ANNONS

Allt kan bara bli bättre!

/

Syrener, jag har alltid kopplat ihop syrener med skolavslutning och glädje. För när syrenerna börjar blomma då vet man att det inte är lång tid kvar tills det är sommarlov.

FF24327D-C207-4D29-8D52-B476E7A41A92

För Engla-Freja betyder sommarlov andrum, en paus från allt det jobbiga i skolan och en tid som inte kräver all ens energi. Men det har också betytt att hon fått ladda om för ett nytt läsår och det med en stor klump i magen.

Skolan har i många år varit tuff för Engla-Freja, och hur vi än har vänt ut och vridit så har det aldrig blivit riktigt bra. Så många gånger som läxorna varit så tunga att de slutat i tårar, prov som orsakat illamående och uppgifter som hållit henne vaken om nätterna.

Nu vet vi varför, äntligen har vi fått svar! Ganska tidigt så märkte vi att avkodningen skiljde sig från de andra barnen i familjen. Ingen är den andra lik och man ska kanske inte jämföra barnen, men till förhållande till vad man förväntas kunna i åldern så halkade Engla-Freja efter trots att vi gjort allt vi kunnat. Det här flaggade jag för redan i årskurs tre, och jag ville att man skulle utreda varför. Inte förens nu när hon är 13 år har hon fått sin utredning och det efter att jag satte ner foten och faktiskt krävde det.

Engla-Freja har dyslexi och dyskalkyli, dvs både problem med att läsa och skriva, men också med att räkna och se siffror. Äntligen vet vi varför! Det är en otrolig lättnad! Känns som vi har vunnit högsta vinsten på lotto. Det låter kanske överdrivet när jag skriver så, men för Engla-Freja så betyder det att hon kan vända blad och börja om! Få redskap som hjälper henne att nå sina mål. Förra veckan hade Engla-Freja ett engelskaprov och för första gången hade hon A L L A rätt! Det har aldrig hänt innan, men tack vare de hjälpmedel som vi hittills kunna jobba med så har det redan blivit såå stor skillnad.

Att ha dyslexi och dyskalkyli har inte med intelligens att göra, Engla-Freja är en utav de smartaste människorna jag känner. Selma Lagerlöf och Albert Einstein hade också dyslexi.

Nu dröjer det ett par månader innan vi får se syrenerna blomma, men snart är vi där och det här sommarlovet kan Engla-Freja få vara hemma och verkligen känna samma glädje som alla andra barn ♥

Den här texten lade jag ut på Instagram för några dagar sedan. En stor sten lossnade. Som ni förstår så har det här påverkat Engla-Freja väldigt mycket under en lång tid, men även oss som föräldrar. När ens barn inte mår bra så mår man inte bra själv. Man letar febrilt efter anledningar, svar och lösningar. Otroligt jobbigt. Och som om vi inte haft nog med saker runtomkring oss, ni som följer mig vet ju att vi haft det kämpigt med mycket en längre tid. Sen vill man inte, eller kanske inte orkar heller för den delen att dela med sig av allt i det offentliga rummet. Min blogg har alltid varit det stället där jag kunnat ventilera och dela med mig av tankar och sådan som händer i vårt liv. Oftast har det alltid varit positivt, men eftersom det här handlar om mina barn så är jag väldigt försiktigt med vad jag väljer att skriva. Aldrig utan att de själva vill, eller att vi tycker att det är okej.

Så när mina blogginlägg uteblivit så har inte det varit för att jag bara struntat i det. Vi har haft det jobbigt, och vissa dagar och veckor väldigt jobbigt. Energin liksom går ur kroppen. När man då också får kommentarer som inte alla gånger är så snälla och helt utan respekt för att vi kanske har annat som händer i vårt liv så går andan ur en på något sätt. Jag försöker alltid att blunda för det och har blivit lite av ett proffs på att inte ta åt mig av sådant. Men när man redan är nere på botten av saker och ting så är man inte lika stark mot omvärldens krav.

När jag skrev om det här på instagram så överöstes vi med kärlek och förståelse. Så tacksam över hur fina människor det finns där ute. Och det var skönt även för Engla-Freja att se att hon inte är ensam om det här problemet. Det är nog att ha det tufft pga diagnoserna, men ja det händer ju även saker med självförtroendet.

Nu tittar vi framåt och allt kan bara bli bättre ♥

Ta hand om er!

Kram / Madeleine

13
184

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00