Jag är livrädd!

Hujedamej. Ännu en dag med hundra måsten och möten. Det känns som om det är lite vår vardag just nu.

Imorse var jag med Victor till vårdcentralen. Han skulle göra en rektoskopi, något han skjutit på i flera år. Men till slut så har han nu insett att han var tvungen att genomgå detta. Jag vet själv hur det är att vara rädd för saker, speciellt sjukvården. Och då har jag jobbat inom sjukvården 🙈 Men när det kommer till en själv så är man inte så himla tuff alla gånger.

Äntligen är det nu gjort i alla fall och jag tycker han var jätte modig. Undersökningen visade misstänke om IBD (Inflammatory bowel disease) På svenska kallar man IBD för inflammatorisk tarmsjukdom, men IBD är ett samlingsnamn för flera typer av kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar. De tre vanligaste är Crohns sjukdom, ulcerös kolit (UC) och mikroskopisk kolit.

Läkaren skickade en remiss till mag och tarmkliniken i Linköping för vidare utredning och där ska de undersöka hela tarmen med en omfattade undersökning. Tror den undersökningen kallas för koloskopi.

Tråkigt för Victor att få det här beskedet, men samtidigt såååå skönt att äntligen få reda på vad det kan vara för fel. De gånger han annars sökt för detta så har de sagt att han ska undvika laktos och sen gluten. Allt detta tar ju sin tid, att utesluta det ena efter det andra. Inget av har direkt hjälpt Victor, besvären har funnits kvar mer eller mindre. Den läkaren han träffade för ett par månader sedan hävdade att han trodde Victor var förstoppad, och han skulle köra lavemang ett tag och sedan börja med något magpulver som skulle hålla magen i schack. Inget har hjälpt! Och sista utvägen var nu att göra den här rektoskopin och det visade svart på vitt att det faktiskt var något fel ändå. Skönt att reda upp efter alla år med problem 💗

Efter läkarbesök så var det dags för polisbesök. Det gick bra, mera om det senare. Kan fortfarande inte skriva om det.

Efter att alla barnen kommit hem så började Micke greja med lite småfix i vardagsrummet. Han gömde lite sladdar så det ser snyggare ut vid teven, och det blev jättebra.

Barnen satte på musik och dansade. De ville peppa sin pappa med lite disco, eller ska jag säga stressa 😂😂😂 haha! Skämt åsido, musik muntrar alltid upp, och det gör glada barn också.

högtalare1

högtalare2

Tuvis hon skrattade så tårarna rann. Lilla skrutthöna 💗

Jag behövde det i eftermiddags, barnens glädje skratt och sång. De här sista dagarna har varit så otroligt jobbiga för mig. Inte nog med allt som är och har varit nu, så ska jag själv råka ut för ännu mera skit! 😭

Egentligen så orkar jag inte skriva om det. Orkar inte läsa negativa kommentarer, om det kommer negativa kommentarer. Någon har säkert en mindre positiv erfarenhet som de vill dela med sig av, och jag vet inte om jag pallar det nu. Men samtidigt så orkar jag inte skriva här och låtsas om som allt är bra. För jag mår allt annat än bra just nu. Jag har panik! Är orolig. Gråter. Tänker det värsta. Jag vet att jag inte ska göra det, men det är också väldigt lätt att säga. När man är mitt uppe i det så är det svårt att bara tänka positivt. Man känner liksom efter i varenda liten kroppsdel, hur mår jag egentligen?

Jag har cellförändringar. Svåra cellförändringar och måste opereras. På mitt eftersök hos barnmorskan så lämnade jag cytologprov och provsvaret var allt annat än bra. I ett kallt brev som inleddes med Kära Madeleine så fick jag reda på att jag hade svåra cellförändringar. Och om jag ville veta mera om mina provar så kunde jag logga in på 1177. Vidare skulle jag kallas till operation, och det brevet kom separat men samtidigt.

Hela mitt liv rasade på en millisekund. Tror aldrig jag haft en så stark hjärtklappning i hela mitt liv. Sen tänkte jag på barnen 😭 Ja, ni fattar säkert. Usch.

Nej det behöver inte vara något, men samtidigt kopplar man allt till det här nu. Värken som jag har i svanken och ryggen, min smärta i magen som kommer och går. Jag har ju trott att det har haft med graviditeten och förlossningen att göra. Tänk om det inte är så utan det här..? Och tänkt om det har gått längre..?

Man har så många frågor på en och samma gång. Och operationen ska vi inte prata om – jag är livrädd!

Så…thats it! Skit är vad det är just nu.

Ta hand om er 💗 Och tjejer, glöm inte lämna cytologprov!

Kram / Madeleine

 1. Jennie skriver:

  Åh styrkande kramar till dig.
  Förstår precis vad du går igenom.

  Jag fick samma besked i början av detta året. Bröt ihop totalt… (för att 10 min senare glädjas med sonen som kom hem o hade klarat körkortet. Vadå väldigt blandade känslor…allt på en gång)
  Fick snabbt tid till att göra en konisering.
  Var så rädd att jag grät när jag kom till sjukhuset.
  Det är normalt att gråta sa sköterskan o personalen var fantastisk.
  Därefter följde 2 jobbiga veckor efter svaret som dessvärre inte var bra.
  Fick in o opereras.
  Även operationen gick bra. Sen var det bara att vänta på att göra nytt cellprov…
  Det tog 6 månader (o flera telefonsamtal) innan jag fick kallelse för uppföljning.
  Fick då göra ny grundlig undersökning o nya prover, för då var läkarna helt plötsligt inte säkra på att all cellförändring försvunnit vid operationen då det varit svårt att nå (???)
  Då blev det total kaos i mitt huvud.
  Är jag frisk….? Är jag sjuk…? Så tänker jag hela tiden, då jag nu går o väntar på besked från proverna.
  Ringde sjukhuset i veckan men de kunde inte ge svar ännu då provsvaren inte kommit ännu.

  Försöker hålla god min o visa mig stark inför barn, familj o andra, men inombords är jag total katastrof, har enorm ångerst o gråter som bara den när ingen ser mig.

 2. Isa skriver:

  Var också tvungen att kommentera pga haft exakt samma. När jag var 18-19 hade jag den ”allvarligaste” graden som de kallade förstadie till cancer. Gjorde konisering. Sen kom mina förändringar tillbaka två gånger – har allt som allt gjort 3 eller 4 ingrepp dvs operationer. Nu har jag inte haft förändringar på några år MEN är fortfarande nojjig. Tänker typ tänk om proverna visar fel. Det bästa är ju att pensla med ättika eller att ta ett vävnadsprov för bästa svar. Jag har bara blivit topsad sista gångerna och nu är jag gravid – så är sjukt nojjig. MEN – har även blivit lugnad med att det tar ca 8-10 år INNAN det utvecklas till cancer – vet inte om det stämmer, men man är ständigt orolig när man haft förändringar. Dock går det att åtgärda sen går man på täta kontroller. Är väldigt vanligt detta (tyvärr). Men bra det finns cellprov!

 3. Linda skriver:

  Hej Madeleine !
  Jag förstår din rädsla inför ett sådant besked, jag ville berätta att jag fick för några år sen besked att jag hade svåra cellförändringar och behövde komma på ny kontroll . Sagt och gjort . Dom undersökte och tog prov från livmodertappen.
  Nästa provsvar jag fick var att jag inte hade några cellförändringar alls.
  Min bm sa att ibland kan man få tillfälliga förändringar om man tex är förkyld el liknande. Hoppas det löser sig för dig . Är jag säker på att det gör . Kram fina du !

 4. Lili skriver:

  Tänker på dig och din familj.
  Hoppas du får bra hjälp och att du snart kan lägga det bakom dig❤️

 5. Men å va mycket Du/ Ni ska gå igenom💕Allt kommer att gå bra ska du se, så stark som DU är så fixar ni det bra❤️DU är en urkvinna med en man med samma styrka💪Kramar från Marie i Södertälje😍😘💕

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..