnat gå ner i vikt. En läkare sa att jag garanterat behövde levaxin, men när prov res kom o det låg på gränsen till för högt fick jag ändå inte levaxin. Fick sen en annan läkare o hon tyckte att vi lika gärna kunde testa levaxin då jag ändå låg på gränsen till för högt! Äter det lägsta, 25 mg. Men det har ändå gjort skillnad! En aningens piggare (har en annan sjukdom som ger en kronisk trötthet så det märker jag ju ingen jätte stor skillnad på) men framför allt fick jag lättare o gå ner i vikt. Jag låg på runt 5 i värde men ligger nu på runt 1. Därför jag funderar på om det är levaxin du behöver så det sänker värdet 🤔 O har du så lågt är ju det bra…

 10. Man vill gärna kontrollera proverna vid 3 olika tillfällen för att vara säker på att det inte är något tillfälligt pga virussjukdom eller liknande.

 11. Jag har hört att LCHF läker många sådana problem med sköldkörtel, och jag har för mig att du prövat äta liknande tidigare så det kanske kan hjälpas bort utan läkemedel. Kolla på kostdoktorn.se o läs där om du vill.

 12. Gå in på vitallyft.se och läs om Marianne Arnströms kurs Hormoner och kvinnors hälsa. Hon har varit här i Motala flertalet gånger och jag har då varit värdinna för kursen, alla kvinnor borde gå den , du behöver progesteron Madde.

 13. Referenterna blir olika beroende vilken metid/maskin man har, därför ska man inte gå mellan olika kliniker. Fast inom de olkia landsting som finns är det lika, i det landsting man tillhör. Du tillhör ju Östergötland så på ert landsting får nog alla samma svar.
  Lita på din hälsocentral, det är faktiskt dom som sköter de flesta sjukdomar. På Länssjukhuset behandlas bara de svårt sjuka.

 14. Fin blogg❤
  Fick giftstruma för 15 år sen och äter levaxin sen dess.
  Av erfarenhet så är det väldigt viktigt att få behandlig av för låga eller för höga värden.De specialisterna på Indokrina är noga och kan detta.VC har inte samma erfarenhet.
  Hade gått med för lågt över ett år för några år sen,var så trött o håglös..Men efter ett år ringde en ‘ny’ läkare och sa att jag var tvungen att höja levaxindosen.Så försök att få hjälp.Kram❤

 15. Man får inte levaxin av låga värden. Det är när värdena är för höga. Jag hade tsh på över 500, mina värden var mätbara. 2012 blev jag sjuk och 2017 började jag bli människa efter en tuff resa

 16. Tog dom antikroppar prov?? Mina sköldkörtel prov var bra men antikroppar 100gr för högt. Dvs hashimotos. Googla. Som sagt är en sjukdom där tålamod behövs och dra den inte för att fråga en annan doktor om du inte känner dej nöjd.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..