Saker man kan göra hemma! Och ni som vet, ni vet!

Långt emellan inläggen, jag vet! Jag har bett om ursäkt för det i varenda inlägg på sista tiden. Så jag tänker inte göra det mera. Livet i sin allra ärligaste form, det kommer saker emellan och min prio ligger inte på att fokusera på bloggen. Familjen går alltid först, jag tror ni känner likadant eller hur 💗🙏🏼 I dessa tider ordet kanske mer viktigt än någonsin att ha förståelse för varandra, man pratar om medmänsklighet och solidaritet. Så ser jag kommentarer från en del av er, huruvida jag sköter mitt jobb och inte för att jag inte uppdaterar här för eran skull. Det blir liksom lite osmakligt, hur kan några av er ens välja att lämna en sådan kommentar just nu?

Jag försöker ändå i de social plattformar där det är enkelt att uppdaterar lämna ett avtryck då och då. Det är enklare att lägga in en bild på Instagram. Att jag inte kan vara lika aktiv just nu är inget jag valt själv, och jag hoppas ni har överseende med det för stunden.

Ibland känns det som allt kommer på en gång, det ena avlöser det andra. Sen i september förra året så har det varit så mycket tuffa och tunga stunder så jag ibland bara velat kasta in handduken och ge upp. Nu hör ju inte det till min natur att göra det, inte ens tänka så egentligen för jag försöker alltid vara positiv och ger aldrig upp. Men fasen alltså, livet kan ibland kännas orättvist. Jag är så tacksam för min familj och alla fina stunder som räddat oss från att gå under. Ni som vet, ni vet. Ni har följt oss genom allt jag delat med mig av. Det har varit allt från misshandel, polisförhör, upprepade polisanmälningar, sjukhusbesök och ännu mera sjukhusbesök. Utredning hos logoped. Mycket att ta in och någonstans landa i.

Så äntligen när man känner att livet börjar vända igen så kommer det här skitviruset! Då blir helt plötsligen alla andra problem ganska löjliga i sammanhanget. Nej man ska aldrig jämföra, men Corona och dess påverkan på mänskligheten har verkligen påverkar mig så fruktansvärt mycket 😔 Jag är orolig för min familj och människor i våran närhet. Jag är orolig för hela världen just nu.

Och hör jag någon mer ens andas om att ”det är bara som en vanlig förkylning” så kräks jag! ”Vi kan inte sluta leva pga det här. Livet går vidare, inget att oroa sig för. Känn inte någon panik” Nej absolut inte, klart vi ska fortsätta leva precis som vanligt! Alltså vad är det med folk som tänker såhär? Jag förstår verkligen inte…

Har tänkt så mycket på det här de senaste veckorna så jag fullkomligt blivit helt matt. En del tar tydligen väldigt lättvindigt på det här, medans andra kanske ”hispar” betydligt mycket mera. Mellan det här så kanske vi ändå hamnar i någon slags ”lagomvärld”.

Jag är av den åsikten att jag tycker man ska stänga skolorna och det har i sin tur gjort väldigt många människor upprörda. Jag respekterar andras åsikter självklart men jag står för min tanke och min tro. Och vänd på det, det är väl bättre att ta det säkra före det osäkra? Om vi om ca två veckor ser att smittspridningen verkligen tagit överhand och vi faktiskt borde stängt skolorna och begränsat sociala kontakter för länge sedan vad gör vi då? Vi kan ju inte spola tillbaka tiden och tänka om. Förstår ni hur jag menar?

Sedan förstår jag också att det i praktiken krävs en oerhörd planering för just ett sådant beslut och det är väl just det som Sverige rustar för just nu. Sverige kan inte från den ena dagen till den andra ta ett sådant beslut utan att planera det. Det är den riktiga sanningen! Och lugn alla ni som oroar er för att det inte ska finnas någon samhällsviktig personal kvar om beslutet om skolstängning kommer. SJÄLVKLART ska personal finnas där det är viktigt! Och för dessa personer så kommer barnomsorg också finnas. Allt är inte svart eller vitt, tillsammans så kommer vi fixa det! Det ordnar sig.

Men just nu är hälsan absolut viktigast! Vi kan inte prioritera att lämna barnen på skolan och förskolan för att det är mest bekvämt. Jo det är faktiskt sant, jag har fått meddelande från arga människor som skriver till mig att skolan absolut inte får stänga för att deras barn annars blir uttråkade av att vara hemma. Man tror ju inte att det är sant men det är det!

Hur som helst, jag hoppas ni alla tar hand om er. Sätter familjen först och gör det ni kan för att stoppa smittspridningen. Tvätta händerna, undvik stora folksamlingar och stanna hemma om ni inte mår bra.

Känner man sig krasslig så kanske man kan be någon om hjälp med exempelvis handlingen, och har man inte möjlighet att fråga någon så kan man annars handla mat online från tex Ica. Det finns många olika alternativ. Vi ska inte heller glömma att många kanske känner sig ensamma just nu. Så tänk på att ringa till era nära och kära, eller varför inte skicka ett blombud. Vi måste trots allt det som händer nu se andra möjligheter och hjälpas åt.

Vi är lite snoriga och hängiga här hemma så vi håller familjen hemma tills vi alla känner oss bra. Då gäller det att man hittar på roliga saker för att fördriva tiden på ett bra sätt. Förutom att det är väldigt mysigt att ha alla hemma så kan det ju också såklart bli krävande. Vi är väldigt noga med att jobba på med skolarbete och göra läxor. Annars så spelar vi sällskapsspel, pusslar, tittar på film, målar, är ute i trädgården eller röjer med sådant som annars typ aldrig blir gjort. Jag har tex städat ur kökslådor, inte alls roligt men nödvändigt.

En dag så öppnade jag upp Ilmruds frisörsalong och Tuva-Li blev min första kund 🙂

Min lilla Tuvis 💗 Såhär fin blev hon efter att jag klippt henne.

tuvis7

tuvis4

tuvis6

tuvis5

Hon har länge tjatat om att hon vill ha en sidecut, dvs kort hår på ena sidan och långt hår på den andra sidan. Jag och Micke har väl gemensamt tänkt att vi kanske ska väntam med att göra en sådan tuff frisur tills Tuvis är lite äldre. Men damen höll inte med och klippte sig själv lite på ena sidan, och som ni vet så tar det ju en evighet innan håret växer ut så då bestämde vi att vi skulle klippa en page istället.

Tuvis brukar ju ha page och hon trivs väldigt bra med det. Hon blev så himla nöjd! ”Mamma nu har jag mitt drömhår” sa hon efteråt när hon tittade sig i spegeln och lyckan var total.

tuvis1

tuvis2

tuvis3

Nöjd tjej! 

CCA3ED51-8B20-4F97-B950-EC62AAAE81FA

Vi hörs snart igen!

Kram / Madeleine

 1. Jag håller helt med dig om att vi borde stänga skolorna. Jobbar själv på förskola och även om barnen själva kanske inte blir så sjuka av just det här viruset så kan de sprida det som en löpeld. Barn är en smitthärd! (Hemskt att säga så men det gör det inte mindre sant.)
  Här får jag ändå ha mina barn hemma just nu då vi är förkylda och dras med en envis hosta, så för oss hade det känts som en lättnad om de stängde istället.
  Och alla de som säger att det finns barn dör skolan är en fristad, hur är det för de här barnen på loven då? Eller familjer där ekonomin inte kommer hålla om skolorna stängs pga att de då måste ge sina barn frukost, lunch och mellanmål. Kan man inte prioritera om sitt liv så att barnen får mat så ska man inte ha några barn. I Sverige har vi fallskärmar för de med dålig ekonomi då ingen ska behöva gå hungrig eller vara utan tak över huvudet och kan man ändå inte klara att ge sina barn mat så ska man nog ta sig en stor funderare.
  Hårda ord kanske men livet är ingen dans på rosor och ibland får man helt enkelt anpassa sig.
  Och de med samhällsviktiga yrken kommer ju ändå få sin barnomsorg säkrad. Och hur många familjer har egentligen två föräldrar med samhällsviktiga yrken? Kanske får tex pappan vara hemma med barnen då istället om mamma jobbar i vården.
  Stå på dig! Jag håller med dig! OC h till alla som inte kan vara trevliga trots att de inte tycker lika, det säger mer om er än om någon annan.

  1. Mie skriver:

   I skolan och förskolans värld brukar man leva efter filosofin ”alla barn är allas barn” – du verkar extremt egofixerad. Du som arbetar inom pedagogikens värld borde väl veta att för de utsatta barnen är loven ett helvete. Och att tro att inga barn går hungriga osv känns som om du missat något väsentligt.
   Att lämna sina barn, det finaste och bästa man har, till förskola/skola förväntar man sig att de blir mottagna på bästa sätt; rättvist och jämlikt. Kan du med ditt synsätt leva upp till det?
   Ibland tar kriser fram det bästa i människan, ibland det sämsta.

   Att arbeta med människor är att sätta sig själv åt sidan när man utövar yrket.

  1. Sanna skriver:

   Känns väldigt elakt o säga att ”hur har de det på löven då?!” Ja, det är antagligen ett helvetet då med. Men varför göra det helvetet extra långt genom att stänga skolor i flera månader (ja, för enligt flera läkare måste det stängas i månader om det ska ha nån effekt) Att en pedagog säger att har de ett helvete under loven, vad gör det om de får ett längre helvete är skrämmande!! Fattar inte att man kan va så ego o resonera så!! Jag säger varken ja el nej till o stänga skolorna. Det överlämnar jag till de som kan det här. O hoppas de har en bra plan för de som blir hemma o mår skit. Alltså att tänka att jag skiter o om andra har det dåligt, så länge det gynnar mig, är fruktansvärt!! O när det är lov så hänger de ofta med/hemma hos kompisar, aktiviteter mm mm. Om vi går i lockdown el karantän innebär det att de praktiskt taget blir inlåsta med sitt helvete. Så JA det är skillnad mot lov el o sitt instängd.

   1. Sanna skriver:

    *loven ska det såklart stå. Men det tror jag du förstår

  1. Det finns så många anledningar till att familjer har det svårt. Cancer, depression, olyckor, andra sjukdomar, varsel och arbetslöshet. Att få mat på bordet kan vara en kamp för många, som man inte ens kunde vänta sig när barn planerades och föddes. Var inte för snabb med att döma. Det kan hända både dig och mig. Om hemmet är fullt av sorg över att något hänt så skulle många barn må bra av att komma till skolan och få tänka på annat och äta mat som inte tar all familjens energi eller pengar att laga. Döm inte, en dag kan du själv sitta där och kämpa för mat på bordet och glädje i hemmet. Trots att du idag tror att det aldrig kommer ske.

  1. Marie skriver:

   Kan tala om för dig hur de barnen har det, istället för några timmars frist varje dag från slag, missbruk, övergrepp utsätts de 24/7 om de är hemma. Ja de är förälders ansvar se till så man planerar sin ekonomi så de finns mat till frukost, lunch och middag. Tyvärr finns de föräldrar som faller på den punkten tex missbrukare. Barn är fruktansvärt lojala mot sina föräldrar och berättar sällan om sånt här, tyvärr och i en del fall blir de hotade med att om du berättar de här får du stryk, ska jag slå ihjäl din mamma, kanin osv. Dessa barn hatar lov, ledigheter för de vet att helvetet då blir värre. Vet många inte vill ta in att så här ser de ut i Sverige i många hem. Och nej vi har inga fallskärmar för sånt. Vi har något som heter försörjningstöd men de räcker du tjänar 1 kr över normen för du ej ska va berättigad hjälp . Och lägenhet idag är inget sociala bara ger familjer som inte har någonstans att bo de kan få hjälp att bo på vandrarhem några dagar sen får de hitta boende själva även om de har minderåriga barn. Bara ing g finns de ett tiotal barn med föräldrar som är hemlösa som inte har tak över huvudet.

 2. Jag förstår helt din tanke, att stänga skolorna skulle för många kännas tryggare utifrån en coronasynvinkel. Många håller sina barn hemma med ”lite hosta” och sköter hemundervisning med dem snyggt vilket jag kan tycka är helt okej i denna tid trots att skolplikten gäller. Dock anser jag att i detta krisläge så är det experter med utbildning och staten som förmedlar besluten utifrån experterna vi ska lyssna på. Inte sitta och gissa om vad som skulle kunna göra situationen bättre.

  Dock gissar jag inte när jag säger följande: Som personal i skolan och insatt vet jag att många elever har ett otryggt hem och att skolan för dem är en fristad. Hemmet är i vissa fall en brottsplats där alkohol, våld, eller sexuella övergrepp är vardag. Visst ska socialen göra sitt jobb, men i många fall bor elever i otrygga hem ändå. Fler än vi tror. Bedömer inte experter att det är nödvändigt att stänga skolor finns det så många barn i vårt avlånga land som behöver skolan mer än ur utbildningssynpunkt. Såklart hoppas jag att experter gör sitt jobb och stänger skolor om det behövs, men det finns också fördelar med att ha öppet. För andra aspekter som också handlar om överlevnad.

  1. Mie skriver:

   Tack för en fin kommentar!

 3. Sofie skriver:

  Jag jobbar med människor dagligen och märker skillnad hur folk resonerar denna v mot förra. Förra v var folk mer rädda och avbokade tider för de kände sig lite småsjuka. Denna v verkar folk tycka att det inte är så farligt. Stänger vi för tidigt och inget händer börjar folk röra på sig. Lekplatser, leka med kompisar mm.
  Se istället till att folk fattar att de inte ska resa under påsken. Den tror jag kommer ställa till det rejält.
  Eller stäng av städer där det sprids, hela Sverige behöver ju inte stänga skolorna för det är jobbigt i Stockholm just nu.

 4. Mia skriver:

  Så duktig du är på att klippa page det är inte det lättaste. Hon blev jättefin!

 5. Familjen kommer alltid i förstahand❤…Du uppdaterar när du kan och har tid👏🏻 vi överlever 😁
  Jag håller oxå med om att detta med viruset känns både främmande och skrämmande 🙄inte vilket virus som helst😬 av våra 5 barn är nu yngsta i skolan de andra jobbar. Yngsta är 12 och går i 5:an och jag frågade honom hur de nu gör i skolan ex klassrummet och matsalen nu när detta Corona virus härjar?
  Han sa det är INGEN skillnad…hans lärare ber barnen tvätta händerna innan lunchen..(de får hålla koll på varandra hon hinner inte) och sen ska de inte stå nära varandra på rasterna, 1 meter mellan dem ska de hålla och hur lätt är det?? I matsalen tar de mat själva alla med samma slev och även samma smörkniv i smörasken och inga engångstrasor då de ska torka borden själva😳🙄🤯 Jag ringde och pratade med rektorn på skolan och hon skulle lyfta det med ansvarig i matsalen , detta hoppades man ju att de redan gjort då viruset bröt ut ..och inte en handsprit flaska i närheten heller😳😳..Nu håller skolan han går på o fixar åt alla så de kan gå in o sköta skoljobbet i ett program om de blir sjuka eller skolan skulle stänga..vår son är nu hemma och jobbar utifrån detta.
  Känns inte bra o skicka honom till skolan då det inte vidtagits några åtgärder för att förhindra att smittan sprids😐 Pratade med hans lärare och det är ju omöjligt för dem att ha koll på allt i en stor klass. Och dessutom sa hon att många lärare var sjuka..så väldigt svår situation. Självklart vill man ju att ens barn ska få gå i skolan vara med klasskompisar o sånt…men tills vi ser åt vilket håll allt går gör vi det bästa möjliga av situationen och kör ”homeschooling” och så får vi hoppas det vänder snart🙏🏻 Vi passar oxå på att vara utomhus och njuta av detta underbart fina vårväder. Jag går på mitt skift till natten (4 nätter) på barnintensiven ska bli intressant o se hur läget är efter några dagars ledighet och mannen är korttids permitterad i 2 1/2 v till att börja med..bara att gilla det annorlunda läget😇

  1. Monica skriver:

   Vi har serverat mat i nästan 2 veckor, vatten, hårdbröd små smörpaket, bestick inlindad i servett delas ut mat potioneras till var och en. Lärarna kollar sprinting mm. Från I morgon kommer det bli längre lunchperiod med färre barn i matsalen åt gången och varannan plats vid borden

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..