ANNONS

Potatissoppa med parmesan och muskot.

/

Godmorgon, har ni sovit gott? Inatt var sömnen visst obefintlig, L vaknade till och från hela tiden kändes det som. En himla tur att jag gick och lade mig igår och sov en stund, annars hade jag varit helt förstörd idag. Alla säger hela tiden att man ska passa på att sova när bebisen sover. Jo tjena! Det funkar kanske när man fått sitt första barn. Men har man ett gäng sen innan så är den chansen en på miljonen att man kan göra så. Sen är nog jag i regel väldigt dålig på att passa på att vila när jag kan. Det finns alltid så mycket annat som man vill göra. Fast igår var alltså ett undantag, jag lade mig bredvid L i sängen när hon hade somnat och jag orkade inte resa mig upp. Eftersom Micke var ute på trädgården med de andra barnen så passade jag på att sova en stund.

Gör ni veckomatsedel hemma? Jag har tänkt att jag ska börja göra det, har aldrig varit bra på det fast jag tänkt flera gånger att jag ska försöka. Jag tror vi skulle spara ganska mycket pengar på det, och matsvinnet skulle bli mindre. En dag i veckan ska vi testa något nytt recept har vi bestämt. Annars blir det att man bara lagar sina gamla vanliga rätter, dom man vet alltid funkar 😅 Och en dag i veckan ska det bli soppa. Gjorde en galet god potatissoppa med parmesan och muskot förra veckan. Den var sååå smarrig. Igår fick det bli en repris på den 🍵🍃

soppa1

Porslinet och vaserna på bordet kommer ifrån Rusta. Lampan i taket kommer från lamplagret.se. Tröjan på stolen från Lindex (den har dock ett par år på nacken så jag vet inte om den finns kvar).

soppa2

Jag tänkte dela med mig av soppan för den är så rackarns god. Och den är enkel att göra. God både varm och kall skulle jag säga.

Potatissoppa med parmesan och muskot.

 • 1,5 st purjolök den vita delen
 • 1  st vitlök
 • 9 st potatisar
 • 1,5 msk smör
 • 1,5 st lagerblad (om man vill, lika gott utan)
 • 18 dl grönsaksbuljong 
 • 3 dl cream fraîche 
 • 1,5 tsk vitvinsvinäger
 • 3dl parmesan, (helst färskriven men funkar med färdigskriven på påse)
 • salt
 • svartpeppar
 • 2,5 dl grädde

Topping

 • 3 msk olivolja, kallpressad eller basilikaolja
 • 1,5 st muskotnöt malen (Eller färdigmaten muskot på burk, efter smak)
 • Gräslök eller persilja (eller båda)

soppa4

Så gör du…

 • 1. Skölj purjolöken. Skala vitlöken. Hacka purjolök och vitlök. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
 • 2. Fräs lök, vitlök och potatis i smör i en stor kastrull och tillsätt ett lagerblad. (Lika gott utan lagerblad om man inte är förtjust i det)
 • 3. Slå på buljong och låt soppan sjuda på svag värme i ca 30 minuter tills potatisen mjuknat.
 • 4. Plocka bort lagerbladet och mixa soppan slät tillsammans med crème fraiche och grädde
 • 5. Smaka av med vinäger, salt och lite peppar.
 • 6. Koka upp soppan strax innan servering och vispa sist i den rivna parmesanen.
 • 7. Häll upp soppan i skålar och droppa över en god olivolja och lite riven muskotnöt. Avsluta med någon färsk ört, gräslök och persilja är mina favoriter. Servera med nybakat bröd och en god ost. Personligen så tycker jag att det är gott att göra en liten tomat och löksallad att ha bredvid. Så det är ett tips om ni vill ha något extra till soppan.

soppa8

soppa3

Den här soppan blev en favorit hos alla barnen, så jag antar att det är ett gott betyg. Dock så ville inte alla ha muskot på men det spelar ju ingen roll.

När man är en stor familj med olika viljor så är det väldigt svårt att tillfredsställa allas smaklökar när det kommer till mat. Därav blir det ännu svårare att få ihop en veckomatsedel som passar alla. Det är nästan den största utmaningen skulle jag säga. När man letar inspo på nätet och i kokböcker så saknar jag enkla recept som passar småbarnsfamiljer. Det borde finnas en kokbok med recept anpassat för många och för många olika viljor. Av en middag får jag oftast ut två olika rätter för att alla ska gilla något. Gör jag tex kycklinggryta med pasta så vet jag tex att tre av barnen inte gillar gryta, så därför sparar jag alltid lite kyckling som jag steker och lägger åt sidan. Den blandar jag istället med pasta och gör en Caesar sallad. Inte så mycket merjobb egentligen eftersom jag ändå ska ha samma ingredienser.

Tror många kan känna igen sig i detta. En del tycker att barnen får äta vad som serveras, annars får de vara hungriga punkt slut. Jag kanske är dum som resonerar som jag gör, men jag skulle aldrig kunna låta mina barn gå hungriga. Då skämmer jag hellre bort dom med alternativ.

Så projekt veckomatsedel är under planering, hoppas jag får ihop det 😄

Kram / Madeleine

16
86

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00