The DAY!

The DAY is here! Dagen för Victors totalkoloskopi och för mig att åka till gyn och reda ut allt det här med mina cellförändringar. Som om vi inte redan hade göra… Ibland så kör livet ihop sig lite kan man säga.

Men som Thorsten Flinck sjöng – jag reser mig upp igen. Det är ju bara att ”görat!” Jag tycker sånt här är skitjobbigt, mår inte alls bra. Tusen tankar snurrar och jag tänker om och men typ hela tiden. Sen försöker jag rannsaka mig själv och tänka bort alla dumma tankar. Men visst fasen finns dom där bak i huvudet och gnager.

Victor är en riktig tuffing till skillnad från sin larviga mamma. Äsch, det är bara att få det gjort. Man kommer ju må ännu sämre om man inte gör det. Jag vet ju också att det är så, och att han har rätt.

Imorse skjutsade jag upp Victor, det enda han klagade på var att han var hungrig och att han aldrig mera skulle dricka det där laxermedlet laxabon (tror jag det heter). Han har varit fastande sedan igår morse och laxerade hela dagen igår och tydligen så kom det utan förvarning sedan. Too much information kanske, men det var tydligen ett jäkla skit (hehe). Tycker såååå synd om honom.

När vi kom upp avdelningen så fick Victor byta om och förbereda sig inför narkosen. Undersökningen skulle ta ett par timmar sa dom. Jag pussade hejdå och lämnade honom med gråten i halsen. Efter ett par timmar så ringde telefonen och en groggy Victor svarade att han var vaken nu. Det hade gått bra och personalen hade varit otroligt prrrrrrofessionella, med betoning på r. Han lät för rolig. Han bubblade på om allt möjligt och vi bestämde att jag skulle åka upp och hämta honom.

På uppvaket så träffade jag en piggare och ännu mera lättad Victor – nu är det gjort! En underbar känsla. Som han har bävat för den här undersökningen.

Nu hoppas vi få svar på varför Victor har så otroligt ont i magen och får gå på toa typ hundra gånger om dagen och efter varje måltid. Sedan han opererade bort sin blindtarm 2011 har han haft besvär, men eftersom han inte velat göra just den här undersökningen så har han inte kunnat få hjälp.

Det kunde ta 4-6 veckor innan han får svar eftersom den här filmen inifrån tarmarna ska skickas vidare till en specialistläkare i Linköping. Vi håller tummarna för att det går snabbt så han kan få hjälp. De misstänker IBD, och troligtvis så är det väl det. Jag vet inte hur behandlingen ser ut för det men allt annat än det han lever med nu är bra om det hjälper.

I skrivande stund så sitter vi i bilen på väg upp till sjukhuset. Nu är det min tur, håll tummarna för mig ♥

Processed with VSCO with dog1 preset

Kram / Madeleine

 

 

 1. Kajsa skriver:

  Hejsan! Jag diagnostiserades med kroniska tarminflammationen Kollagen kolit för ca 10år sen. Genomgick alla nämnda undersökningar och vet hur jobbigt det är! Gjorde ny koloskopi för en månad sen då jag haft långt skov, och kom efter ett par svårdruckna liter på tricket att få i mig dessa fyra liter ”tarmsköljmedel” utan att behöva känna smaken. Jag drack resten ur sportflaska. Funkade för mig. Kanske värt att testa om Victor nån gång måste göra om det, vilket jag hoppas han slipper!

 2. Mia skriver:

  Hej. Jag insjukna själv i Ulcerös Kolit 2006, en sjukdom, som tar tid att komma underfund med och lära sig leva med. Jag hade turen att träffa en fantastisk läkare i Yatad som tyvärr inte är i livet mer, blev satt på medicin direkt och kunde börja anpassa mitt liv. Man är olika som människa men jag har alltid varit öppen med min sjukdom, då det kunde innebära akuta och många toabesök framför allt på jobb, akut stanna bilen om jag var på väg någonstans mm.. Jag har lärt mig var många offentliga toaletter finns.😊 För 11 månader sen börja jag ge mig en spruta själv 1 gång i månaden som komplement till tabletterna, jag säger bara vilken skillnad. 😊 Nu fungerar jag nästan helt som vanligt både med toabesök och vad jag kan äta. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Viktor får veta vad det är han lider av så man kan sätta in hjälp omgående till honom. Och jag hoppas att du Madeleine får goda nyheter gällande din kontroll. Kram på er alla, ni verkar vara en fantastisk stor fin familj. ❤

 3. Maja S skriver:

  Hoppas det gick bra för dig med 💕

 4. Marie skriver:

  Lycka till!

 5. Anneli skriver:

  Skönt att Victor blev sövd! Det blir jag också vid den där undersökningen. Jag har en kronisk tarmsjukdom; Ulcerös Kolit, och vet hur ont det gör att göra undersökningen i vaket tillstånd…

  Om Victor mot all förmodan måste göra undersökningen igen så ska han be om laxermedlet Picoprep eller Citrafleet. Det är ett pulver som man löser upp i ett glas vatten, inte två liter som Laxabon. Jag fattar inte varför de envisas med att skriva ut Laxabon. Det är vidrigt äckligt att dricka. Som bräckt vatten typ.

  Hoppas ni får svar på Victors magproblem så att han kan påbörja medicinering. Det finns väldigt många bra mediciner idag, och många av oss med kroniska tarmsjukdomar är helt symtomfria.

  1. Åh TACK snälla för tips! Jag visade för Victor vad du hade skrivit 🙂 Man blir ju verkligen fundersam över varför de ska envisas med att skriva ut Laxabon, det var inte alls en rolig historia sa Victor. Eftersmaken var tydligen hemskt 🙁 Så han stoppade i sig lite krydda efteråt för att bli av med smaken.

   Är verkligen tacksam för att vi fick igenom en sövning, han har ju fruktansvärt ont så det hade ju inte gått annars. Hans tarmar blöder så jag antar att det är sår i dom och det kan inte alls vara skönt att göra en sådan undersökning då. Hoppas verkligen vi får svar snabbt så han kan få någon form av behandling.
   Jag har faktiskt misstänkt ulcerös Kolit precis som du skriver att du har. När jag har läst på så stämmer allt in på Victors besvär.

   Tack snälla för att du ville dela med dig! Kram

   1. Anneli skriver:

    Det finns massor av information om Ulcerös Kolit på nätet och på Facebook finns det en sluten grupp som heter ”Vi som har ulcerös kolit”. Där kan man fråga om ALLT. Det blir mycket ”skitsnack” 😉

    Jag var 21 år när min UC bröt ut (är 44 år idag) och det tog ett tag att först acceptera sjukdomen, och ytterligare ett tag att lära sig att leva med den. Du har min mailadress om du eller Victor har några frågor eller funderingar. Det du kan tipsa Victor om redan nu är att äta så kallad skonkost. Om det blöder från hans tarmar så måste dessa få chansen att vila. Jag blir alltid inlagd med så kallad tarmvila, dvs dropp i ett par veckor, men många klarar sig med skonkost vid skov. Be att få träffa en dietist om/när Victor får en diagos!

    Kram och lycka till!

   1. Anna skriver:

    Jobbar med endoskopi (som är ett samlingsnamn för olika typer av undersökningar). Laxabon är jättetufft att dricka men tyvärr behövs det för att tömma hela tarmen vilket krävs för att kunna göra en bra bedömning. För en del fungerar citrafleet el picoprep som är lättare att dricka men då gäller det att dricka STORA mängder annan dryck också. Tyvärr är det ofta det inte blir fullständigt rent av dessa, vilket kan leda till att undersökningen får avbrytas eller att det finns risk saker missas. Det är anledningen till att laxabon ordineras. Sen önskar man att tillverkarna kunde få fram en bättre smak, men det har tydligen med sammansättningen o göra och är svårt.
    Min erfarenhet är att yngre blir renare av citrafleet o picoprep än äldre, så kan vara värt ett försök om det är mycket svårt att få i sig laxabon.
    Bra kämpat av Victor och hoppas han snart får svar på vad som orsakar hans besvär ❤️

  1. Monika skriver:

   Man ”envisas” med att skriva ut Laxabon i första hand efter som det ger bäst rengöring av tarmen helt enkelt. Preparaten som man löser upp mindre mängd vätska är sämre. Kan man absolut inte dricka Laxabon så är det ju så. Själv resonerar jag lite så att om man nu ska genomgå en så pass obehaglig undersökning som en koloskopi, så vill man ju ha förutsättningar för ett bra resultat. Nu går jag på koloskopier för att upptäcka polyper i tidigt skede och då är tarmens renhet jätteviktig för ett bra resultat. Det kanske varierar beroende på varför man gör undersökningen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..