ANNONS

Magiskt goda chokladbollar på chokladbollens dag 💗

/

Idag är det tydligen chokladbollens dag. Dessa olika dagar hit och dit, jag håller inte koll på allt sånt. Tycker nästan att det har gått lite till överdrift när det kommer till att allt ska ha egna dagar 😅 Förr var det fettisdagen som man visste, men nu har allt egna dagar.

Jag är inte alls förtjust i semlor och fettisdagen men chokladbollar älskar jag så chokladbollens dag ska jag from nu lägga på minnet för det är en riktig favorit hos alla här hemma.

Tänkte jag skulle dela med mig av vårt bästa recept på chokladbollar dagen till ära. Dom är så goda att man inte kan sluta äta dom. De påminner om de jag köpte som barn i kiosken på väg hem från skolan när jag gick i högstadiet. Jag och min bästa kompis skyndade oss på ner till den gula kiosken varje fredag efter skolan och köpa varsin chokladboll för 5 kr st.

Ca 12 stora eller 15 mellanstora chokladbollar
250 g smör
10 dl havregryn
2-2,5 dl socker (justera sötma efter smak, jag har i 2 dl)
1 dl oboy (kan ersättas med 2 tsk kakao och 0,5 dl socker)
3/4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Ca 1,5 dl kokos till rullning

TIPS! Du kan utesluta kakao eller oboy helt i smeten om du bara vill ha havresmak i bollarna. Om du inte har en matberedare kan du mixa smeten med en elvisp. Hoppa då över steget där du ska smula havregrynen i början. Blanda allting, förutom grädde och vispa i 3 min. Häll sedan i vätskan och vispa i ytterligare 10 min.

Gör såhär:
Lägg havregrynen i en matberedare och kör i 30 sekunder tills grynen blir smulor. Hacka smöret i tärningar och lägg det i matberedaren. Tillsätt socker, oboy eller kakao och vaniljsocker. Kör i ytterligare några varv, ca 1-2 min, tills allting blandas samman ordentligt. Häll sedan i mjölk eller grädden i omgångar samtidigt som maskinen är igång. Låt allting mixas samman i 1 min tills det är kladdigt. Ställ sedan smeten i kylen eller frysen för att stelna. I kylen tar det ca 1 timme och i frysen ca 30 min. När smeten är fast formar du bollar i önskad storlek och rullar i kokos. Lägg på ett fat och låt stelna en stund i kylen innan servering.

Nu har det blivit en tradition att göra dom här chokladbollarna till barnens alla födelsedagar. Tuva-Li fyller år 1 juni och då blir det ett nytt lass med dom här smarriga bollarna.

Hoppas det smakar 💗 Jag tror ni kommer gilla dom!

Kram / Madeleine

10
89

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00