ANNONS

Föräldrar fråntas ansvar när barnet fyllt 13 år!

/

Ja det är precis så dumt som det låter. Och jag kan inte riktigt förstå hur man har tänkt här. Eller inte tänkt. Orimligt.

Sedan april 2019 får våra barn som fyllt 13 år ansvara för att sköta sina vårdkontakter på 1177 (nätet) och hämta ut receptbelagda mediciner själva. Med vissa undantag för att ta del av sin journal måste man nämligen fyllt 16 år.

Mellan 13 och 15 år så är det alltså näst intill omöjligt att kunna läsa sin journal. För barnet men även för vårdnadshavare.

Allt det här kan man läsa om på 1177 (Se bild nedan).

6BBFD7F9-2A32-4675-95BD-FC4C9351EDDB

Lagstiftaren har bestämt att 13-åringar har rättshandlingsförmåga och enligt hälsomyndigheten så är syftet att följa offentlighets och sekretesslagen. Och det betyder att barn som är 13 år alltså är myndiga när det kommer till vårdfrågor och sin hälsa.

Och med det ansvaret så kommer även andra krav för att kunna nyttja sina rättigheter. Man måste ha ett bank-id, id-kort eller pass för att kunna dels logga in på 1177 men också för att kunna hämta ut sin medicin.

Men låt säga att barnet är så sjukt så de ej kan hämta ut sin medicin, hur gör man då? Kan en 13-åring skriva en fullmakt? Eller anses denne för ung? Allt verkar hänga på vad personalen på apoteket bestämmer, anser de att föräldrarna kan/får hämta medicinen så går det bra. Vad man gör annars är oklart, beställa hem medicin på nätet är ett alternativ. Trist bara om barnet har en pågående infektion som behöver behandlas omgående för då vill man ju inte vänta.

Känns det inte också lite konstigt att en 13-åring kan hämta ut narkotikaklassad medicin på recept, men får samtidigt inte köpa panodil. Försöker man förstå den ekvationen så är det väl säkert så att en läkare ändå tagit beslut om att skriva ut en slags medicin och litar på barnet. En annan sak att kunna köpa panodil när som helst man vill. Kanske finns det en högre risk med det. Eller?

Förutom det här så blir jag frustrerad över att man inte kan komma åt viktig digital information om ens barns hälsotillstånd. Jag vill kunna komma åt det, och det vill våra barn också. Det känns väldigt konstigt att en läkare kan berätta vilken medicin som behövs men att jag/vi inte kan läsa om det för att en lagstiftare bestämt det. Hur har man kommit fram till att barnet vid 13 år ska sköta det här själv, men ändå inte kunna läsa sin journal. Vad har varit avgörande för att man väljer att frånta föräldrar det ansvaret?

På alla andra sätt ansvarar vi föräldrar för våra barn tills de är 18 år, pluggar de på gymnasiet så har vi fortfarande försörjningsskyldighet fram till de är 21 år. Men när det kommer till hälsan så fråntas vi alltså allt ansvar. Är det här verkligen att se till barnets bästa?

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så fick våran Adam problem med biverkningar efter vaccinet. Och precis som magkänslan sa och som även ni skrev – så sökte vi för det. Jag försökte få kontakt med vårdcentralen med de hade fullt för dagen och tog inte emot några flera samtal. Jag ringde därför 1177 och fick till slut prata med en sköterska. Hon tyckte absolut att en läkare skulle titta på Adam och skickade oss vidare till tidsbokningen till jourcentralen.

Väl där så sa läkaren att han inte kunde utesluta att vaccinet gett Adam biverkningar. Det kunde mycket väl vara så. Eller så kom smärtan i bröstet av något annat. Ingen läkare kan konstatera om hjärtproblem efter vaccin kommer just från vaccinet. Det var vad läkaren sa. Vi skulle avvakta, blev det värre så skulle vi söka igen. Ofta så går detta över av sig självt om det är en biverkning. Jag tycker det är obehagligt, och jag vet inte om jag vågar låta Adam ta dos 2. Han försöker ta det lugnt och vila, men blir frustrerad vid ansträngning när han får ont.

Jag försökte läsa Adams journal för jag ville ändå se vad läkaren skrivit. Men det går ju inte. Kanske ska försöka ringa vårdcentralen och fråga om de kan berätta för mig vad som skrevs i journalen. Nu hoppas vi på att det här vänder snabbt 💗

Och så får vi helt enkelt hålla tummarna för att barnen inte behöver sjukvård när de är mellan 13 och 15 år.

72
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00